Skupština društva će se održati 12. lipnja.
“Društvo nažalost nije objavilo financijske izvještaje, izvještaje Uprave niti izvještaj Nadzornog odbora. Preslike spomenutnih izvještaja su dostupne dioničarima koji osobno dođu u prostorije uprave Društva radnim danom od 9-12 sati. Nakon što se konzultiramo, uz pozitivno mišljenje odvjetnika objavit ćemo ih na web stranicama Udruge.
Na dnevnom redu se između ostalog predlaže zadržavanje dobiti za pokriće gubitka prenesnog iz ranijih godina, naime zbog već spomenutih rezervacija za sudske sporove izvješće za 2015. godinu je prepravljeno tako da sadrži prenesni gubitak.
Predlaže se dopuna Odluci o uvrštenju dionica na uređeno tržište tako da se određuje rok za uvrštenje dionica na uređeno tržište do 1. lipnja 2018. Ako je uprava na čelu s Juricom Lovrinčevićem stopirala uvrštenje dok se “ne utvrdi pravo stanje”, a predložena izvješća prikazuju “pravo stanje”, ne vidim zašto bi trebalo dulje od mjesec-dva za uvrštenje.
Za člana Nadzornog odbora se predlaže Mario Radić, koji je poslovni partner predsjednika uprave Lovrinčevića, te uz njega suvlasnik i član uprave Dicentre. Predlaže se i povećanje nagrade za rad članovima Nadzornog odbora u neto iznosu u visini od 7.000,00 kuna mjesečno uvećano za naknadu putnih troškova za sudjelovanje na sjednicama Nadzornog odbora. Trenutna naknada iznosi 4.000,00 kuna mjesečno.
Za revizora se pak ponovo predlaže BDO CROATIA, koji je pak potvrdio i originalna izvješća za 2015. godinu i nova koja sadrže ogromne ispravke.
Iz gore navedenog mislim da je jasno koliko je trenutnoj upravi stalo do odnosa prema dioničarima i zajedničkoj imovini Društva. Iz tog razloga ponovo pozivamo dioničare koji namjeravaju Udruzi dati punomoć za zastupanje da pričekaju nekoliko dana dok ne izradimo šprancu prijave i punomoći kako Uprava ne bi imala razloga odbiti prijavu zbog greške pri popunjavanju.”
Stalno govorim da su mali dioničari sami krivi za odnos kakav imaju kod većinskih vlasnika jer niti ne idu na skupštine, niti postavljaju pitanja niti išta treće…
Ali ovo je stvarno previše. Do kraja travnja su na FINA-u predani izvještaji u svrhu statistike (to je rok, a s obzirom da ova Uprava radi sve po zakonu pretpostavljam da su ga ispunili), a usput su mogli predati i GFI da su htjeli, u tome ih nitko ne sprječava. GFI očito postoji jer se i pozivaju na njega u ovoj smiješnoj prezentaciji, a i dijele ga u prostorijama Društva.
Provjerio sam nadležne Zakone, konzultirao se s kolegom pravnikom i revizorom, i s obzirom da nema nikakvih ograničenja priložiti ću izvještaje ovdje čim ih dobijem. Razumijem Snowlepa da mu se ne da više s njima natezati kada hrabro dolaze na prosječnog forumaša s par odvjetnika u pratnji. A kolega forumaš (ako se ne varam @MarkoOs, ako sam fulao ispričavam se) koji tamo radi i koji ovo redovito čita, ako ima malo obraza, može me preduhitriti.
Sve je to točno. Kada većinski skupi dovoljno jednog dana, a stječe svaki
dan i na burzi i van burze, dugoročno bi trebala doći na svoje vrijednost dionica.
Ne mogu vjerovati da bi većinski htio nešto osim uvećanja vrijednosti
prije svega organske i burzovne naravno.
Dok traje faza skupljanja to je tako. Meni se to čini logičnim.
Dionica košta 26 eura, a generira 10-ak eura dobiti najmanje godišnje.
Prihoda su rasli u 2016, za nekoliko stotina milijuna kn, i blizu 2 mlrd ne izgledaju nerealno.
Dobit prije oporezivanja je 28,7 mil. kn, dok je dobit nakon oporezivanja 12,5 mil. kn. Iz toga proizlazi da su platili 16,2 mil. kn poreza na dobit te da im je porezna osnovica za dobit 81 mil. kn. To znači da su prijavili oko 52 mil. kn rashoda koji im nisu porezno priznati (najvjerojatnije rezervacije i vrijednosna usklađenja). Ako te rashode ne budu imali iduće godine (a ne bi trebali jer su sad očistili bilancu) i bez daljeg napretka u poslovanju, dobit nakon oporezivanja trebala bi im biti 66 mil. kn.
