Rat za naftu ili nafta za rat?

Naslovnica Forum Razno Ostalo Rat za naftu ili nafta za rat?

Zadnjih dana novine su pune zveckanja oružjem između Irana sa jedne te Izraela i SAD sa druge strane.
To povečanje napetosti izrazito negativno djeluje na cijenu nafte a samim time i na cjelokupnu svietsku ekonomiju.
Da li je moguče da SAD ovim povečanjem cijene nafte u stvari financira svoje sadašnje i buduće ratove a mi to ponizno plačamo i šutimo?!
Koliki utjecaj SAD ima u formiranju cijene nate?
Što bi bilo da Iran počne prodavati naftu za druge valute, da li zato treba i tamo izazvati rat i što bi se time postiglo?

Ima mnogo pitanja na koje nema odgovora ali zato to možemo dobro raspraviti i samim time nešto naučiti!

Ovaj post sam napisao na” Utjecajima kretanja svjetskih indeksa i cijene nafte na TK Hrvatska” pa ga sad koristim za početak ove teme.

Izrael mora hitno uništiti iraInski nuklearni program

Već su se ranije pojavile spekulacije da Izrael nastoji izvesti napad prije dovršetka administracije sadašnjeg predsjednika Georgea W. Busha koja mu se vjerojatno ne bi protivila – vjerojatnije je da bi ga potpredsjednik Dick Cheney i poticao.
Shavit je rekao da nije nužno dobiti odobrenje od Amerike za takav napad ako je riječ o nacionalnoj sigurnosti i opstanku države. No, istaknuo je da vjeruje da bi John McCain, kao mogući predsjednik, vjerojatno podržao takvu operaciju.

– Obama bi rekao ne, barem u svom prvom mandatu – izjavio je Shavit.
http://www.jutarnji.hr/sv…/art-2008,6,29,,124846.jl

Što kažete na ovo poštovani kolege?
Mogli bi imati burnu jesen!

Također vidim da se kalkulira sa padom cijene nafte,do koje na opću žalost svekolikog pučanstva neče doći, bar dok je Bush predsjednik!
Mnogima ovdije nije jasno da trgovinu nafte kontrolira isključivo SAD, da sa ovim proračunatim poskupljenjem cijeli svijet plaća Amerićki rat u Iraku, te da su kolateralni gubitci u SAD najmanji, kratkotrajni i samim time zanemarivi !
Zašto Iran treba dobiti po prstima?
Zato jer radi strašnu atomsku bombu…ili možda zato što pregovara sa nekim članicama EU o prodaji nafte za Euro, što bi prouzročilo lančanu reakciju i dovelo u pitanje američku dominaciju u trgovini naftom!
Dokle su Bush i njegov lobi na vlasti dotle će vladati globalni kaos i nesigurnost , kako na TK tako i na svim ostalim tržištima.

KADA NEPRAVDA POSTAJE ZAKON - OTPOR POSTAJE POTREBA

Vijesti Svijet
30. 06. 2008. | 19:45
The New Yorker: SAD ‘priprema bojno polje’ u Iranu

Busheva administracija značajno je pojačala tajne operacije u Iranu, usmjerene na špijuniranje nuklearnih kapaciteta te zemlje i potkopavanja islamističke vlade, izvijestio je magazin The New Yorker u najnovijem broju.

Članak pod naslovom "Pripremanje bojnog polja", najnoviji je u nizu napisa autora Seymoura Hersha, koji optužuju Bushevu administraciju da priprema rat s Iranom.

Hersh, u izvješću zasnovanom na izjavama sadašnjih i bivših vojnih, obavještajnih i kongresnih izvora, navodi da se napori u sklopu tog američkog programa poduzimaju iz Afganistana, koji dijeli granicu s Iranom.

Program je rezultirao "dramatičnim povećanjem energičnih zbivanja i kaosa" unutar Irana, uključujući napade kurdskih separatista na sjeveru zemlje, kao i svibanjski napad na džamiju u Shirazu u kojem je poginulo 13 osoba.

SAD su obznanile da nastoje diplomatski izolirati Iran kako bi ga natjerale da odustane od nuklearnih ambicija, no predsjednik George W. Bush je opetovano isticao kako su "sve opcije otvorene" za rješavanje te prijetnje regionalnoj i globalnoj sigurnosti.

Hersh je u izjavi za CNN u ponedjeljak rekao da je Kongres odobrio 400 milijuna dolara za financiranje te tajne kampanje, koja uključuje američke snage za posebne operacije i iranske disidente.

Predsjednik Bush i potpredsjednik Dick Cheney su odbacili nalaze američkih obavještajnih službi da je Iran zaustavio skrivene napore na izradi atomske bombe, i "ne žele ostaviti iza sebe Iran s operativnim nuklearnim programom", rekao je Hersh.

"Oni vjeruju kako im je misija osigurati da prije napuštanja ureda iduće godine, Iran bude napadnut ili zaustavi svoj nuklearni program", istaknuo je.

