Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
RIVP | 5,10 | 74.508 | 14,608 | 5,12 | 5,14 | -0,39% |
Delboy…prekupljena će biti kad se fondovi i fizičke osobe "natovare" ali hebiga tada će i cijena biti iznad 4x kuna. 🙂
moj rođo se ovog natovario još kao VLHOpo 100 kuna, a nedavno je prodo stan pa je još dokupio RIVP-a.. nema on puno možda par sto tisuća, al problem je što mu je dionicu prepručio kolega s posla još tamo po 100 kuna VLHO, a taj kolega s posla je dobar bio još 2008. digo miljone tak da bi on već mogo imat malo više dionica, možda milju il tak kuna. Adobar je čovjek i uvijek je znao dat svoje mišljenje o burzi kad bi ga neko pito,tak da ima njih tu još par iz mojeg kruga.. ja nisam htio kupovat jer sam alergičan na holdinge otkad su me navukli na jedan gdje sam popušijo 20%, e al to ne znači da je dijonica prekupljena.. bit će prekupljena kad vam moj kum to uvali po 40.. njegov kolega s posla je već uvalio polovicu po 30 vjerojatno (pametan je to čovo). e onda će tek dionica morat rast kad budete imali sve te papiriće, inače ne bu valjalo
Neki ovdje ne kuze zasto se fundamenti ne mogu gledati izolirano. Na stranu sad RIVP, idemo neki zamisljeni opci primjer:
Recimo da se kompanija zove XYZ, slozimo neke najosnovnije fundamente:
Kapitalizacija – 1 000 000 kn
Dobit – 20 000kn
P/E – 50
Znaci gledajuci ovako izolirano ovo izgleda kao uzasno ulaganje jer je povrat na ulaganje 50 godina.
No sto ako je ta kompanija u situaciji u kojoj su sva sredstva ulagali u novu tvornicu i proizvodne pogone pa se ocekuje da kada ta tvornica udje u pogon kroz 3 godine dobit biti 200 000kn sto bi na sadasnju cijenu dalo P/E od samo 5?
Biste li u toj situaciji cekali da ta kompanija ostvari tu dobit prije nego razmislite o kupnji ili biste kupili odmah i pretrpili 2 godine slabije dobiti uz iscekivanje kasnije vece dobiti i velikog rasta cijene dionice? Na burzi ima puno igraca i svi imamo iste informacije, mozete vi imati ideju za sebe da cete kupovati kada se fundamenti potpuno otkriju, ali ako drugi ne zele toliko cekati nego se pozicioniraju ranije onda vam djabe cekanje jer cijena vise nece biti ista.
Da se vratimo na konkretan primjer RIVP, neki vec 5 godina pricaju o tome kako su fundamenti precijenjeni, ali zaboravljaju koliko se ti fundamenti mijenjaju iz godine u godinu:
https://puu.sh/rhDe0/dba8bb0999.png
Cijena RIVP je uredno cijelo vrijeme 2 godine ispred fundamenata, ali ako ima nas koji sada ulazimo, onda je jasno da necete docekati to da prvo vidite fundamente pa tek onda kupujete, jer cijena vise nece biti 30kn.
Nije nagovor na kupnju ili prodaju, imate pravo na misljenje da ce poslovanje RIVP ici i u drugom smjeru, post je vise objasnjenje zasto ne mozemo trabunjati fundamenti fundamenti u igri gdje ima toliko puno sudionika.
ja nisam spominjao precijenjenost nego prekupljenost iliti overbought situaciju. govorios am o psihologiji jer burza nije egzaktna znanost. da je, onda bi svaki matematičar bio miljarder, a nije. dakle, čitaj sa razumijevanjem što ti se govori, a ako nisi u stanju shvatiti, onda ne znam što radiš na burzi.
O čemu vi pričate pobogu? Posljedica prekupljenosti je precijenjenost. Precijenjenost se gleda u ovisnosti o fundamentima. Dakle kad pričate o prekupljenosti – pričate o fundamentima.
