Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
RIVP | 5,25 | 77.060 | 14,678 | 5,24 | 5,26 | 1,15% |
Valamar Riviera d.d. sa sjedištem u Poreču, Stancija Kaligari 1, OIB 36201212847 (dalje u tekstu: Društvo) sukladno odredbi članka 459. Zakona o tržištu kapitala i članka 2. Pravilnika o objavi povlaštenih informacija koje se neposredno odnose na izdavatelja te o određivanju opravdanih interesa izdavatelja u svrhu neobjavljivanja, objavljuje da je Društvo 6. ožujka 2018. godine sklopilo ugovor o kreditu sa European Investment Bank, Luxembourg (dalje u tekstu: EIB), u iznosu od EUR 16 milijuna radi financiranja dugoročnih investicija Društva. Ovo je prva transakcija u Hrvatskoj u kojoj EIB neposredno financira trgovačko društvo iz privatnog sektora, uz podršku proračunskog jamstva EU-a putem Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSI), koji je financijska komponenta Plana ulaganja za Europu. Navedeni pravni posao još je jedna potvrda povjerenja investitora i financijera u daljnji razvoj ovoga Društva.
Navedeni pravni posao još je jedna potvrda povjerenja investitora i financijera u daljnji razvoj ovoga Društva.
I Agrokoru su vjerovali….sorry ali bilo bi mi zanimljivije da su napisali po koliko % i na koji rok su se zaduzili.
Kamata je vjerojatno mizerna, ipak je to iz fonda za poticaj razvoja EU.
To je dio jamstva za projekt Istrian riviera development u ukupnom iznosu od 44M€.
Odnosi li se to na neki postojeći projekt ili na nešto novo, budemo uskoro saznali…
Uglavnom, još jedna u nizu pozitivnih vijesti.
Trebali su javit, možda funky nekoga zna da se može dobiti jeftinije.
Nitko nema vremena čitati izvješća, pa iz njih izvlačiti ili računati.
Do sada su uložili 4-5 milijardi kuna i još će toliko, i rade jako profitabilno.
Sigurno bi prihvatili top savjet da se zaduže povoljnije, znaju li oni uopće što
kod kredita treba gledati, čitaju li mala slova ?
Bariq, popišaš čovjeka koji je oprezan i apsolutno u pravu. Zadužujemo se kao da nema sutra. Ni meni se to ne sviđa, Valamar postaje zadužen, ne po Rogeru i funkyu nego po parametrima zaduženosti a ti i dalje mirno zatvori oči i maštaj…. I dalje sam dioničar, ali ne sviđaju mi se tolika zaduživanja, idemo iznad visine kapitala iako imamo casha u ladici ali…oprez gosin Kukurin, nemojte slušat kolegu bariqa, koji kaze samo daj daj….daaaaaaaaaaaaaaj, buy buy buy…..sve odmah i sada…
Sviđa mi se ako su recimo refinancirali neku staru nepovoljnu kredu, onda +. zato je Funky u pravu da je obavijest u rangu adrisa…reda radi..pro forme
Da su porezni poticaji primjereni turistički promet u državi u 4 godine bi se udvostručio.
Vas brine da li treba graditi i ulagati u nove objekte. Ja podržavam nova ulaganja,
jer je u ovom trenutku zbilja pravi trenutak za to, jer je kapital jeftiniji no ikad.
Ovo sa povećanjem plaća 5.000 kn + je odrađeno jako dobro dugoročno sjajno.
Konkurencija želi, ali ne može pratiti:
http://www.novilist.hr/Vijesti/Gospodarstvo/Jadranka-grupa-povecava-osnovicu-place-za-dva-posto.-Raste-i-uskrsnica
Rezultat je da će Valamar imati dovoljno kvalitetnih ljudi, a bez toga turizma nema.
Makar dobit bila i manja to daje nevjerojatnu sigurnost kompaniji u ovom poslu, dugoročnom.
Kamata je vjerojatno mizerna, ipak je to iz fonda za poticaj razvoja EU.
To je dio jamstva za projekt Istrian riviera development u ukupnom iznosu od 44M€.
Odnosi li se to na neki postojeći projekt ili na nešto novo, budemo uskoro saznali…
Uglavnom, još jedna u nizu pozitivnih vijesti.
Kako je Valamar kao Apple
Potcjenjena imovina i to višestruko.
https://lider.media/aktualno/tvrtke-i-trzista/poslovna-scena/foto-eib-odobrio-16-milijuna-eura-valamaru-15-milijuna-hbor-u/
Ako je Valamar dobio više kredita od HABOR-a onda jedino što mogu zaključiti da im je povoljnije
uzeti kredit direktno nego preko jako povoljnog HBOR-a.
