PVCM (Pevec d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska PVCM (Pevec d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Ne želim tvrditi ništa niti znam kakve su namjere Uprave, ali ovo zaista ne obećava. Etički gledano jako loš potez uprave. No, može li se što uraditi, djelovati? D
Ali evo jedan pasus koji je objavljen još davno u Lideru.

"Dakle, njegova tvrtka kupuje dionice, a drugim dioničarima ne želi prikazati sve relevantne podatke već kao jedini član Uprave ima povlaštene informacije o poslovanju. Pritom Lovrinčević odbacuje svaku sumnju u sukob interesa ističući da on nema veze s Dicentrom, Pevecovim dioničarem i dobavljačem, jer više nije na upravljačkoj funkciji već je ‘samo’ suvlasnik.

– Jurica Lovrinčević je u izravnom sukobu interesa. Kao direktor Peveca, trebao bi povećavati vrijednost tvrtke i njezinih dionica. Kao vlasnik Dicentre, Pevecovog dobavljača, u interesu su mu što bolji uvjeti i veće cijene kod proizvoda koje Pevec kupuje. Kao vlasnik Dicentre, koja neprestano preuzima dionice Peveca, u interesu mu je što jeftinija cijena dionice Peveca – kaže mali dioničar Hrvoje Marković. Dioničari na Danu investitora nisu dobili rezultate poslovanja u obliku bilance i računa dobiti i gubitaka nego su na inzistiranje od menadžmenta uspjeli izvući podatak o 978 milijuna kuna prihoda u prvih devet mjeseci. Za ostalo moraju vjerovati Upravi."

Ako je ovo istina, mislim sasvim je izvjesno da se može dokazati prouzročena šteta malim dioničarima. Mislim da Udruga dioničara može dosta uraditi po ovom pitanju, ako ima volje. Uostalom prema Zakonu je dozvoljeno da dioničar može tražiti uvid u poslavnje o svom trošku, tako neznam zašto Udruga ne krene i u tom smjeru. Prvi bih podržao.

Također, bojim se da se ne dogodi da se novcem Peveca ne uradi dokapitalizacija. U svakom slučaju, ako i prodje dokap, treba tražiti uvid u sve dokumente povezane s time. Ako se ne želi ustupiti bilo kakav dokument onda tražiti djelovanje institucija, ako ih uopće ima…

Uprava rdi samo za sebe i ne treb ajoj ništa vjerovati, ali u dokapu viša cijena nosi sve. i nije dicentra jedina pametna na svijetu i u rh

dvij esu mogućnost

1. nakon dokapa dicentra ima puno puno više nego sada, rcimo 75-80 posto . to znaci da je dokap napravljen samo radi toga

2. nakon dokapa dicentra nema bito vise – dicentra dokupi, i drugi dokupe, postoi ostanu tu negdje, to znači da je počelo otvaranje jer dicentra ništa ne prepušta nikome ako zauzvrat ne dobije neku protuvriejdnost – ovdje u vidu svježeg novca

T epriče kako su krediti povoljni, kako tvrtki ne treb akapital – pa to je z amal djecu. pitajte duru, ili petricu sto je bilj e- kapital ili dug. svaki kapital j ebji od bilo kojeg duga
[/quote]

Ćeš ti dokupiti i sudjelovati u dokapitalizaciji?

Ukratko. Treba gledat što je ostalo od vlastitog ulaganja a ne koliko si izgubio. Ili to ili kuknjava ili rizik ogroman uz nadu da ce uprava i većinski vlasnik preko noći postati etičan i pošten. Ponuda ipak traje po 169 kn. Ja sam popušio, ali rješio to u glavi u 5 minuta i zadovoljan onime što mi je ostalo u ovoj ultra prljavoj igri koja postaje sve prljavija i u kojoj i institucije daje vjetar u leđa mislim na ZB upravi.