Bijela kuća, State Department i CIA su odbili komentirati izvješće.

"Kao i obično kada je riječ o njegovim tromjesečnim člancima, mi odbijamo komentirati", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Gordon Johndroe za CNN.

"CIA u pravilu ne komentira navode vezane uz tajne operacije", rekao je glasnogovornik CIA-e Paul Gimigliano.

Američki veleposlanik u Iraku Paul Crocker opovrgnuo je da se iz Iraka pokreću američke operacije prema Iranu. "Otvoreno mogu reći da američke snage ne operiraju preko iračke granice u Iranu, na jugu ili bilo gdje drugdje", izjavio je Crocker u Bagdadu, prenijeli su američki mediji.

(Hina)

KADA NEPRAVDA POSTAJE ZAKON - OTPOR POSTAJE POTREBA

Komentari na prethodni članak:
Konstantin ‌ 01.07.2008 ‌ 10:10 Odgovor
To će ići otprilike ovako
Prvo će jakim naletima avijacije biti uništena Iranska protivvazdušna odbrana i kapaciteti za nanošenje protivudara ( raketni sistemi, mornarica, avioni ). Onda će uslediti bombardovanje infrastrukture ( elektrane, mostovi, fabrike ). Podstiču se zatim manjine na pobunu protiv vlasti u Teheranu. Za to vreme Izrael koristi situaciju da uz neformalno odobrenje Libanaca uništi Hezbolah ali i dobro opali po Siriji ako ona da i najmanji povod za to. Amerikanci trupama uopšte i ne ulaze u Iran već stvaraju haos a U Irak i Avganistan šalju dodatne snage kako bi lakše kontrolisali ove teritorije ali i davali podršku pobunjenicima u Iranu. Cena nafte prelazi 200 $ po barelu a Rusi trljaju ruke i samo prave galamu, Tako će Kina, Indija, Japan, ali i dobar deo evropskih zemalja plaćati još skuplju naftu a američka privreda će ponovo ojačati kao što se mnogo puta i dešavalo do sada. Svi veliki ratovi su za Ameriku značili samo još veći profit.
CyrusTheGreat ‌ 01.07.2008 ‌ 10:31 Odgovor
I nakon što SAD porazi Iran, ugasi se PlayStation i ide se na spavanje.
Budalo, iranski narod je izrazito homogen i složan, nema teoretske šanse da se okrenu jedni protiv drugih. Već prve minute nakon američkog napada deseci tisuća iranskih raketa obrušiti će se na američke vojne baze, brodove i nosače aviona. Iranska avijacija ne broji 9 operativnih zrakoplova kao iračka prije pet godina, već preko 700. Uozbilji se.

CyrusTheGreat ‌ 01.07.2008 ‌ 11:03 Odgovor
Ako realno gledaš stvari, onda prouči malo iranske vojne kapacitete i pojmove:
1) S-300 (ruski), 2) TOR M1 (ruski), 3) Misagh-2, 4) Hoot, 5) Noor, 6) Kowsar, 7) Saegeh, 8) Ararakhsh, 9) Shafaq, 10) Shahab-3, 11) Ghadr-110, 12) Ashoura, 13) Farj-3 MIRV, 14) Zelzal-2, 15) Ghareh. To je samo za početak, kad napraviš domaću zadaću javi se. Do tad, hvala i doviđenja.
M@gicSRB ‌ 01.07.2008 ‌ 13:20 Odgovor
Budalo…
Šta je to spram američke moći? Ni ono crno ispod nokta….Spržiće ga, razneti, rasturiti, a mi ćemo likovati sa osmehom na licu. Jedan diktatorski režim u svetu manje. Pa sad pati….Ako budemo dovoljno pametni, trebali bi krentui u okonačni obračun i sa muslimanima Evrope…tako da pazi gde se krećeš i šta radiš, da i ti ne budeš deportovan u postojbinu tvojih đedova….Tora-Bora i okolina…hahahahha
CyrusTheGreat ‌ 01.07.2008 ‌ 13:36 Odgovor
Američka moć?
Američka moć se najbolje očituje u Afganistanu ili Iraku, gdje nisu u stanju pobijediti par pećinara ili pobunjenika već 7 godina, sramota! Majmune, ne postoji nikakav sukob kršćana i muslimana, već postoji sukob između anglo-židovske gamadi s jedne strane, te Iranaca, Rusa, Kineza i ostalih država s druge strane. Ironično, vaš najvjerniji srpski saveznik Rusija je također na strani Irana.
RoedeGreven ‌ 01.07.2008 ‌ 13:40 Odgovor
Re: "Američka moć?"
Da, u pravu si! Amerikanci su dokazani kreteni. Kad’ KosovO dodje na red za oslobadjanje od americkog okupatora, to ce bit’ macji kasalj. Kauboji nece znat’ gdje se nalaze, ahahaha, kad pocne zurka.
Cijeli članak na Vaš link

KADA NEPRAVDA POSTAJE ZAKON - OTPOR POSTAJE POTREBA

New Report

Close