Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
RIVP | 5,24 | 61.758 | 11,792 | 5,22 | 5,26 | 0,77% |
Mislim da sve krivo govorite.
Prvo, dividenda nije uračunata u osobni odbitak jer onda oni koji rade ne bi imali do sada pravo na povrat.
Drugo isto krivo. Dividenda na koju se ne naplačuje porez ne ulazi u zbroj za “neoporezivu dividendu” jer je neoporeziva. Tako da netko može imati isplaćeno prošle godine npr. 10.000 kn od RIVP-a i 10.000 od ADPL-a i može tražiti povrat tih 10.000 od ADPL.
Prvo sigurno 100%, drugo sigurno 99,9%
Hvala KressoM na pojasnjenju, iako sam još daleko od 12k dividende, ovo me čisto teoretski zanimalo 🙂 Nažalost sljedeće godine više nema 12k odbitka, a i neoporeziva dobit iz prošlih godina je uglavnom u većini firmi dobrim dijelom iscrpljena. Još kada nam počnu naplačivati i porez na kapitalnu dobit…
@discover
Ovisi koliko izvora prihoda imaš, ako je više od jednog, onda moraš. Ako imaš samo dividendu, onda ti je u interesu da prijaviš jer će ti se vratiti plaćeni porez za iznos dividende koji pokriva osobni odbitak.
@KressoM
U pravu si, tih 12k ne ulazi u odbitak.
SKDD je stavio i dividendu od RIVPa na potvrdu o plaćenom porezu.
Dakle, zapravo u ovom slucaju sa rivp nije bitan iznos dividende? Ako nije oporeziva moze biti i 100000kn?
Točno tako. Ako imate sreće da vam je dividenda bila tolika [emo_smijeh], ona je neoporeziva i ne trebate plaćati nikakav porez….
Nažalost sljedeće godine više nema 12k odbitka, a i neoporeziva dobit iz prošlih godina je uglavnom u većini firmi dobrim dijelom iscrpljena. Još kada nam počnu naplačivati i porez na kapitalnu dobit…
Pa vidit ćemo još što će biti druge godine… [emo_vrtimise]
SKDD je stavio i dividendu od RIVPa na potvrdu o plaćenom porezu.
Da, to me malo i buni. Zapravo ju ne bi trebali ni spominjati kad je dobit iz prošlih godina, kao što je bilo i predprošle godine kada je na pola godine uneseno da će se dividenda oporezovati, svi su isplaćivali predujam dividende prije, a na poreznoj prijavi (koliko se sijećam) taj se predujam uopće nije navodio….. I isto je bio slučaj ko sada, mogao je predujam biti 100000 kuna, al svejedno se mogao tražiti povratt za ostatak, ako nije ostatak bio veći od 12000
Privremena objava izvješća za 2014.godinu biti će objavljena do kraja slijedećeg tjedna, a revidirana, konačna izvješća će biti objavljena do 30.04.
ako je satis izašao iz rivp i sada iz snho a tu količinu imaju hita
dali onda možemo očekivati i da sa ostalom količinom satis izađe iz rivp
Ko vam kaže da je Satis izašao iz RIVP-a?!?!?!?!?!?!
koliko znam ,skdd ti obracuna porez bez obzira koliko ti je isplaceno dividende.
recimo isplaceno ti je 2000 kn dividende .oni ti uzmu porez na dividendu plus prirez,a ti onda treba da trazis od porezne nazad do 28.2 za proslu godinu.
ako ti kompanija posalje oko 20.1. izvjestaj kojim dokazujes placeni porez na 2000kn,znaci da imas malo vise od 1 mjesec da podneses zahtjev za porezni povrat sa prilozenim dokazima.
jos veca diskriminacija je to da ne mozes tgrazit povrat poreza za 2013. i 2012 jer to su tvoje pare i na to imas pravo,a drzava ti to ne omogucuje.
drugim rijecima,ako ne trazis od porezna,ne dobijes nista,a drzava te diskriminise kao potrosaca i poreznog obveznika.
ne mora se više predavati porezna prijava od kad je uveden JOPPD (osim u iznimnim slučajevima), a ubuduće ni neće trebati jer je od 1.1.2015 ukinuto 12000 neoporezivo