Razotkrivamo portfelje

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Razotkrivamo portfelje

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

1) sastav portfelja:
7,3% rivp
7,6% mdka
7,0% ledo
6,3% hupz
6,7% atgr
6,1% tuho
6,8% plag
6,0% ilra
6,0% kodt
5,7% mais
5,1% sapn
5,2% hbrl
4,8% jnaf
4,2% podr
4,3% jdgt
3,7% atln
4,0% koei
1,9% ckml
1,3% cash
2) promjene u sastavu portfelja: pokratio koei i jdgt, luzere zadnjeg fi u portfelju, ulazim u ckml, kracenje vise zadovoljavanje bihejvioralnog ogranicenja nego racionalna potreba.
3) promjene u vrijednosti portfelja: sa listopadskog vrha od 25% pao na 20,4% prinosa u ovoj godini. Ukupni zarada na svaku postepeno ulozenu kunu od 2008. je 81%.

Ovo je u redu ako ti je portfelj 10 mil. kuna
U suprotnom za taj tvoj ziheraški pristup ti ne trebaju tolike knjige koje si pročitao niti ti treba bilo kakvo znanje osim osnovnog koje se nauči u roku dva sata.
Ono što je puno bitnij je…evo citirat ću jednog forumaša
“Na burzi moraš biti hudala da uspiješ,oni najbolje prolaze,jer samo hudale kupuju kad pametne glave crnjače o kraju svijeta i ekonomije”
Drugo sve ovo što si ti napravio…mogao si staviti u jedan etf ili drugi investicijski fond i imao bi od 2008 do danas sigurno barem 50% više..
Ali otom potom.
Dobro ti je gosn.lopina referirao.
Kao matematičar…teoretičar..analitičar…i fundamentalist ocijena 5
Kao investitor…ocijena +1 ( niti -2).
Ako malo pogledaš ta količina straha koju imaš u sebi ( ti ćeš to nazvati oprezom jer je bolje ne zaraditi nego izgubiti novac) te sputava da zaradiš pravi novac.
Ja osobno protiv tvog načina investiranja nemam ništa protiv da me nebih krivo razumio…ali vrijeme koje si ti potrošio na čitanje knjiga o investiranju,analizama,procijenama,i svojim sad već slavnim excel tablicama ne vrijedi tolikog prinosa…evo ti za primjer nekog tko nije pročitao ništa i koji o svemu ovom što ti pišeš pojma nema.
Radi lakšeg izračuna ovaj tvoj prinos ostvaren je u punih 9 godina.
Npr.
da si 2008 godine kupio garsonjeru/jednosoban stan recimo u splitu na lokaciji recimo mertojak u malim zgradicama od tri kata za 50 000 eur pogledaj sada ovu matematiku.
Stan od 1.10 do 1.6 iznajmljuješ studentima za 250 eur mjesečno…ajmo dalje

8 x 250 = 2000 eur
2000 x 9 = 18000 eur
e sad dolazimo do ona 4 mjeseca najma turistima.
Imamo 120 dana i bez ikakvih agencija idemo preko booking.com
od tih 120 dana uzmimo da će popunjenost na osnovu referenca biti prosjek 80 dana godišnje ( u ta 4 mjeseca)…može biti jedino viši…namjerno sam stavio najmanje moguće.
Takav apartman/stan možeš bez problema ( ultra festival uopće neću računati jer recimo da ga uopće nema) iznajmljivati po 60 eur dnevno u top sezoni i 80….uzmimo prosjek popunjenost od 120 dana slobodnih neka bude 80 dana po cijeni (srednjoj) 70 eur. ( provizija bookingu uračunata)

Dakle 80 eur x 70 dana = 5600 eur
5600 eur x 9 godina = 50 400 eur
Dakle ukupno što od zimskog što od ljetnog najma si u 9 punih godina zaradio
18 000 + 50 400 eur= 68 400 eur.
Dakle imaš zaradu od cca odokoativno 137% u 9 godina

E sada ajmo na troškove………….Prvo ljeto.
Neka ideš glumit gospodina i da se ne zafrkaješ sa dočekivanjem gostiju te čišćenjem platiš ( 10 % od zarade i studentica sve radi umjesto tebe)……………….Ajmo izračun
Od ljetne zarade od 50 400 ( ona može biti jedino veća jer sam naveo popunjenost 80 dana od mogućih 120) platiš 10% i ostane ti 45 360 eur
Idemo na druge troškove.

