Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
RIVP | 5,24 | 61.758 | 11,792 | 5,22 | 5,26 | 0,77% |
Havi2: “Cerp je prodavao OPTE na cca 2,2 kn jednoj jako poznatoj osobi pa je pala na 1,6 kn i potom narasla na 8 kn.”
Kolega Havi2, hvala na podsjetniku. Baš tako. Ne znam tko je bila ta poznata osoba kojoj je CERP prodavao jer u ono doba nisam bio pratio OPTE, ali upravo na takve rabote aludiram.
Valamar je na dugi rok previše podcijenjen (vidi gore priloženi video intervju s članom Uprave), previše likvidan, s odličnom perspektivom ako samo ponovi 2023. godinu i preveliki je”komad dionice tj. kompanije” da bi CERP “slučajno” i “odjednom” od svih svojih silnih većinskih i manjinskih udjela baš sjetio na sjednici (Hopaa!) donijeti odluku o prodaji nakon što je već prije toga danima, tjednima uglavnom redovito prodavao, no nije uspio zaustaviti rast cijene. Kada su vidjeli da cijena i dalje raste, morali su nešto “službeno i konkretno poduzeti” prije nego što dionica ubaci u višu brzinu.
Koliko vidim, zadnji puta su trgovali 14. prosinca 2023. i ono što su do sada uspjeli napraviti jest reklama za dionicu RIVP, potezanje Valamarov trezor za rukav i skretanje pozornosti na Valamarovu sadašnju tj. buduću vrijednost te na njezinu vodeću ulogu u provedbi modernih, ekoloških, društvenih i upravljačkih turističko-hotelijerskih trendova.
Na poveznici se može vidjeti malo više lijepih slika novootvorenog Valamar Places hotela u Obertauernu.
Teresa za uživanje u pogledu na zasniježene planine je stvarno cool. Gosti su, sudeći po početnim recenzijama zadovoljni. Cijena je u Valamaru promjenjiva i kalkulira se temeljem ponude potražnje. Vidim da se u udarnom, blagdanskom terminu, na booking.com (provizija!) penje po ovome što sam ja gledao prije neki dan čak do 790 eura na noć što je solidna cijena za hotel koji se na Zapadu inače reklamira kao hotel kojeg si “možete priuštiti”. 🙂
Izgleda da je i popunjenost dobra u ovo doba godine. Znatiželjan sam hoće li i u kojoj mjeri ova tri skijaška hotela utjecati na smanjenje gubitka van ljetnih mjeseci, posebice na smanjenje gubitka u 1Q2024.
Hrvatska se prema Googleovim podacima o najčešće pretraživanim odredištima za putovanja u 2023. našla među prvih deset zemalja u svijetu odnosno na petom mjestu, iza prve Grčke, druge Španjolske, zatim Italije i Portugala, objavio je američki i globalno priznati magazin za putovanja Conde Nast Traveler.
Magazin je do liste ‘najguglanijih’ odredišta u 2023. došao, kako kažu, ekskluzivnim uvidom u odjeljak podataka Google-a o putovanjima, objavljenih nedavno u sklopu šireg Google-ovog istraživanja o tome što su korisnici najviše pretraživali posljednjih 12 mjeseci.
Uz prateću fotografiju Dubrovnika, za Hrvatsku, koja je na petom mjestu najviše pretraživanih turističkih odredišta u 2023. na toj tražilici, pišu kako postupno stječe reputaciju europske turističke destinacije.
Uz opis da je “cjenovno pristupačnije odredište za odmor od nekih susjednih zemalja”, u magazinu preporučuju obilazak otoka, posebice Korčulu, ali i unutrašnjosti zemlje. Upućuju i na “slasna gurmanska putovanja oko Splita ili Zagreba” te posjet povijesnom Dubrovniku okruženom zidinama. Ipak, ističu da su plaže “pravo mjesto” koje se u Hrvatskoj protežu na više od 4.000 km obale i da će posjetitelji biti “razmaženi” njihovim izborom.
Hrvatska među deset ‘najguglanijih’ odredišta za putovanja u 2023.
P.S. Možda da se otvori tema o turizmu i turističkim trendovima?
