Razotkrivamo portfelje

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Razotkrivamo portfelje

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

@KressoM
samo mi nije jasno po kojim kriterijima vi i drevil onda odredujete koja dionica valja, koliko sam popratio forum oboje ste cisti matematicari i volite “sigurne” dionice. Kako se onda moze desiti da imate samo dvije iste i 40 razlicitih. Da li vam se kriteriji toliko razlikuju?

Čudo jedno! Al pazi, ni on, ni ja, nemamo niti jednog građevinca, brodara ili banku! Zakon!

Imamo isti pogled na ulaganje, očito, ali različitu filozofiju. I to je ljepota dioničarstva! On više gleda ono što na papiru piše, dok ja pokušavam vidit ono što NE piše. Tako da ja više imam dionice koje imaju skrivenu dobit ili koje tek investiraju te će se ovi rezultati koje drevil traži tek pokazati. Zato toliko različit portfelj.

O dionicama i filozofija ulaganja... [url=https://www.youtube.com/channel/UCQaIEzxdRpzdbDkCjWxFthg]Mali Dioničar[/url]

@kressom

Umjesto da uvjeravate sve ovdje da znate sto radite, rade proučite kada koju dionicu treba kupiti.

Ovo sto vi i drevil radite sa cijelim crobexom u portfelju je smiješno.

Moj potfelj;ADRS-P-A,JDPL,OPTE,RIVP,PVCM,THNK,VIRO, sve u približno jednakim omjerima(mislim da bi bilo uredu da svi koji dajemo neki savjet ili zamjerku kolegi drevilu a napišemo i svoj portfelj).

@ tigrus
Zašto bi bilo smiješno? Svatko odabire način investiranja koji mu odgovara. Netko se voli kockati, a netko voli miran san. To da li je netko napravio neki postotak više ili manje, nije bitno. Investiranje nije natjecanje, bitno je da si čovjek postavi ciljeve i da ih realizira. To je moj pogled na stvar, a svatko ima pravo da misli drugačije.

Zašto ste napali portfelji gospodina Drevila, pa on proteklih više od 5 godina zarađuje 20% godišnje, dok je Crobexs tek prošle ostvario 20%. Što se tiče fondova njihov PGP je manji od 5%, neki fondovi se ni prošle godine nisu iskazali.
A što se tiče broja dionica u portfeljiju , lijepo je to kad imaš 3 i prva potegne 200%, druga 70% treća 20%, a šta kada je kontra prva padne 80%, druga 40% , a treća10%.
Sviđa mi se portfelji gospodina Drevila , imam većinu ali imam i nešto svojih bisera (čitaj smeča) koje mi kvare prinos.
Ja sam tek prošle godine ostvario prvi put prinos od 20% i žao mi je što nisam ful slijedio gospodina Drevila.

kolega Krešo iako se ponekad ne slažem s Vašim razmišljanjima moram odati priznanje na trudu i prezentacijama … samo tako i dalje

Meni je Kresso zakon, pozdrav kolega i bravo za kanal.

使用を信頼し、あなた自身の能力の

Meni je Kresso zakon, pozdrav kolega i bravo za kanal.

Hvala, kolega! 🙂

Buduci da nam se filozofije potpuno razlikuju, mnogi filmici i teme i moj pogled na njih ti se nece svidit. Al, car dionicarstva je da ima prostora za svakoga i da svake zelis dobru zaradu! 😉

O dionicama i filozofija ulaganja... [url=https://www.youtube.com/channel/UCQaIEzxdRpzdbDkCjWxFthg]Mali Dioničar[/url]

Kolega @drevil, mozda ste i na ovo vec odgovorili u proslosti, ali zbog kojeg parametra JMNC nije usla na listu? Ovako napamet racunajuci prema udjelima pojedinih dionica koje ste naveli, portfelj vam je neki visekratnik 750 tisuca kuna tako da nije financijske prirode.