Neka igraju kako god hoće.
Ja ne dam i voljan sam čekati godinama ako treba.
U najgorem slučaju, ako nas istisnu po nekoj niskoj cijeni recimo ove godine, što ipak mislim da neće, iz razloga koji nemaju previše veze s njihovim dobrim namjerama, ići će zbirna tužba za naknadu razlike otpremnine, a presedani postoje.
S očekivanom presudom 2020 g. akumulirat će se dobit i dividende te vidjeti stvarni P/E i to za 2017, 2018, 2019. Pa će platiti neku kintu. A lova mora van, nema majci.
Nakon što se obavi dokap stvari će se početi raspetljavati.
Naprosto mi tako nekako miriše.
Ovo je naravno moj put, koji ne preporučujem nikom tko nema želuca za to.

Disclaimer: Tko moje pisanje shvati kao nagovor na kupovinu / prodaju dionica ili kao investicijski savjet taj je otisao na kvasinu odavno.

Ne želim tvrditi ništa niti znam kakve su namjere Uprave, ali ovo zaista ne obećava. Etički gledano jako loš potez uprave. No, može li se što uraditi, djelovati? D
Ali evo jedan pasus koji je objavljen još davno u Lideru.

"Dakle, njegova tvrtka kupuje dionice, a drugim dioničarima ne želi prikazati sve relevantne podatke već kao jedini član Uprave ima povlaštene informacije o poslovanju. Pritom Lovrinčević odbacuje svaku sumnju u sukob interesa ističući da on nema veze s Dicentrom, Pevecovim dioničarem i dobavljačem, jer više nije na upravljačkoj funkciji već je ‘samo’ suvlasnik.

– Jurica Lovrinčević je u izravnom sukobu interesa. Kao direktor Peveca, trebao bi povećavati vrijednost tvrtke i njezinih dionica. Kao vlasnik Dicentre, Pevecovog dobavljača, u interesu su mu što bolji uvjeti i veće cijene kod proizvoda koje Pevec kupuje. Kao vlasnik Dicentre, koja neprestano preuzima dionice Peveca, u interesu mu je što jeftinija cijena dionice Peveca – kaže mali dioničar Hrvoje Marković. Dioničari na Danu investitora nisu dobili rezultate poslovanja u obliku bilance i računa dobiti i gubitaka nego su na inzistiranje od menadžmenta uspjeli izvući podatak o 978 milijuna kuna prihoda u prvih devet mjeseci. Za ostalo moraju vjerovati Upravi."

Ako je ovo istina, mislim sasvim je izvjesno da se može dokazati prouzročena šteta malim dioničarima. Mislim da Udruga dioničara može dosta uraditi po ovom pitanju, ako ima volje. Uostalom prema Zakonu je dozvoljeno da dioničar može tražiti uvid u poslavnje o svom trošku, tako neznam zašto Udruga ne krene i u tom smjeru. Prvi bih podržao.

Također, bojim se da se ne dogodi da se novcem Peveca ne uradi dokapitalizacija. U svakom slučaju, ako i prodje dokap, treba tražiti uvid u sve dokumente povezane s time. Ako se ne želi ustupiti bilo kakav dokument onda tražiti djelovanje institucija, ako ih uopće ima…

Uprava rdi samo za sebe i ne treb ajoj ništa vjerovati, ali u dokapu viša cijena nosi sve. i nije dicentra jedina pametna na svijetu i u rh

dvij esu mogućnost

1. nakon dokapa dicentra ima puno puno više nego sada, rcimo 75-80 posto . to znaci da je dokap napravljen samo radi toga

2. nakon dokapa dicentra nema bito vise – dicentra dokupi, i drugi dokupe, postoi ostanu tu negdje, to znači da je počelo otvaranje jer dicentra ništa ne prepušta nikome ako zauzvrat ne dobije neku protuvriejdnost – ovdje u vidu svježeg novca

T epriče kako su krediti povoljni, kako tvrtki ne treb akapital – pa to je z amal djecu. pitajte duru, ili petricu sto je bilj e- kapital ili dug. svaki kapital j ebji od bilo kojeg duga
[/quote]

Ćeš ti dokupiti i sudjelovati u dokapitalizaciji?
[/quote]

ja da imam 800 000 kn z ajednu dionicu, ovo bi i služebno bio moj zadnji post i na pevecu i na forumu , iu hrvatskoj.