Valamar napravio pametan iskorak s Hrvatskom turističkom karticom.
Do sada uplaćeno impresivnih 5,4 milijuna eura.
https://hrturizam.hr/do-sada-uplaceno-preko-54-milijuna-eura-valamar-napravio-pametan-iskorak
Sumnjam da ovi što danima kupuju velike količine da ne znaju što kupuju. Moraju si sad podići portfelj. Vjerujem sutra barem do 4,80.
Koliki je problem poslodavaca na dubrovačkom području za radnom snagom izvan Dubrovnika, toliki je i problem njihova smještaja i ljeti i zimi. Vlasnici nekretnina zbog jeftinijeg i jednostavnijeg upravljanja nekretninama koje uređenjem ili lokacijom ne koriste za turističko iznajmljivanje okreću se preuređenju stanova u smještaj za radnike koje je također vrlo lukrativno jer bez osiguranog smještaja, pokazale su zadnje sezone, nema niti sezonaca za poslodavce u turizmu.
NOVI KAPACITETI ZA SEZONCE
Zbog toga su dvije najveće hotelijerske tvrtke u Dubrovniku Valamar i Jadranski luksuzni hoteli odlučile u idućoj godini graditi posebne zgrade za smještaj sezonaca!
Valamar je podsjetimo, već sagradio Kuću Valamar na ulazu u Solitudo gdje su smješteni njihovi radnici već dvije sezone, no to im više nije dovoljno i u poslovnim planovima i najavljenim investicijama u Dubrovniku Valamar najavljuje gradnju još jedne nekretnine te namjene.
Planirane investicije Imperial Riviere na dubrovačkom području među ostalim predviđaju daljnja ulaganja u hotelima Lacroma u Dubrovniku i uređenje nove zone za smještaj radnika u destinaciji Dubrovnik, navode iz Valamar Grupe, no naknadno nismo uspjeli doznati koliki će biti kapaciteti nove Kuće Valamar i gdje će se ona točno nalaziti.
https://dubrovacki.slobodnadalmacija.hr/dubrovnik/zupanija/dubrovnik/lako-cemo-uvesti-radnike-ali-gdje-ih-smjestiti-evo-kako-se-dubrovacki-poslodavci-priremaju-za-iducu-turisticku-sezonu-1350855
Dobre vijesti. I opet se radi o Dubrovniku. Valamaru je Dubrovnik u fokusu. 55% svih Valamarovih investicija je ove godine bilo posvećeno Dubrovniku.
Prilično su investirali ondje, renoviraju, podižu kategoriju svojih smještajnih kapaciteta, izgradili su najveći zabavni park za djecu u ovom dijelu Jadrana, naizva Maro (Kolega Maro? 😀 ).
U prethodom postu vidimo da su u Dubrovniku izgradili kuću za djelatnike, a kane izgraditi još jednu. (Hm, tko zna zašto još jednu? 🙂 )
Član Uprave, gospodin Čizmek, rekao je kako im Dubrovnik nije išao onako kako su bili željeli. Kao razlog je naveo činjenicu da zrakoplovne veze nisu bile na nekadašnjoj razini.
U tom kontekstu dobra vijest je ta da u Dubrovniku sljedeće godine očekuju 20% više zračnog prometa te interkontinentalnu vezu New York – Dubrovnik i obrnuto.
Znamo iz ovogodišnjih statistika da su Amerikanci intenzivirali svoje dolaske u Hrvatsku, vjerojatno najviše u Dubrovnik, i da su neki američki časopisi tj. portali isticali Hrvartsku kao poželjnu i zanimljivu destinaciju.
——————————————————————————————————————————————————————————–
Sljedeće godine planira se 20 posto veći promet putnika. S 2,9 milijuna putnika Zračna luka “Ruđer Bošković” bi se približila ili čak blago nadmašila rezultate iz rekordne 2019. godine kad je u Dubrovniku zabilježeno 2.896.227 putnika.
