Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
RIVP | 5,24 | 34.882 | 6,659 | 5,20 | 5,28 | -0,38% |
Netko upucao 30.000 eura, tj 7000 komada po 4,32. Nebi rekao da taj nezna što radi.
iii? sad je to nešto abnormalno? To mora da je neki tajkun..
Neš ti 30000 eura
Od pocetka godine do sada u hotelima 25% nocenja vise nego u istom razdoblju prosle godine, upravo javljaju u turizam.hrt. Nevjerojatno. I to uz ovakve cijene smjestaja.
Izgleda da cijene smještaja i nisu tako visoke, kad se šakom i kapom nude i daju toliki popusti.
E da mi se ulaže u dionice s P/E 30 i više…da sam takav ulagatelj… sigurno ne bih ulagao u naše turističke kompanije s tako niskim povratima na uloženo. Za takve bijedne povrate, da bi ti se isplatilo, moraš dionicu dobiti dirt cheap. Onda se može zaraditi. Ali čak ni onda ne bih to dirao jer je dug naprosto prevelik.
Na takvom masivnom P/E, dakle po identičnoj cijeni, dobijem jedan Apple i Microsoft. Dakle, te dvije su sada dosta skupe, ali ako bih promatrao kome će bolje ići za deset godina, njima ili Valamaru, što bih zaključio? Naravno, ne znamo budućnost.. U tome je i poanta. Ako RIVP i ARNT budu rasle po 15% godišnje idućih deset godina, onda super, onda ih se isplati uzeti na P/E 30. A ako uslijed konkurencije, pogotovo Grčke, Turske, Portugala i ostalih mediteranskih odredišta i niza drugih čimbenika ne budu toliko rasle, nego 5 ili 8 % godišnje? Preplaćujem za rast ako to kupujem. Ako mi je na uloženih 100 eura neto dobit 3 pa 3,24 pa 3,50 i tako do 4,76 eura narednih nekoliko godina, gdje će biti cijena dionice? Tko kaže da neće biti na P/E 16 u tome trenutku, kad se uvidi da je rast svega 8%? Što i nije tako malo (bolje je od 5 i niže, kako se vidi na fundamentima)… Moguće je da će na 5 eura neto dobiti cijena biti 80.. Do tada ću (ili neću) dobiti neke dividende i doći ću do nekih 90 eura na uloženih 100. Možda na 100 pa budem na istome? Zapitat ću se kako je to moguće? Da je cijena na istoj razini kao pred osam godina? Pa koliki se rast u međuvremenu dogodio? Kolika ulaganja?! Je… ali je cijena sada 2031. ili 2032. realna, a 2022 i 2023. sam preplaćivao za rast. Eto kako.
Bitno je ovdje sto se dogadja u (rivp) hotelima, a tamo je, cini se, situacija znatno bolja od prosle godine.
https://eho.zse.hr/obavijesti-izdavatelja/view/50304
Prvo je prenio dionice na skrbnicki (Intercapital) i sad je razrjesen duznosti predsjednika NO.
Mozda samo nema vremena ili se umorio, a mozda je u pregovorima za prodaju svog paketa pa se mora maknuti prije nego zakljuce dogovor?