Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
RIVP | 5,23 | 50.712 | 9,692 | 5,24 | 5,26 | 0,77% |
Serislav: a i mi ‘mali’ skupa sa njima …….. naravno, tko bude imao živaca i strpljenja odhrvati se iskušenju da proda ranije …
Nećemo politiku u našu butigu…
Što se tiče krize. Kad tad će doći bar jedna. A mi mali dioničari s tim moramo živjeti kao i veliki jer se to predvidjeti ne može. Samo šačica ljudi može uhvatiti info da se kriza negdje razvija a nitko to ne može konzistentno predviđati.
S tim rizikom sistemnim se mora živjeti kako god, to je ciklus života.
Da se vratimo na vanrednu dobit. Koliko ono 350 miljuna kuna tj cca 45 miljuna eura?
Moje toplo mišljenje da će dečki iz Valamara opalit još jednu akviziciju samo nitko ne zna koju a već se dugo priča ovo/ono…
45 miljuna eura dobiti je i više nego što su dali za 54% raba(30 milja). Iako su i dosta njega platili al dobro.
Osim toga Valamarov debt to equity je manje od jedan (86%) To vam pita još 250-300miljuna kuna oni mogu se zadužiti da pogode neki idealni omjer od 1:1 (kuna kapitala na kuna duga).
Nama dioničarima bi to bilo super jer je trošak duga DOSTA MANJI od troška povratka kapitala (našeg – traženog) sada dok su rekordno niske kamatne stope. TIme bi povećali polugu i podigli EPS a i dividendu. Praktički 300 miljuna kuna oni mogu sutra uzeti i kupiti nešto bez da ni taknu ovu dobit :D. Eventualno, nogu napraviti reinvesticiju u neke smještaje samo ne znam ni sam kamo više.
Ispravite me ako sam u krivu
Odmah da se ogradim da je ovo odlicna firma i da vam zelim da zaradite jod 5 puta… Ma da dionica ode na 300 kuna.
Izjesce ok.
Jedino mi dvije svari nisu jasne kod tolike zarade i firme da ima koeficient likvidnosti 0,85 te da slijedece godine nece prikazati ovoliku dobit tko je malo orostudirao izvjwsce shvatifi ce o cemi pricam.
Nesto je odgodjeno za slijedecu godinu… A vi koji pratite samo pogledajte sto to… I jos jednomkako ovakva kako ke svi nazivate firmetina ima koeficijent likvidnosto 0,85 a sve sto je ispod 1se smatra da je firma nelikvidna ili da ima problema sa likvidnoscu.
Evo molim vas ako netko mi moze objasniti ovo.
I dalje smatram da je fima ok.
Ali svoje misljenje o cijeni cu zadrzati za sebe..
A zamisli kako ce izgledati koeficijent tekuce likvidnosti kada plate kunu dividendice po dionici kao sto neki predlazu (okruglih 124 milijuna kuna baj baj iz kasice). A rekordna dobit kazu.
Naravno da je rekordna dobit.
I drugi ključni pokazatelji.
Upravljanje likvidnošću i financiranje
je na svjetskoj razini i nema potrebe
to obrazlagati. Pročitajte izvješće,
svi planovi se odrađuju vrhunski.
Za čestitat financijašima unutra!
Odgođeno je nešto a ja ne znam što točno.
Po meni, moguće oprema za kampove (one kućice i slično što se stavljaju u Baški i Krku) te oprema za Rabac(vrlo vrlo vjerovatno).
Jedna godina ne znači ništa, ne bi bilo dobro da je to stalno. Prošle godine je bio koeficijent 1,25.
A što se tiče dividende, teško je reći. Ja isto mislim da neće biti izvanredna nego redovna. Sa 65 na 70 je porast od 7%. Pametnome dosta.To je 88 miljuna kuna. Nije baš malo
Crobiz
Firma nelikvidna? Nekaj si pobrkao.
Fora je u tome da su kratkotrajna imovina i obveze zasebno gledano oko jedne petine prometa te oko jedne dvadesetine trzisne kapitalizacije. Stoga zapravo nebitan podatak. Protocni bojler je velik i tu problema nema. Povjerenje je cvrsto.
Sad samo reci da su to nepovezani i nespojivi podaci. U svom stilu.
Odmah da se ogradim da je ovo odlicna firma i da vam zelim da zaradite jod 5 puta… Ma da dionica ode na 300 kuna.
Izjesce ok.
Jedino mi dvije svari nisu jasne kod tolike zarade i firme da ima koeficient likvidnosti 0,85 te da slijedece godine nece prikazati ovoliku dobit tko je malo orostudirao izvjwsce shvatifi ce o cemi pricam.
Nesto je odgodjeno za slijedecu godinu… A vi koji pratite samo pogledajte sto to… I jos jednomkako ovakva kako ke svi nazivate firmetina ima koeficijent likvidnosto 0,85 a sve sto je ispod 1se smatra da je firma nelikvidna ili da ima problema sa likvidnoscu.
Evo molim vas ako netko mi moze objasniti ovo.
