Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
RIVP | 5,24 | 61.758 | 11,792 | 5,22 | 5,26 | 0,77% |
Nemoguće je predvidjeti cijenu kratkoročno. Kako komentirate “paradoks” na PLAG da pada prošli tjedan prije dividende? A izglednije je nego što nije da će imati veću profitabilnost od RIVP.
Ne kažem da treba bježati iz RIVP, nego da ne vidim da to obećava toliko koliko gro vas priča. Barem ste Vi @maro77 iskreni pa kažete da kupujete srcem i ignorirate fundamente. Dobro je dok je dobro.. a ako krene novi gadan soj Covida, neće biti veselo, a hrpa casha ispucana na dividende i brzo će sagorijevati, a onda ili po dodatni dug na aktualni masivni dug, po itekako višim stopama ili u dokap. Već vidim kako bi fanboys reagirali u takvoj situaciji – kao i na ATPL, tvrdilo bi se da je to zapravo dobro za firmu, da će joj to dati novu snagu, novi vjetar u leđa..
Bas ta situacija s PLAG je zanimljiva – vhunska firma, profitabilna, stize rekordna dividenda a cijena pada. Neki ce reci odlicno za dokup, a ja od nje bjezim jer vecinski+mirovinci rade sto zele. RIVP ima disperziranu vlasnicku strukturu, 50%+ cini nekoliko racuna koji se moraju dogovoriti a tu je za mene kljuc kod investiranja. Racunam da je manja sansa da se ogule mali ulagaci u takvim odnosima.
I kad smo vec kod duga, PLAG nije bez dugova. A i RIVP dug koji pise na mojedionice nije ispravan. Barem u mojoj kalkulaciji, ali ne bi ulazio u te rasprave jer kao sto sam napisao, kupujem srcem. 🙂 Peace!
Covid… ne mogu dalje. Do sad sam bio polu ozbiljan, sad vise ne ide. Ajmo parkirati raspravu pa pogledajmo rezultat za 5 godina. Samo morate odabrati kad vec nije RIVP, na kojeg konja se kladite u trenutnoj situaciji? Recimo da ste gospon iz ZABAe i trebate negdje uloziti 2M eur u HR turizam?
Eh.. da mi netko kaže da će mi dati 2m eura, ali da to moram na pet godina uložiti u hrvatske turističke dionice, inače mi neće dati.. išao bih 40 do 50% PLAG i 10% RIVP, 15% MONP, 15% ILRA, a za preostalih 10 do 20% nemam pojma u ovome trenutku, ali sam siguran da to ne bi bila ARNT. Ne znam kako će LRH poslovati, ali ima dobrih naznaka. Onaj TUHO se pokazao odličnim…
Odlicno, HR turizam ima toliko izbora da se 2 solidna portfelja mogu poprilicno razlikovati.
Ja prije svega gledam free float/vlasnicku strukturu i mislim da ne bi bilo bas lako uci ( a poslije izaci) iz nekih pozicija sa jako niskim free floatom. Svakako bi dodao ARNT, LPLH i ADRS (kao proxy za MAIS) a izbacio ILR.
Ali kako je ovdje tema RIVP, ja se kladim da ce 100% RIVP portfelj pobjediti na 5 godina vas izbor HR turizma. 🙂
Istra prednjači ali brojke su ipak bolje nego prošle godine za sve destinacije!
Za RIVP i turiste je sad bitno vidjeti koliko je podignuta prosjecna cijena smjestaja jer novih soba nismo izgradili. Mozda za Dubrovnik bi popunjenost trebala biti solidno visa nego lani ali za sjeverni Jadran, rezultat za Q3 ovisi o prodajnoj cijeni.
Danas opet zanimljivo trgovanje na velikim volumenima. Bas me zanima tko sad kupuje ako pretpostavimo da je gospon iz ZABE ispucao svoje.
zanimljivo…. uvijek kad je veća količina papira u pitanju ne samo na ovoj dionici, svi postavljaju pitanje tko kupuje! a nitko ne pita tko prodaje! po tome je dakle, kupac uvijek pametniji od prodavača!!!???
Normalno, tako vam je na svim papirima. Prodavac moze imati 100 razloga, a kupac samo jedan. Da li ste vi ikad ista kupili ili prodali u zivotu?
Znate za onu da je za kupnju najboji trenutak 5D? Death, disease, divorce, downsizing, debt. Poanta je da je nemoguce znati zasto netko prodaje, ali je jasno zasto kupuje. Ali slobdono vi napisite tko prodaje (ja sam i to spomenuo).
zanimljivo…. uvijek kad je veća količina papira u pitanju ne samo na ovoj dionici, svi postavljaju pitanje tko kupuje! a nitko ne pita tko prodaje! po tome je dakle, kupac uvijek pametniji od prodavača!!!???
Netočno. Dugo sam na forumu i isto se tako pita tko prodaje.
Što se tiče rivp predviđam rekordnu dobit, računajući inflaciju za 50 posto veću a bez nje 10 do 15 posto veću.
Mogla bi čak i biti golema dobit. Ne znam zašto točno zapinju te turističke dionice. Mogao bi biti ovaj novi soj korone, iako zasad nema naznaka da je nešto kritično. A pušu i recesijski vjetrovi iz Alemanje… naravno, čak i da neka recesija zakači cijelu EU, luksuzna dobra i usluge poput ovoga ne bi toliko patile, ako išta.
Normalno, tako vam je na svim papirima. Prodavac moze imati 100 razloga, a kupac samo jedan. Da li ste vi ikad ista kupili ili prodali u zivotu?
Znate za onu da je za kupnju najboji trenutak 5D? Death, disease, divorce, downsizing, debt. Poanta je da je nemoguce znati zasto netko prodaje, ali je jasno zasto kupuje. Ali slobdono vi napisite tko prodaje (ja sam i to spomenuo).
nisam ništa niti kupovao niti prodavao u 24 g na burzama, uvijek mi nekako nije pravo vrijeme! čekam likove poput vas da me upute i prosvijetle!!!
Mali update iz SKDDa: gospon iz ZABE je jos podebljao kupnju.
A za one koji vole cuti tko prodaje: PBZ kat. B i sad imaju manje nego gore navedeni gospon.
E sad, PBZ mirovinac krati vecinu pozicija pa ne vjerujem da ima neke velike veze s RIVP ali mi je cudno da imaju tako malo (sad su oko nekih 500k dionica) dok s druge strane ulazu zajedno s Valamarom u Helios 3 puta veci iznos samo za najavljenu dokapitalizaciju. Nije neka diverzifikacija za mirovinca imat jedan hotel na otoku kojim upravlja drustvo sa puno vecim i disperziranim portfeljem u kojem kratis poziciju.
Helios bi mogao uci u neki swap dionica i biti asimiliaran od strane RIVPa ili HIMR pa mozda uprava ima neki deal s njima da im omoguci malo veci ulazak bez poremecaja na burzi.
U HIMR je AZ tako da ne znam kako bi to proslo pa mi je i dalje vjerojatniji scenarij za Helios neki deal s RIVP direktno jer tu mirovinci nemaju neku glasacku moc. AZ je jedini u top 10, Erste plavi 11. ali zajedno nemaju 4% glasova.