a što misliš pod terminom "reinvestiranje"? jesi li siguran da je to prikladan termin za ono što misliš?. pojasni malo gigiću.
Pojednostavljeno sav portfelj u bilo kojem obliku smatra se ulogom. Sva dobit se u najvećoj mogućoj mjeri ponovno investira, naravno možeš i doplaćivati ali onda bi već preko cash flowa trebao računati pr. angažirana sredstva. Ako nešto izvučeš iz portfelja ostaje kao virtualni dio, jer u suprotnom možeš reći ja sam potrošio npr 100 tis kuna pa ih ni ne računam u portfelj.
Nadam se da smo razjasnili.
drevil..ponovit ću još jednom..
Ako si ti zadovoljan sa svojoj strategijom super…
Ja sam zadovoljan sa svakom strategijom koja donosi zaradu..
Ali sa jednom malom razlikom…zarada u 10 godina…vrijeme..trošak..učenje..analize…praćenje i sve drugo što ide uz to nisu vrijedni malog prinosa..
Da si stavio u nekakav strani fond recimo u usa 2008-2009 novce koje imaš u ovim dionicama koje di naveo imao bi duplo veći prinos kroz 9 godina…i nebi se zahebavao sa nikakvim tablicama..iozračunima i slično..
Ovdje si samo trebao odabrati jedan od mnogih fondova koji su zaradili brutalne pare…a uz to i dolar je napravio od tada prinos prema kuni od 80%….+ prinos od fonda..
Ti si ziheraš i ja to poštujem…ali za zaraditi novac koji ti zarađuješ nije potrebna nikakva mudrost osim discipliniranosti i točka.
Nikada nebih pratio 20 dionica po 5% a da mi je portfelj manji od 10 mil. kuna…….ali tko voli nek izvoli..
Za zaradu na burzi ije potrebno samo znanje…analize…excel tablice …potrebna je i sreća a najvažnija stvar koju sam naučio u ovih 12 godina na burzi i koja je za mene zlatno pravilo i koja vrijedi 1000 knjiga i analiza…a to je…samo jedna riječ..
TAJMING….TAJMIONG…TAJMING…..prepoznati kada ući…i još važnije prepoznati kada izaći..
Nitko neće dionice kupiti na samom dnu i pradati na samom vrhu…ali još jednom jedna riječ za mene vrijedi više nego sve tvoje tablice…analize…ziheraško ulaganje i sve potrošeno vrijeme…trud i znanje..
TAJMING JE SVE…ALI DOSLOVNI..
A tebi sva sreća u daljnjem ulaganju i bez da ti dajem savjet jer ga ne dajem niti bih ga tražio rekao bi Birta….stavi barem 10-15% portfelja u nešto što smatraš da bi moglo ostvariti peinos u nekoliko godina 200-500%…isto tako stavi stop loss na tom od 10-20-30%…koliko si spreman podnijeti..
Siguran sam da će ti portfelj biti veći nakon novih 9 godina…naravno da pri tom možeš pogriješiti…..ali i zaraditi jako puno…a izgubiti recimo 20% na 5% portfelja budimo realni i nije negi gubitak jel da?…tim više ako ti je ostalih 95% dionica ima rast od 10-20%..
Malo krvi…malo energije..
Bezlično mi je ovo tvoje ulaganje…nema ničeg …ono rekli bi niti prdi niti smrdi..
To što si ti posložio može svatko..
Ulaganje kakvo ti spominjes je cisto kockanje, naravno da ono moze donit i najvece dobitke ali isto tako i vrlo vjerovatan poprilican gubitak, slazem se da jedan mali dio portfelja treba riskirat na nesto s mogucim vecim povratom ali ono sta je ovdi bitno napomenit je da porfelj nisu samo dionice vec i sva ostala imovina koju imate pa onda u ovom slucaju ti uz dionice imas i nekoliko stanova (sta znamo) iz cega se moze zakljucit da vjerovatno riskiras manji postotak od ukupne imovine koja se moze unovcit na burzi ali netko kome je mozda vecina imovine mozda u dionicama taj sigurno nece primjenit tako rizican pristup, a vjerujem da ne bi ni ti onda tako da se ne moze govorit svakome kako bi trebao ulagat prema svome vidjenu jer nisu svi u istoj poziciji da prihvacaju rizik.Pa bi se u ovom tvom primjeru kako ga prezentiras nama dalo tebi rec zasto se zadovoljavas najmom stanova s povratom od 100% na 5 godina primjera radi da se ne vracam na izracun kad ti je bolje prodat te stanove ulozit u te svoje dionice i ostvarit povrat od 500%, jer to je ono sta ti zagovaras ovdje ?
a što misliš pod terminom "reinvestiranje"? jesi li siguran da je to prikladan termin za ono što misliš?. pojasni malo gigiću.
Pojednostavljeno sav portfelj u bilo kojem obliku smatra se ulogom. Sva dobit se u najvećoj mogućoj mjeri ponovno investira, naravno možeš i doplaćivati ali onda bi već preko cash flowa trebao računati pr. angažirana sredstva. Ako nešto izvučeš iz portfelja ostaje kao virtualni dio, jer u suprotnom možeš reći ja sam potrošio npr 100 tis kuna pa ih ni ne računam u portfelj.
