RIVP (Valamar Riviera d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska RIVP (Valamar Riviera d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.
Zadnja izmjena 18.11.2024. u 09:36
OznakaVrijednostPrometKoličinaKupovnaProdajnaPromjena
RIVP
5,24
61.758
11,792
5,22
5,26
0,77%
Podaci su preuzeti sa ZSE uz odgodu od 15 minuta.

Hvala, kolega Havi, jedan od razloga zbog kojeg sam se odlučio za ulazak u RIVP je upravo to što piše dolje u nastavku.

Želim transparentnost i želim znati na čemu sam, a ne da mi balkanski gospodarski mafijaši i zakulisni političari svojim mućkama i navlakušama u konačnici umanjuju vrijednost uloženog ili čak otmu (gotovo) sve – što smo mogli uočiti zadnjih 30-ak godina raznih nepoštenih poslovnih i financijskih igara na ZSE.

Nadam se da će i ostala dionička društva slijediti profesionalni pristup prema investitorima kao što čini Valamar gradeći povjerenje, a ne sumnju.

Inače, koliko sam do sada uspio steći dojam, mislim da je član Uprave, gospodin Marko Čizmek, zbog svoje jasnoće, jednostavnosti prikaza brojki i poslovnih događaja te zbog neposrednosti u kontaktiranju s ljudima dobra osoba za funkciju kontakata s javnošću.

——————————————————————————————————————————————

U sklopu svečane dodjele godišnjih nagrada Zagrebačke burze (ZSE), održane u petak, 15. prosinca, u Westin Hotelu u Zagrebu, Valamar je primio prestižnu „Building Public Trust Award“ odnosno Nagradu za građenje povjerenja javnosti dodijeljenu od strane PwC Hrvatska i Zagrebačke burze. Ova nagrada priznaje iznimne doprinose transparentnosti i otvorenoj komunikaciji s dionicima, što dodatno potvrđuje da se Valamar drži najviših standarda korporativnog izvještavanja. Valamar kontinuirano gradi povjerenje prema javnosti, zaposlenicima, investitorima, institucijama i partnerima kroz otvorenu komunikaciju i odgovorno poslovanje. Podrška ključnih dionika Valamaru bila je osobito važna tijekom kriznog razdoblja kada je Valamar uspio sačuvati sva radna mjesta u cilju dugoročne održivosti poslovanja.

PwC Hrvatska i Zagrebačka burza (ZSE) pokrenuli 2018. godine su inicijativu za dodjelu Nagrade za građenje povjerenja javnosti kako bi prepoznali i nagradili kompanije koje se posebno ističu jasnim i transparentnim izvještavanjem. Dionice Valamar Riviere d.d. uvrštene su na Službeno tržište Zagrebačke burze u prosincu 2014. godine, a 2019.-te godine su prebačene na Vodeće tržište, što je dodatno pospješilo razinu transparentnosti i usvajanje najboljih načela korporativnog upravljanja. Valamar Riviera danas ima preko 20.000 dioničara te transparentnu i redovitu komunikaciju s investicijskom zajednicom.

Hvala kolega dyionicar.

Iako sam osobno protiv ESG agende, neminovno da je to bitna stavka za investitore. Mislim da je tu i norveski mirovinac djelom zbog toga a mozda se jos koji fond nadje. Dugorocno mi je ta agenda bljak ali u slucaju ZSE, dionice koje guraju tu pricu kao sto je slucaj sa RIVP imaju po meni puno vise sanse da budu primjeceni od strane stranih ulgaca.

@Maro77
Znatiželjan sam. Zašto Vam je ESG pristup bljak? Ne vidim razlog, dapače, koristno za društvo u cjelini.

Što se tiče norveškog mirovinskog fonda, mislim da je on tu bio i prije nego što je Valamar prihvatio ESG filozofiju, zar ne? Vi ćete to bolje znati jer imate više lista dioničara pa tako možda i neku iz daljnje prošlosti na kojoj se vidi kupnja dionica od strane tog mirovinca.

Usput, kada već spominjete strane ulagače i njihovu zainteresiranost, pretpostavljam da znate da se vodećim ljudima i vlasnicima već duže vrti po glavi izazak na neku od stranih burzi u budućnosti? Corona je nanijela štetu tako da sada čekaju da kompanija dodatno ojača i da nastupi pravi trenutak. Svakako neće forsirati, ali ako dugoročno sve bude išlo po planu, onda ćemo, tko zna, i to vidjeti ako se budu organizirali. Do tada nam, pretpostavljam, treba još stpljenja. 🙂

Pogledajte odgovor člana Uprave, Marka Čizmeka, na Glavnoj skupštini u proljeće 2023.

Samo logirani korisnici mogu vidjeti privitke.

ESG je duga prica. Ukratko, mislim da se forsiraju neke agende koje kostaju firmu (i dionicare) a ne donose neki benefit u poslovanju te ulaze u sferu religije. Npr. Gleda se % razlicitosti u upravi, spol, rasa, itd. Zeleno poslovanje – sto to znaci i kako se racuna? Da li postavljanje nekoliko panela pomaze klimi ili ne.

Da ne idem u detalje, u primjeru RIVP i ostalih ZSE firmi, mislim da nema previse opcija. I meni kao malom dionicaru je to pozitivna stvar u slucaju RIVP. To sto generalno gledano nisam kupljen time da aktivisticki manjiski dionicari diktiraju politiku firme i time (potencijalno) smanjuju njezinu profitabilnost u dugorocnom pogledu a na ustrb ostalih dionicara mi nije nesto sto me veseli. Ali to nije bitka koju ce ijedna firma na ZSE imati na svojim ledjima. Pohvalno je da RIVP shvaca kako “disu” strani ulagaci i da ide u tom smjeru. I dalje su te investicije ekonomski isplative (solari) i dolaze nove klijente.

