Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
RIVP | 5,26 | 3.814 | 725 | 5,24 | 5,26 | 0,38% |
Zanimljivo. Vas kolega ne zanima niti jedan drugi moguci scenarij, nego samo sudnji dan. Zaista zanimljivo. Kazete da ste sve svoje dionice prodali. A jeste li razmisljali da ih je sve i netko od vas (i drugih naiva) vec sada, na ovim razinama, kupio? Za te dionice niste dobili cash ni od koga, a dionice nestale. Ne, netko ih je kupio. I taj netko nije cekao da ih kupi na razinama na kojima ih vi prizeljkujete ponovno kupiti natrag. On ih je kupio vec sada, od vas i kojekoga (tko se dao podleci psihologiji krda). Sto mislite, je li taj netko glup, a vi pametni? Sto mislite, jesu li fondovi koji kupuju investicijski potkovaniji od vas ili mislite da ste vi, kao mali dionicar spekulant, bolje od njih procijenili i ocijenili sve trenutne okolnosti?
@Klaster, za tvoje dobro (ocito nisi dozivio 2008. ili je nisi izvukao pouke iz nje), ne gledaj te kupovine fondova i predsjednika uprava i svih tih pametnjakovica. Kupovali su oni i 2008. sve te dionice u milionskim blok transakcijama. I Agrokorove i Uljanike i Gradjevinare. Gdje su sad? Svi bankrot. Lako je tudjim novcima kupovati.
Pogledaj Djuru DJakovica. Nema predsjednika uprave koji je dosao da nije kupio dionice jos od 200kn. Sad je na 2.8kn.
Najave su kataklizmicne. Dobro je biti optimista. Ja biram realizam a ti kako hoces.
Glede pouka iz 2008. g. – lako za mene, ali sto mislite, jesu li fondovi izvukli pouku otada? Zanimljivo kako neki misle da su oni sudbinski glupi, da su nepopravljivi nesposobnjakovici i jos k tome im moze tako bit jer kupuju tudjim novcem? Kad bi bilo tako, vec bi odavno propali, a koliko znam niti jedan jedini nije. Kako mislite da bi netko trebao povjerovati da su sadasnje cijene realne? Pad od preko 60% u par dana bio bi opravdan jedino da je potres unistio sve hotele i druge objekte, a nama prijeti samo eventualno smanjenje ove sezone ili u najgorem slucaju njena propast. I to je sve. Moze li to objektivno opravdati -60%? Dajte, molim vas…
Jao pustite fondove, ako smo ista naucili iz 2008. to je da se fondovi mogu baviti kakvim god malverzacijama zele, kupovati skupo, prodavati jeftino, trgovati unutar povezanih krugova i 10 godina kasnije svo to trgovanje nece istrazivati apsolutno nitko.
Ne kazem da sada rade nesto pogresno ali molim vas nemojte se voditi fondovima.
Ma da, imate pravo, fondove treba apstrahirati. Ionako ce penzicima mirovine padati s neba, a svi fondovi propasti. Lova je ionako samo apstraktna kategorija, broj na nekom racunu u banci. Gotovina je nadidjena, placanja samo elektronskom lovom. Sad je ima, sad je nema na racunu. Kad malo bolje razmislim, zaista i tamo neki zapis o vlasnistvu dionica u skdd-u je zapravo imaginaran, pa stoga i bezvrijedan. Treba mi samo neki mali viruscic da to bolje sagledam i konacno shvatim. E pa ne dam vise od imaginarne lipe za imaginarnu dionicu. Sasvim posten omjer – 1 dionica za 1 lipu. I kupit cu ih sve koliko ih god ima. A svi neka mi ih lijepo prodaju. Pa i ti glupi i neodgovorni fondovi. I nesposobni. Pa ionako ce svi propasti. Prije ili kasnije.
@Klaster, ja sam mislio da ti pricas o obicnim fondovima a sada spominjes mirovince. A koje to tocno? Ja vidim samo jednog jedinog mirovinca i to koji ima 2,7mil dionica. Vrijednost cca 50tak milijuna kuna.