A BALVANA!!! :) :) :)

Evo zbog veličine tvog portfelja nije stalo sve na jednu stranicu pa ajmo na drugu..
Zimske režije i sve ostalo pokriva podstanar ( osim pričuve naravno) koja iznosi 70 kn mjesečno ( radi lakše računice uzet ćemo da je 10 eur……10 eur x 9 godina( 108mjeseci) = 937 eur
Što se tiče 4 ljetna mjeseca za 9 godina uzmimo da su troškovi vode,struje,interneta,hrt pristojbe,komunalija,čistoće,te poreza (na iznajmljivanje od 1600 kuna godišnje) i na to ćemo nadodati da smo u 9 godina imali kumulativni trošak stana/apartmana ( kvarovi..popravci..ličenje zidova..kupovina aparata ili klime ako se SLUČAJNO POKVARILA) od cca 2500 eur…
ajmo računat
Za 4 mjeseca platim režija ( pričam iz iskustva jer imam takva tri stana/apartmana) ljeti sve skupa
3200 kn…cca 800kuna mjesečno…
Ajmo dalje
4 mjeseca u svakoj od 9 godina x 3200 kn ( radi lakšeg izračuna 425 eur) =
425 x 36 ( mjeseci, tj. 4 mjeseca u svaku od 9 godina) = 15300 eur

I evo konačne računice
Zarada za 9 godina ukupno 68400 eur

Troškovi ( režije,nepredviđeni troškovi poracvi ,kupovina dotrajalih uređaja i slično) 15300 eur + porez 1600 godišnje ili 215 ( 215 x9 = 1935 eur) eur radi lakše računice + studentica ( ili susjeda) koja će voditi čišćenje i dočekivanje gostiju 5040 eur
dakle ukupno….

68400- 15300-1935-5040 = 46125 eur što je 95% zarade.

I sad vi meni recite toliko vremena…truda…živaca ( ok možda ste vi cool)…toliko excel tablica…toliko analiza…procijena…za nešto tko to isto može ostvariti bez da potroši i 10 minuta razmišljanja i truda u 9 godina.
Drevil..
svaka vama čast..
ali ako nemate barem 30% portfelja za koji ćete riskirati da bi recimo na tih 30% ostvcarili možebitni prinos od 500-1000% kroz 9 godina….što će vam onda burza..
I da..
Uopće nisam spominjao vrijednost nekretnine koja na toj lokaciji uopće nije pala i cijena joj je ista kao i 2008 godine jer su mali stanovi/apartmani uz more u gradu poput Splita bolja investicija od ovih dionica što ste vi naveli…
Ja osobno da sam na vašem mjestu bih u portfelj stavio kojeg građevinara…ili brodara…ili neku rizičniju dionicu…naravno po strategiji vašeg ulaganja ne više od 5 %…
Ali zašto to sve radite…što vam nije onda lakše uložiti u otp indexni fond i mogli ste tu istu zaradu skoro ostvariti.
Čemu sve te analizae i puste dionice kada po načinu na koji vi ulažete je lakše uložiti u nekakav fond..jadan…dva ili tri…nego ov..
Da me nebi krivo shvatili…ja poštujem vaš način ulaganja…ali je po meni ono čisto gubljenje vremena pa i para…jer ako ste vi zadovoljni sa 80% u 9 goduina onda svakako ste falili način investiranja.
Ja na dionicama ako neću u 10 godina zaraditi 300-400%…nikada nebih ulagao…nema šanse..
pozdrav i svako dobro…samo vi nastavite i sretno

