Hrvatski radio – Dnevne novosti danas u 15.00:
Između ostalog novom ministru gospodarstva Polančecu postavljeno je i pitanje u vezi poskupljenja plina u Hrvatskoj. Odgovorio je (interpretiram):
– Cijene plina u svijetu svakako utječu na cijene plina u Hrvatskoj ali u ovom trenutku ne može reči šta će biti sa istima i kakve će one biti..
– Idući tjedan – ako ne idući onda onaj tjedan iza “posjetit ću prvo Petrokemiju” kao velikog potrošača plina radi dogovora da li će i koliko biti poskupljenje plina.
– U svojem odgovoru nije spomenuo HEP koji je prvi največi potrošać plina……….
Za očekivati je da to ne će biti jedina tema razgovora već da će u sklopu toga biti riječi i o povečanju cijene gnojiva i o ostalim bitnim temama za PTKM, moguća privatizacija i njezin način provodjenja. Formiranjem nove vlade otvara se put za definiranje tih pitanja………..
industrija umjetnih gnojiva u svijetu je u velikom zamahu koji zapravo tek počinje. Za ptkm je počeo prošle godine (vidi se i po rezultatima), a idućih pet godina potražnja za gnojivom će eksplodirati. Nema sumnje da će i cijena dionice (kao što je već lagano počela) nastaviti kontinuirani rast. Sad nam preostaje samo sjediti i uživati. Kako vidimo i dragi prijatelji iz Bank of New York počeli su pritisak na rast dionice.
živjeli.
Na ptkm trenutno gledam kao na građevinare ili brodare prije godinu i pol – dvije. Sve u povojima i pravi rast tek slijedi. Sjećam se kako mi brokerica jednom prilikom u zabi govorila da se riješim VDKT na 600 a kupio ga na 90 jer ne valja firma. a vidi di je sad – 4000 kn. poljoprivredni sektor kod nas je tek u povojima i gledano kroz 5 godina ulaganje u takve dionice je jako isplativo jer su podcijenjene do bola.
DINKIĆ: MINIMALNA CIJENA ZA 51 ODSTO NIS-a DVIJE MILIJARDE EURA
http://www.biznis.ba//index.php?option=com_content&task=view&id=23997&Itemid=59
GAZPROM: GASOVOD GARANTUJE SRBIJI STATUS TRANZITNE ZEMLJE
ali odluka da li će do prodaje doći i na koji način, u potpunosti je na srpskoj Vladi, saopštio je “Gazprom”. Kako je navedeno u saopštenju, ostvarenje projekta “Južni tok” i izgradnja postrojenja za prenos gasa mogu da obezbijede sve neophodne uslove za stabilnu i pouzdanu isporuku gasa, ne samo za Srbiju, nego i za druge evropske zemlje, piše Blic.
Uspješno ostvarenje ovog projekta bi, takođe, garantovalo neprekinutu isporuku dodatnih količina ruskog gasa potrošačima u Srbiji i u drugim zemljama, ukazao je “Gazprom” povodom ponude Vlade Rusije srpskoj vladi o sklapanju Sporazuma o saradnji u oblasti energetike. [/b]
http://www.biznis.ba//index.php?option=com_content&task=view&id=23998&Itemid=59
Iz gore navedenog jasan je ruski interes za zemlje iz regije, uključimo u ovu priču i rafineriju u Bosanskom Brodu koja je u ruskom vlasništvu.
Do 2011 godine u RH slijedi postepena liberalizacija tržišta plina,Ovako kad malo bolje pogledamo tko će koga više trebati u narednih 3-5 godina INA – Petrokemuju ili Petrokemija – INU.
S druge strane treba naglasiti da u narednih par godina Petrokemija neće biti jedini proizovodjač umjetnih gnojiva u RH:
Strani investitori žele graditi dvije tvornice umjetnih gnojiva
21.08.2007.
http://www.poduzetnistvo.org/novosti.php?subaction=showfull&id=1187689574&archive=1187006808&start_from=&ucat=&select=novosti&ar=1
.
