Razotkrivamo portfelje

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Razotkrivamo portfelje

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Drevil, od 20 dionica iz vaseg portfelja 10 je iz jednog sektora, nije li to prerizicno?

je, to nije diverzifikacija, ali iskopati nesto dobro (dobro po mojim kriterijima) u drugim sektorima je jako tesko. skoro na silu trazim i olabavljujem kriterije da bih usao u dionice izvan turizma.

Drevil, uz dužno poštovanje prema vama s obzirom na ulagački staž… slažem se s nekima koji kažu da vam valja skratiti ovu listu, po prinosu vas šišaju neki fondovi, pa se onda gubi smisao stock pickinga i praćenja svih dionica u vašem portfelju… evo što kaže A. Damodaran o tome:

It makes complete sense for other investors to spread their bets widely, if they are investing in young, growth companies, and are unclear about how and when the market price will adjust to value. So, the choice is not between diversification and active investing, since you can pick stocks and be diversified at the same time. It should be centering on making the right decision on how much diversification works for you

Također, navodi da oni ulagači koju su manje sigurni u svoju investiciju i(li) neznalice i(li) im je ulagački horizont kraći – DIVERZIFICIRAJU više

S obzirom da iz vaših postova ne mogu iščitati da ste išta od navedenog u prethodnoj rečenici, i da vas mnogi fondovi i pojedinačni ulagači vode po prinosu, moj skromni savjet je da:
a) skratite listu dionica,
b) preuzmete više rizika s volatilnijim dionicama

Možete i kao Buffet, uzeti pušku za slonove i hrabro naprijed. Diversification is only a protection against ignorance!

svjestan sam problema i u ovom casu nemam dobar odgovor na to. najbolje bi bilo da se neke dionice “same prijave za odlazak” ili da se relativni rezultati s 20 dionica poprave. u suprotnom, ako me crobex bude tukao, moram resetirati svoju ulagacku paradigmu. ranije sam imao slucajeve propustanja zarade zbog preosjetljivog izlaska iz dionica sto me dodatno koci.

Drevil, od 20 dionica iz vaseg portfelja 10 je iz jednog sektora, nije li to prerizicno?

je, to nije diverzifikacija, ali iskopati nesto dobro (dobro po mojim kriterijima) u drugim sektorima je jako tesko. skoro na silu trazim i olabavljujem kriterije da bih usao u dionice izvan turizma.
[/quote]
A gdje je financijski sektor npr.ZABA sa div prinosom od 8,03 sa P/E 12,xx što je manje od očekivanja jer je četvrti kvartal lošiji od predhodna tri.Dobit je naštimana prema dividendi i vjerovatno nije prikazana u punom iznosu radi manjeg oporezivanja.Većina dionica iz vašeg porfelja imaju znaćajno manji dividendni prinos od ZABA tako da bi se moglo dogoditi da sve kliznu radi ZABA.Ili srušiti ZABA
ili ćemo svi skupa gubiti.Vjerovatnija varijanta napucati ZABA do barem 75 možda i i do 80,a i tada će dividendni prinos
biti 7%.Jedino MDKA možda da toliko,.Tako bi trebalo biti sve do dividend day za ZABA 24.travnja.2016.
Zagrebačka banka je zvijezda u odnosi na većinu dionica iz vašeg portrfelja i po MCAP i nije mi jasno da ste zbog švicarca propustili ovakvu priliku.
Da za CROBEX 10 nije uvijet da jedan dioničar ne smije imati više od 75%,bili bi u njemu.a to je elita
A nedostaje i pokoji građevinar,ali treba pokušati predvidjeti godinu unaprijed,naravno izbjegavajući
HDEL,IGH obvezno,možda iDLKV zbog falsificiranja FI za 2016 i VDKT zbog loše likvidnosti što je jasno zbog koef.likvidnosti od 0,28.Ali INGR sa prihodima od Arene neće u stečaj i bilo koji veći ugovoreni posao diže dionicu visoko. THNK ne izgleda loše s obizorom na ugovorene poslove,
Jasno je imam ZABA,gotovo 30% portfelja jer u jednu dionicu ne ulažem više od toga,u THNK i INGR
skoro 30% portfelja, ,BELJE i VUPIK cca 25% sve ostalo desetak dionica 12%,keš 3%