nitko u svoj silini hvalisanja da napiše koliki mu je portfelj u kunama. vjerojatno da se ne osramote jer nije isto uložiti 10.000 kn i 1.000.000 kn u ovu močvaru koja pokazuje znakove oporavka. kad već pišete ove gluposti, napišite i koji vam je ulaz u dionice, koje je trenutno stanje i koje vam je stanje bilo 2007. Većina će tada biti na -80% do -50%…ali, to skrivate kao zmija noge , a nemate se čega sramiti jer barem ste naučili kako raditi a kako ne raditi.

Datum i vrijeme prihvaćanja: 10.1.2017.
Rok važenja naloga: Dnevni
Način zaprimanja naloga: Elektronski
Ovaj nalog predstavlja izričitu uputu klijenta, te investicijsko društvo izvršava nalog u skladu sa člankom 85. stavkom 2. ovog Zakona. Sukladno
članku 87. stavak 6. Zakona o tržištu kapitala, izjavljujem da sam upoznat sa Politikom izvršavanja naloga investicijskog društva FIMA
Vrijednosnice d.o.o.
U Varaždinu 10.1.2017.
OPOZIV NALOGA
Datum i vrijeme:
FIMA-VRIJEDNOSNICE d.o.o.
Minimalna cijena
Izlaganje:
14:36
Provizija je obračunata sukladno važećem Cjeniku investicijskog društva na dan otvaranja ovog Naloga. Oslobođeno PDV-a prema čl. 11.a st.1. t.f
Zakona o PDV-u i čl. 81. st. 1. i 2. Pravilnika o PDV-u.
Tip trgovanja:

Blok transakcija:
Oznaka uređenog tržišta ili MTP-a:
Status naloga:
Mali ulagatelj

IZVRŠEN

evo ti malo podatak od brokera da se utješiš. obrati pažnju na ovo boldano. ovaj nalog je iznosio više nego što si ikad imao ušteđeno. kad će nam dati neki podatak od tvog brokera?

who dares, wins

Verdi nisam baš pratio prepisku tebe i delboya al ok..
Ono izgubio sam 5 minuta dok sam pročitao koje sve dionice drevil ima u portfelju.
Svoje viđenje i obrazloženje sam naveo na predhodnoj stranici.

@ delboy
ja mogu reći da sam 2008 dok nisam izašao iz svih pozicija izašao sa 20% minusa.
Ali nekoliko puta sam izašau i ušao 2007 kompetno in i out nekoliko puta jer je onaj rast bio nenormalan.
Tako da tih 20 % nije minus nego plus.
Kasnije sam ostvario još jednom 10-12% minusa.
Ali gledajući od 2004 od kad sam počeo ulagati pa do danas…evo mogu reći bez da lažem..nemorate mi vjerovati da sam na ulog od pola mil. kuna napravio 900%…
Ako lažem ja ne lažu moje nekretnine koje su kupljene u tom razdoblju i trenutno stanje na brokerskom i otp indexnom fondu.
Toliko od mene
baj baj

Verdi boldao si datum i rijec izvršen koja je poanta tog posta iz kojeg se nista ne moze iscitat ?

BearG, delboy je jedan od rijetkih koji transparentno napise svoje stanje te se za njega moze znat koliko je zaradio ili izgubio kroz nekoliko godina, meni ne pada na pamet na takav nacin nekome iznosit stvari, a da ja prethodno neman transparentno svoj portfelj kroz nekoliko godina na uvid jer da bi nekome uvjetno receno mogao pametovat onda ta tvoja rijec mora imat tezinu tj da si ti to isto napravio vise godina bolje od njega i da to mozes dokazat ovako to izgleda prepotentno. Ako sta znam ja kao i ostali ovdje je da svi prikazuju samo dobitke, a nitko ne govori kad izgubi, a takvih ima dovoljno ispada da svi zaradjuju, a to nije ni priblizno tako izuzevsi proslu godinu.