Ako ćemo govoriti o rizicima burze onda to svakako nije za ljude slabijih živaca. U jednoj situaciji možete reći: "nije dobro što ima puno malih jer će vas veliki ošišati". S druge strane kad ima puno velikih ponovo nije dobro jer : "će se dogovoriti i raditi na štetu malih". Obje stvari su se već događale na ZSEu ali prva puno manje od druge.
Dakle suludo je raspravljati o sentimentu jer ga ne možemo mjeriti. O fundamentima možemo raspravljati.
[/quote]
Ti, kao i još neki nemaju pojma što je prekupljenost, a usuđujete se komentirati. Pa neću vas ja educirati jer edukacija košta. Sami se obrazujte. Dionice je prekupljena. Točka. To nema feze sa fundamentima. Kraj priče, kraj teme. Briga me što mislite, ali nemate pojma o terminologiji a zastupate tezu da je burza egzaktna znanost.
[/quote]
Ne kužimo vam mi ovdje TA jer da kužimo propustili bi sve dosadašnje “prekupljenosti”, unatrag x godina pa smo eto ostavši u dionici i u vrijeme “prekupljenosti” popu.ili lovu. 🙂
Neki ovdje ne kuze zasto se fundamenti ne mogu gledati izolirano. Na stranu sad RIVP, idemo neki zamisljeni opci primjer:
Recimo da se kompanija zove XYZ, slozimo neke najosnovnije fundamente:
Kapitalizacija – 1 000 000 kn
Dobit – 20 000kn
P/E – 50
Znaci gledajuci ovako izolirano ovo izgleda kao uzasno ulaganje jer je povrat na ulaganje 50 godina.
No sto ako je ta kompanija u situaciji u kojoj su sva sredstva ulagali u novu tvornicu i proizvodne pogone pa se ocekuje da kada ta tvornica udje u pogon kroz 3 godine dobit biti 200 000kn sto bi na sadasnju cijenu dalo P/E od samo 5?
Biste li u toj situaciji cekali da ta kompanija ostvari tu dobit prije nego razmislite o kupnji ili biste kupili odmah i pretrpili 2 godine slabije dobiti uz iscekivanje kasnije vece dobiti i velikog rasta cijene dionice? Na burzi ima puno igraca i svi imamo iste informacije, mozete vi imati ideju za sebe da cete kupovati kada se fundamenti potpuno otkriju, ali ako drugi ne zele toliko cekati nego se pozicioniraju ranije onda vam djabe cekanje jer cijena vise nece biti ista.
Da se vratimo na konkretan primjer RIVP, neki vec 5 godina pricaju o tome kako su fundamenti precijenjeni, ali zaboravljaju koliko se ti fundamenti mijenjaju iz godine u godinu:
https://puu.sh/rhDe0/dba8bb0999.png
Cijena RIVP je uredno cijelo vrijeme 2 godine ispred fundamenata, ali ako ima nas koji sada ulazimo, onda je jasno da necete docekati to da prvo vidite fundamente pa tek onda kupujete, jer cijena vise nece biti 30kn.
Nije nagovor na kupnju ili prodaju, imate pravo na misljenje da ce poslovanje RIVP ici i u drugom smjeru, post je vise objasnjenje zasto ne mozemo trabunjati fundamenti fundamenti u igri gdje ima toliko puno sudionika.
Kada sam počeo čitati, mislio sam da ste pogriješili temu, da ste htjeli pisati na DDJH. 🙂
Delboy…prekupljena će biti kad se fondovi i fizičke osobe "natovare" ali hebiga tada će i cijena biti iznad 4x kuna. 🙂
oćete onda reć da je vrijeme za prodaju ili će onda cijena na 6x kuna?
ja nisam spominjao precijenjenost nego prekupljenost iliti overbought situaciju. govorios am o psihologiji jer burza nije egzaktna znanost. da je, onda bi svaki matematičar bio miljarder, a nije. dakle, čitaj sa razumijevanjem što ti se govori, a ako nisi u stanju shvatiti, onda ne znam što radiš na burzi.
O čemu vi pričate pobogu? Posljedica prekupljenosti je precijenjenost. Precijenjenost se gleda u ovisnosti o fundamentima. Dakle kad pričate o prekupljenosti – pričate o fundamentima.