Med i mlijeko teče svima,meni malo više od prosjeka tržišta i to me zadovoljava!!!!!.

portfelj 11,1% u ovoj godini, izgleda da sam među lošijima ovdje.

fer vrednovan, zaglavio blago iznad P/E 15, EV/EBITDA 9 i P/B 1,6.

fi q4 2/3 dionica u portfelju dobra, 1/3 ne bas, losije nego na q3.

sastav sitno gore dole, opseg ocito presirok, znam sto bi dokupio ali pukli mi kriteriji po kojima bi odabrao sto pokratiti:
6,9% rivp
7,6% mdka
6,1% tuho
6,9% plag
5,8% hupz
5,8% atgr
6,0% kodt
6,3% mais
4,9% ledo
5,4% ilra
5,4% sapn
5,2% jnaf
4,7% hbrl
4,0% podr
4,2% koei
3,9% jdgt
3,4% atln
2,4% arnt
2,6% ckml
2,4% koes
0,1% cash

kad ste se svi raspisali o cijenjenom kolegi drevil, eto i mog pogleda…

Čisti fondovski, rekao bi konzervativni portfelj, vrlo diverzificiran, dobar, razumljivo…

Moj ulagački portfelj je drugačiji, ne vežem se za dionicu godinama, nema emotivne dionice, naravno da ima nešto što ne diram _ barem neku količinu neke dionice, a ostalo pratim trendove…..
S portfeljom od cca 0,7 M

Ja bi svakao riješio nešto ATGR, nešto turista….a definitivno bi lovu parkirao u PEVEC, DLKV, THNK i nešto brodara ULPL, ATPL..ne mogu vjerovat da nema niti jednog građevinca a i brodara…!!!!
Lijep pozdrav

NOVAC JE SAMO SREDSTVO POMOĆU KOJEG SE ZADOVOLJAVAJU POTREBE

zbog čega toliki broj dionica u portfelju
treba skratiti, odabrati sedam osam najbolji po vašim kriterijima
ostalo je ok, dva mjeseca 11 posto, godina pedeset posto
oglično

dan je pametniji od noći!

svjestan sam problema i u ovom casu nemam dobar odgovor na to. najbolje bi bilo da se neke dionice "same prijave za odlazak" ili da se relativni rezultati s 20 dionica poprave. u suprotnom, ako me crobex bude tukao, moram resetirati svoju ulagacku paradigmu. ranije sam imao slucajeve propustanja zarade zbog preosjetljivog izlaska iz dionica sto me dodatno koci.

drevil, majstore, kakvog problema? Evo ti moj odgovor i moje viđenje: imaš toliko dionica jer je toliko dobrih prilika po tebi. Kaže kolega da ne radiš stock picking, ali itekako radiš! TI izabireš one koje NE VALJAJU ili MANJE VALJAJU i nemaš ih. Kako sam kažeš, najbolje bi bilo da se dionice same “prijave za odlazak”. I prijavit će se. I ostajat će ti one koje budu povoljne. To je tvoj način prilagođavanje tržištu i sam kažeš. Uopće nema nikakvog problema. Dok indeks neće filtrirati one koje budu preskupe ili loše, ti ćeš ih itekako prosijati i ostat će ti one koje će i kroz nekakvu krizu uspješno prebroditi. Eto, to je moje viđenje, a problem ne vidim nigdje.

A pazi sad ovo: ja imam 24 različite dionice, a samo 2 imamo iste (SAPN i RIVP)!!!!!!

