Agencije!!! Nismo djeca, ako smo mali. Pokušajte kupiti plac u nekoj “izvikanoj iliti renomiranoj” agenciji na obali. Oni imaju kronični problem u prepoznavanju ovci. Nije svako sa kešom u ruci ovca. Oni su glavni za širenje dezinformacija. Naprave lažnu sliku kod kupca, prodavatelje nagovore za strpljenje i ostalo vrijeme odradi… Najbolje su mi istarske šupe od kamene bez vode, struje i placa. Naravno kuća u nizu..
Baš me zanima kako je ovaj gospodin počeo sa nekretninama, vjerovatno ko i ovi koji uzimaju proviziju, e sada kada je to postala konkurecnija sada sve treba urediti zakonima diplomama šest škola, t.j. koje jamo jamo je.
I joše nešto, pa ja vas pita mgospodine čemu privatizacija cijele hrvatske pa i u komunizmu su prodavali nekretnine i to jeftino pa kaj će mi onda vaša agencija onda je bilo lakše nego danas, je da nebi samo vi prodavali što ste dobili tražili ste.
ps Pa naši ljudi znaju di je novac, bili su ovce 15 godina, e sada se sve mijenja pa ajmo ih sada zaustavi skužili su da mogu zaraditi.
Pa normqlno da mislim ali onaj ko prodaje uvjek će htijeti prodati po većoj cijeni, ali budimo relani ovo je zagreb evo ja predlažem ovome gore gospodinu da ode do Parisa, Graza neka vidi cijene ili neka ode kupiti kuću u italiji na moru.
Pa ljudi moji sve što je eksluzivno skupo je, nije ista cijena kuće u Vinkovcima ili Zadru.
Pa koliko je kvadrat stana u Londonu, ali postoji uvjek druga opcija za ovog gore gospodina vratimo se mi lijepo u socijalizam i mirna Bosna.
Ko je za.
Mislim halo – daj malo usporedi BDP-e Graza, Pariza i sto vec sve ne nabrajas i nase. Nisu za usporedbu uopce. Ali cijene nekretnina vec lagano jesu. Uostalom, da pratis malo trziste nekretnina onda bi vidio da se vec 2 godine za redom biljeze ostri padovi prodaje, pa ti vidi. Mozes ti traziti i 10000 € po kvadratu no ako ga nitko nece po toj cijeni?
Usput, frend kupio pretprosle godine u Austinu (TX) kucu od 250 m2 na 1000m2 zemljista. Kuca stara 3 godine, tip top. Cijena? $750 po kvadratu. Kvart? Tamo gdje su mahom europljani (dakle, malo bolji kvart). Zakljucak izvuci sam dalje tko je nerealan.
Stanje na hrvatskom trsistu nekretnina je smijesno, no nema se tu sto prigovarati. Sve ce to na svoje mjesto. Oni koji zele kupiti a skupo im je, nervozni su i ljuti na trenutno stanje. Je, u pravu su, cijene su nerealne, ali koji su mehanizmi “urazumljivanja”? Samo “objasniti” vlasnicima i ukazati im na cijene u Arizoni (ili bilo gdje drugo) nece pomoci. Ta, hajte malo, sjetite se samo onih “lanaca srece” koncem osamdesetih! Sjecate li se pomame i onih redova u 4 ujutro za “uplatu”? Kaj, zar ti ljudi nisu imali dovoljno pameti “znati” da to na dobro ne bu zavrsilo i da svi ne mogu dobiti, a opet su kao omagijani uplacivali i stovise se natiskivali u redovima za uplatu. Sve je ovo psihologija. Psihologija trzisnog balona, koji kod nas nikad bas nije originalan. To se sve prelilo sa Zapada. Kad je tamo pukao dot-com balon, centralne banke su preplavile trziste friskim novcem (bez pokrica) koji je trebao negdje naci utociste. Nakon apstraktnih dot-com slatkisa, normalno je bilo ovaj put paznju preusmjeriti na nesto “realno” (tamo nekretnine zovu “real estate”), pa je fino nastala pomama za kupnju nekretnina. Kao i u svakom trzisnom balonu, dok cijene rastu, svi su zadovoljni. Rani kupci postaju tusti bogatasi, kasno pristigli jos uvijek “zaradjuju” jer cijene i dalje idu gore. Pomama se samo-hrani… Onaj tko tada pokusa upozoriti na neodrzivost takvog stanja, ridikuliran je i prezren, a i ne daje mu se pozornosti. A ljudi ne razumiju bolnu istinu kako iz trzisnog balona moze izaci svega jako malo, jako malo, pobjednika. Ne kuze oni koji su prodajuci svoje rane stecevine po visokoj cijeni zaradili samo puno laznih novaca, onakvih kakve je u Modroj Lasti nekad davno crtao Ivica Bednjanec (sjeca se jos netko?[smiley2]). Kojima nece bas puno moci kupiti vrl’ skoro.
Edvin bedaci su stajali u redu i placali za lance srece. Mogao bi jos puno primjera dati gdje nasi bedaci ponavljaju iste greske, no tada bi vec usao u politicke sfere sto zelim izbjeci. Dakle, zakljucak: nasa je drzava puna bedaka koji se konstantno pusiti iste fore. Srecom, ima i onih koji to ne puse [smiley2]
Nego, neki dan sam cuo da je u HR protiv gradjana podignuto vec preko 700.000 ovrha. Sto li ce se dogoditi kad krenu i ovrhe na nekretnine za koju godinu bojim se i zamisliti.
Alien, to ti takodjer ovisi o kojoj regiji govoris. Ja predvidjam da ce rolling prije poceti i biti daleko snazniji u Zagrebu, nego recimo u Dalmaciji. Dolje na jugu vecina nekretnina je jos uvijek u nasljednom obiteljskom vlasnistvu, manje je golog proleterstva. Proleteri ce nagrabati kad krene lavina uskrate kredita pucanima. Balon ce puknuti, lavina ce krenuti, vlade ce “reagirati” (printanjem novog laznog novca) da “ublaze” situaciju, pa ce se odredjeno vrijeme nakon toga traziti novi balonski pasnjaci… U svemu tome ce, naravno, najgore proci sirotinja. Gubici koje bi trebale pobrati banke zbog davanja neodgovornih zajmova bit ce pokriveni iz emisije novog novca. One to znaju – zato i daju takve izuzetno povoljne zajmove kreditno-bezvrijednim zajmoprimcima. U konacnici, tesko da ce itko (osim pokojeg rijetkog Marka Cubana) biti sretan sto nam se dogodio balon na trzistu nekretnina…
I jos jedna stvar: nemojmo se zavaravati da je postojeci balon na trzistu nekretnina ista “originalno hrvatsko”, ili da smo ga mi, da smo ne znamo koliko “pametniji” bili, mogli izbjeci. To su sve samo prelijevi zbivanja i tokova sa Zapada. Kod nas nece puci ranije nego pukne (ili pocne pucati) na Zapadu. S druge strane oceana vec je pocelo, mada istina Bog, zasad tek sramezljivo, u vidu smanjenja volumena trgovanja, ne jos toliko samih cijena. Koga zanima ova tematika, sad je vrijeme da se latite kakve knjige o povijesnim slucajevima trzisnih balona i kako su se redovito raspucavali…