Samo Jako, samo Aljoša, samo Vlahi ...

Namjera vecinskog je jasna, a to je povecanje udjela u vlasnistvu sad o tome uopce necu razglabat svi vec znaju sve negativnosti oko toga pa nema smisla se ponavljat, oni koji su ostali su ostali upoznati sa svim negativnostima, meni je osobno zauzeto samo 3% pa mi ova prica ne predstavlja emotivni problem za gubitak i za koji ne mozes puno poduzest nego samo gledat kako ce se razvit iako ova prica ne ide u smjeru potpunog gubitka vec u losijem slucaju razvoja dogadjaja da se moze izgubit dio ulozenog kapitala pa je i ne gledam crnim scenarijom kao pisi propalo jer firma je stabilna da bi se izgubio cijeli kapital.

Sad vezano za ovu dokapitalizaciju ovo moze bit i pozitivna i negativna stvar u konacnici ovisi o cijeni koja ce se postic iako vise upucuje da bi cijena mogla biti niza tj minimalna 100kn pa bi s te strane po nas to bio negativniji scenarij ali s obzirom da svaki postojeci dionicar moze uplatit maksimalni iznos za 800 000 dionica po cijeni koji sam odredi postavlja se pitanje, da li postojeci dionicari su svi u dogovoru po kojoj cijeni ce ic sudjelovanje pa da svi dobiju isti udio jer ako nisu onda je realnija veca cijena u dokapitalizaciji jer vecinski hoce posto potom povecat udio pa je pitanje da li ce ici s nizom cijenom s kojom bi vrlo vjerovatno izgubio dobar dio moguceg vlasnistva meni se cini realnije da ce vecinski ic s vecom cijenom da pokupi veci udio u vlasnistvu, ako to bude scenarij pa se postigne veca cijena recimo jednaka cijeni u ponudi 169kn onda cak taj scenarij smatram i dobrim, jer na taj nacin bi se postojeca cijena od 169 smatrala kao i najniza cijena u nekoj kracoj buducnost sta je bitno za postojece dionicare, s druge strane vecinski bi napokon ostvario svoj cilj imali bi stabilnog vlasnika s cime bi i njegovi apetiti za preuzimanje ostalih dionica nakon toga bili manje izrazeniji pa bi na taj nacin moglo doci do brzeg povecanja vrijednosti firme nego da se sad godinama rade makinacije da bi se preuzele dionice ostalih s cime bi u konacionici svima stetilo, s trece strane ako se slucajno desi upis po toj cijeni za 800 000 dionica doslo bi do minimalnog povecanja kapitala za iznos 135 mil ne racunajuci moguci upis u drugom krugu, ako bi slucajno se izdale sve dionice po toj cijeni onda bi se radilo o 220 mil pa s te strane to bi bio zavidan kapital za daljne sirenje pa onda cak takav scenarij bi smatrao i dobrim jer bi dugorosno i špovecao vrijednost dionicarima. Naravno ostaje za vidjet po kojoj ce cijeni proc dokapitalizacija iako s obzirom na dosadanje postupanje realnije je gledat negativniji scenarij medjutim kao sta sam gore spomenuo postoji i realna osnova i za razmisljanje da taj scenarij i ne bude toliko los u svakom slucaju cijena dokapitalizacije je sada jedino bitna.

Ignore : renči

Odakle Dicentri te pare, pa nisu oni baš tako velka tvrtka. Jedino ako će se zadužiti.

Ili jednostavno piše dicentra, a čitaš gasodruštvo prvo po redu.