Ignore : renči

poanta je da se je taj nalog danas desio. samo još da napišem broj transakcije može se i vidjeti iznos. bar oni koji su logirani na brokera. eee a nas ovdje proziva čovjek koji nikad ničim nije trgovao. ako su neke kolege napisale % to je sasvim dovoljno. sad ako netko ima 10 000 ili milion šta se tu može. ali prozivanje od nekoga koji nikad ničim nije trgovao je besmislica. sad dolaze vremena gdje će neki ljudi pokušati ulagati na burzu i naletjet će na postove takvog i sličnih trolova pa će se možda neki i pokolebati. ja sam već toliko dugo na ovom forumu da otprilike znam tko trguje, a tko ne. iznosi mi nisu u opće bitni no dati se omalovažavati od nekoga koji nikad ni jednu transakciju nije izvršio stvarno je previše. to ko da ti junfer priča kako je trebu marisati u parku. zato po nekad inzistiram od nekih pametnjakovića da mi daju bar dokaz da imaju pristup e-trgovini. to je valjda neki minimum za daljnu konstruktivnu raspravu.

who dares, wins

poanta je da se je taj nalog danas desio. samo još da napišem broj transakcije može se i vidjeti iznos. bar oni koji su logirani na brokera. eee a nas ovdje proziva čovjek koji nikad ničim nije trgovao. ako su neke kolege napisale % to je sasvim dovoljno. sad ako netko ima 10 000 ili milion šta se tu može. ali prozivanje od nekoga koji nikad ničim nije trgovao je besmislica. sad dolaze vremena gdje će neki ljudi pokušati ulagati na burzu i naletjet će na postove takvog i sličnih trolova pa će se možda neki i pokolebati. ja sam već toliko dugo na ovom forumu da otprilike znam tko trguje, a tko ne. iznosi mi nisu u opće bitni no dati se omalovažavati od nekoga koji nikad ni jednu transakciju nije izvršio stvarno je previše. to ko da ti junfer priča kako je trebu marisati u parku. zato po nekad inzistiram od nekih pametnjakovića da mi daju bar dokaz da imaju pristup e-trgovini. to je valjda neki minimum za daljnu konstruktivnu raspravu.

Kolega Verdi a zašto gubite vrijeme sa takvima , ignorirajte ih.!!!!!

Verdi, čista petica…🍻

pa kad sam ja veliki borac protiv ljudske zatucanosti, jala i bedastoće. naravno da će uskoro na ignore ali hoću da ga istinom demistificiram. 100x sam u životu nahebo zbog svoje jezičine ali ne možeš ostati ravnodušan na sva sraja koja se dešavaju oko nas. to ovu zemlju već decenijama upropaštava. protiv tih stvari se uvijek treba dizati glas kad već ne može kuka i motika.

who dares, wins

Evo zbog veličine tvog portfelja nije stalo sve na jednu stranicu pa ajmo na drugu..
Zimske režije i sve ostalo pokriva podstanar ( osim pričuve naravno) koja iznosi 70 kn mjesečno ( radi lakše računice uzet ćemo da je 10 eur……10 eur x 9 godina( 108mjeseci) = 937 eur
Što se tiče 4 ljetna mjeseca za 9 godina uzmimo da su troškovi vode,struje,interneta,hrt pristojbe,komunalija,čistoće,te poreza (na iznajmljivanje od 1600 kuna godišnje) i na to ćemo nadodati da smo u 9 godina imali kumulativni trošak stana/apartmana ( kvarovi..popravci..ličenje zidova..kupovina aparata ili klime ako se SLUČAJNO POKVARILA) od cca 2500 eur…
ajmo računat
Za 4 mjeseca platim režija ( pričam iz iskustva jer imam takva tri stana/apartmana) ljeti sve skupa
3200 kn…cca 800kuna mjesečno…
Ajmo dalje
4 mjeseca u svakoj od 9 godina x 3200 kn ( radi lakšeg izračuna 425 eur) =
425 x 36 ( mjeseci, tj. 4 mjeseca u svaku od 9 godina) = 15300 eur

