I Ajax je nekad harao Europom bez pravog konkurenta, danas bi ga dobio i Slaven Belupo.
Oni koji ih nisu citali to mogu ukratko napraviti tako što će pročitati
http://www.cartmann.com/category/petrokemija/
Stojim iza svojih analiza.
ekipa, poceo je cartmann sra.. gelere, to je signal da cemo opet prema gore:-)
Guba vas je citati. Samo mi kokice fale [smiley]
U pravu si kolega Alien!
Stvarno ova močvara 12tog mjeseca ima razne posljedice po investitore/forumaše. Šta će tek biti za neradnih dana?
PROIZVEDENA OVOGODIŠNJA MILIJUNTA TONA
Friday, October 19, 2007
Danas je u Petrokemiji proizvedena ovogodišnja milijunta tona mineralnog gnojiva. Plan proizvodnje za devet mjeseci premašen je za 7,5 posto. Sva postrojenja su u radu. U tijeku su intenzivne pripreme za remont koji se planira u siječnju 2008. godine.
NAJVEĆA PROIZVODNJA U POSLJEDNJIH 10 GODINA
Tuesday, December 11, 2007
U nastavku je istaknuo kako je dobro što se možemo za ovu godinu pohvaliti s pozitivnim poslovnim rezultatima. «Imali smo dovoljno plina i proizvest ćemo gotovo 1.300.000 tona gnojiva u 2007., što nam je najveća proizvodnja u posljednjih 10 godina
Netreba imati nadprosječni IQ da bi se shvatilo kakvi će biti rezultati u zadnjem kvartal s obzirom na gore navedene datume
Svi izvori podataka su iz : http://www.petrokemija.hr/Default.aspx?tabid=52
uff..čitam ovu temu već dugo i nisam baš nešto aktivan na njoj ali koliko se sjećam cartmman je davao kritike na ptkm kad je ona bila cca. 230 kn da bi onda nakratko skočila do 320 i buć, već puno mjeseci čami ispod 300..sječan se nekih tendera u drugo pa evo sigurno trećem mjese cu ali niš ni od toga…
—stječe se doja da dostaljudi imaju dionicu i vjeruju u nju a bome i drukaju za nju i čim se pojavi neistmišljenik ..bum pljuvačnica…..
kao što rekoh , nesam baš pre aktivan na temi ali se sjećam da se taj tender najavljivao kao gotova stvar ali nevidim da itko piše protiv tih proroka…
bjdevaj..imam dionice ptkm..i držim .-..ali volim i pročitati drugo mišljenje a ne samo hvalospjeve…
hmm..odo ja nazad na poljoprivredu[thumbsup]
kao što rekoh , nesam baš pre aktivan na temi ali se sjećam da se taj tender najavljivao kao gotova stvar ali nevidim da itko piše protiv tih proroka…
Jedno vrijeme je glavna zezancija bila “tko ce ovaj tjedan kupovati petrokemiju”, jer se svaki tjedan pojavljivao novi “siguran kupac”, od Mađara, preko Turaka, Svicaraca, Rusa, Svedana, Austrijanaca,…ne znam koja nacija do sad nije kupovala PTKM. [sealed]
Navijanje svi jasno vide samo se nitko (osim mene kad mi je dosadno) ne zeli upustat u polemike s navijacima/navlakačima jer znaju/znamo da to nema smisla. [smiley]
bio sam na tvom sajtu. analiza PTKM od prije nekog vremena ti je OK. BTW, onaj freak sa opcijama na čiji se blog može stići preko linka sa tvojeg foruma , me totalno zaintrigrao. imaš neki info kako se može doći do njega?[huh]
U Večernjem listu objavljeno. Petrokemija je drugi največi potrošač plina u Hr. Predloženi novi sustav povezivanja plinovoda u regiji omogučit će PTKM da drugačije nego sada bira dobavljača i ugovara cijene svoje osnovne sirovine – plina:
Stvaranje NETS-a – najvećega plinskog sustava u regiji
Autor Zdravko Cesar
Prije desetak dana u Budimpešti je mađarski MOL dao novu inicijativu o stvaranju NETS-a (New Europe Transmission System), plinovoda koji bi spojio velik broj zemalja srednje i jugoistočne Europe, među kojima i Hrvatsku.
Uzori
Zapravo je riječ samo o povezivanju dosadašnjih plinovoda koji služe prije svega za opskrbu plinom pojedinih država, a međusobno su vrlo loše ili čak uopće nisu povezani.
Uzor je zapadna i sjeverna Europa, koja je vrlo dobro povezana interkonekcijama, dok su na ovim prostorima tržišta uglavnom podijeljena, malena i nepovezana.
U budućem sustavu NETS-a trebali bi se naći Geoplin iz Slovenije, MOL, Transgas iz Rumunjske, Bulgargaz iz Bugarske, BH Gas, Srbijagas te austrijski OMV i Hrvatski Plinacro. Sve su to vodeći operateri plinskog biznisa u pojedinim zemalja i udruživanjem u zajedničku kompaniju (i plinski sustav) stvorio bi se novi plinski sustav.
Prema sadašnjim izračunima, on bi bio na trećemu mjestu u cijeloj Europi s ukupnom duljinom od 26.854 kilometra plinovoda i sa šest tisuća zaposlenih, a pokrivao bi tržište od 68,5 milijuna ljudi. Usporedbe radi, najveći sustav takve vrste u Europi francuski je GRT gas koji ima plinovode u duljini od 36.600 kilometara.