Najveći se rast očekuje na linijama iz srednje i zapadne Europe, prvenstveno prema Ujedinjenom Kraljevstvu, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji i Skandinaviji. Rastu će pridonijeti novootvorena baza Ryanaira, te nove linije koje uvode britanski easyJet i saudijski Flynas. easyJet planira sljedeće godine prometovati iz Dubrovnika za Lisabon, a Flynas će povezati Dubrovnik i Rijad.
https://tockanai.hr/biznis/turizam/zracna-luka-dubrovnik-72494/
Valamar je pionir ulaganja u smjetaj za svoje djelatnike. Istina da je bilo u pocetku pitanja zasto toliko ulazu, kao mogli su malo vise dividende isplatiti prije nekih 5-6g. Ali danas je jasno da je smjer koji su odabrali bio ispravan. U sezonskom poslovanju danas mozete privuci dobrog radnika cak i nesto nizom placom ako ima uvijete rada na razini kakvoj ih imaju u Valamaru.
puno je tu “kljuceva” koji se ne valoriziraju jer se ne iznajmljuju turistima ali i taj dio kapitala se pokazuje kao korisno ulaganje.
Maro klub… odite s djecom tamo, u tjedan dana cete nauciti sve pjesmice. Zarazno je 😀
A sto se tice destinacije Dubrovnik, istina je da nisu jos dosli na razinu 2019.
Cak me malo to i iznenadilo jer je Dubrovnik prva asocijacija strancima kad planiraju ljetovanje u RH. Ocigledno se mora poraditi na lobiranju u avio segmentu za povecati dolaske. To je u interesu svima u Dubrovniku tako da vjerujem da ae na tome radi zajednicki sa ostalim hoteljerima i TZom.
RIVP je imao i solidno uhodan MICE segment u Dubrovniku. Siguran sam da ce naci nacina da se ne samo vrate na 2019. nego da naprave i kvalitetan iskorak. Ipak je to nasa najjuznija tocka i klimatski imaju puno bolju podlogu za cjelogodisnji turizam.
Maro77: “RIVP je imao i solidno uhodan MICE segment u Dubrovniku. Siguran sam da ce naci nacina da se ne samo vrate na 2019. nego da naprave i kvalitetan iskorak. Ipak je to nasa najjuznija tocka i klimatski imaju puno bolju podlogu za cjelogodisnji turizam.”
Da, klimatski gledano, imaju veliku prednost. Prijateljica koja inače živi u Istri mi je 2. studenog ove godine (?!) poslala poruku kako joj je sestra sa kćerkom otišla u Dubrovnik i kako uživaju, kako je toplo vrijeme itd. Ne znam jesu li se bile kupale u moru, ali ako i nisu, a požele i u tome uživati, postoje bazeni kao rezervna opcija.
Što se tiče MICE segmenta odnosno poslovanja koje sukladno istraživanjima i struci donosi vrlo dobre, iznadprosječne financijske i marketinške efekte (vidi prilog), upravo je Dubrovnik (ali i Istra zbog prometne i ine povezanosti) idealan za organizaciju i provedbu raznih sastanaka, konferencija, velikih vjenčanja (npr. onih velikih kao nekada u Srbiji, s helikopterima, haha 😀 ), maturalnih zabava, vidio sam da su i neka naša ministarstva organizirala konferencije, itd., što Valamar, koliko sam prateći uočio, radi ponajviše u Valamar Lacroma hotelu. Za druge hotele ne znam.
Da, Lacroma je obicno za MICE.
Uz to, cini mi se da je 2019. jos bilo alotmana izvan sezone od Thomas Cooka koji su imali organiziran svoj charter. Nisam pratio detalje kako je sad s tim aranzmanima, ali kao sto ste naveli, nema razloga da Dubrovnik ne radi bolje nego 2019.
Vjerojatno je problem malo sire prirode jer za avio linije treba jaci lobi.
Sjecam se jednom prilikom prije 10ak godina sam bio u Londonu poslovno, a taman se organiziralo neko predstavljanje HTZa… doslo lokalnih i drzavnih uhljeba i prvo sto su krenuli: kao mi smo vam malo daleko, ali…
meni se smucilo pa sam izasao. Nadam se da se stanje promijenilo i da TZ shvaca koliko smo blizu i atraktivni da bi jedan London mogao imati dnevnu liniju cijele godine za Du (mozda i ima easy jet sad, nisam vise gledao).