[/quote]
nismo razjasnili. što smatraš dobiti? dobit je po zakonskoj terminologiji jedino dividenda. ili pod dobiti smatraš i prinos, a u tom slučaju mi nije jasno kako prinos ponovno ulažeš, osim ako prodaš sve iznad početnog uloga, a onda mi nije jasno po kojim cijenama ponovno kupuješ …čekaš da padnu ili kupuješ na mjesečnoj bazi. hvala.
a u vezi ovog sa stanovima, tko je lud da prodaje stanove i ulazi sa tim novcem u dionice radi potencijala i eventualne mogućnosti dobiti 500%, ako mu stanovi daju 100% povrata godišnje….stan je stan, on je tu, on je tvoj, dionice su ipak nešto virtualno i nisam pobornik da se sve stavlja u dionice bez obzira na atraktivne povrate jer onda kad dođe kriza imamo ono što smo imali: plač i paniku i rušenje cijena svih dionica za 90%…ulaže se višak, a stan nije višak imovine. stan je jedino opipljivo što naš narod ima, pa čak i drugi stan nije višak , ni treći jer ljudi imaju djecu ili će ih imati..
[/quote]
nismo razjasnili. što smatraš dobiti? dobit je po zakonskoj terminologiji jedino dividenda. ili pod dobiti smatraš i prinos, a u tom slučaju mi nije jasno kako prinos ponovno ulažeš, osim ako prodaš sve iznad početnog uloga, a onda mi nije jasno po kojim cijenama ponovno kupuješ …čekaš da padnu ili kupuješ na mjesečnoj bazi. hvala.
[/quote]
Delboy, ma naravno da sve razumiješ portfelj se sastoji od financijske imovine različith oblika ,a u skladu sa ulagačkim preferencijama, nešto slično kao i fondovi samo je tvoj osobni prilagođen tvom ulagačkom habitusu. Dobit je u načelu pozitivna razlika u cijeni kupnje i prodaje. Razlika između prinosa i dobiti može se definirati završetkom jedne ili vise transakcija,pa se u pravilu kod portfelja govori o prinosu,a pojednostavljeno npr. izlaska iz neke dionice unutar portfelja o dobiti (naravno ako je pozitivna – porez na kap. dobit),,pa se onda za cjelokupni iznos ponovno kupuje neka druga dionica ili itd. Ono što te vjerovatno zbunjuje je način računanja prinosa i tu si u pravu,jer to nije tako jednostavno. Naime za računanje stvarnog prinosa, trebaš računati angažirani cash flow, a to je u biti pr. angažirani kapital.Naravno tu nas fondovi malo muljaju, ali o tome nekom drugom prilikom.
Uglavnom san snova je ukamaćivanje i sposobnost da godinama npr 20 i više postižeš u prosjeku prinose više od 20%. Oni crem de la crem napravili su na ZSE upravo to pr. prinose od cca 24 -25%, a i to je enormno bolje od spomenutih 20%. Zato su njihovi portfelji sa 8 i/ili 9 znamenaka.
Nadam se da smo sve razjasnili. Želim ti od srca visoke prinose i poniznost ma koliko uspješan bio ma gdje ulagao.
sad shvaćam na što si mislio. ja sam mislio da postoji nešto treće što moj pravnički mozak nije u stanju shvatiti. ok. hvala. ja tebi također, kao i svima, želim što veće prinose, što manje živciranja i što više užitaka. nemojte zaboraviti trošiti jer nema koristi od vječnog ulaganja. za užitke treba izdvojiti puno novaca jer jedan je život.
a u vezi ovog sa stanovima, tko je lud da prodaje stanove i ulazi sa tim novcem u dionice radi potencijala i eventualne mogućnosti dobiti 500%, ako mu stanovi daju 100% povrata godišnje….stan je stan, on je tu, on je tvoj, dionice su ipak nešto virtualno i nisam pobornik da se sve stavlja u dionice bez obzira na atraktivne povrate jer onda kad dođe kriza imamo ono što smo imali: plač i paniku i rušenje cijena svih dionica za 90%…ulaže se višak, a stan nije višak imovine. stan je jedino opipljivo što naš narod ima, pa čak i drugi stan nije višak , ni treći jer ljudi imaju djecu ili će ih imati..
Ocito nisi pratio zbog cega je to tako napisano, niti je napisano da se to treba tako napravit, a pogotovo ne pise da se godisnje napravi 100% od stanova
drago mi je vidjeti tu napokon malo kvalitetnije rasprave nego osobna vrijeđanja kakvih je (na žalost) znalo biti… neovisno o ponekad dijametralno suprotnim stavovima i idejama o investiranju.
dobra stvar za ovaj forum i sve nas tu!
stanovi daju 100% povrata godišnje, valjda je
htio napisati 10% iako je i to značajno previše
Usput, bavim se i time.
čovjek je napisao 100% – 500%. ali nebitno….ja sam samo to komentirao.
100% ?!?!?!?! Još fino sanjaš
Stan je stan, on je tu tvoj ?!?!?!?,,,,, jap pitaj to ekipu u vukovaru, i ratom zahvaćenom području, ili u Italiji gdje je opalio potres…. tako da u svemu treba biti umjeren i racionalan, ništa nije sigurno, ni da ćemo se probuditi sutra, al svatko po svom nahođenju 🙂
Ne cupaj iz konteksta jbt. Sve pročitaj