Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
RIVP | 5,24 | 87.611 | 16,719 | 5,20 | 5,24 | -0,76% |
Gledam malo …
Gledajte, ovakvo iznošenje podataka baca krivu sliku i čovjek bi na prvu mogao zaključiti da je tvrtka u teškim problemima.
Par podataka koji govore da nije tako…
Prije svega je tu bilo potrebno normalizirati broj radnika zbog akvizicija i ulaganja. 1,600 milijuna investicija u 2 godine zahtijeva višu razinu usluge i više osoblja. 500 milijuna na akvizicije uzrokuje instantno povećanje broja radnika. Samo podaci na početku/vrhu razdoblja ne govore ništa.
Indeks cjelogodišnjeg rada je 40% (2016). To znači da 60% radnih sati odrade sezonski radnici. To se čini kao puno, ali s obzirom na sezonalnost poslovanja to nije strašno.
U 2015. je potpisano 364 ugovora, u 2016-oj je potpisan 621 ugovor za stalnog sezonca. Stalni sezonac sezonskom radniku jamči zaposlenje najmanje za period od devet do dvanaest mjeseci godišnje kroz tri godine, što za radnika znači stabilna i kvalitetna primanja kroz cijelu godinu.
Ti sezonci imaju ista prava kao i radnici na neodređeno (sistematski, kredit, nagrađivanje itd.) Iako se vode kao sezonci, više naginju stalnim radnicima.
Nadalje, u ukupnom broju radnika, 74% su domicilni radnici. Znači, od 6600 radnika, oko 1600 radnika dolazi izvan mjesta rada. To nije tako strašno s obzirom na veličinu tvrtke. 63% sezonskih se vraća, tako da je taj broj koji treba osigurati nešto više od 1000 radnika. Za 2017 su ti podaci još bolji, a povećanje plaće, 3 obroka, smještaj je sigurno pridonio povećanju tog broja.
Više od 200 stipendija godišnje.
Prvi smo osigurali smještaj zaposlenicima, digli plaću na min. 5.000 kuna, hrpa obrazovnih programa, akademija itd.
Ove godine se udio lokalnih radnika još povećao jer ima je plaća od 5.000 očito dovoljan motiv. Problem radnika je izazov koji treba rješavati, a ne katastrofično predviđanje. Koliko znam, tvrtka dosta bira radnike koje će zvati na razgovore i zaposliti, a to nije ponašanje u slučaju gašenja požara. S obzirom na sve aktivnosti koje se poduzimaju, to će biti riješeno (ako već nije), ili svedeno na najmanju moguću mjeru.
Kao sta sam napisao tesko je zakljucit ali nije za bacit jer meni se cini da razlika postoji jer razlika u postotku nije mala za standardnu devijaciju za kvalitetno usporedjivanjje trebalo bi znat koliko su ostala drustva zaposljavala zbog ulaganja jer sigurno su i oni imali takvih zaposljavanja tako da usporedba mozda i ne odstupa puno.
“Indeks cjelogodišnjeg rada je 40% (2016). To znači da 60% radnih sati odrade sezonski radnici. To se čini kao puno, ali s obzirom na sezonalnost poslovanja to nije strašno.”
Iz ovog citata dodjemo do istog postotka >130% u odnosu na najnizi broj radnika tako da po tome nacin racunanja i ima nekog smisla ?
Stalne sezonce imaju svi, ovdje je poanta usporedbe moguca vjerovatnost povecanog izdavanja za radnike zbog moguceg drugacijeg tretiranja radnika od konkurenata sad nije mi smisao raspravljat s ovim sam iznio jedno uoceno zapazanje koje mi se ucinilo zanimljivim, svatko koga zanima i ima dionice sigurno ce malo bolje proucit ovaj detalj jer mislim da nije za bacit s obzirom da moze imat utjecaj na profitabilnost na duzi rok.
Kad ste zapeli za to što da Vam ja radim.
Bez uvida u detaljnu analitiku nije moguće izvući neke zaključke.
Imamo neodređene, određene, stalne sezonce, sezonce, praktikante.
