Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
RIVP | 5,24 | 61.758 | 11,792 | 5,22 | 5,26 | 0,77% |
Pa i nije bas neka vijest. Ocekvianja su od Q3 velika, vidjet cemo da li ce se ostvariti.
Gosp. iz ZABAe i dalje ulazi, sad je vec mozda i potrosio sve sto je prodao na ZABAi, NY custodian usporio prodaju pa su mu pomogli mirovinici (PBZ) i u tjedan dana prodali preko 100k, tko zna, mozda im treba a mozda cine uslugu nekome?
Moram priznati da me sve vise intrigiraju ove knjige dionicara pa cu i dalje kupovati i slagati mozaik kad vec institucije nece.
Pa jel nisu rezultati polugodišta već objavljeni odavno? Dionica je odradila rast zbog objave rezultata koliko ja znam
Dionica se muči zato jer je dug velik.
Za RIVP mi najbolje bilo kad bi u potpunosti srezali dividendu i krenuli se rješavati duga. Obustavom dividende bi cijena pala, ali to uopće ne bi bila loša stvar jer bi onda bilo dobre prilike za share buyback, po uzoru na HT. Na taj način bi mali dioničari mogli očekivati neke značajnije povrate u budućnosti, pogotovo podebljevanjem aktualne količine dionica koju imaju portfelju nakon što cijena padne na razinu koja im odgovara.
Ovom politikom će to biti konstantno mrcvarenje jer rast naprosto nije dovoljno velik, ali je zato dug poprilično velik.
Pa sve naše vrhunske firme imaju velik dug,pa pogledajte samo ATPL,tamo se ne gleda dug,već NAV i capex ,a duga kao nema,pa onda ATGR,PODR,ADPL,ARNT…
PODR nema dug, a ATGR i ADPL imaju umjereni dug, ali ATGR ima toliko casha da je taj dug nebitan.
ARNT je 💩 od kompanije. To se vidi iz aviona. Baš loš biznis, isto kao i ATPL.
RIVP je solidan biznis, ali mora se riješiti tolikog duga i smanjiti dividende. Ima, hvala Bogu, primjera na koje se mogu ogledati, poput PLAG. Čak i MONP mi djeluje da je krenuo putem duga. To je bio jednostavan način za rast kad su kamatne stope bile nikakve.. sadašnjost i budućnost su više naklonjene biznisima s više casha i manje duga. Zapravo su im uvijek naklonjene, ali sada pogotovo, kad kamatne stope rastu. Realno, inflacija se uopće nije nešto posebno smanjila… Sve je i dalje Sveti Petar kajgana.. To im se vidi na polugodišnjim rezultatima. Čudi da cijena nije 4 i niže, koliko casha istresu na dividendu.
NAV i Capex ne jamče da će ta imovina/kapital biti efikasni. Za malog dioničara, najvažnije od svega je koliko povrata na uloženo dobiva jer sve ide “per share”… Jedno je razmatrati kupnju cijelog poduzeća, a drugo imati njegov nanofragment. Ako imaš nanofragment, bitno ti je da to proizvodi dovoljno dobiti po svakoj dionici, a RIVP ne proizvodi dovoljno dobiti, uzevši u obzir koliko ta dionica košta. Za nešto s fundamentima RIVPa, trebalo bi plaćati dirt cheap da bi se to isplatilo, ali ja osobno čak ni tada ne bih uzimao jer je dug naprosto prevelik. Ako je takav dug, a dogodi se nešto potpuno neočekivano, izvanjsko… onda krenu veliki problemi. Puno će lakše s problemima izaći na kraj onaj tko ima manje duga, tj. nema ga, od onog koji je ludo zadužen.
Ja obozavam sve kompanije a i ljude bez duga!
Isto tako su mi drage sve drzave bez duga, počev od USA!
Nije bitan samo dug kao takav, nego i naličje tog duga, odnosno tko su vjerovnici, pogotovo u slučaju USA. A bitno je i na što se troši novac koji dobiješ kroz dug. Na što USA troši svoj novac? Imaju na vlasti Mandžurijskog kandidata koji ima ideju da treba cijeli planet pretvoriti u njihovu golemu vojarnu pa će pomoću toga promicati demokraciju i ljudska prava? A to kaj im pola vlastitog stanovništva ima trule zube, nikome ništa…to je “ne-tema”.