Puno priče, ali…
Činjenica je da su mnoge vlade govorile o takvom spajanju, kaže Ferencz Sabolcz, potpredsjednik MOL-a za komunikacije, ali konkretnijih poteza nije bilo. Sada to trebaju učiniti kompanije koje se bave tim poslom, ali naravno uz potporu politike jer je uglavnom riječ o državnim tvrtkama.
Da bi se, na primjer, doveo plin od Mađarske do Hrvatske, treba proći kroz četiri različite tarife, a u NETS-u bi vrijedila samo jedna. To pojednostavljuje prijevoz, a da se i ne govori o tome da je cijena plina što se kupuje u velikim količinama znatno niža pa se postaje ozbiljan kupac.
Već sada se razmišlja i o javnoj ponudi (IPO) dionica buduće kompanije, koja bi bila na burzi i najvjerojatnije vrlo zanimljiva mnogim financijskim organizacijama, fondovima itd.
Hrvatski sudionik velikoga plinskog projekta trebao bi biti Plinacro, u kojem smatraju da je prerano izjašnjavati se o toj ideji, ali je jasno da moraju biti zainteresirani.
markoc5: ” kao što rekoh , nesam baš pre aktivan na temi ali se sjećam da se taj tender najavljivao kao gotova stvar ali nevidim da itko piše protiv tih proroka… ” Jedno vrijeme je glavna zezancija bila “tko ce ovaj tjedan kupovati petrokemiju”, jer se svaki tjedan pojavljivao novi “siguran kupac”, od Mađara, preko Turaka, Svicaraca, Rusa, Svedana, Austrijanaca,…ne znam koja nacija do sad nije kupovala PTKM. [sealed] Navijanje svi jasno vide samo se nitko (osim mene kad mi je dosadno) ne zeli upustat u polemike s navijacima/navlakačima jer znaju/znamo da to nema smisla. [smiley]
ovako pišeš isključivo zato jer si neinformiran. Istina je slijedeća. Rusi su bili u tvornici i interesirali se za kupovinu. Austrijanci su davali 400 kuna po dionici u vrijeme dok nije napravljena pretvorba duga u kapital. Slovenci su davali oko 200 kuna. Što se tiče Švicaraca radi se o AMEROPI i kako stvari stoje oni neće biti zainteresirani zasada. Međuti oni su ušli u Hrvatsku preko firme Žitni terminali (ona je u tvom susjedstvu) tako da se situacija možda i preokrene. Slovaci također iskazuju interes za kupnju i mogli bi biti jedan od većih kandidata. O YARI je suvišno govoriti jer je ona jedan od najvećih igrača u ovom biznisu i zna se da su davali gadne pare još prije 10 godina.
Ovo su sve provjerene informacije, a tvoje piskaranje nema veze sa realnim podacima. Svoje informacije crpiš iz dnevne štampe, a to je jednostavno premalo za ovakvu tvornicu. Moraš si dati malo više truda prijatelju.
živio.
Mika ,kako mozemo znati koliko ima istine u tvojim navodima , obzirom da su to itekako interesantne informacije ukoliko su istinite???
Nemoj ovo svatiti kao provokaciju.[thumbsup]
mika…kao što sam reko, nisam dovoljno informiran…odmah sam to naglasio ali se dobro sjećam silnih najava tendera..upravo sam se na to osvrnuo..to se trebalo odigrati tamo negdje u drugom mjesecu a, nije …mnogo je ljudi ušlo u dionicu upravo zbog tih najava..ne tvrdim da se prodaje neće provesti već da se puno pisalo i uvjeravalo da je drugi mjesec dead point a to se nije desilo …
…svako toliko bacim okomna ovu temu i uvjek se puše u istom smjeru i sad se pojavi neko tko malo skrene vjetar i odmah pljuvanje po njemu…
pozdrav
u jučerašnjem jutarnjem ima veliki članak o budućnosti cijene hrane u idućim godinama. Iz takvih analiza nije teško zaključiti što će se u budućnosti događati sa tvornicama umjetnih gnojiva. Izlazna cijena gnojiva će divljati i tu će se zarađivati kao nikad. Nije slučajno da je potražnja za kutinskim gnojivom u ovom trenutku duplo veća od proizvodnih kapaciteta. Proizvođači hrane nemaju izbora , a logika profita ih vuče na pojačanu proizvodnju i samim tim pojačanu potrošnju umjetnog gnojiva. Oni koji imaju plin i ovakve tvornice u svom vlasništvu u idućih 10 godina gospodariti će svjetskom ekonomijom.
Vrijednost kutinske tvornice raste iz dana u dan i kako sam već napisao raspon tržišne i realne cijene dionice postaje nenormalan. Neki su toga svjesni, a neki na njihovu žalost nisu.
Za prijatelja PETINU samo kratko sve je onako kako sam napisao. I zainteresirani i cifre.
Za prijatelja markoc5 slijedeće: tender je trebao biti u 3 mjesecu ove godine, ali očito da je u fondu sitacija malo složenija. No po meni i bolje da ga nije bilo jer sada tvornica može prodati duplo bolje.