Posao se mijenja, zahtjevi se mijenjaju. 2* imaju puno manje zahtjeve od 5*. Maro suites će imati čovjeka po sobi…i to nije problem.
Rokamo 1000 soba godišnje u premium i upscale i treba nam više ljudi. Potrebno i poželjno.
Kao što reče presidente, investicije nam omogućuju da uzmemo više ljudi i platimo ih više jer prihodujemo (zarađujemo) više.
Nisam ja za nista zapeo samo sam argumentirao jednu zanimljivost koja je po meni zanimljiva za potencijalnog ulagaca jer moze imat utjecaj na buduce poslovanje u vidu utjecaja na profitabilnost ako postavke kakve sam naveo imaju smisla, nigdje nisam napisao da je netko u teskim problemima radi toga kako ste to nabacili da taj post moze na to licit.Informaciju uzmite kako zelite ako smatrate da je ne bitna zaboravite je meni je jedna zanimljivost na koju cu obratit pozornost u sljedecim izvjestajima.
Plaća u Valamaru zagarantirana od 5.000 kn neto, odnosi se samo na one
zaposlenike uključujući sezonce koji odrade cijeli mjesec bez slobodnih dana
tj. bez tjednog odmora ( 1 dan ). Lijepo piše
https://valamar-riviera.com/hr/karijera-u-valamaru/pogodnosti-za-sezonske-zaposlenike-u-valamar-rivieri/
https://www.tportal.hr/biznis/clanak/valamar-svim-djelatnicima-zajamcio-minimalac-od-5000-kuna-foto-20180208
Puno se radi za tih 5.000 kuna i upravljanje troškovima radnika je na vrlo visokoj razini, bez brige.
Možete akceptirati da broj radnika bez broja sati ne znači ništa, analiza je odokativna, drek na šibici.
Status quo, ovdje ti je zabranjeno iznositi mišljenje koje nije prožeto hvalospjevima
😏
Status quo, ovdje ti je zabranjeno iznositi mišljenje koje nije prožeto hvalospjevima
😏
a kada se nasalis na racun drukera (koji nemilo drukaju cijenu … zna se koji su to da ne nabrajam) onda te se prijavljuje i brise komentar
ako imate toliko znanja prodajte ga na tržištu ili iskoristite za sebe. čemu tolika kukavelj ?
Što se tiče upravljanja troškovima i radnika u Valamaru praksa je slijedeća. Radnici
posebno u sezoni rade i prakovremeno, znači duže od 8 sati na mnogim mjestima i samo
ako to žele. Taj prekovremeni rad se ne plaća odmah na plaći, nego se za taj broj sati
tj. dana produžuje se ugovor o radu nakon potrebe za radom dakle ugovor se nastavlja
za određeno vrijeme koliko je radnik odradio. Na ovaj način cash flow se popravlja, kompanija
ipak štedi velike novce obzirom na broj radnika cijenu prekovremenih i velike brojke, a radnici su ipak zadovoljni jer je za njih to bolje nego kao kod ostalih “privatnika” kod kojih se radi i po 12 i više sati i kasnije strepiš hoćeš li uopće dobiti plaću. Naravno da su ljudski resursi jako važni, ali Valamar
mnogima pruža šansu, ako doista žele raditi ili se školovati unutar Valamar akademije što imaju
mogućnost mlađe generacije. Plaće se polako prilagođavaju.
😏
Nije zabranjeno, ali treba malo obrazložiti i pokazati inicijalne brojke i izračun.
Iz ovih postotaka ja mogu izvući sasvim drugačiji zaključak.
1. Ostale firme ne uzimaju dovoljno sezonaca i stalni su im opterećeni za posao koji bi odradili sezonci.
2. Ostale firme ne mogu naći dovoljno sezonskih radnika i stoga im stalni radnici odrađuju prekovremene
jer nema tko odraditi posao, itd.
3. Zbog toga imaju lošu uslugu, nezadovoljstvo korisnika i manji povrat gostiju
Bez malo značajnijih podataka ne vidim korist iz tog postotka.