Glede 60% pada, ako se pronadje brzo neko rjesenje to je dakako pretjerano. Ali samo jedna sezona manjka radi vec veliku razliku. RIVP ima prilicna zaduzenja a godisnje generira 300mil dobiti. Ako to bude cijela sezona i dio iduce (kako strucnjaci najavljuju..pa zar mislis da bez razloga koriste takav katastrofican rijecnik? Obicno jos dosta umanje u retorici pa mozes misliti sta stvarno misle) znas ti sta to znaci opcenito za nas turizam? Nama ce debele miljarde faliti u proracunu. Brdo ljudi bez posla. Svi nasi susjedi od kojih nam dolaze turisticki prihodi ce isto lose stajati pa ti sigurno ni naredna sezona nece biti dobra. Tako da buducnost je vrlo vrlo neizvjesna.
Kad spominjes najave strucnjaka, onda je pitanje koje odabires. Katastroficne ili optimisticne. Ja biram one koji mi se cine objektivnijima i izvjesnijima, iako niti jedan od njih nije vidoviti Milan. Pa je tako jedna od njih i ova: https://novac.jutarnji.hr/rasprave-i-rjesenja/na-kraju-bi-turizam-mogao-biti-najmanje-pogoden-krizom/10100473/
Tu ti je obrazlozena i robusnost turizma, i komparativne prednosti u odnosu na druge zemlje i druge gosp. grane itd. Pa kad to spojis sa “ocekivanjima” glavnog ex-Microsoft macana i drugog bogatasa svijeta, koji kroz svoju zdravstvenu zakladu operira kao jedan od globalnih Gospodara kaosa, a koja ocekivanja o trajanju koincidiraju sa prethodnim clankom, onda vidis da tu ima logike, da su u pitanju veliki interesi velikih igraca i da je ovo upravljana kriza sa izvorom daleko od HR. Svatko tu ima svoju ulogu koju treba prepoznati. A informacije pravilno filtrirati i procijeniti. Drzim da ova kriza nece, jer ne smije, predugo trajati. Cjepivo mozda ili sigurno vec postoji, ali ceka katarzu potrebe za njim da bi se najbolje unovcilo. Pri tom bas ne bi smjele propasti neke grane ili citave ekonomije, jer su u pitanju suprotstavljeni interesi drugih igraca koji imaju svoju moc i utjecaj. U ovoj nasoj lokalnoj prici drzava sigurno nece rezati granu na kojoj sjedi. Zasada se postupno pomaze. Najprije odgode obveza, a poslije i oprosti i moratoriji ako se pokaze nuznim, jer je nedvojbeno opravdanje pred domacim ali i inozemnim vjerovnicima ovaj put visa sila. Toliko o strahu od svih kreditnih zaduzenja, pa i od valamara. Tu je jos povoljna okolnost sto su vecinski vl. stranci, a i gro kredita iz inozemstva. Opet malo visi interesi u odnosu na domaci teren. Treba dakle pokusati malo zrelije i dublje promisljati situaciju, a ne jasiti na povrsnim panicarskim valovima histerije i tehnici odvracanja paznje. Stoga u tim razmisljanjima dobro dodju i promisljanja jednog iskusnog imunologa koji odavno dobro prepoznaje interese farmaceutske mafije, jednog geostratega koji ima sirinu, iskustvo i zrelost, pa onda ekonomskih analiticara itd. Ovo jest vrijeme neizvjesnosti, ali vrlo vjerojatno samo za mase, ne i za odabrane. Ovako velik, globalan problem tesko da je spontan, a ne upravljan. U danasnjem svijetu, to je malo vjerojatno. A indicije da je upravljan su vec poprilicno nedvojbene.
