I jos nesto fali cega u americi ima u svakom kvartu – Personal finance advisors.
Ali na ovim prostorima svi misle da znaju sve o financijama. I nitko nece platiti nekome 100$ za savjet koji bi mu na npr. na njemu prilagodjenom kreditu ustedio 500$ godisnje. I onda se dese krediti uz Chf.
A da ne govorim o optimalnom angaziranju imovine za adekvatnu zaradu sukladno imovinskom statusu, sklonostima riziku, ocekivanoj dobiti…
Tocno. Ali mislim da takvi "susedi" (95% stanovnistva) ne trguju na burzi.
Pitanje je bilo sto je to "ozbiljni privatni investitor".
Ta kategorija koju ti opisujes ne ide u istu recenicu s kategorijom o kojoj je rijec. Inace, slazem se s tobom da je takvo stanje… ali to nije bilo pitanje.
to ti je jednostavno. redovito pratiš promjene u top 10 i nakon toga dođeš do svih spoznaja. manje više tragedija. jako malo aktivnih investitora. nešto penzića koji su to stekli u kuponskoj privatizaciji, par skrbničkih računa, intercapital, bloger, bahovec i td. za zemlju koja je izrazito amerikanizirana u svakom pogledu jako loš skor. pola američkih domaćica ima neke dionice dok tu jako malo. prvo treba imati novac , i nakon toga znanje o ovom poslovima. i jedno i drugo je deficitarno. sve ostalo je poza.
[/quote]
thx na info!
dakle, ganjam pola milje kuna da budem poluozbiljni investitor. 🙂 a onda ćemo vidjeti. 🙂
jel ovo vrijedi ? 🙂
SAPN-R-A
– mislim da je izrazito podcijenjena sto povlaci moguci rast (logicno)
HMST-R-A
– smatram je mogucom sljedecom dobrom prilikom (mislim da ce se uskoro iskristalizirati situacija bez vecih iznenadjenja)
ove godine potpuno pasivan portfelj, ako ne bude potresa u fi samo cu ulaziti u jnaf i hbrl do kraja godine, ovogodisnji plus (porast cijene dionica+isplacene dividende) tek sad presao 3%. nakupilo se dividende skoro 3%, pa kad bi dionice imale ovakvu cijenu 31.12. a dodam jos neisplacene dividende bio bih na 5%. dosta manje nego li prijasnjih godina, ali poucen prijasnjim godinama i ovim sto se sada desava u trgovanju opet ocekujem rast do jeseni i onda lagani pad do nove godine, pa ocekujem da cu kraj godine docekati s vecim plusom od tih 5%. sada cekam objavu fi za prvo polugodiste.
7,3% atgr
7,1% mdka
7,3% ledo
6,3% jdgt
6,8% rivp
7,0% tuho
6,4% plag
5,9% kodt
6,0% ilra
6,2% mais
5,4% sapn
5,6% koei
5,8% hupz
4,9% lkpc
4,6% podr
3,7% atln
0,8% jnaf
2,0% hbrl
cash 1%
ne znam kako je kod vas ali meni portfelj poskakuje svaki dan, idem lagano prema 10% u ovoj godini (mislim da sam jucer presao 8% iz dividende i porasta vrijendosti dionica, a danas neke guraju). prodao lkpc, dokupio jnaf i hbrl skoro do zeljene kolicine, pokusavam ckml ali nikako da uhvatim, na nizim cijenama mi pobjegao za malo.
luka ploce otplovila iz mog portfelja, neke dionice u portfelju narasle rastom cijene, druge % pale porastom ukupne vrijednosti portfelja, dokupljivao hbrl i jnaf, usao u ckml.
Portfelj na ovogodisnjih 13% rasta cijenom dionica i portfeljom.
6,9% atgr
7,9% mdka
7,1% ledo
5,9% jdgt
7,1% rivp
6,5% tuho
6,6% plag
5,6% kodt
6,4% ilra
5,6% mais
4,8% sapn
5,2% koei
6,7% hupz
4,5% podr
3,6% atln
3,0% jnaf
3,8% hbrl
0,9% ckml
1,8% cash
jel ovo vrijedi ? 🙂
Oba kriva izbora. Izadjite dok se moze
SAPN-R-A
– mislim da je izrazito podcijenjena sto povlaci moguci rast (logicno)
HMST-R-A
– smatram je mogucom sljedecom dobrom prilikom (mislim da ce se uskoro iskristalizirati situacija bez vecih iznenadjenja)
Potpisujem i dodajem još dio koji imam RIVP, ADRS, ARNT, CKML
Pozdrav!
18 dionica imate, pretpostavljam da je portfelj visemilijunski a ni jednog gradevinara ni brodara?
ne, portfelj mi je sam podmilijunski, likvidna imovina sa strane (vise u dionicama, manje u orocenjima) nadmilijunska. od 60 dionica koje pratim, unutra su i 6 gradjevinara i 3 brodara, ni jedni ni drugi ne mogu se maknuti s dna tablice ovih 60 dionica kad na njima zavrtim magicnu formulu koju koristim, a kamoli da bi dosli u razmatranje za kupnju.