Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
RIVP | 5,24 | 61.758 | 11,792 | 5,22 | 5,26 | 0,77% |
22.04.2016. Protuprij
edlog EPIC-a
Predlaže se mogućnost zamjene, ukupna dividenda koja se dodjeljuje se prvo umanjuje za porez (Nisu ni Valamar ni EPIC naravno za to krivi), a onda se zamjenjuje za broj dionica. Glavna stvar ovdje je cijena po kojoj ide zamjena – prosječna dnevna cijena na dan skupštine 27.04.
Za zamjenu će se korisititi vlastite dionice i sada je jasno zašto je bio onaj poziv, EPIC-u ide 1,35 milijuna dionica a u trezoru je bilo 1,66 pa su se išli osigurati za slučaj da se i drugi odluče na zamjenu. Što je sasvim normalno, samo još 10% dioničara da se odluči na tu opciju i ne bi bilo dovoljno dionica.
EPIC je (s partnerima) većinski i kontrolni dioničar, postavlja upravu, diktira odluke koje uprava donosi i ovo nisu rekli odmah u pozivu na GS nego samo pet dana prije nje (a između je još i vikend bio). To svakako nije u redu, jer su znali to i prije.
27.04.2016. Glavna skupština
Prosječna cijena na dan skupštine je 24,53 kune i po toj cijeni ide konverzija. Zadnji dan odluke za cash ili divedende je 20.05. kada je zadnja cijena bila 23,84. odnosno još niže nego na GS. Naravno da se po trenutnoj matematici više ljudi odlučuje za cash, jedino mi i dalje nije jasno zato su to i fondovi radili.
Na skupštini sam još postavio par pitanja koliko se moglo u neformalnom dijelu i tada mi je bilo očito da se cijena drži na silu dok se ovo ne odradi kako bi povećali svoj udio (i relativno u odnosu na ostale – tu je poanta, dobili mi za 10 tis vaših 8,58 ili mojih 8,55 je nebitno, oni dobiju 10 za 10), te sam sa marginom drugi put značajno pojačo poziciju jer sam još od prije imao procjenu od 35-40 kuna. Bez obzira na to i dalje mislim da ovo nije bilo korektno jer su sve mogli i prije najaviti…
Mjesec dana nakon payment date-a cijena ide značajno gore, a ništa se nije značajno dogodilo niti objavilo. Samo su odjednom svi promijenili valuacije u svojim tablicama?
Netko će reći da je lako ovo pisati kasnije i biti pametan, ali puhao sam na hladno i prije i tada, a puhat ću i dalje, iako ne vjerujem da će više nešto značajno nekorektno pokušavati jer su sada pod povećalom puno više ljudi. Ne samo u navedenim slučajevima i ne samo kod RIVP-a, nikada nam nije prikazano sve nego ono što nam se želi prikazati. Tako da vrijedi ona od našeg vrhunskog analitičara Kopala (čije edukacije i predavanje preporučam) “znamo što znamo, ali ne znamo što ne znamo”.
Da ne pišem sada memoare sjetite se samo par glavnih stvari za koje ne treba ni previše kopati, a koje pokazuju da ovo s dividendom nije izolirani primjer:
• 2011 – Ponuda za preuzimanje po 45 kn, da tada nije bilo bloga tko zna da li bi većina ljudi ovdje uopće ikada postala dioničarima
• 2013 – međusobne pozajmice – KORF posuđuje novce VLHO-u koji onda s tim novcima kupuje RIVP, direktno oštećen dio dioničara. Nije bilo jasno zašto to rade, ali očito je spajanje već bilo u planu.
• 2014 – Spajanje kompanija u RIVP – VLHO i KORF vrednovani kroz NAV, dok je RIVP vrednovan kroz DCF kako bi se mogli igrati i umanjiti vrijednost čime su si osigurali prelazak 50% u novom RIVP-u, čista matematika je da iznad 21,5-22,0 ne bi imali tih 50%. Tko god je pažljivo pročitao dokumentaciju bilo mu je očito da se to radi i da se unutra skriva ogromna vrijednost. Tada sam nakon inicijalnih kupovanja prvi put značajno povećao poziciju.
Ništa se ovdje ne događa slučajno i neplanirano, vlasnici u svakom trenutku imaju više ili manje jasne planove za idućih 2-3 godina. Druga stvar je što se nama servira samo mali dio informacija, dok onaj veći i najvažniji moramo sami kopati i povezivati. Toliko od mene na ovu temu, bez obzira na sve što sam napisao mislim da se dioničari više nemaju čega bojati.
ValueWalk, svaka čast, potpisujem od riječi do riječi. Ja sam to ukratko u dvije rečenice pokušala sažeti kad sam rekla da su me svojom kupovinom za trezor i naknadnim obavijestima i dijeljenjem doveli u zabludu. Nisu sasvim transparentni, definitivno postoji određena sjena u odnosu većinskog (tj. uprave) prema manjiskim dioničarima. Manipulira se informcijama u korist većinskog (sve je po zakonu, ali nema fair playa prema manjinskim dioničarima).
Uglavnom, točno sam na to mislila u prijašnjim postovima, samo mi se nije dalo tako detaljno potkrijepiti linkovima i točnim podacima.
