RIVP (Valamar Riviera d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska RIVP (Valamar Riviera d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.
Zadnja izmjena 18.11.2024. u 06:55
OznakaVrijednostPrometKoličinaKupovnaProdajnaPromjena
RIVP
5,24
61.758
11,792
5,22
5,26
0,77%
Podaci su preuzeti sa ZSE uz odgodu od 15 minuta.

Jasno da je CERP bio “najvaljen” insiderima. Sto mislite da FL samo tako stavio vise od 50% svoje ZABA u RIVP. Uz kupnje trezora, prebacivanja mirovinaca itd… Jasno je di ide vlakic.

A nema ni datuma kada će prodavati? Sutra, za godinu dana, 5 godina….

Odluka je sluzbeno donesena 12.12. Insideri znaju koji mjesec. Vjerojatno je i kupac vec dogovoren. Vjerujem da cemo kroz par dana znati tko je.

U svakom slucaju dobro za svih da se skine taj teret CERPa iz vlasnicke strukture.

Paket na prodaji je interesantan i vecinskim jer dodaje opcije za kombinacije eventualne prodaje 50%+ jednog dana…

Svaki dan po jedan cent . Da to Vujnovac ne prodaje?

maro77, 18.12.2023. u 11:51

Paket na prodaji je interesantan i vecinskim jer dodaje opcije za kombinacije eventualne prodaje 50%+ jednog dana…

@Maro77

O ovome što ste napisali već duže vremena razmišljam.

Prva dva najveća vlasnika su Austrijanci, svatko ima nešto manje od 20%, potom je trći Grof sa svim Satisom sa dobrih 5% (dokupljivao je u prošlosti, zadnji puta prije godinu dana), to sve čini oko 45% (austrijskog) vlasništva.

Nakon njih dolazi austrijski Raiffeisen International (Dionice sa RH podružnice su u proljeće prenesene na cnetralu! Zašto?) što ukupno u ovom trenutku čini 49,43% vlasništva.

Za okrupnjavanje nedostaje još malo.
Je li to malo što sada prodaje CERP može nekome u budćnosti poslužiti kao jezičak na vlasnčkoj vagi?

Valamar ima (i kupuje) vlastite dionice.
Dokupljivao je i AZ OMV mirovinski fond u zadnje vrijeme.
(Zašto Erste mirovinski ne koristi priliku da podeblja, ne znam. Odlična dionica za dugoročne mirovince.)

Sve u svemu, iako Austrijanci kooperiraju i na zajedničkoj su liniji, na papiru nema većinskog vlasnika. Dođe li do nekih vlasničkih preslojavanja, svatko tko prijeđe prag od 25% ili 50% mora dati javnu ponudu.

Samo logirani korisnici mogu vidjeti privitke.

@dyionicar

Prva 2 vise ne gledam kao 2 nego kao zaklade sa nekoliko nasljednika, barem u slucaju GS. Racunam da im se prije (EPIC) bilo lakse dogovorit oko odluka a sad je sve teze jer ulaze novi narastaji koji mozda imaju neke druge interese.

Od svih mislim da je Grofa najteze nagovoriti za prodaju pa mozda u tom slucaju CERP u rukama nekog voljnog prodati ili kupiti sve igra znacajnu opciju.

Uz navedene racune, tu je i VF koji ima Enitor koji je s EPICom od pocetka. Tako da kad se maknu dionice trezora, mozda je moguce okupljanje 50%+ bez Grofa. To spekuliram, ne kazem da im je potrebno, ali u takvim odnosima je lakse dogovoriti eventualnu prodaju.

maro77, 18.12.2023. u 16:25
Od svih mislim da je Grofa najteze nagovoriti na prodaju (…)

Tu je i Vicko Ferić koji ima Enitor d.o.o. koji je s EPIC-om od pocetka.

Tako da je – kad se maknu dionice trezora – mozda moguce okupljanje 50%+, bez Grofa.

Zašto mislite da je Grofa najteže nagovoriti? Ja polazim od toga da nitko od glavnih dioničara nije voljan samo tako ustupiti svoje dionice. Znaju što imaju i što će to predstavljati u budućnosti. O nekretninama koje se vjerojatno vode po starim cijenama da ne govorimo. Ne bi oni samo tako trošli svoje privatne novce na kupnje i dokupe, poput FL ili odvjetnika Markača. Dakle, ili im netko treba pošteno platiti ili za ustup dionica trebaju dobiti neku drugu kompenzaciju.

Međutim, kao što sam spomenuo, tko god prekorači 25% vlasništva dužan je objaviti javnu ponudu, a za deponirati tolike novce kod SKDD-a treba imati prilično dubok džep. Ulogu u takvom slučaju igra i ponderirana prosječna cijena koja u međuvremenu raste. Stoga mislim da od okrupnjavanja na +50% u dogledno vrijeme neće biti ništa, preskupo je za javnu ponudu, ali možda netko koristeći se činjenicom da CERP prodaje želi zauzeti ili pojačati svoju vlasničku poziciju za budućnost u tom kontekstu.

Samo logirani korisnici mogu vidjeti privitke.

