Bio sam u Pevecu na Jankomiru jučer oko 11h, poprilično ljudi ima, i nekako mi se čini da dolazi ‘nako, što bi se reklo, raja. Onaj kome je u Bauhausu malo preskupo pa nađe potrošni materijal za manje pare.
Uglavnom, dosta dobro to sve skupa, čini mi se.
Ajd da i ovo vise krene
PRONAŠLI IZVOĐAČA Novi Pevecov trgovački centar u Bjelovaru gradit će tvrtka Radnik iz Križevaca
Kolega Juka je objavio nešto zanimljivo na temi BB, pa nema nekog razloga da nije i ovdje koga zanima.
Ovako piše Juka:
Hrabri Pevec jaše dalje. Logično nastavljamo sa EV/EBITDA.
EV (ENTERPRISE VALUE) je mjera koja odražava tržišnu vrijednost cjelokupnoga poslovanja. To je znači temeljna mjera koja se koristi za poslovno vrednovanje te analize portfelja, tj. koliko poduzeće vrijedi ako ga se kupi čistoga i oslobođenog svih dugova.
EV: računa se kao (tržišna kapitalizacija+financijski dug – novac – kratkotrajna financijska imovina)
Tržišna kapitalizacija=umnožak ekvalitetnog broja dionica i njihovih cijena
Tržišna kapitalizacija= 1305817 x 201 = 262469
Financijski dug računa se kao =dugoročne obveze + kratkoročne obveze financijskim institucijama +kratkoročne obveze po vrijednosnim papirima
Financijski dug= 948(Oznaka AOP 83 iz Bilance) +0 (Oznaka AOP 96) + 0 (Oznaka AOP 99) = 948
EV= 262469 (tržišna kap.) + 948 ( financijski dug) – 7617(AOP 58) – 51018 (AOP 50) = 204782
EV ilitiga vrijednost poduzeća kao pokazatelj se koristi najviše u odnosu sa EBITDA. Ovaj pokazatelj koriste najčešće investitori na burzi jer smatraju da je pouzdaniji od P/E pokazatelja. Što je manji pokazatelj EV/EBITDA to je prilika za ulaganje bolja.
EV/EBITDA_2014 =14,86
EV/EBITDA_2015 =4,74
EV/EBITDA_2016 = 204782/112930 = 1,81
@Barikb
Trenutna cijena nema veze sa zdravim razumom…to je svima jasno…jedino nije jasno što smjera većinski vlasnik po pitanju manjinskih dioničara 🙂 Uglavnom, ako na sljedećoj glavnoj skupštini osvane prijedlog za uvrštenje na redovno tržište to će biti niski start za ovu dionicu, do toga skupljanje polago na bidu…
To je za 6 mjeseci.
Jedino što može biti je da dionica kidne samo od sebe, zajedno s tržištem.
Ali mislim da to neće preko 230-250. Mada nikad ne znaš.
To je za 6 mjeseci.
Neka kolega PVC samo nastavi raditi i ulagati ovim tempom i za dioničare nema brige.
Svi znamo da je pojedincima interes cijenu fiksirati i pomalo dokupljivati, vidi se po volumenu da na ovim razinama to nema učinka.
Kada se cijena bude penjala tako će ići i volumen trgovanja…
Osim Vas cijenjeni kolega ima li još kandidata za skupštinu!?
To je za 6 mjeseci.
Neka kolega PVC samo nastavi raditi i ulagati ovim tempom i za dioničare nema brige.
Svi znamo da je pojedincima interes cijenu fiksirati i pomalo dokupljivati, vidi se po volumenu da na ovim razinama to nema učinka.
Kada se cijena bude penjala tako će ići i volumen trgovanja…
Osim Vas cijenjeni kolega ima li još kandidata za skupštinu!?
[/quote]
Dragi kolega,
Mozda udruga malih dionicara spekulanata?:-)
Koji bi jeftinije kupili, a skuplje prodali.
To je tako nesocijalisticki.
Dragi kolega,
I ne daj bože zaradili… 🙂 Te njihove fore su prozirne ko voda u čaši…ekipa bi htjela pošto poto što jeftinije pokupiti papiriće od malih dioničara ali baš im i nejde…morat će ponovno oglasit javnu ponudu ali po malo višoj cijeni ovaj put….
Dragi kolega,
I ne daj bože zaradili… 🙂 Te njihove fore su prozirne ko voda u čaši…ekipa bi htjela pošto poto što jeftinije pokupiti papiriće od malih dioničara ali baš im i nejde…morat će ponovno oglasit javnu ponudu ali po malo višoj cijeni ovaj put….
[/quote]
Na 300 bi se prikupile neke količine.
Na 250 mislim da ne.
Ali nema više vremena za to.
Iduće godine tržište ide prema gore pa će i Pevec s njim.
Evo gledajući konzervativno. Zbog pomalo agresivnog širenja (istina financijski održivog), konstantnog rasta potrošnje, marketinga za očekivati je 2019-2020g prihod od već planiranih 2mlrd kn. Uz maržu 3% to je 60mil dobiti. Najmanje toliko trebale bi pasti rezevacije jer su pravno nategnute.
Dakle godina je 2019, 2020 i prilikom objave fi na semaforu piše 120mil dobiti, a trenutna tk na cijeni 204kn je 266mil.
Godinu nakon ovih projekcija dolazi novih već spomenutih 60mil pa je to ukupno 180mil…..
E sad, sve je rizik ali ovdje se radi o klasičnoj mentalnoj blokadi odnosno strahu.
Mislim da je NPM od 3% uzeta premalena.
Kolega OldGunner i neki drugi su argumentirano prikazali stvarni EPS u rasponu od 50 do skoro 70 mil kn za 2016. s prihodom od 1.3 mlrd. Znači govorimo o 4 do 6%.
Neka je realni prosjek 5%, pogotovo tada, kad oporavak još malo uzme maha.
A postoji mogućnost i da će se radi prodaje cijele firme dobit i pumpati na 6 do 8% NPM.
S 5%, realno, to je oko 100 mil godišnje, iliti EPS oko 80 kn.
Vrijednost dionice je tada 1000 kn. Minimum.