RIVP (Valamar Riviera d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska RIVP (Valamar Riviera d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.
Zadnja izmjena 22.11.2024. u 10:23
OznakaVrijednostPrometKoličinaKupovnaProdajnaPromjena
RIVP
5,25
22.420
4,268
5,24
5,26
0,38%
Podaci su preuzeti sa ZSE uz odgodu od 15 minuta.

Bliži li se zaokret poslovnog ciklusa u SAD-u: recesija nije iza ugla

Kolega Malibu,samo radi istine,nikada nisam napisao da RIVP nije dobro drustvo ili da nema buducnost.
Pozorno pratim sve vezano za ovo drustvo i ako budu ostvareni kriteriji (po mojim vrijednosnim sudovima i procjeni) da ovo ulaganje smatram profitabilnim u nekom srednjorocnom razdoblju i sam cu uloziti u dionice RIVP.
Razlike su jedino sto ja smatram da je dionica jos rizicna na ovim cjenovnim razinama i da je kupnja sada preuranjena,barem prije godisnjeg konsolidiranog izvjesca.Moja procjena da bi cijena mogla pasti kratkorocno do 30 kuna je vrlo blizu realizacije(jos od 45 kuna sam tvrdio da je cijena "pregrijana" i da mora doci do velike korekcije).
Ne moramo se svi slagati u svemu,zar ne?Ovisno o daljem kretanju cijene i makroekonomskih prilika kod nas i kod nasih emitivnih trzista cu odluciti dali i kada uloziti u ovu dionicu.Imam u vidu i zaduzenost koja nije mala,iako za sada,izgleda, drustvo dobro upravlja rizicima.

ako napišeš brojku 30 kn, a ne obrazložiš, to pisanje onda zapravo nema nikakvog smisla
[/quote]
Obrazlozio sam vise puta,ali eto,kad zelite,evo jos jednom!
1.Povecavanje kamatnih stopa u SAD,aziji i uskoro u EU ce preusmjeravati ulaganja vise u obveznice (kao daleko manje rizicne)i druge financijske instrumente,a manje u dionice opcenito;
2.Bullish trend na svjetskim burzama traje gotovo 10 godina i pri kraju je i mnoge dionice su vec pale vise od 20% od “peak”-a u zadnjih godinu dana,sto je sinonim za bear market,
3.Ekonomski rast u vodecim svjetskim gospodarstvima se usporava i za neka najveca u EU (Njemacka,Italija,Spanjoslka itd) spominje se moguca recesija u iduce godinu ili dvije.Dakle ako imate ekonomske probleme u vodecim tur. emitivnim trzistima nasih gostiju,vjerovatno ce i njihov dolazak biti manji i kraci;
4.Povecanje kamatnih stopa ce povecavati trosak zaduzenja kompanija sto ce otezati vracanje kredita i usporiti ulagacke cikluse,
5.Imajuci u vidu navedeno,medu najvise pogodenim kompanijama bi se mogle naci turisticke kompanije,jer kada je kriza ili recesija,turizam uvijek jako stradava jer putovanja i turisticki aranzmani nisu prioritet u takvim vremenima
6.Konkurentske turisticke destinacije poput Turske (zbog devalvacije lire i cijena tamo)Grcke,Spanjolske,Tunisa i drugih ce zbog jeftinije ponude vjerovatno “privuci” dio turista koji bi inace bio u Hrvatskoj,
7.Dug -konsolidirani ,preko 2.6 Milrd kuna bi u takvim okolnostima mogao postati “veliki teret” za poslovanje.
I jos jednom,po ne znam koji put,smatram da je firma dobra i da ima buducnost i mozda ce dobro odgovoriti na sve “izazove pred njima”,ali to ne znaci da je i cijena na burzi sada atraktivna i za neke od nas prihvatljiva.Za Vas mozda je cijena atraktivna i to je u redu.Oni koji smatraju da je dionica jeftina ce kupovati.Oni koji smatraju da je skupa,nece.Neki uopce nece kupovati “turiste u ovim vremenima”.
Jedno je sigurno,a to je da na ovoj dionici odlucuju veliki ,uglavnom institucionalni dionicari(fondovi),a mali “retail” investitori mogu samo promatrati sto se desava.
Pisanje po raznim forumima nema nikakvog utjecaja na kretanje cijene ovakve dionice sa velikom likvidnosti i velikom trzisnom kapitalizacijom.
O tome kolika ce cijena biti za 3 mjeseca,godinu ili dvije,odlucit ce trziste i ona moze biti znatno manja ili veca od 30 kuna i u te procjene se uopce ne zelim upustati niti to mogu znati.Ja samo pisem o tome kada i zasto smatram da bi dionica mogla biti atraktivna za mene u smislu ulaganja.
Nisam u dionici i vjerujem da mogu trezveno i bez emocija formirati stavove i vrednosne sudove vezano za ovo drustvo.Nisam klasicni value investitor i moj “time frame” je 1-3 godine tako da mogu razumijeti one koji ulazu dugorocno na 10-20 i vise godina,a posebno one koji su krenuli s ulaganjima koju godinu ranije i za koje su ove oscilacije prihvatljive.

