– vidim puno toga je danas rečeno…
– pitao bih zašto cijena nije viša kad vrijedi puno više i kada ima potencijala (i ja se tu slažem, ali…) zašto recimo nije barem na 500 kn ?
– postoje i neki drugi razlozi kao kod još ponekih dionica da cijena stagnira ili pada…
– što se tiće izlaska na ulice, tu je ž. klaus odigrao jako dobro ali tvrdim da klaus nije više onaj ”ratoborni” (moje mišljenje) i sada je u drugoj situaciji…
– i dalje tvrdim da će radnici srušiti cijenu samo je pitanje da li sveukupna situacija na našem tržištu bude lošija, bolja ili jednaka u to vrijeme, pa tako može ispasti da kolega koji se nakrcao i nije izgubio osim vremena i doveo se u stanje neizvjesnosti
– ponovit ću da vjerujem u petrokemiju i nisam niti prestajao ali nastojim biti objektivan jer sam se mnogo puta prevario u tajmingu ulaska te iako ne i izgubio na nekoj dionici ipak to u stvarnosti jesam (paradoks ? – ne) jer sam sa tom lovom mogao lijepo okrenuti mnogo dok sam morao čamiti i čekati rast
… ima toga još ali ne dami se više pisati.
Pa šta je ovo, novi val pesimizma?!
Vrijeme će pokazati…tko je u pravu…
Puno je toga rečeno što stoji i što ne stoji, no sve to ne mijenja činjenice o izvrsnom poslovanju.
Tko misli da je ovo loša investicija, sretno mu bilo drugdje. A tko misli da je dobra, nek mu je još sretnije…
Počeli smo se ponavljati, stalno iste teme, počela su i osobna prepucavanja, bezveze je napadnut BBoss…
Mislim da (mi) je bolje ne pisati neko vrijeme, a možda i svima na ovoj temi dok se nešto novo ne dogodi. Ovako nas se proziva navlakačima itd.
Ostajem koliko treba u Petrokemiji!
Pozdrav svim kolegama dioničarima![thumbsup][thumbsup][thumbsup][bye]
pozdrav čađarima.
odgledao sam ekran ove dane,preživio
sredinu studenog,i slažem se sa bucom.
čitam Vas i uživam,čvrst i postojan u pozicijama.
Doći će i naših pet minuta[thumbsup]
stvarno ove riječi u posljednim postovima su pored svega optimizma, crna strana ove sapunice, na žalost…
i kad se ovako sukobe interesi, nekoga što želi neš napravit kao vlada u ovoj priči i interesi radnika(o kojima je pisao g. cartman), na kraju mogu svi izgubiti (npr. sunčani hvar), ako se traži previše od nekoga kojeg još nisi upoznao, može se desit, da ga stvarno ni nikad nečeš upoznat….
kod akvizicija u svijetu i moguči scenario za petricu, ne ide se više da se nešto plača po fer cijeni, nego da se sve napravi da do toga i ne dođe…(moguče razlike ako to uspiju idu u švajcarsku ili na kajmanske otoke)….
ptkm, da nema ovih globalnih pomaka oko hrane u svijetu, mogu ju sutra zatvorit i tu se 100% slažem sa mikom, sada je pravi trenutak za prodaju, neka se jači vlasnik brine o tome šta če biti sa firmom za 15 godina,
iako sada izgleda, da bi to moglo biti loše za zaposlene, oni če u budučnosti još više izgubiti ako se ne završi priča, na žalost i njihovu nesreču oni toga nisu svjesni….. nego kako jim je neko rekao, da uz određene uvjete mogu poslovati profitabilno i dao mogučnust, da jim da prst oni bi cijelu ruku i više( a šta su radili 40 god.?)….zato se i vlada gubi u ovim mogučnosti, šta god da naprave, neko če biti nezadovoljan……
svako če morat malo popustiti i može biti win-win kombinacija za sve- inače….[pray]
a inače oko cijene vreča gnojiva, tačno je što se navodi (seljak kupuje jeftinije) ali je i tačno da ide ptkm gnojivu za izvoz u eu jer je tamo jača kupuvna moč i naravno da če seljak ako ovako nastavi lošiju gnojivo za par godina plačat isto kao od petrice ako če još postojat…… etc.
