Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
RIVP | 5,24 | 34.882 | 6,659 | 5,20 | 5,28 | -0,38% |
ako minstar zdravstva ocekuje ovakvo stanje do srpnja, onda je i glavna sezona propala jer turisti koji i dodju, doci ce uz popuste od -50%, a bit ce ih manje barem – 50% nego u normalnoj sezoni…pa ce umjesto dobiti, turisticke firme imati ogromne gubitke i onda ostaje nadati se da ce 2021.biti bolja. hoce li?
Ako ovaj tip kaze da bi epidemija mogla trajati do kraja svibnja, onda to, cini mi se, ima najvecu tezinu. Stoga ne dramatizirajte i ne panicarite.
Zapravo, sto je ovdje vise drukaca na pad, sve je jasnije s kojom namjerom…
Nitko nezna kuda ce ovo i kada ce zavrsiti ali gledao sam i citao dosta strucnjaka i NITKO ne predvidja kratku krizu a situacija je prilicno jednostavna. Virus je u “zraku” po cijelom svijetu i sam nece otici kao virus gripe sa toplijim vremenom. Znaci to je bas ona situacija koju je Bill Gates najavio 2015. da nismo uopce spremni za pandemiju te vrste (sa ebolom smo imali srece jer se ne prenosi tim putem i brzo su reagirali i nije doslo do gradova) i sad nam se to dogadja. Do pronalaska cjepiva ili dok jedan velik dio covjecanstva ne preboli istu ljeka NEMA (sada se samo pokusava usporavati razmozavanje da nebude kao u Italiji zbog nedostatka respiratora moraju birati tko umire a tko ne). To sta pricaju da se u Kini usporava to je samo zbog drasticnih mjera. I oni ce opet morati poceti slati ljude ne posao (inace ce jesti travu a posljedicno i cijeli svijet ce patiti jer se sve tamo proizvodi.. Samo za usporedbu u americi ima 600 000 ljudi koji su zivotno ovisni o ljekovima koji se ne proizvode u SAD nego Indiji i Kini.
Kad Kina opet posalje ljude na posao i kad se razmile po drzavi odose brojke opet gore drasticno. Isto kako smo se smijali dok je virus bio samo kod njih pa kako se brzo prosirio na cijeli planet naravno da ce se unutar njihove drzave ponovo razbuktati kao od sale.
Ovo sad je na sceni resetiranje covjecanstva. Cjepiva (ako ga pronadju..Jesu li ikad pronasli ucinkovito protiv gripe a traze vec desetljecima?) nece biti sigurno minimalno 6mj ali kazu 18 i to ako ako ako.
Sada kupovati bilo koju dionicu ne da je optimisticno nego hazarderski. Scenarij koji je vrlo lako moguce zamisliti i koji se vec dogadja su masovni otkazi. Pritisak na fondove da prodaju, pucanje margina, totalni ekonomski kaos. A netko sad sretan sta je kupio dionicu na popustu?
Ovo ide jako nisko kao i sve ostale dionice. Kes (ako ne devalvira prejako) ce biti kralj.
Kolege, vi pričate o kupnji dionica a već od ponedjeljka prošlog su počeli otkazi u realnom sektoru.
Pozivajuci se na Bill Gatesa nazalost sirite paniku, a taj isti Gates predvidja kraj pandemije do kraja svibnja. Ovdje bi moderator na ovoj temi trebao sankcionirati ovakve i slicne postove.
“Zbog toga su, među ostalim, u srijedu analitičari JP Morgan banke objavili procjene prema kojima bi američki BDP u ovom tromjesečju mogao pasti za 4, a u idućem za 14 posto.
I ostali analitičari očekuju pad američkog, ali i mnogih drugih najvećih svjetskih gospodarstava.
„SAD, Europa i Japan kreću u recesiju”, poručili su u srijedu analitičari iz tvrtke IHS Markit, koji procjenjuju da će svjetski BDP ove godine porasti skromnih 0,7 posto, dok bi američko gospodarstvo moglo pasti za 0,2 posto.
U SAD-u je već započeo val otpuštanja, posebice u industrijama koje su najugroženije zbog ekonomskog zastoja: putovanja, zabave, hotela, restorana… To je srce uslužnog sektora, koji čini najveći udio u američkom gospodarstvu.”
https://novac.jutarnji.hr/aktualno/najvece-svjetsko-gospodarstvo-vec-u-recesiji-mnogi-sektori-paralizirani/10109062/?fbclid=IwAR3WxHIUNlkTuRSgefY1B_wcNBSD2HWgk3XYe-IFS-PdZ1NCLztZSC7f41Q
Svugdje se pokusava obraniti neobranjivo, zasto je to tako ne znam.
Tako i cijena Valamara sa raznim postovima se brani i sa kupnjom fondova i managera… ali ne ide to dragi moji tako.
Neminovno je da ovdje jos puno veci pad ide. Pitanje je kad ce se povuci ova pandemija, gdje ce cijena turista zavrsiti. Jel to jedna znamenka za Valamar kako neki predviđaju.
Koliko godina ce trebati da se vratimo na vrijednosti prije korone, moze netko sa sigurniscu reci? Mislim da ne!
Zasto bi to bilo sirenje panike? Ja sam rekao da je on predvidio 2015 da covjecanstvo na NIKAVE epidemije nije spremno. I tu je bio 100% u pravu. Sta je tu netocno i sirenje panike????
Naravno da se moze zaustaviti drasticnim mjerama u nekoliko tjedana da se dalje NE SIRI tom brzinom. Ali samo to. Nakon ponovnog “otvaranja” svi kazu da ce se ponovno razbuktati jer nemozes nikako virus potpuno unistiti (ili cjepiva ili imunitet krda) a cjepivo ne predvidja prije 18mjeseci i to uz prilican optimizam. On nije strucnjak iz tog podrucja ali se sigurno konzultira sa strucnjacima jer se time vec dugo bavi i nije bas glup covjek.
A pogledaj sta kaze strucnjak:
I ajd mi nadji bilo koga tko kaze da ovo nece dugo trajati.
Premijeri drzava govore o ratnim ekonomija sljedecih godina.
Tržišna kapitalizacija RIVP se prepolovila.
Da li je to realno i ispravno?
Naravno da ne.
Vrijednost kompanije je ostala, istina u novom okruženju ali generalno je ostala.
Moguć je i daljnji pad cijene ali realna vrijednost i uz dvije u potpunosti izgubljene sezone je puno veća od sadašnje cijene.
Pa koliko valmarove nekretnine vrijede po dionici da nema ovu sezonu niti jednog turista?Nezaboravite da ima i novaca na racunu nije sve išlo u investicije i dividendu.Pa treba uzeti u obzir da će i troškovi biti niži ,a na kraju ko kaze da nece biti sezone i dobre postzezone?