Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
RIVP | 5,24 | 38.005 | 7,253 | 5,24 | 5,26 | 0,77% |
Nemojte paničariti bez veze. Išao sam provjeriti situaciju u jednom porečkom hotelu (Diamant) i rezultati su slijedeći: nema slobodnih soba za Uskrs.
Kad sam rezervirao za obitelj 3 dana od 14-17.04. prije nekih mjesec dana bilo je samo par soba, a onda sam zbog priprema za službeni put morao otkazati i sad gledam nema ništa slobodno. Možda je neka sobica negdje ostala u nekom hotelu, ali to ništa ne mijenja na stvari.
Osim toga, vani su ljudi strpljivi, nisu gnjide ko mi da čim je mala dekomodacija odmah dižu sidro. Bit će nešto dulja čekanja, ali i ovako i onako ih ima u špici sezone, tako da ne vidim pretjerani problem.
Ni Slovenci neće žičiti previše da ne dođu na zao glas, niti njima to ne odgovara. Ipak svi plate vinjetu ili dvije te popiju cugu dvije. A neki i prespavaju. Pa ti računaj…
Kolega Jubito, kao što je napisao kolega Serislav u postu poslije Vas, uskršnji gosti gotovo većina ima već rezerviran i večinom plaćen smještaj, tako da zbog novonastale situacije sigurno neće odustati od dolaska. Malo je tu jednodnevnih gostiju, uglavnom talijani na popodnevnom ručku negdje bliže granici, a oni znaju i da postoje još ulaza u istru osim onog glavnog na kaštelu a na kojem je najveća gužva. A slovenci će se iskulirati, kad im njihovi domaći objasne kako oni imaju hrpu vikendica i kamp kućica ne samo po istri (gdje ne očekujem probleme tog tipa) već i po dalmaciji, a sezona požara se bliži, pa vidimo kako svako malo plane neki auto u splitu, itd … da ne nabrajam … kad nekome ugroziš egzistenciju, to je hebena stvar … naravno, ne zagovaram nikakvu uporabu nekih ekstremnih sredstava, ali gotovo sam siguran da slovenska vlada razmišlja i u tom smjeru …. tako da, iskulirati će se oni, kad bude stani-pani, bit će stani sa njihove strane ….
Pa ja uopće ne razmišljam o Uskrsu i predsezoni, ja razmišljam o glavnoj sezoni.
I nije tu bitan samo RIVP i Istra, već cijela obala i prihodi države.
Kroz GP Rupa i Pasjak kraj Rijeke iz Slovenije ulazi gro Talijana prema Kvarneru i Dalmaciji.
Uostalom, nije tu samo interes Slovenije u igri, Italija, Francuska i Španjolska nemaju interes da se začepi protok prema Hrvatskoj?
Kako to da su se sjetili tih mjera baš pred turističku sezonu?
Putujem iza Uskrsa, pa ću znati na licu mjesta.
Slovenska politika je jednostavno takva, do prije 20-ak godina nikada nisu imali ni
državu ni pečata. Pokušavaju liječiti vlastite komplekse, ali istarski hoteli su prepuni
gostiju iz Slovenije čitave godine. Obično budalesanje kratkog daha. Hrvati na Jadranu grade elitne
turističke destinacije, a oni se kada zapuše bura, a puše često, dave u Kopru od prašine rasutog
tereta, rudača itd. Luka Kopar raste u prometu, ali ekološka devastiranja su strašna. Sve ima svoju cijenu. Ne ide im na ruku ništa, da ostvare tako morbidne planove. Navući će bijes
Austrijanaca, Njemaca, Čeha, Slovaka, Poljaka, Nizozemaca, Hrvata i Slovenaca koji putuju i svih drugih.
Doista sramota za Sloveniju, jer je ponašanje protiv temeljnih načela EU, neeuropsko i jazavčarsko.
Dovesti će do pada ugleda te državice u svijetu, koja je već sada najfrustriranija država EU.
putujem na relaciji Zagreb-Bec svaki tjedan (tamo i nazad) zadnje dvije godine, cca oko 45 puta.
U zadnje vrijeme guzve vece i umjesto dvije, slovenci su otvorili tri trake jer je povecan promet (sic).
06.04 cekao sam na granici 1.5 sat, od toga slovenska 1.10 a hr 20 minuta.
To zaje…nje zlovenaca traje preko godine dana a nasi velelbni politicari ne reagiraju uopce.
I sto je tu nova?
Nista jer ocito zlovenci mogu raditi sto i kako oce…i to cak i dokle oce!
Ma guzve nemaju veze. Koliko gostiju ce se okrenuti s granice i otici? Gdje ce onda na blef, u Italiju, Španjolsku?
Pa gužve su svuda…ja sam u prvom mjesecu iz Njemačke u Austriju čekao u koloni na autocesti sat vremena jer se odvaja cesta prema skijalištima… prođite oko Munchena radnim danom u 16-17h pa cete vidjeti sta je guzva…
Tko je namjerio doci, taj ce doci…
Nije to slovenska već EU direktiva. Jasno je da Slovenci rade pritisak zbog arbitraže ali ništa van legalnih tokova. Ne znam samo što rade naši i zašto nisu više aktivirali taj Šengen. Zar nije bilo rečeno da ćemo do 2017 biti unutar Šengena? Gdje je sad zapelo i što još nismo napravili?
Nije to slovenska već EU direktiva. Jasno je da Slovenci rade pritisak zbog arbitraže ali ništa van legalnih tokova. Ne znam samo što rade naši i zašto nisu više aktivirali taj Šengen. Zar nije bilo rečeno da ćemo do 2017 biti unutar Šengena? Gdje je sad zapelo i što još nismo napravili?
Dajte se pitajte:
Koliko traje gradnja 17 km ceste od koja spaj macelj sa autocestom? Koliko bi za to objektivno trebalo? Kako teku radovi danas? Vec se najavljuju kasnjenja a sve svakako nakon turisticke sezone. sto slovenci rade da olaksaju prolaz roba i ljudi na granici? kada i bude gotovo, koliko ce traka imati taj prijelaz – nece li biti manjeg kapaciteta nego ovaj danas????
Molim vas nemojte, to sve nema veze sa EU i legalnim pritiskom jer sve to van svake pameti postalo, cim god je zlovenija u bilo kojem segmentu.
Sengen nije nesto o cemu mi odlucujemo nego EU, koja nas ocito ne zeli u “sengenu”.
MM prate kupnju i prodaju i idu u tom smjeru.
Oni nisu vođe, nego sljedbenici.
market maker