Neka samo 3Q bude na cistoj nuli, sto ne bi trebalo biti tesko s obzirom na ugovor za brojila s HEP-om (gdje je marza najmanje 10%, a zapravo je i dosta vise), i tada ce valuacija firme i poslovanja ostati na nevjerojatnih 0,6 PB, 7 P/E, 4 EV/EBITDA itd., a to daje mogucnost opravdanog rasta cijene za najmanje 75% pri kojem bi osnovni parametri za valuaciju vrijednosti dionice za isto toliko bili uvecani (sto i dalje ne bi bilo dugorocno neodrzivo s obzirom da je dobit na kraju godine prakticki zajamcena).
Drugo, danas na jednoj konferenciji slozili su se, cini mi se i oporba i aktualna vlast, da sve sto nije strateski interes drzave treba biti privatizirano. Stoga, ja ne bih niti privatizaciju otpisivao. Konacno, ona je i planirana u Planu upravljanja drzavnom imovinom. Podsjetit cu, ovaj Plan nije pisan za NAS, nego za EU. Dakle, morat cemo ga se pridrzavati, a djelomicno to i radimo (koliko god s manje uspjeha za sad: hoteli, PTKM, IMZV…).
Posljednje, kucanska brojila najprofitabilniji su dio proizvodnje RIZ-a. Oko njega se vode borbe. Dosta je privatnika koji bi rado preuzeli taj dio biznisa pod svoje okrilje. Vrijedno zemljiste ovdje pada u drugi plan, ono je “nekad” bilo aktualno.
Mislim da će paralelno s porastom cijene dionice sve većem broju nas bivati jasnije o čemu se tu ustvari radi. 😀
To je to.. [emo_palacg]
Napisao sam par postova iznad: stabilan dugorocni prihod za RIZ i stabilno poslovanje.
Samo mi je zao sto nemam vise dionica RIZ-a..puno vise 😀
LeoNT
I meni isto. Ali ako cijena ne ode brutalno gore do ponedjeljka kupujem još. Sve ispod 140 je prihvatljivo i kratkoročno. Moj osobni target s ovim što imam je cca. 200 kn u roku od 12-18 mjeseci.
Moj osobni target s ovim što imam je cca. 200 kn u roku od 12-18 mjeseci.
Kolega, vrlo ste skromni. Ako 3Q bude samo na nuli, to daje zaradu u zadnja 4 kvartala vecu od 20 kuna po dionici. Znaci vec sada bi dionica trebala biti preko 200 (uzmemo li standardni PE=10), a obzirom na trend povecanja prihoda i dobiti, te ovu obvezu HEPa da potrosi milijarde kuna na zamjenu brojila, cijena bi realno trebala biti i visa…
Ja svoj target necu napisati…mnogo je veci od vaseg.
Bas me zanima dali su u tim drugim zemljama eu ugradjena brojila nekog ne domicilnog proizvodjaca..
“”Na pitanje hoće li veliki i skup posao ugradnje brojila za daljinsko očitanje pripasti domaćem RIZ-u, koji takva brojila proizvodi, u HEP-u je našem listu odgovoreno kako će posao biti dodijeljen temeljem javnog natječaja pa ne mogu govoriti o tome hoće li ga dobiti neka domaća, ili strana tvrtka. Većina zemalja EU-a je, kažu, daljinska brojila već ugradila, i taj se trošak po državama kretao od sto do 600 eura po brojilu,U HEP-u predviđaju da će njihov trošak po brojilu biti oko 200 eura po brojilu. Najkasnije kroz deset godina daljinska brojila moraju ugraditi i svim poslovnim korisnicima. “”
Pozdrav
LeoNT
Kolega, sagledavam stvari realistično, a to je da iako bi cijena već sad trebala biti preko 200, ona je dosta manja. Tako da kad bude trebala biti 300 bit će 200-220. To je sve. Plitka burza, malo para. No dobro. Dobro smo kupili pa sad beremo plodove.
Da li su se oni igdje natjecali u EU koja je takva brojila, kako piše, već ugradila?
U EU očito postoji sijaset firmi koje proizvode takva brojila. Vidjet ćemo što će natječaj reći i tko će dobiti taj zaista značajan posao. Konkurencija koja je u EU taj posao već očito odradila ima daleko više aduta u rukavu.
1. Već imaju veliki posao ugovoren za naredno vrijeme i ova cijena se tiče tog posla koji je već u realizaciji.
2. I taj budući posao dobit će RIZ. Prošla su vremena lažnog i bespotrebnog tržišnog fair play-a. Vlada mora prodati RIZ i dat će mu posla. Kratko i jasno.