Na ptkm trenutno gledam kao na građevinare ili brodare prije godinu i pol – dvije. Sve u povojima i pravi rast tek slijedi. Sjećam se kako mi brokerica jednom prilikom u zabi govorila da se riješim VDKT na 600 a kupio ga na 90 jer ne valja firma. a vidi di je sad – 4000 kn. poljoprivredni sektor kod nas je tek u povojima i gledano kroz 5 godina ulaganje u takve dionice je jako isplativo jer su podcijenjene do bola.
Kroz 5 godina više nego sigurno,a ja sam uvjeren da će već i ova godina donijeti bar 50tak % [pray][pray]
Ovisi kako gledate kolega…teško da će oni imati istu cijenu kao i Petrokemija za plin, ako ide preko Ine. A proteći će i dosta vremena dok se seljaci ne uvjere u kvalitetu novih proizvoda, pa ako uračunate “brzinu” realizacije investicija u hrvatskoj…5 godina smo mirni…(Rockwool je odličan primjer sporosti) zato straha od konkurencije zasad nema…ja se ipak računam operjati prije neg oni otvore tvornicu[cool][thumbsup][cool]
a i sem toga talijanska ulaganja su smijesna pa nebi ih mogao nazvati konkurentskima bar sto se ptkm tice
p.s.
Na ovaj trend i ovu dionicu nas je uputio kolega panda prije par mjeseci – hvala mu na tome, a poslije sam je i ja malo proučio.
da, da..jesam ali neka onda i investitori pogledaju kako je i ona roknula za 50% jer je bila relativno napuhana…da, to je bilo u osmome mjesecu zbog subprime-a, no roknula je a postoje fundamenti (jer nitko ne ogranicava rast cijene proizvoda, sto se dogadja u nas)…
i da, jos jedna novost…kako se priblizavamo EU, uvodi se nova regulativa gdje ce biti moguce/zakonito od brokera/velikih banaka/kapitalista vrsenje ”SHORT SQUEEZA’…sto danas nije moguce pravno….
zamislite sto se ona moze dogoditii gdje imam mnogo malih igraca (a u ovoj dionici sigurno da jer su navuceni….)da krene stampedo prodaja od hypo-a, mnogi su pod marginima pa krenu margin callovi…
pretpostavljam da ima mnogo na skrbnickom od HPB-a….
da li ste se zapitali da nije to mozda cilj hypo-a, da navuce na kupnju (jer on prodaje) pa da se onda pocme istresavati sa preostalom kolicinom (30-40000)…povuce prodaju prema dolje i onda sve to pocisti ispod 250 kn?
a upravo se to i dogodilo kod LRH, navlacenje na kupnju od Ostoje, prema 7000 i onda dolje! pljas na 4500
pozdrav malim investitorima…
pps. svima je ovdje meni se cini interes da se iskrcaju na 330-350, a vi kupuje…
Goran8: ” p.s. Na ovaj trend i ovu dionicu nas je uputio kolega panda prije par mjeseci – hvala mu na tome, a poslije sam je i ja malo proučio. ” da, da..jesam ali neka onda i investitori pogledaju kako je i ona roknula za 50% jer je bila relativno napuhana…da, to je bilo u osmome mjesecu zbog subprime-a, no roknula je a postoje fundamenti (jer nitko ne ogranicava rast cijene proizvoda, sto se dogadja u nas)… i da, jos jedna novost…kako se priblizavamo EU, uvodi se nova regulativa gdje ce biti moguce/zakonito od brokera/velikih banaka/kapitalista vrsenje ”SHORT SQUEEZA’…sto danas nije moguce pravno…. zamislite sto se ona moze dogoditii gdje imam mnogo malih igraca (a u ovoj dionici sigurno da jer su navuceni….)da krene stampedo prodaja od hypo-a, mnogi su pod marginima pa krenu margin callovi… pretpostavljam da ima mnogo na skrbnickom od HPB-a…. da li ste se zapitali da nije to mozda cilj hypo-a, da navuce na kupnju (jer on prodaje) pa da se onda pocme istresavati sa preostalom kolicinom (30-40000)…povuce prodaju prema dolje i onda sve to pocisti ispod 250 kn? a upravo se to i dogodilo kod LRH, navlacenje na kupnju od Ostoje, prema 7000 i onda dolje! pljas na 4500 pozdrav malim investitorima… pps. svima je ovdje meni se cini interes da se iskrcaju na 330-350, a vi kupuje… http://finance.yahoo.com/q/bc?s=TNH&t=1y&l=on&z=m&q=l&c=
Poštovani kolega:
1. Navedena dionica Terra Nitrogen Company, L.P. (TNH) je pala za cca 50% jer je skočila 7 puta od početka prošle godine što je impozantan rezultat, svi koji prate tržište razumiju motiv malih ulagača da kapitaliziraju dobit. Nakon korekcije 3 mjeseca poslije cijena se stabilizirala na istoj- sadašnjoj cijenovnoj razini jer je prate kvalitetni fundamenti.