ali i dalje hold[thumbsup]
Ja sam kupio dionice na dugi rok, sve ostale dionice osim par njih njihova vrijednost je jako visoka dok cijena PTKM je ispod svjetskog prosjeka ali i našeg…….ja jedino mogu kupiti još dionica, ako cijena padne ispod 260 opet ću kupovati, dakle nema prodaje a i biti će lock up period za dioničare PTKM po modelu za INU za dio koji će kupiti radnici…. Sada čekam rezultat za cijelu godinu……………..A on je pozitivan, i sam Mesarić je izjavio PTKM je ovu godinu poslovala pozitivno, a koliko to ćemo vidjeti[thumbsup]
Da ne ponavljam kolege s argumentima, koji su većinom i moji razlozi zašto sam kupio dionice PTKM…istina nisam očekivao razinu od 1000 kn, ali bar 330… Najvjerovatnije prilikom sljedećeg napada na 300 izlazim ili eventualno poslije godišnjeg izvješća.
ne znam ako ste svi vidjeli ovo…..
ništa novo, tek da nam ptkm ne ode na 5 stranicu….[wink]
Upravo suprotno, bakica ce mozda pozeljeti nesto kvalitetnije za svoje cvijece, kazem, mozda. Seljak gleda uštedjet svaku lipu jer kad se to skupi dobije fin iznos uštede u čarapi. U Splitu se prodavao petrokemijin gnoj i neko strano noname gnojivo koje je bilo jeftinije. Na 500 vreca tog jeftinijeg bi se prodala 1 vreca petrokemijinog, tako da covjek vise ne prodaje petrokemijino jer ga nitko ne kupuje. To je realnost, isto kao i guzve ispred hipermarketa šrot robe i niske cijene, ostalo je utopija.
Legendo,
Hvala na svim Tvojim postovima jer sam zahvaljujući tvom „pesimizmu- realizmu “ puno naučio i danas ne očekujem da će Petrokemija za mjesec dva na 700- 800 – 1200 kuna jer znam da za takvo nešto treba puno više od pisanja na forumu i velikih želja ali godišnja zarada bez privatizacije od 40-50% je sasvim pristojna.
Jedino ako dođe do privatizacije cijena bi mogla explodirati i preći gore navedene razine.
Tvoje postove uvjek rado čitam i iznimno te cijenim i poštujem ali stvarno ovo što govoriš za gnojiva JE
NETOČNO
1.- jasna je cijena i kvaliteta ovog brandiranog proizvoda i nije potrebno sada na stranici 1108) svima to ponavljati ( i sam Mesarić je to nekoliko puta naglasio, ima tu još puno linkova ali.bla bla … i na kraju proizvodnja 1,3 miliona tona ove godine.)
2. Slovenija je razvijenija zemlja od RH a tamo Petrokemija danas opslužuje 70 % tržišta države Slovenija bi barem mogla birati i uvoziti iz Austrije, ,Srbije, i ostalih zemalja umjetno gnojivo da je je omjer kvalitete i cijene bolji
3. Poslom kojim se bavim imam priliku često otići u BIH, – postoje dijelove te zemlje gdje je rat učinio svoje i kao da je vrijeme stalo (vremeplov ) , standart 100 – 150 EURA a seljaci koriste gnojiva iz Kutine jer su puno kvalitetnija od gnojiva iz mješaonica i jeftinih ruskih gnojiva.
Vjeruj mi seljaka je teško prevarit dva puta i zato vjeruje isključivo gnojivu iz Kutine.
