Tu se vjerovatno krije i odgovor na pitanje zasto su krenuli u sirenje asortimana.
Da li je to cisto radi ekspanzije ili i neki hedging za buducnost to ne znam.
Osim toga tu je i nastojanje da se otvaranjem novih centara market “zacepi” te eventualnoj buducoj konkurenciji nametne prohibitivan trosak i vremenski horizont ulaska.
Nitko sa sigurnoscu ne moze rec sta ce bit sutra i s te strane sigurno je rizik ostat u dionici koju ne mozete prodat kad vidite da brod krene na drugu stranu.Prednost Peveca je sta se on pozicionira kao mjesto povoljne kupnje i koji je kao takav prepoznatljiv siroj masi i ima svoje lojalnije kupce nesto slicno kao danasnji Lidl i tu je jedna ogromna prednost jer prepoznatljivost Peveca i njegove ponude je jako poznata svima, bilo kome drugome nije lako uc na trziste i konkurirat pevecu jer za to je potrebno jako puno resursa da bi privukli kupce i onda je u konacnici upitna dugorocna isplativost ulaska u takav posao u segment koji nema toliki udio na tzristu i koji moze bit problematican u slucaju smanjene osobne potrosnje. Mene osobno interesira moguce sirenje Peveca na susjedna trzista i u tome vidim najvecu buducu vrijednost ako do toga dodje iako uprava ne misli se trenutno sirit receno iz njihovih izjava ali mislim da je to samo pitanje vremena, jer u slucaju da do toga dodje onda je ovo izuzetno prihvatljiv odnos rizika i moguce zarade, naravno nista nije tako jednostavno pravocrtno i vjerovatno ce bit uspona i padova po putu ali postoji jedna dobra prica koja ima realne sanse da se realizira, s te strane neki simbolican iznos sudjelovanja spreman sam prihvatit.Ovo definitivno nije za one koji ne mogu zaboravit na investiciju na nekoliko godina morate sami sebe preispitat u tom slucaju.
Ovdje su dobrim dijelom besmislene rasprava – valja, ne valja.
Naravno da valja i valjat će još i više. Ako dicentra ima 55 do 60, ostaje još ogroman broj dionica u rukama ne nas kokosara nego ozbiljnih tvrtki i pojedinaca – kad kazem oszbiljni, mislim ludi koji ogu prakirati miljun kuna i cekati koju godinu da naplate npr hrkač ili kralj komerce.
Tko ima novaa i moze cekati, omastit ce brk. tko nema, nece sudjeovati i kraj priče.
Sutra je zadnji dan za prodaju. Možda će biti i liparenja. Ima li već negdje na zse tablica na kojoj se vidi koliko moraju biti veći ili manji nalozi u odnosu na najbliži nalog. Ja nisam uspio naći i ne znam kako se službeno zove ta tablica. Ako tko zna nek stavi. Za HT sam neslužbeno saznao da će biti oko 50 lipa.
Našao sam. Zove se Režim pomaka cijene (tick size), tkz. MIFID2, ali tablicu na ZSE ne otvara i ne može se vidjeti koliki će biti sutra za Pevec.
Mislim da su do petka prodali svi koji su mislili prodat tako da sutra ne ocekivam nista spektakularno…
Zasto “danas” prodati po 170 kad ce ekipa u roku od 2 mjeseca nuditi najmanje 199…
Pomak bi trebao biti 2 kn
ima li gdje popis s dozvoljenim pomacima pojedinačno za dionice
Ako je ovo točno, onda je stvarno bolje da je delistiraju (a i sve druge za koje je takav pomak) jer tu više stvarno nema nikakve šanse za sitan špekulativni trejd i zaradu.
Vidjet ćemo hoće li stvarno sutra biti tako……ako jest, onda zbogom ZSE, sto se mene tice……
ne, nije tako strašni. istina, nema crno n abijelo za pevec , ali znamo da je cjenovni raspon od 100 do 200 kn
I onda idu razredi likvidnosto
Prvi razred (slabo likvidno) – pomak 1 kn
Drugi razred (likvidno) – pomak 0,5 kn
Treci razred (vrlo likvidno) pomak 0,2 kn
Pevec lako da spada u kategoriu 2 – za nju treba iznad 10 trnasakcija pa do 80
Dakle, sutra ce trgovina ici po pola kn gore ili dolje. Uopćew nije ništa dramatično, dapače da ima imalo likvdnosti i da smo u kategriji tri, koraci bi bili samo 20 lipa, dakle liparenje samo malo ozbiiljnije.
Pevec druga kategorija od 100? <200 kuna je 0,5 kuna.
Vidjet ćemo uskoro po nalozima koji budu stavljeni.
Ako je ovo točno, onda je stvarno bolje da je delistiraju (a i sve druge za koje je takav pomak) jer tu više stvarno nema nikakve šanse za sitan špekulativni trejd i zaradu.
Vidjet ćemo hoće li stvarno sutra biti tako……ako jest, onda zbogom ZSE, sto se mene tice……
[/quote]Nisam siguran kako će ovo funkcionirati na ZSE ali čini mi se da bi ovo mogla biti dobra stvar… činjenica je da se dosta rijetko liparim na bidu i da prilikom otključavanja vrlo rado udaram po asku i to vrlo rano a često i prvi ili među prvima tako da će svi ovi koji nemaju želudac i muda za to morati loviti ask na način ili da i oni lupe po istom ili će se kao i prije stavljati na bid ali ne lipu po lipu nego i po pola kune ili kunu i time brže tjerati cijenu prema gore dajući još veći bonus onima koji ulaze rano s mudima odmah po asku. E sad, naravno isto vrijedi i za obrnut smjer a to znači u svakom slučaju veću volatilnost i priliku za trejd.