Svakako smijer kretanja ove dionice na US marketu treba gledati kroz prizmu cijelog marketa i padajućih indeksa . Svi oni koji prate US market znaju o čemu je riječ a evo mali primjer od petka
Dow – 1.92%
Nasdaq – 1.95%
Terra Nitrogen Company, L.P. (TNH) + 6,67%
2. Što se tiče malih dioničara u PTKM.
Kolega uzmite za primjer sve likvidnije dionice na RH tržištu i točno pogledajte broj dioničara pa će vam sve biti jasno.
Broj dioničara u svim brzorastućim dionicama se znatno povećao a Ptkm je u zadnjih godinu dana izgubila više od 1300 dioničara i pala na smješan broj, podatke možete naći na godišnjim i kvartalnim izvještajima, i ja sam već pisao o tome i naveo točne brojeve.
Mali investitori su već istisnuti dobrano iz PTKM nakon 2Q 2007, jer su mnogi tada izašli i kupovali druge brzorastuće dionice.
Za one koji neznaju najveća protrgovana vrijednost od 320kn na PTKM je ostvarena u prvoj polovici prošle godine a današnja cijena je 315 kn.
Mali dioničari nakon svibnja 2007 godine su polako napuštali ovu dionicu.
Precizno:
Broj dioničara možete naći u tablici A
http://www.zse.hr/userdocsimages/financ/PTKM-fin2007-3Q.xls
broj dioničara na dan 3Q 2007 je 1.677
http://www.zse.hr/userdocsimages/financ/PTKM-fin2006_31-12-2006.xls
Broj dioničara na dan 31.12.2006 2.901
Na temelju javno dostupnih invormacija broj dioničara se točno smanjio za 1224.
Najviša protrgovana cijena od 320.00 kn je postignuta 13.04.2007 i jasno je da se broj dioničara smanjivao jer su očekivali nevjerojatan rast a uslijedila je stangacija i pad sve do 260kn i to nekoliko puta.
Pogledajte samo koliko su u međuvremenu mnoge druge dionice narasle i bit će vam jasno zašto se broj dioničara smanjio.
Koliki je pomak firma napravila u zadnjih 12 mjeseci vidljivo je iz njezinih financijskih izvještaja a cijena dionice je i danas niža od najviše protrgovane od 13.04.2007.
Petrokemija očekuje 50 milijuna kuna dobiti
http://www.presscut.hr/web%20Sharing%20ZON/12-2007/27-12-2007/www.t-portal.hr/Presscut_7289145.pdf
P.S.
Imam dionice PTKM i ovo nije nagovor na kupnju ili prodaju.
Sve informacije nastojim dokumentirati linkom, i bez obzira na sve nikome ne preporučam da kupuje ili prodaje bilo koju dionicu na temelju foruma a da istu nije dobro prostudirao.
Forum je mjesto gdje najlakše možete doći do javno dostupnih informacija, i mjesto gdje možete nešto naučiti, zato ne nasjedajte na priče o lakoj zaradi a s druge strane ne prodavajte bezglavo svoje dionice.
Zaradu i rizik snosimo sami.