I dalje smatram da je fima ok.
Ali svoje misljenje o cijeni cu zadrzati za sebe..
Lijepo da postavljaš pitanja, to je super!
Prvo, nisam našao ništa kritično što je odgođeno za drugu godinu. Ali ima u bilješci “Nastavno navedenom, Društvo će u 2017. godini razmotriti mogućnost dodatnog priznavanja odgođene porezne imovine.“. Dakle, moguće da će tih izvanrednih prihoda biti opet i druge godine. Al meni nevažno, računam da neće.
Što se tiče koeficijenta tekuće likvidnosti, bilo bi mi draže da samo provociraš, a ne da ti i stvari nisu jasne.. No, ne čudi me…. Dakle, ove godine RIVP nije sudjelovao u kampanji prerade šećerne repe i slabo je prodavao one zalihe od prošle godine pa su mu zalihe slabe i potraživanja od kupaca također. Nažalost, kupci sve odma plate, karticama i kešom. Predložitit ćemo na skupštini da natrpaju sobe bananama i alkoholom za drugu godinu tako da nam koeficijent tekuće likveidnosti izgleda bolje. Jer trenutno hotelskim poduzećima je njihov kapital dugotrajna imovina, odnosno same sobe i hoteli i to u sezoni vrlo efikasno pretvaraju u dobit pa je stoga i koeficijent tekuće likvidnosti naizgled loš kad ga usoređuješ sa firmama koje cijelu godinu nešto prodaju i imaju skladišta sa raznim zalihama… I ne, ne smatra se ispod 1 da je firma nelikvidna jer da jest iskoristili bi ovu napomenu: “Društvo na dan 31. prosinca 2016. godine ima ugovorene neiskorištene kreditne linije s financijskim institucijama za 2017. godinu u ukupnom iznosu od 575.478 tisuća kuna.“. Za hotelska poduzeća koja nemaju skladišta s robom i pretvaraju svoju dugoročnu imovinu, odnosno zapravo zrak u lovu tokom sezone, ne vrijedi da koeficijent tekuće likvidnosti mora biti 1. Eto, nadam se da ti je sad malo jasnije.
No pitanja su svakako zanimljiva, samo ti pitaj što ti nije jasno.
odlično je to @kressoMeštar referirao, jer nije isto promatrati koeficijent likvidnost različitih djelatnosti a posebno ostvarivanje prihoda od usluge nematerijalnih dobara koja se prodaje i materijalnog dobra proizvoda-robe koje se prodaje.Jasno je da Tode neće platiti odmah proizvod koji dobije i stavi na svoje police, ali usluga u turizmu, ugostiteljstvu koja se ponudi pojedincu jednino se može i mora odmah naplatiti. e sad se postavlja pitanje kakav je utjecaj koeficijenta likvidnosti na tvtku koja prodaje materijalo dobro-proizvod a koji mora biti negdje proizveden ili na skladištu ili trgovini i utjecaj tog istog koeficijenta na uslugu koju ponudimo i odmah istu i naplatimo od korisnika.
Kresso je lijepo objasnio, samo bi još dodao da u ovoj djelatnosti visok koeficijent likvidnosti uglavnom ukazuje na to da Društvo ne investira pa u većini slučajava niti nije poželjan.
Manji broj ih je došao do limita (TUHO 14,63, HUPZ 4,17), a većina je inertna pri čemu je načešće riječ o tome da Država diktira stvari pa takva situacija ne čudi previše (HMAM, ACI, HTPK, HTPO….). S druge strane, RIVP je tek na 14. mjestom u sektoru, a iza njega su još ARNT 0,72, SLRS 0,64, ILRA 0,44 te MAIS sa 0,11. Reklo bi se da su na rubu bankrota ako se samo taj pokazatelj gleda.
Brojke su generičke sa mojedionice što inače ne smatram ozbiljnim pristupom, ali u ovom slučaju je dovoljno. Da ne znaju upravljati financijama siguno ne bi narasli koliko su narasli. A Čižmek koji vodi financije je vrhunski ekspert koji će za svakoga pronaći vremena na skupštinama, konferencijama i sl. događanjima.
Ako izbacite ove dobre jednokratne stavke :
1) odgođena porezna imovina od 70 mkn
2) 37mkn neto od prodaje dioničkog portfelja
i na ostatak lupite porez od 18%, dođete do brojke od 192 miljuna kuna.
Toliko bi bila zarada od ove godine bez jednokratnh.
Oš, neš bangladeš to je 45% više(44,3 da budemo točni) u odnosu na prošlu godinu. Nije loše.
A Rabac nije krenuo, krenut će sljedeće godine.
Malo organskog rasta + moguće akvizicije, 2017 bi mogla biti vesela.Jedino da bomba ne pukne al to je svima rizik…
Po meni rizik osim sistemskog je konkurencija i to domaća. Evo ovo :http://www.poslovni.hr/hrvatska/investicijski-boom-na-jadranu-u-hrvatskoj-ove-godine-40-novih-hotela-314091