Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
RIVP | 5,24 | 61.758 | 11,792 | 5,22 | 5,26 | 0,77% |
Nisam ni ja vjerovao u to da cemo je vidit opet na 40,ali kako vidim moguce da ce do 38 doc.
Nadokupio sam na 40.5, cekam nize.
Pa ako gledate EBITDA x 10 – DO, i dalje je dionica precjenjena….
ako gledate EBITDA 2020 x 10 – DO, cijena je cca 50 kn
s time da i oni su sada na 3,5 zaduzeni, taman koliko mogu
Tko god je kupovao po analizi zabe za rivp po 48 ,taj je u gadnom minusu.Dokud ide ovo dole vidit cemo.
Kupujemo budućnost kao i sve ostale poslovne projekcije i odluke bazirane na temelju nadolazećih prihoda i dobiti a koja otvara realnu mogućnost preuzimanja Valamara nakon završetka investicijskog ciklusa(2020g.) što povećava dodatnu premiju na cijenu dionice. Cijena dionice je u ovom trenutku podcijenjena gledajući bazu za 2018.a izrazito podcijenjena uzeći u obzir prospekt Valamara za 2019.Ne treba zanemariti najavljeno smanjenje pdv u bilo kojem obliku što će se odraziti pozitivno na buduće poslovne rezultate.U globalu kad pogledate strukturu top-10 dioničara kao i perspektivu sektora u cjelini na razini cijele RH uz Valamar možemo na prste jedne ruke nabrojiti firme u koje se može uložiti veći novac srednjeročno(3-5god) sa disperzijom rizika proporcionalno obrnutom premiji rizika Hrvatske(neinvesticijski razred). Ukoliko će se i dalje smanjivat vanjski dug tj. svaki oblik razduživanja a bdp održavat na ovim razinama vjerujem da će do kraja godine agencije pozitivno ocijeniti i vratiti nas u investicijski razred a šta mislite koje dionice će tada biti predvodnici rasta?
pojavljuje se rizik
neka bude jedna loša vremenska sezona/zaduženost/veći izlazak iz dionice jer nema više očekivanja cijene od 10 eura.Već i sama stagnacija dionice nije dobra.
Plavi, rizik je terorizam kao i ne daj Bože potres, međutim to su okolnosti tj. ekstremi na koje ne možeš utjecati a koji su manje vjerojatni da će se dogoditi. Što se tiće likvidnosti općenito na burzi je vrlo niska kao i negativni sentiment vjerojatno zbog agrokora a 10.4 će brzo doći i izvjesno je da će doći do nagodbe najpovoljnije nažalost kao i obično za “velike ajkule“a male ribice će skupljat mrvice. Uostalom predsezona je počela sa Uskrsom(+10%) koji daje početnu nisku bazu cijene dionice a što potencijalno daje veći prinos na kraju godine sa uspješnijom sezonom od prošlogodišnje. I da… pretpostavljam da ukoliko sezona bude profitabilnija od prošlogodišnje sa npr.cijenom dionice na kraju godine od cc. 48kn da će se i zanimanje za dionicom povećati.
Vukašin Ostojić vodeći svjetski stručnjak za turizam kaže da će propasti Hr turizam
https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/economy-finance/eb036_en.pdf
Ma nije Vukašin to toliko loše napisao, koliko je idiotski potpisano i preneseno
na portalima.
Europska turistička komisija preporuča posjet Hrvatskoj ove godine
Da se razumijemo, sezona 2018. je praktički već rasprodana i to se toliko prvi puta u povijesti. Novi hoteli se grade, a postojeći obnavljaju. Nedavno sam bio u Rovinju, Park se gradi i marina nadograđuje.
Sa druge strane osigurač nekretninama kod npr. Valamara je toliki da postaje generator cijene u budućnosti obzirom na ograničenost resursa Jadrana tj. toplih mora. Autoceste su izuzetno važne iako
je država tu dijelom opljačkana ali to je druga tema, autoceste su izuzetno važne za turizam. Međutim po sadašnjem modelu su preskupe.
Europska turistička komisija (ETC) u prvom ovogodišnjem izdanju svog magazina Europe-Visit Europe, među 20 europskih odredišta koje preporuča ove godine posjetiti, spominje i Hrvatsku kao “kraljevski izbor za odmor”, u kojoj se može “osjetiti nevjerojatna magnetična privlačnost”.
ja sam kupovao po 42,40 do 43 kn i onda opet po 40 i nešto. Prije toga glavninu ispod i oko 20 davno.
Da mi je netko rekao da će pasti sa 48 na 40 ne bi povjerovao. Sada nemam ideju uopće gdje će cijene
i ne razbijam previše glavu sa time. Jedino ako pad nastavi jednostavno sam prisiljen dodatno ulagati
uz toliki diskont. Kada bi barem znao dno. Mislim da ću još malo pričekati, čini se da ide ispod 40 kn jer
netko kapitalizira non-stop. Obzirom na perpektivu i likvidnost mislim da je odlično ulaganje, ali mali
će kupovati kada krene gore to je jasno, burza je psihologija. Moguće da nagodba A. promjeni tržište,
ali i tada će oni koji stvaraju dobit profitirati, a ne firme aveti na ZSE.
Tvrtka i dionica je super kakve dioničare ima 🙂
Da im daš u ruke da vode u 3 godine bi rasturili sve.
Unatoč tome ove godine imat ćemo oko 700 mil ebitda, optimistično oko 720-730.
To je doduše na marži od 35%. Kada bi digli maržu na 40% to je onda još 100 milijuna gore.
Kombinacijom toga, ulaganja od 2 milijarde i još ponekom akvizicijom, 2022 smo sigurno na miljardu ( ne branko grčić miljarda), a možda i godinu ranije.
Opet smo ušli u program poreznog poticaja tako da će i ebit i netto dobit isto pratiti.
Uz takve performanse, cijena dionice od duplo nego je sada će biti jeftino.
Uz rast valuacija gledat ćemo i puno bolji film.