Teško će mu pasti i jako ekonomski pogoditi povećanje cijene gnojiva ali će ga i dalje kupovati, pogotovo ove godine kada je zbog suše prinos podbacio, a svi oni koji su koristili pravilnu agrotehniku (upotrebu umjetnih gnojiva + hibrida) ostvarili su skoro pa iste prinose kao u doba hidrometeorloško povoljne godine. Kako je i Mesarić naglasio ove godine imamo veću potrošnju umjetnih godina nego lani.
Seljaci neće opet riskirati i pa u nedovoljnim količinama upotrebljavati umjetna gnojiva a kamoli experimentirati sa nekim iz mješaonica ili jeftinih Ruskih gnojiva.
Vjeruj mi psihologiju seljaka izvrsno poznam i govorim ti iz prve ruke, a tamo neki prodavač na Jadranu u nekoj lokalnoj poloprivrednoj “apoteci” nemože ti biti mjerodavana osoba za cijelu RH, a kamoli za zemlje regije. Zato uz dužno poštovanje prihvati savjet i propitaj se malo šire o kvaliteti proizvoda.
Budući da na krajnju cijenu gnojiva jako utječu troškovi transporta Petrokemijini proizvodi će još dugo biti u prednosti u odnosu na konkurenciju, tj da nema ove tvornice seljaci bi plaćali više cijene umjetnih gnojiva, a budžet RH bi bio opterećen dodatnim poticajima kako bi očuvali i ovo malo poljoprivrede i vjere da napokon iskoristimo komparativne prednosti lijepe naše RH.
p.s
nisi mi odgovorio na ESOP, nije bez veze jer sindikat ima pametnog lidera koji do sada nije napravio niti jednu grešku na štetu radnika,
Mislim da smo se krivo razumijeli kolega cartmann.Seljaci jesu kupovali na pijaci razno razna umjetna gnjojiva ali kad su vidjeli razliku dosta njih se vratilo na PTKM. Sjecam se kad smo mi u dalmaciji kupovali jeftini uvozni secer(smece) u hercegovini.Bio je duplo jeftiniji nego nas samo kad su taj isti uvozni secer stavljali ljudi u vino shvatili su da su falili.Seljaka mozes jednom z…..t ali dva puta je tesko.Nije bez veze ona stara “nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari”
Gle Gorane i Petina, bas ova tema s 1109 stranica u potpunosti demantira teoriju “nisam dovoljno bogat da kupujem jefitne stvari”, jer nasa raja kupuje najjeftinije stvari u nadi da ce tako vise zaradit.
Upravo zato smo i kupiti dionice ptkm makar znamo da je to jeftina škart firma, dugogodisnji gubitas u kojem nikad ne bi zaposlili svoje dijete. Ali kako je jeftina, kazemo “kupi ono sto je najjeftinije i zaradi, jebes price daj ti meni pare”.
A zatim dolazimo i do glavne zablude – forum utjece na cijenu dionice. Posljednjih 8-9 mjeseci nisam pratio forum, ali bi bacio pogled jednom mjesecno i svaki put kad bi pogledao citao bi iste price “ide na 1000.00000…. kuna”, “ovo su odlicne vijesti”TM itd..a danasnja cijena je 20% niza od one prije 7 mj., kad se urlalo kako ide na 800kn do nove godine – “sigurno”. Oni koji su je tad kupili danas se kiselo smiju.
Ipak, ljudi vole pare pa ce napraviti sve da do para dodju, makar je jasno da neke metode (npr. nagovaranje na kupnju) ne ostvaruje rezultate.
Osobno izbjegavam kupovati jeftine stvari, ali prije par godina sam isao s kolegom na put, a u susjedstvu firme nam se bas otvorio kaufland, pa sam tamo skoknuo po pice i grickalice. Tek otvorio, najranije ujutro, a unutra guzva, ali na samo jednom standu, onom s povrcem, raja s pazara skuzila da je tamo povrce jeftinije nego kod malih poljoprivrednika pa kupi u shopping centru, malo poprska i prodaje pod domace. Nedugo zatim je o tome bila i reportaza u novinama i na TV-u.
