Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
RIVP | 5,24 | 87.611 | 16,719 | 5,20 | 5,24 | -0,76% |
Stali su jer zakon ne dozvoljava prije izvješća ali nema sumnje da će počistiti sve po ovim ili sličnim cijenama.
Nema li među kolegama forumašima istovremeno i članova udruge malih dioničara valamara?
ne dobivaju li oni knjigu svako toliko? pa neka pogledaju koji to veliki to toliko kipaju, ili se o tome nesmije ovdje?
A ja skoro svaki puta znam kamo će cijena ovisno o ocjenama kada napišem nešto kontroverzno ili kad mi upis bude obrisan, 3, 2, 1
Nema li među kolegama forumašima istovremeno i članova udruge malih dioničara valamara?
ne dobivaju li oni knjigu svako toliko? pa neka pogledaju koji to veliki to toliko kipaju, ili se o tome nesmije ovdje?
A ja skoro svaki puta znam kamo će cijena ovisno o ocjenama kada napišem nešto kontroverzno ili kad mi upis bude obrisan, 3, 2, 1
Evo otvaram knjigu i gledam nekih top 100 da vidim sto veliki rade, stanje u odnosu na prethodni mjesec povecano za 47040 dionica, ako evo i iz nekog razloga odbijemo kupnju trezora ukupno stanje je smanjeno za 2666 dionice sto znaci da su veliki (osim trezora) u velikoj rasprodaji istresli ukupno 0.003% svojih dionica. Ovim tempom ce za oko 3000 godina svi veliki pobjeci iz dionica, a mi cemo skupa s Barikbom sjediti ovdje i cekati rast.
Svaki dan tu tipkate i zamarate se apsolutno nebitnim stvarima dok je glavni uzrok trenutnog pada/rasta potpuno nevezan za RIVP i krije se ovdje:
Svaki 4. mali ulagač otišao s burze, gubitak 2,7 milijardi kuna
Ali dok je stanje ovakvo mozete pratiti poslovanje firmi, pozicionirati se tamo gdje zelite, kupovati po relativno niskim cijenama, primati relativno visoke dividende i cekati da stvari dodju na svoje mjesto. Ako vas smeta ta dugorocnost i cekanje onda jednostavno igrate krivi sport i idite dalje umjesto da se ovdje zamarate time koji je pojedinac kupio ili prodao dionice za svotu koja je za vas mozda velika dok njima mozda samo znaci novi sat, auto ili godisnji odmor negdje gdje ove godine ima vise sunca.
Nepotpisani autor tog teksta očito se u turizam kuži mnogo bolje od Selimira Ognjenovića, jer eto, on zna bolje od njega koji su to uzroci ovogodišnje srpanjske rupe. Seljo kaže da je spranjska rupa nastala zbog previsokih cijena, a nepoznati autor tvrdi da je nastala zbog potpuno pogrešnog koncepta.
Iako, eto, kad se sve zbroji, imamo više gostiju nego lani. Pa tako ispada da taj potpuno pogrešni koncept donosi više gostiju od siječnja do lipnja, vjerojatno i od druge polovice srpnja pa do kraja godine, ali eto, ne donosi ih u prvoj polovici srpnja. I zato je to pogrešan koncept.
Usto, tu je i vlasnik butik hotela koji se ustvari najbolje kuži u turizam pa nam daje recept kako uspjeti. I onda pročitaš da stvarno nije puno potrebno da bi uspio u hrvatskom turizmu – nemoj imati all inclusive u Istri, eto ti recepta.
Da bi na kraju teksta čitali o tome da su ustvari za srpanjsku rupu zaslužni apartmani, ali rečenicu nakon toga nepoznati autor dvoji jesu li hotelijeri shvatili lekciju… o tome da se apartmani slabije pune u srpnju.
Popiješ buteljicu-dvije na račun gazde i pretvoriš se u vizionara hrvatskog turizma. Dobra reklama za vino, svakako.
Čini mi se da je turizam ipak dobro skliznuo ove godine. Jesu li to krive cijene, meteo uvjeti ili nedostatak kvalitete ostaje da se vidi. No u nekoj niši apartmani, kampovi, hoteli (ako ne i u svima) se ovaj pad mora odraziti. Uzmite za primjer današnju vijest o naplaćenim cestarinama u HACu i ARZu. Nigdje nećete naći usporedivo stanje sa istim vikendom prethodne godine iako je to defacto bio standard zadnjih godina. Nađimo ga onda sami, HAC i ARZ naplatili cestarine u vikendu:
2017. 21-23 srpnja: 51,9 mil kuna
2018. 20-22 srpnja: 48.4 mil kuna – pad 6,74%
Za Valamar bi utješna vijest mogla biti što je Bina Istra doživila rast od 3,8%, no pitanje je kako će se ovo odraziti na kamp na Krku i Imperial.