bravo, ostro oko! nazalost nije visekratnik, portfelj mi je sada izmedju 750 i 800 kkna. zato i nemam JMNC, da je x3 imao bih je, pratim je od kad je bila 30000 kn, vozi paralelno s portfeljem, uvijek 15-20% portfelja, nikako ne preskupa vec preveliki apoeni:). morati cu cekati da se dobro spotakne da je ubacim u portfelj, kad je ovo krenulo prema dole do 129000 vec sam poceo slagati kombinacije sto da prodam i sto da razrocim ako otklizi dalje. nazalost BearG me urekao:), kad ju je krenuo gaditi onda je drugi dan okrenula u ostri plus. u mojoj bb listi mislim da je na vrhu vec kvartalima.

svjestan sam problema i u ovom casu nemam dobar odgovor na to. najbolje bi bilo da se neke dionice "same prijave za odlazak" ili da se relativni rezultati s 20 dionica poprave. u suprotnom, ako me crobex bude tukao, moram resetirati svoju ulagacku paradigmu. ranije sam imao slucajeve propustanja zarade zbog preosjetljivog izlaska iz dionica sto me dodatno koci.

drevil, majstore, kakvog problema? Evo ti moj odgovor i moje viđenje: imaš toliko dionica jer je toliko dobrih prilika po tebi. Kaže kolega da ne radiš stock picking, ali itekako radiš! TI izabireš one koje NE VALJAJU ili MANJE VALJAJU i nemaš ih. Kako sam kažeš, najbolje bi bilo da se dionice same "prijave za odlazak". I prijavit će se. I ostajat će ti one koje budu povoljne. To je tvoj način prilagođavanje tržištu i sam kažeš. Uopće nema nikakvog problema. Dok indeks neće filtrirati one koje budu preskupe ili loše, ti ćeš ih itekako prosijati i ostat će ti one koje će i kroz nekakvu krizu uspješno prebroditi. Eto, to je moje viđenje, a problem ne vidim nigdje.

A pazi sad ovo: ja imam 24 različite dionice, a samo 2 imamo iste (SAPN i RIVP)!!!!!!
[/quote]

sve si tocno rekao a tri mjeseca i ja znam da nije nista, na pet dobrih godina dobar value ili dobar growth fond trebao bi imati jednu losu, da ga svi tuku ili cak da ostvari zgubitak, ovisno o dijelu ciklusa. moje dvojbe nisu emocionalne vec retoricke. ja samo volim sam sebi biti nagori djavolji odvjetnik, u sve sumnjati, sve propitivati.

Kolega @drevil, mozda ste i na ovo vec odgovorili u proslosti, ali zbog kojeg parametra JMNC nije usla na listu? Ovako napamet racunajuci prema udjelima pojedinih dionica koje ste naveli, portfelj vam je neki visekratnik 750 tisuca kuna tako da nije financijske prirode.

bravo, ostro oko! nazalost nije visekratnik, portfelj mi je sada izmedju 750 i 800 kkna. zato i nemam JMNC, da je x3 imao bih je, pratim je od kad je bila 30000 kn, vozi paralelno s portfeljem, uvijek 15-20% portfelja, nikako ne preskupa vec preveliki apoeni:). morati cu cekati da se dobro spotakne da je ubacim u portfelj, kad je ovo krenulo prema dole do 129000 vec sam poceo slagati kombinacije sto da prodam i sto da razrocim ako otklizi dalje. nazalost BearG me urekao:), kad ju je krenuo gaditi onda je drugi dan okrenula u ostri plus. u mojoj bb listi mislim da je na vrhu vec kvartalima.
[/quote]

x2, tipkam u mraku:)

E to je bilo vrijeme kad se cijena kretala oko 28_35 T…
Da g.Bohaček nije skratio poziciju na 38… gotovo bi sigurno kupio neku količinu, ali eto nije bilo dovoljno musrosti…..

NOVAC JE SAMO SREDSTVO POMOĆU KOJEG SE ZADOVOLJAVAJU POTREBE

[/quote]

Mislim da vecina nas ovdje prizeljkuje jedan stock split u omjeru barem 1:10 kad je JMNC u pitanju 🙂

Ponavljam, radim u Belju i što novinari pišu je laž. Belje je odlična firma i proizvodi toliko dobrih proizvoda kakve ni Podravka nema.

New Report

Close