RIVP (Valamar Riviera d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska RIVP (Valamar Riviera d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.
Zadnja izmjena 14.11.2024. u 15:48
OznakaVrijednostPrometKoličinaKupovnaProdajnaPromjena
RIVP
5,21
247.181
47,426
5,20
5,22
0,00%
Podaci su preuzeti sa ZSE uz odgodu od 15 minuta.

Obrazac se ponavlja…. dizanje na 44 kn pa iskrcaj….. sad iz desetke trojica prodaju…

NOVAC JE SAMO SREDSTVO POMOĆU KOJEG SE ZADOVOLJAVAJU POTREBE

Obrazac se ponavlja…. dizanje na 44 kn pa iskrcaj….. sad iz desetke trojica prodaju…

Pa izadji onda i ukrcaj se ponovno na 40….to je barem lako.
P.S.
Ne kazem da nece biti valova…bit ce … ali trend ove dionice (kao i cijelog tur. sektora) ide samo gore.
To govore ako nista druge ostale dionice turista ARNT, LRH, LRHC…treba dalje?

Kad se sagrade te nekretnine: hoteli, resorti, kampovi itd. na koji se način to knjiži u dugotrajnu materijalnu imovinu? Odnosno da li se piše kao stvarna vrijednost nekretnine ili pišu vrijednost samo koliko je bio goli trošak, bez dodane vrijednosti? Kakva je politika firme dosad?
I općenito, kakvo je po vašim procjenama realno stanje imovine Valamara u odnosu na ono što piše pod tim stavkama, mislim primarno na nekretnine? Je li i koliko % potcijenjeno ili nije? Čuo sam neke priče da piše po starim vrijednostima koje su morale biti revalorizirane, a nisu itd. Eto, ako netko nešto zna, misli …

Stari objekti, iz 90-tih, u bilanci su po vrijednostima iz elaborata o procjeni društvenog kapitala iz tog razdoblja, umanjeni za amortizaciju svih ovih godina.
Objekti koji su građeni nakon pretvorbe, uneseni su u bilancu po stvarnim troškovima izgradnje (kupnje), te su do danas umanjivani za amortizaciju, za svo vrijeme od kad su pušteni u funkciju. Zemljište je po cijenama iz 90-tih, ako nisu ništa kupovali naknadno. Zemljište koje je u kampovima nije ušlo u temeljni kapital (tzv. turističko zemljište) i ono je ostalo u vlasništvu države. Sve ovo je tako, ako nisu u međuvremenu vršili revalorizaciju. Čini mi se da nisu, jer ih zakoni na to ne obvezuju. Koliko sam primjetio revalorizaciju imovine je radio Solaris i ne znam da li je još netko.
Inače se zemljište, koje je ušlo u procjenu, procjenjivalo se je tada po cca 20 -30 DEM, a m2 apartmana po oko 600 DEM, hotela oko 1200 DEM i sl.

[/quote]

Znači hotelski 1 m2 koji danas vjerovatno nije ispod 1500 EUR (3000 DEM) se još uvijek piše po 1200 DEM (600 EUR)?

Disclaimer: Tko moje pisanje shvati kao nagovor na kupovinu / prodaju dionica ili kao investicijski savjet taj je otisao na kvasinu odavno.

Kad se sagrade te nekretnine: hoteli, resorti, kampovi itd. na koji se način to knjiži u dugotrajnu materijalnu imovinu? Odnosno da li se piše kao stvarna vrijednost nekretnine ili pišu vrijednost samo koliko je bio goli trošak, bez dodane vrijednosti? Kakva je politika firme dosad?
I općenito, kakvo je po vašim procjenama realno stanje imovine Valamara u odnosu na ono što piše pod tim stavkama, mislim primarno na nekretnine? Je li i koliko % potcijenjeno ili nije? Čuo sam neke priče da piše po starim vrijednostima koje su morale biti revalorizirane, a nisu itd. Eto, ako netko nešto zna, misli …