O dionicama i filozofija ulaganja... [url=https://www.youtube.com/channel/UCQaIEzxdRpzdbDkCjWxFthg]Mali Dioničar[/url]

Kolega drevil ,vi ste jako lijepo posložili svoj porfelj,ja osobno nebi izbacio niti jednu dionicu ali bi prikratio podravku za 2% i atgr 3% i sa tih 5% ušao u jednog građevinca (thnk)brodara i obavezno pvcm

ja sam u 2017 na +14,53 %.
Ali moj portfelj je nešto nazovimo to, istrošeniji, sa P/B=1,69, P/E=17,22, EV/EBITDA= 10,01

Glavne uzdanice portfelja su i dalje:
ADRS-P-A
RIVP-R-A
ATGR-R-A

i dalje:
OPTE-R-A
HBRL-R-A
KTJV-R-A
SAPN-R-A
PODR-R-A
ARNT-R-A
ATLN-R-A

…a moja strategija je da nemam strategiju. Nakon gubitaka napravljenih prije 7-8 godina, nisam nista kupio do pred 12 mjeseci. Tada sam sa 80% love kupio DLKV. Sa jos 20% prije 6 mjeseci (prekasno) sam kupio RIVP.
DLKV mi je odradio +75% i anulirao sam gubitke. Cekam dalje, jos ne prodajem… 🙂
RIVP mi odradio +20%.

@KressoM
Ako jest, a jest, drevilu prinos ispod Crobexa, to je znak da nešto nije u redu
Ok shvaćam da je ovo mali vremenski odmak (1.1.-3.3) za suditi o prinosu kad je još desetak mjeseci pred nama, ali BAŠ zato što se previše ‘uprosječio’ odabirom tolikog broja dionica, uprosječio je i prinos cijelog portfelja
Osobno bih u vrijeme bear marketa odabrao njegov pristup, da amortiziram pad, ali nikako sada kad su pred našim gospodarstvom zlatne godine kako najavljuju mnogi.
Neće svi sektori potegnuti jednako, tu bi se moglo više baciti fokus na istraživanje gdje su veće prilike?
KAD se već toliko diverzificira, onda je pravilo struke da se diverzificiraju i sektori, što u njegovom slučaju nije tako – nema cijele grane građevinara, brodara, banaka!?
A polovica, koliko sam pobrojao, u turistima?

@accountant

lošiji je od Crobexa u ova tri mjeseca, a tuče Crobex zadnjih godina! Dakle, neće valjda sad ludovati radi toga što 3 mjeseca ne tuče Crobex! Pa što je to u dioničarstvu? U ova tri mjeseca nije morao ni pogledati portfelj!

A to bear-bull… Ah… Pa već sutra može krenuti bear, ko će ga znati… Čovjek kupuje što mu je povoljno u trenutku (isto ko ja, iako imamo skroz različite filozofije pa onda i dionice) i zašto da od toga odstupa? Kad mu bude povoljno za izlaz (prodaju) onda će to i učiniti… Po meni, glavno je da zna ZAŠTO nešto kupuje. A ako su mu dugogodišnji rezultati bolji od tržišta to pokazuje da radi dobro.

Uotalom, nek sam usporedi svoj portfelj sa Crobexom, već je to i radio…

Po meni, i ja imam “previše” dionica! Ali što da se radi… Nemam koju izbaciti, sve su mi OK. Da izbacujem neku samo zato da imam manji broj… Nema smisla… Uostalom, sa prinosom sam i prezadovoljan. Iako su mi tri dionice delistirane i stoje “na mjestu” pa samim time moj prinos čine manjim.

O dionicama i filozofija ulaganja... [url=https://www.youtube.com/channel/UCQaIEzxdRpzdbDkCjWxFthg]Mali Dioničar[/url]

Kolega @drevil, mozda ste i na ovo vec odgovorili u proslosti, ali zbog kojeg parametra JMNC nije usla na listu? Ovako napamet racunajuci prema udjelima pojedinih dionica koje ste naveli, portfelj vam je neki visekratnik 750 tisuca kuna tako da nije financijske prirode.

Ponavljam, radim u Belju i što novinari pišu je laž. Belje je odlična firma i proizvodi toliko dobrih proizvoda kakve ni Podravka nema.

@KressoM samo mi nije jasno po kojim kriterijima vi i drevil onda odredujete koja dionica valja, koliko sam popratio forum oboje ste cisti matematicari i volite “sigurne” dionice. Kako se onda moze desiti da imate samo dvije iste i 40 razlicitih. Da li vam se kriteriji toliko razlikuju?

New Report

Close