Ne znam ali cinjenica je da su stalno davali ponude za kupnju po takvim cjenama, s druge strane pevec posluje odlicno i da to financiraju kreditom isplatom dividende mogu pokrit dobar dio obveza za kredit ako zaskripi, a krediti su jeftini pa sad nije bas da nemaju izbora kako to napravit, samo je pitanje zele li uzest sve i ic u takav pothvat ili i dalje dijelit s ostalim vecim dionicarima ali pitanje je sta zele ostali dionicari mozda ne zele sudjelovat pa im onda i prodje manja cijena u dokapitalizaciji tesko je znat kako stoje medjusobni odnosi i planovi kod dionicara s vecim udjelom vlasnistva

@StatusQuo

kao prvo, mi smo vrlo malo i očito neuređeno tržište kapitala (ZSE u širem smislu zajedno s drugim institucijama i ulagateljima)
povijest bolesti svi koji ste ovdje znate pa da ne ponavljam, od izlaska Kodrića (Samoborke) pa do krajnjeg bezobrazluka i nepoštivanja institucija (ZSE) i delistinga

smiju nam se u facu i rade što ih je volja i, iskreno, ne vidim nigdje rupu – imaju dobar tim pravnika koji im je osmislio cijelu igru (za razliku od Samoborke, gdje su amaterski tim pravnih stručnjaka odigrali aljkavo a moglo je ispasti drugačije po sve nas a osobito Samoborku…)

sa svakom novom objavom na sl. stranicama ostaje nam sve manje mesa oko kosti i, realno, otimačina se bliži kraju: tvrtka ne objavljuje izvještaje (osim onog koji će morati javno objaviti putem servisa RGFI), svekom ponudom (ili dokapom) nude sve manju cijenu (granicu) i preostaje nam što? tužba? temeljem čega? jedino da netko dokazuje organizirani kriminal i prijavimo to DORH-u; od HANFA-e nema koristi, od sudova još manje jer predugo traje.. No DORH nam neće vratiti pare

lijepo je rekao netko da od samog starta nas Lovrinčević i ekipa ne žele unutra, lijepo su nam to dali do znanja i nemamo apsolutno nikave šanse s institucijama ove države
onako smo darvinovski ostali gazela koja je najsporije trčala; selekcija umjesto simbioze na djelu!

sorry svima koje sam (nesvjesno) nagovorao na ovu priču, imam nešto dionica i vjerojatno ću ih ostaviti i čekati razvoj i vjerovati da neće, u konačnici, skviznut nas out

nadanja da će netko osim Dicentre uletiti po višoj cijeni od 100 kn su zakašnjele i nitko sad neće (ne želi) uzimati taj rizik na sebe!

ako je to sve tako, jedno pitanje

ZAŠTO JE DICENTA I GOSN PRECJEDNIK UPRAVE RASPISAO DOKAP PO XY CIJENI, ZAŠTO NIJ ERASPISAO PO 100 KN, TKO MU BRANI

ako nem ainteresa kao pto ovdje neki trube, lijepo dicentra raspiše po 100 kn, pokupi sve i mirn aBosna. Ovako ispada da Dicentra radi sama protiv sebe – umjesto da kupi sv epo 100 kn, oni raspipu dokap gdj eće morati platiti tko zna 150, 160, 170, i tko zn auopće koliko dionica će moći kupiti.

Ovdje se zaboravlja jedna važna stvar – da mi mali bregdžij esmo manje voiše meoćni, ali u pevecu postoj etvrtke i ljudi koji unutra imaju miljune počev od izvjesnog herr vlasnika einhella – što je on vesla sisao da če g ažednog preko vode prevesti. Im aih unutra najmanje 10ak sa milju i više kuna – TAKBI IGRAČI NISU BAS TPLKO BEDASTI I NEMOĆNI.