Od svih dionica koje CERP ima u svojem portfelju (vidi dolje), odlučili su prodati baš RIVP. I to sada kada je krenuo poslovni uspon s prespektivom. Zašto?

https://lidermedia.hr/biznis-i-politika/drzava-prodaje-1-5-posto-dionica-valamar-rivijere-trazi-najmanje-osam-milijuna-eura-154750

Valamar Riviera jedna je od stotinjak kompanija u kojima CERP drži manjinski udjel. Kako stoji u Planu rada za ovu godinu, CERP upravlja s manje od 10 posto udjela u 148 tvrtki, a nominalna vrijednost kapitala u tim kompanijama prelazi 66 milijuna eura. Od značajnijih turističkih kompanija, CERP, odnosno država još imaju manjinske udjele u pulskom Arena Hospitality Groupu, Maistri, Olympiji Vodice i šibenskom Solarisu.

Između 10 i 25 posto udjela CERP držu u 30 kompanija, a između četvrtine i polovine u njih 16. U većinskom vlasništvu CERP-a nalazi se 14 kompanija, a to su, prema tvrdnjama iz izvješća, ‘uglavnom prezadužena društva, opterećena problemima i prevelikim brojem zaposlenih, u kojima obveze, ali i preneseni i iskazani gubitak ponegdje premašuju vrijednost temeljnog kapitala‘.

Mislim da je Grof emotivno vezan za kompaniju ali ne mora znacit da nije voljan prodati.
Sto se tice preuzimanja, ne vjerujem da bi itko trenutno kupio udio od preko 20% a da to nije onda i preko 50%. Udjeli od par % imaju vecu sansu za promjene vlasnika trenutno.
Ali sto ako netko od nasljednika recimo GS (ako se ne varam, ima nekoliko djece) zeli prodati svoj udio sto cini 5%+ vlasnistva. Kako ce se drugi ponasati? Nije malo za kupnju, W. bi presao 25% tako necime, ostalima je vjerojatno previse novaca i tako dolazimo da su prisiljeni sjedti za stol i trazit zajednickog kupca. (Spekuliram) 🙂

Sto se tice prodaje CERPa, vjerujem da je dogovoreno s kupcem. Pretpostavljam da ce biti provedeno do kraja godine.
Za ostale kompanije (likvidne) u kojima CERP ima manjinski udio, ne znam sto se ceka s prodajom, nadam se da ce i to biti uskoro na prodaji.

Vidim da se ovdje i na drugom forumu postavljaju pitanja zasto CERP prodaje, zasto bas RIVP i zasto bas sad.

Kao dionicaru RIVP, mozda mi je zanimljivo da je bas RIVP, ali generlano kao investitoru na ZSE, moja pitanja su zasto CERP ne proda sve?

Da li stvarno zelite na bilo kojoj dionici da vam neki trust mozgova koji osobno nema niti jednu dionicu, ili ako ima onda je to kratkorocno kada rade dealove stoji sa X% vlasnistva i odlucuje u kojem ce smjeru cijena kako se njima sprdne. Isto tako mirovinci i ostali ulagaci takodjer igraju sa tim ulozima i nadaju se da bi mogli nesto usicariti kad se poklope zvijezde.

Nije li bolje za citav ZSE da se CERP sto prije mice iz knjiga dionicara? Ako je to sad moguce na RIVP, ja pozdravljam odluku. 8-9M eur nije malo za nasu burzu da proguta, ako se nasao kupac, neka to razrjese i idemo dalje.

Kamo srece da i na ostalim dionicama isto naprave (ukljucujuci i “stratesku” PODR).

Nikako da se maknemo od proslog uredenja i mentaliteta…

po meni, tih cca 1,5% vlasništva neće apsolutno ništa promijeniti. bez obzira tko god da to kupi. o nekakvom prelasku praga od 25 ili 50% isto tako mislim da nema šanse.

govoriti o prodaji valamara….. hm… bilo bi neozbiljno reći da nekome od većih europskih ili svjetskih igrača nije upao u oko. mislim da će to biti aktualno kad inv ciklus bude pri kraju. ali ne mora biti da to predstavlja neku prepreku.

Valamarovi kampovi i ove su godine među najboljima u Europi. Četiri Valamar kampa dobila su priznanje ADAC Superplatz 2024, a oznaku ANWB Top Camping 2024 osvojila su također četiri kampa vodeće hrvatske turističke kompanije. 

ADAC Superplatz najviša je nagrada kvalitete koju ADAC već tradicionalno jednom godišnje dodjeljuje

najboljim europskim kampovima. O važnosti nagrade govori i činjenica da je ADAC najveći njemački i

europski automobilski klub koji u svojoj bazi broji više od 18 milijuna članova. Priznanja ADAC Superplatz 2024 dodjeljuju vodiči za kampiranje ADAC u suradnji s PiNCAMP-om, portalom za kampiranje, a najvišu ocjenu 5 ostvarili su Istra Premium Camping Resort 5*, Lanterna Premium Camping Resort 4*, Krk Premium Camping Resort 5* i Ježevac Premium Camping Resort 4*. 

https://5portal.hr/vijesti_detalj.php?id=45899

New Report

Close