Osim što je uprava spremila otpust privremnih i stalnih sezonaca, djelatnika na studenski ugovor itd…., a time se odrekla mjera Vlade u korist smanjenja rashoda, ovo je prilika za ubrzanu obnovu i rekonstrukciju svih kapaciteta kao što već mnogi ugostitelji u Istri koriste situaciju.
Prilika za obnovu i rekonstrukciju svih kapaciteta, što već mnogi ugostitelji u Istri rade?
Jesam ja ovo dobro pročitao ili što? neka skrivena poruka?
Ajde Vi meni recite:
1. Na koji način napraviti obnovu i rekonstrukciju svih kapacitetu, u kojem smjeru ići? (vrlo je širok spektar mogućnosti)
2. Na koji način su ti procesi već pokrenuti kad građevinske firme već mahom zaustavljaju izvođenje radova što zbog problema sa uvoznom radnom snagom koja ode za vikend te se ne može vratiti u EU, što zbog nedostatka silnog materijala u trgovinama građevinskog materijala koji su već mahom od jučer zatvoreni (djelomično ili stalno)
3. Koji su to ugostitelji u ovom trenutku neizvjesnosti sigurni u smjer u koji će ići u budućnosti te spremni sada krenuti u nove investicije, kad je očito da će za mjesec dana moći dobiti puno više za istu investiciju.
@klaster, ovo je zdratvena kriza (koja ce uzrokovati naravno ekonomsku) a ne financijska kriza kao 2008 znaci glavni experti u koje trebas uperiti oci su medicinski a ne ekonomski.
Brkljacu cijenim i on ti je do sad jedini koji bi bio relevantan za raspravu (ostavi se Loše i Sladoljeva… to su pukli likovi skroz) ali njegova glavna premisa se oslanja na pretpostavic da ce pandemija prestati prije glavnog dijela sezone. A znamo poslovicu o pretostavkama?
Drugo to se kosi sa misljenjima svih znanstvenika. Mislis da je Merkel iz palca isisala da ce 60-70 miliona Njemaca biti zarazeno? Ona naravno suradjuje sa Koch instituom a tamo nisu bezveznjaci. Trenutno ih je u Njemackoj 15 320 zarazenih. Mislis da se do 60mil dolazi preko noci?
Mislis da je Olimpijada koja je u sred ljeta pred otkazivanjem bezveze (europsko vec otkazano)?
Mislis da taljanski premijer spominje 2g ratne ekonomije bezveze?
Bill Gates (koji nije znanstvenik ali sigurno suradjuje s njima) nije bas tako optimistican i mislim da ga krivo shvacas.
Mozes ti biti optimistican. Ali ja se trenutno jako ugodno osjecam van dionica i samo gledam taj vodopad a ne pada mi na pamet kupovati dok znanstvenici ne kazu nesto optimisticno. Ti se nadaj da nece ici dole. Ali sam 99% siguran da nema sansi da se dogodi neki veci rast. Bit ce kratkotrajnih odbijanaca kao u svakom padu ali to ce biti jedan dan a onda sljedec 3 opet zestoki pad.
Ali treba pratiti i drzati prst na okidacu to je sigurno. Nikad ne znas kakav se nenadani preokret moze desiti (neki ljek vec postojeci koji ubija ovaj virus ili da virus kojim cudom sam krene nestajati) i onda ce biti raketiranje na original vrijednosti.. Ali mislim da je to zbilja mala vjerovatnost.
Kako bude kopnio virus rasti će ekonomski problemi, otkazi, stečajevi, traženje pomoći, nezaposlenost..
Sve skupa će potrajati puno duže nego što se očekivalo.
Jasno da ovdje svatko vuče na svoju stranu. Ja ću samo spomenuti firmu Dalekovod, koja je bila na valuacijama 1800kn, a danas je na 3,3. Da je netko tada spomenuo da će cijena sa 1800 pasti na 700, svi bi rekli, ma nema šanse… Poanta je da Valamar može otići i na 5 kuna, a povijest me uči koliko to sad izgledalo nemoguće, vjerujte da je itekako moguće…