Ukratko – vi mislite da cijena jos treba dolje, a neki drugi (napr. svi clanovi uprave, N. Bakic, I. Brkljaca i dr.) ocjenjuju upravo suprotno i unatoc vasim gore iznesenim argumentima. A i vi i svi oni se slazu da je kompanija izvrsna. Uprava sada kupuje sebi na 33,5-34,5kn i to je trzisni minimum. Dovoljno da svatko zakljuci sebi svoje.

Meni je Šonje i ekipa oko njega puno stručniji izvor informacija od HINE. Ne znači da slijepo pratim što kažu ali svaki izvor informacije ima određeni ponder zbirnoj šumi informacija. Arhivanalitika ima veći ponder od HINE kod mene.

Evo vam jedan mali usporedan pristup kretanja 3mj. EUROBOR-a i DAX Indexa u zadnjih 25 godina. Primjetit će te da su upravo suprotni, odnosno kad EURIBOR raste, DAX pada i obrnuto. Trenutno je EUROBOR negativan, a stope Američke Cetralne banke su oko 2.5% ako se ne varam. Ovo ne može trajati i Europa će morati podignuti kamatne stope jer će ovako bankrotirati mirovinske fondove koji su 80% u obveznicama. A pogodite šta će se dogoditi sa dionicama npr. Valamara koji daje 3% dividendu kad EUCB za 2-3 godine podigne kamatu na 2-3%…

trezor na braniku?

Carolina resort

176 upscale/premium soba, dio u vilama s privatnim bazenom.
TUI Sensimar brand, vjerojatno s garancijom popunjenja.

Ubit će nas ovaj ovaj duuuug…

Rekao bih da se Valamar sprema na neku akviziciju i prikuplja svoje dionice po ovim cijenama za stock swap.

Ukratko – vi mislite da cijena jos treba dolje, a neki drugi (napr. svi clanovi uprave, N. Bakic, I. Brkljaca i dr.) ocjenjuju upravo suprotno i unatoc vasim gore iznesenim argumentima. A i vi i svi oni se slazu da je kompanija izvrsna. Uprava sada kupuje sebi na 33,5-34,5kn i to je trzisni minimum. Dovoljno da svatko zakljuci sebi svoje.

a jel možda znate koliki je njihov prosjek ulaska u kunama po dionici sa ovim zadnjim ulaskom pa bi Vas molio da napišete. Oni imaju dionice i po par kuna kupljene.3/4/6 kn itd

isto ima na str. 128 god. fin. izvješća (kons.) za 2017. godinu
kod diskontiranja novčanih tokova (ovaj put duga) kažu:
prosječna ponderirana kamatna stopa na posudbe Grupe iznosi 2,31% (u 2016. godini 2,48%)

Rambo_5 nije ludo ovo što govorite ali treba vidjeti pod kojim uvjetima su se zadužili, ima li banka pravo mijenjati kamatnu stopu

...''I try to buy stock in businesses that are so wonderful that an idiot can run them. Because sooner or later, one will.''

isto ima na str. 128 god. fin. izvješća (kons.) za 2017. godinu
kod diskontiranja novčanih tokova (ovaj put duga) kažu:
prosječna ponderirana kamatna stopa na posudbe Grupe iznosi 2,31% (u 2016. godini 2,48%)
[/quote]
Ne treba se bojati duga. Naravno, u slucaju kataklizme, sve je moguce, ali je u investiranju sve stvar vjerojatnosti. Danas kompanija isplati dug i dionicare za manje od 9 god. Jer je tako produktivna, zato se i mogla zaduziti (u maniri dobrog gospodara). A ucinila je to po povijesno povoljnim uvjetima.
Osim toga, nekretnine u koje je investiran dug i koje su tako dodatno dobile na vrijednosti, vec su otprije dramaticno knjigovodstveno podcijenjene. Drugim rijecima, njihova vrijednost je tolika da je dug u usporedbi s njima minoran.

New Report

Close