Stari objekti, iz 90-tih, u bilanci su po vrijednostima iz elaborata o procjeni društvenog kapitala iz tog razdoblja, umanjeni za amortizaciju svih ovih godina.
Objekti koji su građeni nakon pretvorbe, uneseni su u bilancu po stvarnim troškovima izgradnje (kupnje), te su do danas umanjivani za amortizaciju, za svo vrijeme od kad su pušteni u funkciju. Zemljište je po cijenama iz 90-tih, ako nisu ništa kupovali naknadno. Zemljište koje je u kampovima nije ušlo u temeljni kapital (tzv. turističko zemljište) i ono je ostalo u vlasništvu države. Sve ovo je tako, ako nisu u međuvremenu vršili revalorizaciju. Čini mi se da nisu, jer ih zakoni na to ne obvezuju. Koliko sam primjetio revalorizaciju imovine je radio Solaris i ne znam da li je još netko.
Inače se zemljište, koje je ušlo u procjenu, procjenjivalo se je tada po cca 20 -30 DEM, a m2 apartmana po oko 600 DEM, hotela oko 1200 DEM i sl.

[/quote]

Znači hotelski 1 m2 koji danas vjerovatno nije ispod 1500 EUR (3000 DEM) se još uvijek piše po 1200 DEM (600 EUR)?
[/quote]

Evo mala pomoć investicijskoj zajedmici. Višegidišnjim praćenjem nastajanja današnje RIVP i analizama bilanci i ostalih dodtupnih materijala,ali ponajviše elelementarnoj matematici mogao bih sa značajnom dozom sigurnosti procjeniti da RIVP ima cca 14 -15 kn po dionici nerevalorizorane imovine. Znači cca 1.76 – 1.89 milijardi kuna ( cca 235 – 250 mil €). Uživajte sretnici koji ste unutra.

Veliki pozdrav glavnom kreativcu foruma Woodironu, My Moonu, ali ne manji Bubimiru. AJMO PROMATRAT 😀😎✌🤘🤙🖐👌👍🤚👋👋

@garavo
ne budi neodgojen i bezobrazan kad komentiraš jer takove kao ti ja sam davno naporavio
a kad brišete komentare onda brišite i komentre kada se drugi vrijeđaju, bez razloga i kad iznoser samo podatgke koje su točni i provjerljivi
ovdje smo na forumu da budemo korektni a ne da se neki ili neke grupacije profiliraju pa pisali i vrijeđali druge

dan je pametniji od noći!

[/quote]

[/quote]
Ne, taj m2 bio bi danas bar za 70% umanjen zbog troškova amortizacije u proteklim godinama. Kako je od tada prošlo više od 25 godina, ti su objekti vjerojatno rekonstruirani ili je u njihovo investiciono održavanje uloženo dosta novca. Investiciono održavanje je tekući trošak i evidentira se na troškove kroz račun dobiti i gubitka, tako se povećavaju troškovi i smanjuje dobit, a time i porez na dobit (uvjeren sam da su to i radili). Ako su troškovi inves. održavanja značajni, mogli su ih evidentirati i kao povećanje mat. imovine i kasnije amortizirati. Tada bi im dobit bila veća, kao i porez na istu. Za vlasnike je bolja prva varijanta jer odgađa plaćanje poreza.
Ako su objekte rušili i gradili nove, tada neotpisana vrijednost takvih objekata ide na troškove kroz RDG, a novoizgrađeni objekti se evidentiraju u dugotrajnu imovinu, i kasnije se amortiziraju. Oprema se u oba slučaja evidentira kroz dugotrajnu imovinu, dok se sitni inventar može jednokratno otpisati na troškove (o ovome mora nešto oisati i u njihovim računovodstvenim politikama)

Opet ona ista priča koju smo imali nekidan na temi Solaris.
Kod nas se dobit skriva. U Americi se dobit napumpava. Čak i umjetno. Zašto?
Nisu niži porezi na dobit. Nešto je drugo u pitanju.

Disclaimer: Tko moje pisanje shvati kao nagovor na kupovinu / prodaju dionica ili kao investicijski savjet taj je otisao na kvasinu odavno.

