Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
RIVP | 5,21 | 60.713 | 11,642 | 5,20 | 5,22 | 0,00% |
Da sam ja kupac sigurno ne bi žurio s napucavanjem cijene prema gore jer je puno malih uletjelo u petak. Pustio bi ih da ispucaju svoje na 33.5 – 34.5 pa tek onda potegao gore. Zašto im davati skupo kad možeš dobiti i jeftino?
@rambo_5
Slazem se. Kad daju jeftino, kupac im i kupuje jeftino. I polako. Nema zurbe. Ako je trezor taj kupac, poslije ce ih dodijeliti kao dividendu. Ispast ce im daleko jeftinije nego da daju tada cash.
Zanima me da li neko ima povratnu informaciju o radu sa Društvom za pružanje poslovnih usluga EA SISTEM d.o.o. iz Karlivca? Naime oni daju velike popuste kod otkupa neotplaćenih dionica, pa me zanima što je posrijedi.Inače informacija svima koji ne znaju da 14.12.18. ističe rok za predaju zahtjeva u CERP, nakon toga neotplaćene dionice pripadaju njima.
Surađujem sa njima i mogu samo reći da su kao pružatelji poslovnih usluga izrazito uslužni i profesionalni. Općenito dojma sam da se manje brokerske kuće puno više trude oko klijenata nego velike.
Burekđije koje su kupile po 33,50 kn sad prodaju po 34-34,50 kn i to je odlično jer će kasnije rast biti brži i pravocrtniji.
Svoje želje si napisao kao gotove činjenice. A radi se samo o željama.
Za rast ćemo se očito načekati.
Ako ga i bude, neće više biti do onih razina gdje je ne tako davno bio.
Izglednije je da se vrati na cijenu iz sredine 2016. godine.
Bliže realnim vrijednostima.
Burekđije koje su kupile po 33,50 kn sad prodaju po 34-34,50 kn i to je odlično jer će kasnije rast biti brži i pravocrtniji.
Ove price citam godinama.
Na vecini dionica.
[/quote]
A da? A kad je to zadnji put neka dionica imala transakciju od 10 mil.kuna kao RIVP u petak???
Svoje želje si napisao kao gotove činjenice. A radi se samo o željama.
Za rast ćemo se očito načekati.
Ako ga i bude, neće više biti do onih razina gdje je ne tako davno bio.
Izglednije je da se vrati na cijenu iz sredine 2016. godine.
Bliže realnim vrijednostima.
[/quote]
Meni ovo tvoje zvuci kao zelje napisane kao gotove cinjenice. Ali malo prehrabre zelje. Gotovo bih zakljucio i tendenciozne. I nicim potkrijepljene.
Daleko mi je objektivnije i kompetentnije kad jedan NB jucer ocjenjuje Valamar kao znacajno podcijenjen:
“Najveća turistička dionica Valamar Riviera (5 godina za redom ‘dionica godine’ na Zagrebačkoj burzi) se trguje po EV/EBITDA od 8,7. To znači da joj treba manje od 9 godina da svojim EBITDA (‘brza i prljava aproksimacija operativnog toka novca’) vrati sav dug koji ima i sav kapital dioničarima, gledano kroz tržišnu cijenu dionice. Kako se radi o nekretninskom ulaganju, zamislite kakav bi to stan bio koji bi od najma, umanjenog za sve operativne troškove, mogao u manje od 9 godina isplatiti sam sebe? Pri tome, trenutni dividendni prinos dionice je oko 2,7% (usporedite to s kamatom u bankama), a dividenda se stalno povećava, redom od 2014. je 0,50, 0,55 … do ove godine 0,80 kn po dionici, dakle porast dividende je bio u svega 4 godine 60%.
Zato mislim da Ivičine teze iz članka gore imaju smisla.”
(https://eclectica.hr/2018/12/02/stednja-opet-rekordna-financijski-sektor-je-divovski-transferni-stroj-od-gradana-drzavi/)
A Ivicine teze su vrlo skori porast vrijednosti kompanija tipa Valamar za 50-100% (https://m.facebook.com/notes/ivica-brkljača/ne-treba-iznenaditi-ako-crobex-u-2019-snažno-poraste/740725802967545/)
Objektivno jeli
Adpl se trguje po EV/EBITDA 5,05 (mojedionice.com)jel to znači da joj treba 5 godina?