Kao sta sam rekao necu se osvrtat na sve negativnosti koje su poznate jer to sve vodi u krug samo ponavljanje nikome to ne koristi niti to mozemo promjenit, a svi smo upoznati s tim kad sam odlucio ostat sagledao sam sve rizike i odlucio ostat, jer postoji odredjena sansa da ipak bude dobra prica, a nije ni da prilika na trzistu ima nesto za birat.Ovo sam nastojao sagledat samo u kontekstu sadasnjeg prijedloga i mogucih mogucnosti, ako prodje po 100kn za sadasnje dionicare to je nepovoljno, s druge strane sam se osvrnuo i koja je vjerovatnost da cijena bude veca, pa i s te strane postoji odredjena mogucnost da i bude veca sve ovisi o interesima dionicara koji ce sudjelovat i u kakvom su odnosu s vecinskim dionicarem.Primjera radi ocito je da ni vecinski ne zeli preuzest rizik pa ponudit sve dionice u prvom krugu jer ako ponudi mogucnost za kupnju 50% dionica onda riskira da bilo tko dodje u poziciju preuzimanja tvrtke zato je i ponudio samo mogucnost stjecanja do 800 000 ocito igrajuci na sigurniju varijantu jer ocito nije siguran kako ce se sve stvari odvit u prvom krugu ima planove ali ocito postoji i doza rizika zato i kazem da mozda cijena i ne bude bas najniza, s druge srane kad je kutina prodavala dionice postojala su dva ponuditelja tako da mi i to daje za pravo da postoje i neki drugi u cijeloj igri

ako je to sve tako, jedno pitanje

ZAŠTO JE DICENTA I GOSN PRECJEDNIK UPRAVE RASPISAO DOKAP PO XY CIJENI, ZAŠTO NIJ ERASPISAO PO 100 KN, TKO MU BRANI

ako nem ainteresa kao pto ovdje neki trube, lijepo dicentra raspiše po 100 kn, pokupi sve i mirn aBosna. Ovako ispada da Dicentra radi sama protiv sebe – umjesto da kupi sv epo 100 kn, oni raspipu dokap gdj eće morati platiti tko zna 150, 160, 170, i tko zn auopće koliko dionica će moći kupiti.

Ovdje se zaboravlja jedna važna stvar – da mi mali bregdžij esmo manje voiše meoćni, ali u pevecu postoj etvrtke i ljudi koji unutra imaju miljune počev od izvjesnog herr vlasnika einhella – što je on vesla sisao da če g ažednog preko vode prevesti. Im aih unutra najmanje 10ak sa milju i više kuna – TAKBI IGRAČI NISU BAS TPLKO BEDASTI I NEMOĆNI.

Pa zato jer ne moze ponudit fiksnu cijenu jer ako ponudi fiksnu cijenu onda ce morat dat i pravo da svaki dionicar ima isto pravo pa samim time dicentra ostvaruje malu mogucnost povecanja udjela jedino na nacin da veca cijena pobjedjuje moze stec veci udio sad je samo pitanje koliko ima zainteresiranjih za sudjelovanje, ali to je i dobra stvar jer cemo na taj nacin i saznat kakvi su planovi ostalih dionicara.

Kaže se u obrazloženju Peveca da smatraju kako ovo ima gotovo neznatan utjecaj na dionice postojećih dioničara. To samo po sebi pokazuje kakvo je stanje stvari, koliko dionica uistinu vrijedi i koliko su mali dioničari upravu. Jer ako npr imaš dionicu po 20 kn, a realno vrijedi 40 (što bi izvješće vjerojatno pokazalo, ali ga ne prezentiraju) uduplavanjem kapitala dokapom uz isti P/E cijena na burzi ostaje nepromjenjena. Zato i kažu da neće značajno utjecati, a to pokazuje koliko vrednuju inteligenciju malih investitora. Gospodo nitko nije slijep. To što radite je umivena eksproprijacija vlasništva malih dioničara.

Evo osvrt udruge malih dionicara Peveca

Glavna skupština 10. 4. 2018.

New Report

Close