Ono što je meni kao dioničaru važno da se nastavi sa ulaganjem i profitabilnošću kao do sada i
da prava berba kreće za koju godinu. Dividenda pokazuje financijsku stabilnost.
Krk, Poreč i Rab su manje više uhodane priče, ide se na dizanje kvalitetu, a nove troškove pokriva
stalni blagi porast cijena. Pravo osvježenje biti će Makarska koja je pravo otkriće za mene, ali ne za
bolje poznavatelje Dalmacije. Idealna kupnja, neki hoteli su već jako dobro sređeni i obnovljeni a potpuno
novi projekt na velikom zemljištu na top lokaciji koji će raditi cijelu godinu nešto kao Diamant u Poreču tek će se graditi i očito će to biti pun pogodak.
Funky postavlja sasvim legitimo pitanje. Koliko novo zaduživanje podiže rizike?
reba biti optimist ali ipak sagledavati i rizike koje mi kao mali dioničari imamo jer naše su perspektive i ciljevi ulaganja drugačiji od većinskog. On možda i može podnijeti neke turbulencije, a mi ne.
Dat ću vam jednu simulaciju da vidite to znači ovaj dug kao rizik baš na primjeru RIVP. Naravno možemo to i zanemariti i očekivati samo da se stvari pozitivno odvijaju ali ipak bi svaki investitor morao voditi računa i o riziku tj o risk/reward omjerima.
Trenutno su parametri ovakvi:
Prihod: 1.778 mil
EBITDA: 615 mil
EV: 7.009 mil
Ev/EBITDA: 11,39
Dug(neto): 1.754 mil
Dug/EBITDA: 2,85
Nakon ovog zaduženja pod uvijetom da cijena dionice ostane ista:
Prihod: 1.778 mil
EBITDA: 615 mil
EV: 7.339 mil
Ev/EBITDA: 11,92
Dug(neto): 2.084 mil
Dug/EBITDA: 3,38
Recimo da se dogodi neki neželjeni scenario u kojem bi prihodi pali 10% i EBITDA marža sa 34,6% na 32,8% tj samo 5%. Taj scenario može biti financijska kriza vani, neke druge vrsta kriza u regiji, političke, promašena investicija itd itd. Nije važno. I nije to neka tako velika kriza ako bi prihodi pali samo 10% i marža 5% zar ne? EBITDA je i dalje velikih 526 mil kuna. No sigurno bi to malo poljulao tržište i spustilo valuaciju sa sadašnjih 11,92 EV/EBITDA na još uvijek vrlo pristojnih 10 EV/EBITDA. Dug je još uvijek na prihvatljivih 4 EV/EBITDA tj nije se ušlo u status preadužene tvrtke.
Što se događa sa dioničarskim kapitalom?
Prihod: 1.600 mil
EBITDA: 526 mil
EV: 5.260 mil
Ev/EBITDA: 10,00
Dug(neto): 2.084 mil
Dug/EBITDA: 3,96
T.kapitalizacija je onda EV-Dug=3.180 mil tj 40% manja nego je danas.
Na cijeni dionice to bi bilo cca 25 kuna prema sadašnjih 42.
Naravno da tvrtka toliko ne ulaže i da se ne očekuje toliki rast nebi ni valuacije sada bile takve.
Ja ne vjerujem uopće u ovakav neki loš scenario ali fer je da se i to napiše.
vrtke koje nemaju ili imaju mali dug do 1 EBITDA možda sporije rastu, ali onda u slučaju obrnutog trenda nemaju ni tako veliki pad. Istina i tu postoji gubitak jer izgubljena je zarada da se zaduživalo i više investiralo, no na kraju dolazio do onoga: manji rizik=manja zarada, veći rizik=veća zarada
Ako stvari idu kako treba dioničari RIVP će zaraditi više jer tvrtka koristi veliku polugu duga.
No to znači i veći rizik. Nekom je prihvatljiv, nekome ne.
Nisam ovo napisao da bi rekao da je RIVP rizična dionca niti da je loše da investiraju. Samo je dobro da investitori vode brigu o tome. Činjenica je da se isplaćuje dividenda, i paralelno se zadužuje. Meni osobno to i nije baš neka omiljena strategija. S druge strane ako se ovo zaduženje koristi da se se refinanciraju neka skuplja to je super