I evo konačne računice
Zarada za 9 godina ukupno 68400 eur

Troškovi ( režije,nepredviđeni troškovi poracvi ,kupovina dotrajalih uređaja i slično) 15300 eur + porez 1600 godišnje ili 215 ( 215 x9 = 1935 eur) eur radi lakše računice + studentica ( ili susjeda) koja će voditi čišćenje i dočekivanje gostiju 5040 eur
dakle ukupno….

68400- 15300-1935-5040 = 46125 eur što je 95% zarade.

I sad vi meni recite toliko vremena…truda…živaca ( ok možda ste vi cool)…toliko excel tablica…toliko analiza…procijena…za nešto tko to isto može ostvariti bez da potroši i 10 minuta razmišljanja i truda u 9 godina.
Drevil..
svaka vama čast..
ali ako nemate barem 30% portfelja za koji ćete riskirati da bi recimo na tih 30% ostvcarili možebitni prinos od 500-1000% kroz 9 godina….što će vam onda burza..
I da..
Uopće nisam spominjao vrijednost nekretnine koja na toj lokaciji uopće nije pala i cijena joj je ista kao i 2008 godine jer su mali stanovi/apartmani uz more u gradu poput Splita bolja investicija od ovih dionica što ste vi naveli…
Ja osobno da sam na vašem mjestu bih u portfelj stavio kojeg građevinara…ili brodara…ili neku rizičniju dionicu…naravno po strategiji vašeg ulaganja ne više od 5 %…
Ali zašto to sve radite…što vam nije onda lakše uložiti u otp indexni fond i mogli ste tu istu zaradu skoro ostvariti.
Čemu sve te analizae i puste dionice kada po načinu na koji vi ulažete je lakše uložiti u nekakav fond..jadan…dva ili tri…nego ov..
Da me nebi krivo shvatili…ja poštujem vaš način ulaganja…ali je po meni ono čisto gubljenje vremena pa i para…jer ako ste vi zadovoljni sa 80% u 9 goduina onda svakako ste falili način investiranja.
Ja na dionicama ako neću u 10 godina zaraditi 300-400%…nikada nebih ulagao…nema šanse..
pozdrav i svako dobro…samo vi nastavite i sretno

A zamisli da si umisto ta tri stana kupio Korf i još ponekog turista , kolki bi ti onda bio prinos , bez ikakvog troška , popravaka , dodatnog ulaganja , traženja preko bookinga itd..?!

8,0% rivp
7,6% mdka
6,4% ledo
6,5% hupz
6,2% atgr
6,5% plag
5,6% ilra
6,0% tuho
5,5% kodt
5,4% mais
5,4% sapn
5,0% hbrl
5,1% jnaf
4,1% podr
4,1% jdgt
3,5% atln
3,9% koei
2,5% arnt
2,7% ckml
0,1% cash

za sada nista za napustiti ili kratiti,
ulazim u arnt,
u ovoj godini portfelj, gledam sada u 15 40 10.1. vec na 2,0% plusa, wtf!?

Dobar portfelj, za poželjeti.
Ali, bez građevine ?
I brodara?
[/quote]
9 turista + podr/koei/jdgt/jnaf/sapn/kodt/atgr/ledo/mdka
ali bez adrisa
[/quote]

među šezdeset dionica koje pratim je adris, 6 građevinara i 3 brodara, i oni ne uspijevaju ući u prvih 20-25 po mojim kriterijima, čim uđu, kupujem.

New Report

Close