Dividendi prinos po dionici 5,56% (usporediti sa kamatom na banci) a dividenda se povećava….
Daleko mi je objektivnije i kompetentnije kad jedan NB jucer ocjenjuje Valamar kao znacajno podcijenjen:
"Najveća turistička dionica Valamar Riviera (5 godina za redom ‘dionica godine’ na Zagrebačkoj burzi) se trguje po EV/EBITDA od 8,7. To znači da joj treba manje od 9 godina da svojim EBITDA (‘brza i prljava aproksimacija operativnog toka novca’) vrati sav dug koji ima i sav kapital dioničarima, gledano kroz tržišnu cijenu dionice. Kako se radi o nekretninskom ulaganju, zamislite kakav bi to stan bio koji bi od najma, umanjenog za sve operativne troškove, mogao u manje od 9 godina isplatiti sam sebe? Pri tome, trenutni dividendni prinos dionice je oko 2,7% (usporedite to s kamatom u bankama), a dividenda se stalno povećava, redom od 2014. je 0,50, 0,55 … do ove godine 0,80 kn po dionici, dakle porast dividende je bio u svega 4 godine 60%.
stanje K/P nikada nije bilo relevantno ni za šta, Trial
očekujem da kao stari lisac to znaš i ne zavaravaš ostale ‘friškije’ ulagatelje
jer se to stanje može u dan-dva i promijeniti (kao što može stvarno biti da je ovaj veliki prodavatelj koji je nadam se apsolviran u petak)
kao trend – da, kao vrijednost društva – ne, za to se čitaju izvješća i donosi sud
i opet može biti da je nekome ova cijena za RIVP znači precijenjen a nekome drugom potcijenjen, ovisi kako tko gleda buduće poslovanje i rizike
recimo za mene realno EV/Ebitda za RIVP 11-12, trenutno je malo ispod 9
po visini ulaganja za sljedeću sezonu nema naznaka usporavanja poslovanja
već tu imamo rezervu od 22%-33% rasta, a div. yield je na cijenu od 34 kn cca 3% (na 1 kunu divke)
@Juka
pogledaj koliko je vani taj pokazatelj za slična društva (automotive i tourism), vidjet ćeš da nije isto
ADPL nikada nije bila ni blizu 12 EV/Ebitda, kao RIVP
Ok, a sta je sa P/E i ostalim pokazateljima ?
To se ne pika jeli.
Reagirao sam jer ako je već htio biti objektivan mogao je izanalizirati i usporediti sve kompanije koje se nalaze u članku gosp. Brkljače
@Juka
pogledaj koliko je vani taj pokazatelj za slična društva (automotive i tourism), vidjet ćeš da nije isto
ADPL nikada nije bila ni blizu 12 EV/Ebitda, kao RIVP
Ne možeš promatrati pokazatelje jedne turističke kompanije kao Valamar i nekog telekoma isto za isto. Jedno je primarno nekretninski, a tek onda uslužni business, a drugo je čisto uslužni business. Velika razlika. Najveća da telekomi recimo skoro uopće nemaju fiksnu imovinu, a turisti su skoro cijeli imovina. Neusporedivo. Kupnjom udjela u turistu kupuješ i udio u dobiti i udio u nekretninama. Kupujući udio u telekomu kupuješ samo udio u dobiti. Zato se očekuje bitno veći P/E od telekoma. Ovo su osnovne stvari zaboga!
Danas bez velikih paketa dionica. Dakle, onaj od petka vjerojatno prvi i posljednji. Radilo se, dakle, o samo jednom velikom prodavatelju koji je vrsio snazan pritisak na prodaji. I vjerojatno jedinom, kojeg vise nema. Ostaje za vidjeti koliko je jos ostalo drhtavih prstica malih ulagaca.
Danas bez velikih paketa dionica. Dakle, onaj od petka vjerojatno prvi i posljednji. Radilo se, dakle, o samo jednom velikom prodavatelju koji je vrsio snazan pritisak na prodaji. I vjerojatno jedinom, kojeg vise nema. Ostaje za vidjeti koliko je jos ostalo drhtavih prstica malih ulagaca.
Ne mozete nikako znati tko sve zeli i koliko prodati,zar ne?
I dalje je pritisak na prodaji.