RIVP (Valamar Riviera d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska RIVP (Valamar Riviera d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.
Zadnja izmjena 20.11.2024. u 14:39
OznakaVrijednostPrometKoličinaKupovnaProdajnaPromjena
RIVP
5,22
118.630
22,716
5,24
5,26
0,38%
Podaci su preuzeti sa ZSE uz odgodu od 15 minuta.

Valamar Rivieri 10 milijuna eura kredita za financiranje investicija

Svaki tjedan kredit jedan

Citiram is PD danas:
“Najveća turistička tvrtka u Hrvatskoj – Valamar Riviera podignula je kredit od 10 milijuna eura koji će iskoristiti za financiranje dugoročnih investicija. Sredinom prosinca Valamar je ugovorio i klupski kredit od 40 milijuna eura.”
Trezor trosi cash i kupuje dionice,a istovremeno mora dizati nove kredite za investicije???
Ne vidim gdje je tu poslovna logika?

Mozda su bonusi uprave vezani za cijenu dionice..

Nedaj boze neke krize ili recesije, prihodi bi im se prepolovili, em sto zbog manjka turista em sto zbog pada cijena iznajmljivanja… a onda bi bilo nemoguce vracati dug iz novcanog toka.

Dal itko zna jel im fiksna ili promjenjiva kamata na kredite, opcenito na citav dug?

Do sada nisu bili neki levati pa ne vjerujem da na ovom forumu ima toliko kpmpetetnijih od njih po pitanju investicija.

Nedaj boze neke krize ili recesije, prihodi bi im se prepolovili, em sto zbog manjka turista em sto zbog pada cijena iznajmljivanja… a onda bi bilo nemoguce vracati dug iz novcanog toka.

Dal itko zna jel im fiksna ili promjenjiva kamata na kredite, opcenito na citav dug?

Bila vam je postana prije par stranica analiza duga. Pronjuškajte.
Ovako iz glave – dug je uglavnom uz fiksnu kamatnu stopu i otplata kamata se kreće oko 50 mil kuna godišnje.

Tko leti vrijedi, tko vrijedi leti, tko ne leti ne vrijedi

Meni isto nije jasno kako se s 40 milijuna kuna u dionicama ne može otplatiti kredit od 50 milijuna eura. Nikako mi to nije jasno. Jednostavno ne mogu to shvatiti. Kako netko ne može doći u banku i reći: Evo vam 40 milijuna, zatvorite mi kredit od 370 milijuna. Zašto se to ne može?

Meni isto nije jasno kako se s 40 milijuna kuna u dionicama ne može otplatiti kredit od 50 milijuna eura. Nikako mi to nije jasno. Jednostavno ne mogu to shvatiti. Kako netko ne može doći u banku i reći: Evo vam 40 milijuna, zatvorite mi kredit od 370 milijuna. Zašto se to ne može?

Moze, ali nece. To vam se zove upravljanje likvidnoscu. Valamar je Valamar, nije mjesna zajednica.

s obzirom da mi je brisan post, da probam s manje doživljaja:
jel stvarno ovdje neki investitori (volim vjerovati da jesu i da zato ovdje sa zanimanjem pišu) vjeruju da je imati kredit (neki veći gotovinski ili stambeni recimo) a da u isto vrijeme ulažeš u dionice neprihvatljivo?
da bih ja recimo trebao za sav višak koji skupim iz svoje plaće/dohodaka prvo otplatiti dio glavnice kredita (jer je tako razumno) a tek valjda kad u potpunosti otplatim sve kredite, ulažem u dionice?

da li su ti investitori ikada čuli za pojmove: ročnost, kamatna stopa, ulaganje (investicija) i sl.
da li smatraju da je isto tako nerazumno kupiti rabljeni auto, koji susjed prodaje uz veliki diskont jer mu treba lova, na kredit?
u konačnici, da li misle da Valamar nema financijski odjel i stručnjake koji se bave trenutnom, kvartalnom i godišnjom likvidnošću i izloženošću dugu?

To sto pričaš sve ima smisla, ali pitanje je mjere do koje sve to ide. I sigurno imaju stručnjake za sve, samo ni stručnjaci nisu nepogrešivi. Sumnjati i ne slagati se s nekim odlukama je legitimno. Vjerojatno smatraju da su dionice trenutno jeftine i da vrijede vise..no..oprez nije na odmet, jer padali su i veći i jači kultovi ličnosti..

No pain no Game

Mozda su bonusi uprave vezani za cijenu dionice..

Jesu, bila je obavijest

To sto pričaš sve ima smisla, ali pitanje je mjere do koje sve to ide. I sigurno imaju stručnjake za sve, samo ni stručnjaci nisu nepogrešivi. Sumnjati i ne slagati se s nekim odlukama je legitimno. Vjerojatno smatraju da su dionice trenutno jeftine i da vrijede vise..no..oprez nije na odmet, jer padali su i veći i jači kultovi ličnosti..

Ne, nego se smisljeno zeli opet rusiti cijena. Sijanje straha od propasti pod krinkom nikad dovoljnog opreza, narocito tamo gdje racionalno nije opravdan. Gledam danas na zatvaranju burze, pri 35.10, kako se trgovanje smisljeno stavlja u uravnotezenje bid nalogom na 35.80, i tako drzi (nerealiziran) do par sekundi prije zakljucenja, a onda se isti nalog brzo ukloni s bida, kako bi ostala zadnja cijena 35,10. Sada valjda slijedi opet daljnje plasenje ukazivanjem na “slabosti” firme.

New Report

Close