Ja bih još dodao da su u procjeni posl. za 2016. (skinuo s njihovog weba) dali procjenu od 19,493 mil kn neto dobiti, a to su opravdali ispravkom pozicije prenesenih gubitaka za rezervacije po započetim sudskim sporovima po načelu opreznosti u cilju iskazivanja poštenog i istinitog rezultata…, a iznos je bio (tih rezervacija) 93,768 mil kn
vidimo da je sad taj ‘rezultat’ poslovanja još pošteniji i istinitiji, pa bih ja te rezervacije zaokružio na ravno 100 milja kuna
Kao mali dioničar Peveca samo ću komentirati da je žalosno da ova država sa svojim regulativama kao i u bezbroj drugih situacija dopušta ovakve makinacije sa izvješćima bez obzira u kojem režimu se dionica nalazi.Jer koji je onda smisao dioničkog društva ako se jedan na početku manjinski dioničar služi prljavim rabotama da postane većinski na uštrb ostalih dioničara.Gdje je tu legitimnost njegovog vlasništva?***obrisano***Ali on samo koristi ono što mu je zakon dopustio.Dok se ne promjene nemoralni zakoni u ovoj državi nećemo daleko dogurati.
Šta reć , koju posluku porati
rezervacije 90 milijuna kuna
Neslužbeno se doznaje da Revizor nije uopće izrazio mišljenje o istinitosti prikaza rezultata.
Doznaje se, također neslužbeno, da je uprava prepravila izvješće za 2015. dodajući 60 mil. kuna dugoročnih rezerviranja i skoro 30 mil. kuna obveza za poreze i kamatu, te dodala 22 mil. kuna potraživanje za porez od hypa.
Neslužbeno su prihodi od prodaje su veći 18%, a prihodi od naknadno odobrenih popusta viši za 62%.
E sad pazite rashode za 2016. godinu… neslužbeno se doznaje da su povećali amortizacijske stope i da je taj efekt 10,5 milijuna kuna (skoro duplo).
Neslužbeno se doznaje i da je vrijednosno usklađenje kratkotrajne imovine: 24 milijuna kuna (neizvjesnost u namirenju tražbine prema Hypou koju su oni uveli kao ispravak stanja na kraju 2015. godine, i milijun kuna za panprodukt), i PLUS na to 24 milijuna kuna rezerviranja za nekurentne zalihe i još 7 milijuna kuna za potencijalnu poreznu obvezu ispravka pretporeza temeljem primpredaje nekretnine u osijeku.
Znači čak i ako su svi ti troškovi koji se neslužbeno doznaju u rdig čiju istinitost revizor, neslužbeno se doznaje, nije potvrdio, realni (valjda jedan dio je), oni bi trebali biti jednokratni (osim amortizacije), i neslužbeno se doznaje da su time smanjili bruto dobit za 55 milijuna kuna. I nije mi jasno zašto su uopće plaćali porez na dobit i to po efektivnoj stopi od 57% ako ipak još uvijek imaju preneseni gubitak.
@snowlep
Sto je ovo??? Ako bi i pola toga bilo tocno ovaj Pevec treba zatvoriti na jedan kvartal i sve dobro protresti! Ima li netko nadezan za to provesti?
sad mi je jasan manevar s ovom brljotinom od izvještaja – pa oni će na skupštinu donijeti revidirano izvješće, ali tražit će od ljudi da glasaju na temelju ove brljotine. jer sigurno skupština nečće čekati da skupštinari par sati prouče izvješća
kakvi frajer ovi momci. i onda bi im ja trebao vjerovati da će oni izlistati dionicu do 2018. aha. lepo će oni sakupiti ispod 200 koliko im treba i onda 2018 poništiti odluke skupštine npr. zbog neopravdano visokih troškova ili ne ke slične papazjanije
Znači na pevec.hr još uvijek stoje izvještaji za 2015. koji pokazuju dobit od 24 milijuna kuna i zadržanu dobit od 14 milijuna kuna, za koje je nezavisni revizor BDO izrazio mišljenje da u svim značajnim odrednicama istinito i fer prikazuju financijskih položaj na dan bilance i financijsku uspješnost i novčane tijekove za 2015. godinu sukladno Zakonu o računovodstvu i Međunarodnim standardima financijskog izvještavanja koji su na snazi u Europskoj Uniji.
U isto vrijeme, Uprava skriva izvještaje za 2016. godinu sa značajnim ispravkama za 2015. godinu i što je revizor rekao o tome, a predlaže da se ponovo izabere isti revizor.