Misljenja sam da ce jednom ta woke propaganda na svijetskoj razini propasti pa ce onda i domace firme smanjiti marketing u tom smjeru.

Da ne duljim, svidja mi se sto radi RIVP po tom pitanju i smatram da ce zbog toga imati vecu sansu da se nadje na listi stranih fondova.

Možda nekoga zanima ovaj nedavno objavljen (obranjen) diplomski rad na Ekonomskom fakultetu u Rijeci.

Sažetak: U ovom diplomskom radu proučava se uloga ESG strategija u poticanju održivog razvoja poduzeća, s posebnim osvrtom na Valamar Riviera grupaciju. Cilj istraživanja je sagledati kako se ESG strategije razvijaju, provode i prate u Valamar Riviera grupaciji te istražiti njihov utjecaj na korporativnu kulturu, promjenu ponašanja i angažman zaposlenika. Istraživanje ima za svrhu pružiti uvid u važnost ESG strategija u promicanju održivog razvoja poduzeća. Analiza ESG strategije u Valamar Riviera grupaciji pružila je konkretan primjer dobre prakse. Istraživanje je identificiralo ključne elemente uspješne implementacije i provedbe ESG strategija te istaknulo pozitivne rezultate koje je poduzeće postiglo kroz svoje održive prakse. Predložene su smjernice za unaprjeđenje korporativnih ESG strategija te su u tom pogledu dane preporuke za Valamar Riviera grupaciju. Kombinirajući teorijska istraživanja, analizu slučaja i primjer dobre prakse, ovaj rad pruža cjelovit uvid u ulogu ESG strategija u poticanju održivog razvoja poduzeća.

DIPLOMSKI RAD

Uloga ESG strategije u poticanju održivog razvoja poduzeća na primjeru Valamar Riviera grupacije

Čaušević, Neila

Sveučilište u Rijeci
Ekonomski fakultet

Kaže investicijski portal Simply Wallstreet kako je prema njihovim izračunima fair cijena RIVP 6 eura.
Dug se smanjio, a dionički kapital istovremeno povećao.
Također se vidi i oporavak tj. rastući trend prihoda nakon corone. Samo neka nastave i sljedeće godine ovako kako su poslovali ove godine i bit će sve ok. 🙂

Samo logirani korisnici mogu vidjeti privitke.

Nažalost, vidim da nisu stale četiri datoteke u jednu poruku pa postam ono što vas sigurno najviše zanima. 🙂

Nebi ja puno gledao kaj vele razni analiticari, da znaju znanje , bili bi investitori a ne analiticari i radili za placu , kakva god ona bila .  Osim toga u svakoj knjizi koju su napisali ozbiljni investitori , kazu da ne treba gledati kaj pricaju razni analiticari, vec treba napravit svoje izracune. Analiticari su uvijek na necijem platnom spisku, pitanje dal drukaju na manje ili vise .

Povijest nas je naucila da im ne treba puno vjerovat, kako kod nas , tako i u svijetu .

Sjetimo se samo kako su kod nas bila odlicne firme po analiticarima Jamnica, ledo i slicne.

Tak da ovih 6 eura , mi se cini smijesno, rivp vrijedi vise . ( evo, da se i ja igram analiticara )

Zaboravio napisat, ne sjecam se da sam igdje procitao od bilo kojeg analiticara kod nas ili u svijetu da kad je rivp bila 1,5 eura da vrijedi danasnjih 4,5 eura.  ( obicno svi uvijek daju nekih plus minus 10-20-30 % )

Ili bilo koju drugu dionicu kod nas ili u svijetu a koja je odradila x puta da su je ti vrli analiticari nasli prije recimo 3-5-10 godina i rekli, e da ljudi to vrijedi puta 5-10.

Havi2: “Tak da ovih 6 eura , mi se cini smijesno, rivp vrijedi vise . ( evo, da se i ja igram analiticara )”

RIVP na 6 eura nije izračunao neki analitičar xy neke investicijske kuće već na dotičnom Simply Wallstreet portalu koriste po defaultu klasičnu metodu diskontiranih novčanih tokova. Osobno na to gledam kao na orijentacijsku vrijednost, a ne kao na neku dogmu.

Evo opisa metode:
Procjena vrijednosti metodom diskontiranih novčanih tokova (DCF metoda, eng. discounted cash flow method) temelji se na pro forma prognozi očekivanih budućih novčanih tokova procjenjivanog poduzeća koji se diskontiranjem svode na sadašnju vrijednost. Ova metoda je najprikladnija za procjenu strateškog, kontrolnog paketa dionica u poduzeću koje je stabilno i namjera nastaviti poslovati i dalje (engl. going concern). Temelj ove metode leži u vjerovanju da profitabilna imovina (bilo koja) vrijedi onoliko koliko vrijede budući novčani tokovi koje će ta imovina generirati, odnosno da svaka imovina ima svoju intrinzičnu vrijednost koja se može procijeniti na temelju novčanog rasta, toka i rizika poduzeća.

Što se tiče Vaše procjene da vrijedi više od 6 eura, nemam ništa protiv, moguće, s obzirom na neprestane investicije u poboljšanje kvalitete smještaja, usluge i sadržaja, no čini mi se da se s time trenutačno mnogi neće složiti. Vidjet ćemo.

Da li je ova prodaja cerpa bila već uračunata u cijenu?

Članovi uprave su sigurno znali za to a ipak su kupovali velike količine. Pametnom dosta.

New Report

Close