Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
RIVP | 5,24 | 61.758 | 11,792 | 5,22 | 5,26 | 0,77% |
A svi mi s foruma smo istinski tajkuni i ulažemo milijune eura u megacapove poput RIVPa?
Ja pričam o povratu na uloženo, a ne o kvantiteti uloženog. Naravno da ne mogu ulagati u tako sitnu kompaniju koliko mogu u veliku, ali mala ima daleko veći potencijal rasta. Upravo je rast taj koji je jako bitna, možda i najbitnija stvar kod dionica. Jedan SPAN može narast većim stopama od jednog ERNTa. Ne znači da je ERNT loše ulaganje i loša firma, ali manje raste. HT raste još manje. Ne znači da će se zaraditi i ako da, koliko..nema jamstava..Ali treba i petlja kad se ulaže u male firme. Rizici su visoki, ali i potencijalne nagrade. Kod RIVPa je rizik nemalen, a zarada? Malena.
Gospodin iz ZABAe ima sad oko 2M eur u RIVP, a ima jos jedna zanimljivost za ljubitelje MONP-a: jedan racun iz top 10 MONP je kupio solidnu kolicinu RIVPa. Da ne ulazimo u rasprave o potencijalu, mislim da djela govre vise od rijeci.
Ne želim baš ispast bezobrazan ali vi se svađate u stilu koji je bolji auto : Mercedes, BMW, Audi ili Volvo! Iz moje perspektive vaše prepiranje točno tako izgleda. 😂
U pravu ste! 🙂
Meni je cijeli HR turizam drag i ne mogu dokuciti kako ljudi ne vide sto nam je palo s neba (prekrasna obala u srcu Europe, cisto more, zelenilo i poprilicno neizgradjeno u usporedbi s ostatkom Mediterana). RIVP mi je glavni adut zbog vlasnicke strukture, free floata i velicine portfelja ali imam i ostale turiste u nesto manjim iznosima.
U pravu ste! 🙂
Meni je cijeli HR turizam drag i ne mogu dokuciti kako ljudi ne vide sto nam je palo s neba (prekrasna obala u srcu Europe, cisto more, zelenilo i poprilicno neizgradjeno u usporedbi s ostatkom Mediterana). RIVP mi je glavni adut zbog vlasnicke strukture, free floata i velicine portfelja ali imam i ostale turiste u nesto manjim iznosima.
da se razumijemo, i sam imam dionice rivp..ali kakve ima veze borova suma sa cijenom dionice. Ajd da ne pretjerujemo sa ovakvim komentarima kolega
U pravu ste!
slažemo se, samo kod mene baš suprotno! rivp mi zauzima najmanji dio turističkog portfelja.
Borova suma (cisto more, ugodna klima, sigurnost i cestovna blizina srcu Europe) ima veze sa RIVP kao i sa svim turistima i nekretninama na Jadranu jer toga na Mediteranu nema, tj. nema dovoljno, a nema zemlje koja na tako mali broj stanovnika ima takvo prirodno bogatstvo.
Prije 10ak godina sam se svadao sa svojom obitelji koji su tada prodali jednu nekretninu na moru za vrijednost koja je po meni bila smijesno niska. Onaj koji ju je tada kupio imao je veci prinos nego da je novce stavio u SP500, a ako ju je iznajmljivao, imao je i bolju dividendu.
Ja tada nisam imao novca da to otkupim pa sam odlucio potraziti nacin da svoju skromnu ustedevinu na neki nacin ulozim u RH turizam i tada je prva kupnja bio KORF. Kasnije sam dodavao druge dionice u portfelj kao i neke nekretnine. I dalje uzivam u hladovini borova… 🙂
sve čestitke kolega! ako je skromna ušteđevina u korfu toliko narasla da ste mogli dodati i nekoliko nekretnina….. mašala! ivana je vas mala beba!
Citam svoj post i ne vidim sto nije jasno?
u preko 10 godina lagano dokupljujem dionice a uz to sam uspio kupiti/urediti neke apartmane. Jos nisam nista prodao od konverzije iz KORFA a u meduvremenu sam dodavao RIVP kao i ostale dionice u portfelju. Zasto je to cudno? Radim, zaradujem i investiram. Nije li to normalna stvar koju bi publika na forumu o dionicama trebala razumijeti?
Recimo i ja pročitam svoje svoje postove, ali puno više tuđe i ne vidim da itko komentira fundamentalne pokazatelje na način na koji ih komentiram ja.
Steknem dojam da ili a) malo tko je uopće zainteresiran za fundamente ili b) preškrti ste platiti pretplatu na odgovarajuće web aplikacije ili c) čak i ako niste preškrti(novca vam očito ne fali kad toliko preplaćujete rast), nemate interesa gledati fundamente jer ih ni ne znate iščitati.
Evo ima kolega koji su mi privatno sugerirali da sam “ispred evolucije naše burze”, što god to značilo. Ako to nije evoluiralo u ovoliko – koliko ono, tridesetak? – godina… sumnjam da i hoće..
U našem turizmu je masa sadržaja..konkurencija je velika.. Najveće marže i najveći povrat na uloženo daju one kompanije koje se najbolje nose a konkurencijom. Kad se puno ljudi nečime bavi..postaje sve teže i teže zaraditi jer su marže sve manje.. RIVP ima ludo nizak Retrun On Capital Employed. Tome jako kumuje masivan dug, ali nije samo to..
Opet kažem – nije problem biznis kao takav..on je stvarno dobar..dug je problem, ali ne toliki problem koliki je napuhana cijena dionice u očekivanju velikog rasta koji se najvjerojatnije neće dogoditi. Sada se sigurno ne događa, a sa sve višim kamatnim stopama (i sad su već visoke u usporedbi s “nultima” ranijih godina), jednostavno ne vidim neki tako veliki rast. Rasta će biti, ali ne tolikog da opravda P/E 30 i slične cirkuse. Oke ugođaji i klima i narod i sve, ali brojke su neumoljive. Prođe više godina i dogodi se rast, a dionica se jedva pomakne..još i padne.. kroz dividende se nešto dobije. I svi se čude. A u stvarnosti se cijena, upravo time što nije rasla, iskorigirala na stvarnu vrijednost.
Nema vam ovdje mjesta fundamentima, ovdje se kupuje srcem. 😀
Jednostavno, tesko je odvojiti 100eur godisnje za pretplate da bi nam netko racunao omjere koji su prezentirani u godisnjim izvjescima pa se mucimo sa kopanjem istih. To mozete uzeti kao vasu veliku prednost i tako smanjujete rizik ulaganja na ZSE i zaradujete dok mi gubimo.
Do tada cemo mi slijepi ostati zaglavnjeni u RIVPu, u turizmu koji svako malo pa zasteka, ogromna konkurencija koja nam smanjuje prihode i mogucnost za rast. Profitne marze koje ne mogu biti bolje vec samo gore iz godine u godinu.
Salu na stranu, da li je onda ova sadasnja cijena fer ili ide jos nize?
Cisto da vidi gospon iz ZABE, gospodja iz MONP, menadzeri iz RIVP a i mi mali pa da svi skupa pobjegnemo iz ovog blue chipa velikog free floata?