RIVP (Valamar Riviera d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska RIVP (Valamar Riviera d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.
Zadnja izmjena 12.11.2024. u 19:59
OznakaVrijednostPrometKoličinaKupovnaProdajnaPromjena
RIVP
5,22
70.380
13,478
5,20
5,22
0,00%
Podaci su preuzeti sa ZSE uz odgodu od 15 minuta.

Da, jer u prijavu ulaze i dionice što si ih dobio. Imaš izvještaj na SKDD.

mož li mi netko dati odgovor u vezi poreza ?? nisam trgovao ovom dionicom lani a dividendu sam odlučio povuči kroz dodijelu u dionicama i na to je plaćen porez ali su mi isplatili na račun 3,75 kuna kao razliku u cijeni ( onaj višak što je ostao nakon dodijele dionica ).
Da li sad moram do kraja mjeseca prijavit poreznoj na iznos od 3,75 kuna i popunit obrazac za obračun poreza ?

mož li mi netko dati odgovor u vezi poreza ?? nisam trgovao ovom dionicom lani a dividendu sam odlučio povuči kroz dodijelu u dionicama i na to je plaćen porez ali su mi isplatili na račun 3,75 kuna kao razliku u cijeni ( onaj višak što je ostao nakon dodijele dionica ).
Da li sad moram do kraja mjeseca prijavit poreznoj na iznos od 3,75 kuna i popunit obrazac za obračun poreza ?

Ne! Placen je i na to porez vec! To nije kapitalni dobitak nego dividenda koja je vec oporezovana.

O dionicama i filozofija ulaganja... [url=https://www.youtube.com/channel/UCQaIEzxdRpzdbDkCjWxFthg]Mali Dioničar[/url]

[/quote]
Što volim kad netko nema pojma ali ima potrebu davati ljudima pogrešne informacije.
Ako je netko ostvario kapitalni dobitak do 112 kn ne mora prijavljivat jer bi onda bio porez za platiti do 15 kn a to je ekonomski neisplativo za Poreznu pravit rješenje i knjižit i zato se to ne mora prijavljivat.

Kikac, ne samo to, nego tu nije ni slucaj kapitalne dobiti nego dividende koja je vec oporezovana. Svejedno jel samo 3kn (ostatak od ostaloga) ili sve kao nama koji smo uzeli citavu dividendu u novcu!

O dionicama i filozofija ulaganja... [url=https://www.youtube.com/channel/UCQaIEzxdRpzdbDkCjWxFthg]Mali Dioničar[/url]

jesu to drzave u prodaji? 50 000, 10 000, 20 000, lijepi paketi

Prihod od dividende se upisuje u poreznu prijavu, bez obzira jel to u dionicama ili novcu. Na SKDD postoji izvještaj u kojem vam točno piše koliki je bruto iznos dividende, koliki plaćeni porez i prirez, a koliko vam je neto isplaćeno. Ukoliko je ostvareni kapitalni dobitak veći od 112 kn, a najvjerojatnije jest (osim ako je dobio dividendu u iznosu manjem od 5-6 dionica), tada te dvije stavke treba zbrojiti, jer vam je isplata dividende od iste korporativne akcije (dividenda + novac).
Bez obzira što je porez i prirez plaćen, ovaj dohodak ulazi u prijavu, te je potrebno na godišnjoj razini izračunati koliko je stvarno plaćeno poreza i prireza (uzimajući u obzir sve oporezive dohotke), a koliko bi trebalo biti plaćeno.

Prihod od dividende se upisuje u poreznu prijavu, bez obzira jel to u dionicama ili novcu. Na SKDD postoji izvještaj u kojem vam točno piše koliki je bruto iznos dividende, koliki plaćeni porez i prirez, a koliko vam je neto isplaćeno. Ukoliko je ostvareni kapitalni dobitak veći od 112 kn, a najvjerojatnije jest (osim ako je dobio dividendu u iznosu manjem od 5-6 dionica), tada te dvije stavke treba zbrojiti, jer vam je isplata dividende od iste korporativne akcije (dividenda + novac).
Bez obzira što je porez i prirez plaćen, ovaj dohodak ulazi u prijavu, te je potrebno na godišnjoj razini izračunati koliko je stvarno plaćeno poreza i prireza (uzimajući u obzir sve oporezive dohotke), a koliko bi trebalo biti plaćeno.

to ti ide samo ukoliko radiš prijavu poreza za povrat ili ako si obavezan ju podnijeti (rad kod dva poslodavca?). Ako nisi obavezan, ne trebaš to radit. Ne treba čovik ništa prijavljivat posebno kao što smo trebali kapitalnu dobit..
I da je dobio milijun dionica ko dividendu, to ne ide u kapitalnu dobit jer to nije. To je dividenda! Ako je prodavao dionice, onda će platiti kapitalnu dobit iz razlike kupovne (po kojoj je dobio dividendu) i prodajne (po kojoj je eventualno prodao), a to nema veze s dividendom.

[/quote]
Što volim kad netko nema pojma ali ima potrebu davati ljudima pogrešne informacije.
Ako je netko ostvario kapitalni dobitak do 112 kn ne mora prijavljivat jer bi onda bio porez za platiti do 15 kn a to je ekonomski neisplativo za Poreznu pravit rješenje i knjižit i zato se to ne mora prijavljivat.
[/quote]
Prvo, ovdje se ne radi o oporezivanju kapitalne dobiti (112 kuna …itd), nego o isplati dividende, a to je ipak nešto drugo. Pri isplati dividende, isplatitelj je dužan obustaviti i uplatiti porez i prirez. Dioničari nisu dužni ništa prijavljivati poreznoj, jer je tako obustavljeni i plaćeni porez konačan.

Hvala, KressoM, ina2.
Ovo je ključno – “to ti ide samo ukoliko radiš prijavu poreza za povrat ili ako si obavezan ju podnijeti”.
Piše ovdje

Hvala ekipa , ne radim kod dva poslodavca i ne tražim povrat poreza , znači ne prijavljujem ništa zbog tih 3 kune pa kako bude . poz…

A ništa, primit ćemo ih.

Buking iz Njemačke 30 posto jači, traže se vile i velike sobe, a jako smo popularni u još dvije zemlje

Korekcija odrađena, čak i tehnički, fondovi pokusali skoro cijeli državni paket, next stop 45-46, do Uskrsa najdalje.
P.S.
Ako sumnjate u moje prognoze i ocjene pogledajte neke druge topice, THNK recimo. Ide me u zadnje vrijeme…

Disclaimer: Tko moje pisanje shvati kao nagovor na kupovinu / prodaju dionica ili kao investicijski savjet taj je otisao na kvasinu odavno.

New Report

Close