Dobro, ti dakle kažeš da oni manipuliraju cijenom? Namjerno i planski. Takve optužbe, znaš i sam, nisu mala stvar kad bi bile točne…
Ja o tome ne mislim ništa. Govorio sam o opciji isplate dionica umjesto casha i kako u tome nema ništa loše i nepošteno.
Naravno, da bi manipuliranje cijenom bilo itekako loše i nepošteno (čak i kažnjivo, zar ne?). Ali o tome ne govorim. I to nećeš dokazivati tako da nešto što je OK prikazuješ kao da nije OK. Kao da kažeš da je nepošteno da iplaćuju dividendu jer oni s tom dividendom kupuju dionice. Dakle, isto tako. Ovo što navodiš nepoštene stvari iz prošlosti, to nitko ne spori da su bile nepoštene. Ovo tvoje što iznosiš za sada je nepošteno itekako ako se radi o manipulaciji cijenom, al to je druga priča o kojoj ne znam ništa, niti ću o tome insinuirati išta na ovako likvidnoj dionici kompanije kojoj je cilj privuči čim više investitora. Barem meni tako izgleda.
Dobro, nećemo više o tome. Sve je rečeno.
Činjenica je da se Valamaru itekako isplati investirati preko kredita HBOR-a i drugih institucija a takvo stanje na tržištu će potrajati ove godine te donekle iduće kad će se najveće investicije realizirati .Tada možemo očekivati “šlag na tortu” tj. prodaju firme a cijena preuzimanja će uvelike ovisiti o tadašnjem sentimentu kako na tržištu kapitala tako i u samom turističkom sektoru. Nemojmo zaboraviti da je većinski ovo nagovijestio pred 3-4 godine prilikom jednog razgovora sa novinarom. Svi gledamo u HEP i moguće preuzimanje INE međutim meni osobno je Valamar itekako zanimljiv i sa tog aspekta analiziranja i “bonus” valuacije za dioničare i tržište kapitala u cjelini. 🙂
Slika o netransparentnosti današnjeg Valamara u povijesti je već poveliko izblijedjela i ne spominje se jer
dionica ima konstantan rast poslije pripajanja vlho/korf/rivp
Prije pripajanja jedno vrijeme rivp nije čak bio ni na burzi pa se je onda opet vratio i mogao se je kupiti za par kuna
Dioničari korfa trebali su dobiti dividendu no ostali su bez nje. Onda je vlho imao najbolju cjenu itd.
Opće iznenađenje je bilo kada je pripajanje napravljeno u rivp koje je imalo potpunu netransparentnost u knjigovodstvu
Za takav način pripajanja znali su odgovorni jer su to znali dugo vremena prije i pričalo se je o svađi u vrhu glavnih dioničara
Činjenica je da se Valamaru itekako isplati investirati preko kredita HBOR-a i drugih institucija a takvo stanje na tržištu će potrajati ove godine te donekle iduće kad će se najveće investicije realizirati .Tada možemo očekivati "šlag na tortu" tj. prodaju firme a cijena preuzimanja će uvelike ovisiti o tadašnjem sentimentu kako na tržištu kapitala tako i u samom turističkom sektoru. Nemojmo zaboraviti da je većinski ovo nagovijestio pred 3-4 godine prilikom jednog razgovora sa novinarom. Svi gledamo u HEP i moguće preuzimanje INE međutim meni osobno je Valamar itekako zanimljiv i sa tog aspekta analiziranja i "bonus" valuacije za dioničare i tržište kapitala u cjelini. 🙂
Tako je.
Upravo sam ja razmišljao sinoć u krevetu o tim investicijskim ciklusima itd.
Za par godina će se desiti da fundamenti budu jeftiniji nego sada, tj niži book i p/e radi razmotavanja investicija. I to ne radi pada cijene već radi porasta zarade i kapitala ! Ako tada legne prodaja onda će nam biti Amerika u boji…
Valamar stvarno grize i uzima tržište, ali mislim da su preuranjenje priče o
prodaji. Prije toga još jedna veća akvizicija i/ili sudjelovanje u projektu
Brijuni rivijera, pa tek onda prodaja. Teško je ciljati neku cijenu bez uračunatih
novih investicija…Isto tako ima još objekata sa 2 zvjezdice iz čega zaključujem
da ima još koja godina do možebitnog preuzimanja.
Što se tiče odnosa prema malim dioničarima, mislim da je teško poželjeti bolji.
Evo i ja u krevetu i mislim na Valamar kao gospodin Skaro..ne mogu prestat mislit na njega…cini se da sam se zaljubila..
http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/gari-cappelli-u-prva-dva-mjeseca-imamo-20-posto-vise-turista-nego-lani—468948.html
Najvažnija tržišta bilježe i više od 30 posto snažnije rezervacije nego lani u ovo doba”, rekao je ministar.
Treba li ovo dodatno komentirati, osim da Valamar značajno povećava kapacitete
(mislim na Rabac) i kvalitetu.
u Valamaru uprava u Poreču u projektu difuzni hotel.Valamar stvarno radi na svemu da poveća vrijednost svojim dioničarima.
http://www.glasistre.hr/vijesti/pula_istra/dio-starogradske-jezgre-poreca-postaje-difuzni-hotel-546629