Opet ona ista priča koju smo imali nekidan na temi Solaris.
Kod nas se dobit skriva. U Americi se dobit napumpava. Čak i umjetno. Zašto?
Nisu niži porezi na dobit. Nešto je drugo u pitanju.

Ako sakrivate dobit onda je i cijena dionice na burzi niža, pa vaši interesni partneri mogu jeftinije dokupljivati. Prave informacije o stanju firme znaju oni koji su unutra. Međutim,
dobit kad – tad ispliva, kao sada u RIVP.
A i sada bi mogli pokvariti rezultat tako što će neotpisanu vrijednost objekata koje ruše u Rapcu, baciti na troškove tekućeg razdoblja. Ne znam kolika je to vrijednost i koliko će to smanjiti dobit. Ako se objekti već grade, ti troškovi moraju teretiti zadnji kvartal 2016., jer su tada i porušeni. Neka Vas to ne plaši, to je jednokratna stavka, dobit će jednom isplivati.

Evo mala pomoć investicijskoj zajedmici. Višegidišnjim praćenjem nastajanja današnje RIVP i analizama bilanci i ostalih dodtupnih materijala,ali ponajviše elelementarnoj matematici mogao bih sa značajnom dozom sigurnosti procjeniti da RIVP ima cca 14 -15 kn po dionici nerevalorizorane imovine. Znači cca 1.76 – 1.89 milijardi kuna ( cca 235 – 250 mil €). Uživajte sretnici koji ste unutra.
[/quote]

poštovani,koliko bi onda vrijedio valamar kada bi netko izrazio interes za kupnju valamara

poštovani,koliko bi onda vrijedio valamar kada bi netko izrazio interes za kupnju valamara
[/quote]

Vjerujem da se neke stvari mogu predpostaviti, projicirati i izračunati. Ali postoje elementi koji nisu ili ne moraju biti egzaktni. Nije priblem predpostaviri da će kontrolni dioničar napraviti apsolutno sve što je u njegovoj(njihovoj) moći da maksimalno iskoristi povoljan period (niska kamatna stopa, značajna piopularnost Hrvatske kao destinacije i veliki problemi dijela konkurencije) i dodatno dinamizira ulaganja i/ili potencijalne akvizicije. Oni to vrhunski rade od 1999 gofine. Moje skromno mišljenje,da će krucijalna biti 2018 ili eventualno 2019 godina,u oba slučaja transakcija bi se trebala završiti u proljeće, što mi se čini logično. A da cijena, pa mogu eventualno ŕeći što bi ja tražio da sam na njihovom mjestu (slatke muke hmm). Tražio bi 15 EV/EBITDA., a pristao na 14. Koliko bi to bilo Uz predpostavku iz Pekao analize koja je solidna od 660 mil EBITDA za 2018,mada mi se čini da će ekipa to nagurat na 700 mil, evo naa na 9,8 milijardi kn. A netto dug pa rekao bi projekcija sa krajem 2018 cca 1,5 milijardi. I na kraju što imamo 8,3 milijardi ili cca 1,5 milijardi€. Po dionici bez trezors cca 67 kn.
Eto živi bili pa …..

Veliki pozdrav glavnom kreativcu foruma Woodironu, My Moonu, ali ne manji Bubimiru. AJMO PROMATRAT 😀😎✌🤘🤙🖐👌👍🤚👋👋

[/quote]
i sam predsjednik Uprave Valamara je jednom rekao da revalorizacija imovine ne bi bila dobra za valamar

[/quote]
i sam predsjednik Uprave Valamara je jednom rekao da revalorizacija imovine ne bi bila dobra za valamar
[/quote]

O tome postoje razlićita stručna mišljenja unutar investicijsko vlasničke zajednice. Kukurin to sigurno nije tako rekao; nego je vjerovatno lao i neki drugi visoko pozicionirani menađeri zastupa mišljenje da se to ne bi posebno honoriralo u valuaciji kompanije na tržištu, a niti bi kompaniji omogućilo bolji status kod bankara itd….
Ah puno pitanja i dosta različitih mišljenja. Zato smo ljudi…..

New Report

Close