Ovaj vikend sam bio u Labinu, i zaista moram priznati da mi se učinilo da ima manje gostiju nego prethodne godine, s druge strane čini mi se da bi ZL Krk trebala oboriti prošlogodišnje brojke – svako malo su slijetali avioni.
Treba biti pažljiv sa podacima. Tek će broj registriranih dolazaka i noćenja pokazati rezultat. Prihod od cestarina je za srpanja za sada veći za 7%, a promet navodno oko 5%, ali to mogu biti i podaci o tranzitu pa to na sam broj noćenja nebi utjecalo.
Kad smo već kod ovog vikenda MUP kaže slijedeće:
20-22.7.18. vs 21-23.7.17 :
Ulazak stranaca: 1.301.172 – 1.285.731 = + 1.2%
No bilježe i značajno manji izlazak:
Izlazak stranaca: 1.220.698 – 1.272.991 = – 4.1%
Opet to ne mora previše značiti jer manji izlazak mogao bi biti rezultat manjeg ulaska tjedan dana ranije, no to nije razlog jer je i vikend prije bio veći ulazak u zemlju nego prošle godine za čak 3,6%
No čak i da brojke nisu takve pa da je i 1-2% manje ulazaka to za rezultate Valamara ne mora imati nikakav utjecaj. U našem ukupnom turističkom prometu imamo veliki broj privatnih apartmana koji puno više osciliraju nego je to kod dobro vođenih i organiziraih tvrtki koje na dnevnoj bazi reagiraju i upravljaju svojim kapacitetima. Ja očekujem na Valamaru i kod ostalih tvrtki i ove godine rast broja noćenja i prihoda iz postojećih kapaciteta + povećanje koje dolazi iz novih kapaciteta.
Nije to za srpanj već za razdoblje siječanj-srpanj. Uz to povećani prihodi su najvećim ako ne i jedinim dijelom utjecaj ranijeg sezonskog poskupljenja (za 15 dana). Ponovo kažem, ovo je najindikativnije za kampove na Krku jer ljudi moraju preći Krčki most gdje ih zabilježi ARZ. S druge strane nije ni Valamar jedini na Krku – to je jasno.
Ono na što sam htio ukazati je da naši vrli novinari prenose informacije kako im se servira a kad je turizam u pitanju servira im se samo pozitiva. To mi je na Bakićevom blogu masu išlo na živce. Dok su razultati o ulasku stranaca u zemlju dobri onda si da truda i crta grafove, pomične prosjeke i ostalo (doduše naznači da to nije neki indikator). Kada to zaškripi onda nema ni vijesti a kamoli grafova.
Da ne budem skroz crn 🙂 prošlogodišnji rujan je bio katastrofa od vremena, sunčani rujan ove godine može puno toga popraviti.
Nestaje polako po 40 kn
Izgledalo je ok i na 10 i na 20 i na 30 i na 40 kn izgleda ok slažem se.
Iznad 48,59 kn do sada nije išlo, iako vjerujem da će dobro izgledati
u dogledno vrijeme i na 50 kn. Jednostavno stvara dobit i pokriva
sve troškove + financiranje. Još da država smanji ogromnu stopu
od 25% osim pansiona gdje je niža stopa i bit će berbe bez brige
uz sve bolju i širu ponudu. Slažem se da je broj kupaca sve veći,
ne samo EU nego i drugi kontinenti koji u svoja europska putovanja
sve više ubacuju Hrvatsku.
One of the largest hospitality groups.
Multi-destination portfolio in key Adriatic regions, Istria and Dubrovnik, Krk, Makarska, Rab, Hvar ?
Potential expansion of the accommodation portfolio via M&A
Dependence on tourism development
Na 40,00 kn je očito strong buy, ako je na 45,00 bila samo 🙂 buy
Ministar turizma otvara pregovore sa hotelijerima za povećanje plaća,
a hotelijeri traže ustupke kod oporezivanja. Deal se već nazire i to je jako dobra vijest.
Hotelijeri imaju sve veću pregovaračku moć obzirom na ekonomski opseg i značaj tako da je
za očekivati dobra rješenja za njih u idućim razdobljima.