Uopce se ne slazem sa Radmanom. Ustvari slazem se sa njegovom analizom danasnje situacije ali ne i buducnosti. To da HR nikada nece postati IT faktor u svijetu je nebuloza. Mozda i nece, ali da nema sanse to postati nije istina. Pa R&D se toliko ubrzao u zadnjih nekoliko godina, da vrijedi ona ko jednomo bi doli sad je gori i obratno. Ista stvar i za brodogradnju – ako jeftina radna snaga u Koreji znaci kraj nase brodogradnje, onda mi nemamo niti ideja niti dobrih managera.
Kao jedan od privatnih sudionika u IT tehnologiji,mislim da je i ovo plaćeno reklama jednog microsofta koji takvo nešto i priželjkuje,jer oni su ionako naučili na monopol ,pa im zato i proizvodi ne vrijede ništa.A šta se tiče naših firme,istina,treba se udružit,prestat krit sve ka zmija noge,triba napravit cluster takvih firmi i javljat se na natječaje i sve ih dobivat.to definitivno triba napravit.
Napokon se netko usudio reći – Kralj je gol! Svaka čast! Vjerojatno je u ovoj nelogičnoj zemlji totalno normalno da je o rasprodaji hrvatskog IT sektora prvi progovorio ni manje ni više nego direktor jedne strane tvrtke! [smiley2][smiley2][smiley2]
I ja mislim da se većina IT tvrtki u Hrvatskoj po načinu na koji se njima upravlja ne razlikuje od birtija. Tako je nekad bilo i u bankama. Šteta je samo što danas svi skupa stojimo u redu i molimo strane financijere da nam odobre kredit. [smiley9]
mislim da je problem u menadžmentu. hrvatski menadžment je mahom nesposoban voditi ljude i procese kad prerastu “dimenzije” koje menadžer osobno može obuhvatiti.
drugim riječima rukovođenje i biznis ovise o tome koliko ljudi i procesa može kontrolirati jedna osoba. kad razina biznisa nadiđe te dimenzije, sve se raspada. i zato it-ovci nemaju šansi. svaki voditelj razvoja softwarea i svaki direktorčić božanstvo je za sebe, i oni nikako ne dolaze do toga da samo udruživanjem mogu razviti veliki biznis.
U prilog Radman, moj komentar u vezi sajma INFO 2006. :
Glasine koje su zadnjih par dana kružile Internetom danas je i službeno potvrdio Zagrebački velesajam: INFO 2006 je definitivno otkazan, navodno zbog nedovoljne zainteresiranosti izlagača !
PA NIJE NI ČUDO ! KOME JE UOPĆE U HRVATSKOJ POTREBAN INFO SAJAM, kada se poslovi dobivaju na unaprijed “PRIPREMLJENIM NATJEČAJIMA” u centraliziranoj državi kao što je naša ?
Kome da nejaka IT industrija u Hrvatskoj nudi svoje proizvode ? Novac imaju ministarstva, velike državne firme, banke, osiguravajuća društva, …
Da dođemo njima nuditi svoj software ? Pa nemojmo se zavaravati ! Takvi poslovi se ne dobivaju “na tržištu” !
Mi smo osuđeni na mali , nejaki privatni sektor koji nema ni snage ni znanja za ulaganje u ozbiljniju informatizaciju svojih poduzeća. Tek poneko javno poduzeće koje smo pridobili još u bivšem sustavu i koji su zadovoljni našim uslugama , omogućavaju nam golo preživljavanje !
U zemlji gdje caruje korupcija i prikrivanje poreza nikome ne treba softver, osim za malo dobre šminke i operativno vođenje knjigovodstvenih i sporednih administrativnih poslova.
Velikom broju za “šminku” i prestiž i tako je bolje uzeti veliki crni automobil, a za posao koji i tako ne razumiju jeftini knjigovodstveni servis koji će im “naštimati” željeni rezultat poslovanja. DA LI NEKOME UOPĆE TREBA OZBILJAN INFORMACIJSKI SUSTAV, KAO NAJVAŽNIJI OSLONAC ORGANIZACIJE I PRODUKTIVNOSTI FIRME ?
ETO I ODGOVORA ZAŠTO NAM NE TREBA INFO SAJAM !
pozdravljam odličan i istinit članak gosp. Radmana (premda mi nije drago da je u pravu). Odlično je okarakterizirao situaciju na našem ‘šrafciger’ tržištu. Mišljenja sam da imamo međunarodno konkurentnih informatičkih stručnjaka, ali management i ideje su ono što potpuno kvari dojam. Drugim riječima nema tko osmisliti i provesti projekte. Jedno od rješenja u koje vjerujem je (a povezano sa odličnom opservacijom g. Radmana o nemogućnosti konkuriranja cijenom) razvoj sofisticiranih cjelovitih informatičkih usluga za inozemstvo. To je po meni najveća šansa za one koji znaju šta i kako (u to ubrajam i moju skromnu malenkost). Svakako veća od ostalih perspektiva.