RIVP ima masivan P/E zbog visoke “P”, a ne “E”. I nema naznaka da će “E” biti mnogo veći nego lani, ako išta.. A rast im je nikakav.. To se vidi kroz ROE, ROI, ROCE i sve te ostale pokazatelje..kroz mnogo godina…
2017. je dionica bila na valjda 48 kuna u jednome trenutku… To se sada hrva da ne padne na 4 eura…čak i na 4 eura ne bi bila jeftina, kakav je rast, ali tu su hipervrijedne nekretnine, u čijoj ćemo vrijednost uživati 2035. kad se sve to “iskorigira” na njihovu “pravu” vrijednost.
Nema razloga da dionica košta toliko koliko košta…barem ne racionalnih razloga… Masi vas entuzijasta po forumima, kad vam se to kaže, reagirate emotivno. Iz toga se odmah vidi da fali racionalog u analizama.. Nije to Coca Cola na masivnom P/E na kojem ju je Buffett kupovao 1980ih pa da cijena nije bila bitna..
Dobar point. RIVP moze biti nasa Coca-Cola. Toliko najvrijednijih nekretnina na Jadranu za kojima zudi citava Europa. A i biznis im ne ide lose. Neka polako raste divdenda i ja zadvoljan.
Dug sa fiksnim i niskim kamatama, investiran u vrhunske nekretnine sa lijepim povratom koji svake godine raste sa ovakvom inflacijom je pravi jack-pot. Postoji rizik od nekog nenadanog eventa (rat), ali cak smo i to iskusili (covid) i pokazalo se opet odlicno, robustno poslovanje nase “kratke” sezone ali time i mogucnosti i navike da se svaku zimu rezu troskovi. (ovo vrijedi za cijeli HR truizam, a RIVP mi je tu posebno drag zbog vlasnicke strukture i portfelja koji pokriva citavi Jadran i nesto sitno u Alpama za rotaciju stalnog kadra).
Ok, ali tu su i druge hotelske kompanije, tu je i konkurencija, a kapital daleko manje učinkovit Coca Cole.
Realno ako ideš ulagati u nekretnine, želiš imati što veći return on investment. Hoćeš da bude 6, 7 i više posto da ti ostane solidna cifra nakon poreza…Da ti neto prinos bude barem 5%. Uložiš par milijuna eura da bi na tome zarađivao najmanje sto tisuća nakon poreza. I te nekretnine su pod tvojom kontrolom..Gledaš kome ćeš ih rentati i sve to. Ako im s vremenom poraste vrijednost/renta, onda ti je ROI i veći..ide na 6, 7, 8 i više posto.. Nakon dosta godina, uz održavanje i ulaganje, dođe to i na 10%, gledano koliko je prvobitno plaćeno. I onda se to itekako isplati.. Ako su aprecirale pa odlučiš prodati, to je super.. Ako ne..i dalje ti proizvode 140 do 200 pa i više tisuća godišnje. A ovo? Ima povrat na kapital koji je sve manji i manji, a ne da raste, tako da nema razloga da dividenda raste. I sad je previsoka. Međutim, da se razumijemo – RIVP je svejedno dosta bolji od ARNT, a argument da se u dionicu hotelske kompanije ulaže “radi nekretnina” je mantra koja traje još od ere “Eclectice”. A što ako RIVP ne objavi baš najbolji Q3? Što onda? Q2 nikakav spektakl. ARNT 💩. Ne znam di zapinje kod ILRA, koja mi je simpatična.. MONP ima jak rast, puno jači od RIVPa.
MONP je firma sa 10-15M eur prihoda. Ako netko ozbiljno razmatra ulaganje u HR turizam i stavlja MONP u usporedbu s RIVP mozda bolje da se okrene ETFovima.
A RIVP i dalje pohodi investitorske konferencije. Cini mi se po ulascima da ima nekih rezultata. Svakako veseli kad vidim strane fondove na listi dionicara.
https://eho.zse.hr/obavijesti-izdavatelja/view/51310