Ako ćemo govoriti o rizicima burze onda to svakako nije za ljude slabijih živaca. U jednoj situaciji možete reći: "nije dobro što ima puno malih jer će vas veliki ošišati". S druge strane kad ima puno velikih ponovo nije dobro jer : "će se dogovoriti i raditi na štetu malih". Obje stvari su se već događale na ZSEu ali prva puno manje od druge.
Dakle suludo je raspravljati o sentimentu jer ga ne možemo mjeriti. O fundamentima možemo raspravljati.
[/quote]
Ti, kao i još neki nemaju pojma što je prekupljenost, a usuđujete se komentirati. Pa neću vas ja educirati jer edukacija košta. Sami se obrazujte. Dionice je prekupljena. Točka. To nema feze sa fundamentima. Kraj priče, kraj teme. Briga me što mislite, ali nemate pojma o terminologiji a zastupate tezu da je burza egzaktna znanost.
[/quote]
Ne kužimo vam mi ovdje TA jer da kužimo propustili bi sve dosadašnje "prekupljenosti", unatrag x godina pa smo eto ostavši u dionici i u vrijeme "prekupljenosti" popu.ili lovu. 🙂
[/quote]
sad si i ti pokazao da uopće ne razumiješ što je prekupljenost. dok ne prodaš, ne možeš govoriti niti o zaradi, niti o pušenju. tek kad lova bude doma na stolu, onda govori o tome kako si zaradio.
i ne vidim čemu uzrujavanje. zar ste tolika sekta da se ne smije ništa reći o ovoj dionici? pa, dok sam ja tulumario po poreču, vi niste ni znali za ništa drugo osim za srednji jadran..o čemu vi pričate…i sad vi meni o rivieri i plavoj laguni…dajte molim vas, upristojite se.
Kolega super24, meni osobno Rivijera vrijedi 4x kuna već sada a prema njihovom prospektu o ulaganju do 2020. vjerojatno do tada i 6x kuna.
Država je konačno s porečkom Valamar Rivijerom zaključila kupoprodajni ugovor za većinski dionički paket u rabskoj hotelskoj kući Imperial.
U Centru za upravljanje danas je potpisan ugovor s jedinim ponuđačem koji je na javnom natječaju dostavio obvezujuću ponudu, a za 318.446 dionice koje čine 50,08 posto temeljnog kapitala državnim institucijama koje su vlasnici dionica ukupno će sjesti 260,8 milijuna kuna. Ova privatizacija započela je još prije godinu dana, kada je objavljen poziv za iskazivanje interesa, a neobvezujuće ponude dostavilo je 15 zainteresiranih ponuđača, no samo se Valamar javio s ponudom. Upravno vijeće CERP-a ponudu je prihvatilo još u srpnju, no sklapanje ugovora kasnilo je zjer je prije zaključenja odobrenje morala dati Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja.
izvor poslovni
dakle i ova priča je završena a vjerujem i u uspješnost dubrovačke priče kojoj isto tako mora doći kraj
“Međutim, važno je naglasiti kako će provedbom ove koncentracije Valamar, s tržišnim udjelom između 20 i 25 posto, postati lider na tržištu smještaja i prehrane gostiju u turističkim objektima na području Hrvatske. Do sada vodeća grupacija, „Lukšić grupa“, postat će drugi tržišni takmac.”
Da li je moguća priča da će jednog lijepog dana cijeli Valamar biti prodan nekoj vanjskoj hotelskoj grupaciji ? Naravno uz premiju, i to debelu.Nešto je i bloger pisao o tome, nije nevjerovatno ako se uzme priča sa ARNT.
Ima smisla ta logika okrupnjavanja postojećeg smještaja u RH . Valamar ne rade greenfield, samo kupuju postojeće i konsolidiraju…
Prije prodaje za očekivati je ulazak domaćih mirovinaca i drugih investitora.
Polako grickaju i dižu cijenu. Izgleda da su pri kraju sa proučavanjem.
Bilo bi zgodno vidjeti neki veći nalog 50.000 dionica i slično na prodaji.
Iako dosta raste nitko se ne usudi, onako po 25.000 komada kao nedavno.
Meni je zanimljiva dividenda ovdje…dugoročno