To je nasa zbilja, poljoprivrednici moraju konkurirati jeftinoj hrani iz uvoza, a kao i svi – i oni zele sto vise zaraditi, jebe ih se za price “kupujmo hrvatsko”, kao na kraju krajeva i vecinu Hrvata. Zalosno al istinito, ko ne vjeruje nek posjeti te mallove s jeftinom shrot robom i hranom, cekat ce na blagajni pola sata, dok u sasvim ok kvartovskom ducanu nece cekati minute i kupit ce kvalitetniju hranu, ali jebga, po 10-20% visim cijenama.
Upravo suprotno, bakica ce mozda pozeljeti nesto kvalitetnije za svoje cvijece, kazem, mozda. Seljak gleda uštedjet svaku lipu jer kad se to skupi dobije fin iznos uštede u čarapi. U Splitu se prodavao petrokemijin gnoj i neko strano noname gnojivo koje je bilo jeftinije. Na 500 vreca tog jeftinijeg bi se prodala 1 vreca petrokemijinog, tako da covjek vise ne prodaje petrokemijino jer ga nitko ne kupuje. To je realnost, isto kao i guzve ispred hipermarketa šrot robe i niske cijene, ostalo je utopija.
Tebe stvarno petrokemija proganja i neda ti mira. Kakve bakice, kakva ispijanja kave po petrokemiji su te spopala. Gnojivo iz Kutine kupuju svjetske i evropske velike kompanije, i to je jedina istina. Tu se kupuju tisuće tona , a ti pričaš o nekom ko ima livadu od 200 kvadrata. Nevjerovatno je kako u poplavi dobrih vijesti još uvijek netko traži neki sitan razlog koji bi srušio dionicu. Uskoro možda slijede još vijesti koje će reći kojim smjerom će ići ova dionica. No o tome kad dođe vrijeme…
živjeli.
Cijena ptkm ce se kretati neovisno o pisanju na ovom forumu.
7 mjeseci su se pisali samo hvalospjevi pa je cijena PALA 20%.
Siguran sam da se nekima stisne grč u zelucu kad procitaju “dobre vjesti” jer su iste citali u travnju pa sad imaju manje para u portfelju nego onda, a sanjali su obecane iznose od “800kn do kraja godine”.
Ili, pisanje na ovom forumu utjece na kretanje cijene ptkm koliko i pišanje u ocean na “vodostaj” tog oceana.
Kad bi to skuzio zivot bi ti bio mnogo laksi i ne bi bespotrebno tlačio narod na ovom forumu svakodnevnim žučljivim pokušajima da nekog natjeraš na kupnju.
Petrokemija je propala socijalisticka tvorevina, da nemas dionice ptkm vikao bi “srušite tu smrdljivu nakupinu otpada”. I brodogradilista su bila medju najpoznatijima na svijetu i danas proizvode za kupce sirom svijeta, pa je pola raje u brodogradilistu pijano, najbolji kompjuter u komercijali je 386 na 66Mhz, a opuške bacaju na pod i gase na tapetu.
Petrokemija je jos gora jer nema koperanata (privatnika), place su jadne i ne daju poticaj – iste su bez obzira radio ili ne. A nitko nije glup radit za drugoga tj. radit ako zna da nece bit placen ili jos gore gledat neradnike kako se zajebavaju (i opijaju), a oni radit umjesto njih. Otkaz nitko nece dobit jer nikog nije briga, vlasnika nema, a zbog drzavnog vlasnistva se nitko trsit, dapace. Ukratko, tamo je raspašoj.
Čak i da dođe direktor koji ima želju to srediti – neće moći jer bi ga sindikati zgazili, ako bi se zainatio napravili bi mu strajk jer radinici znaju ako dopuste tjeranje neradnika da bi mogli svi najebat.
A ako bude strajk i natpisi po novinama direktor ce dobit poziv iz ministarstva – “jesi ti lud, sta ti trebaju te pizdarije s strajkom, ma sta te briga da nerade, ne bi da placas iz vlasitog djepa, jebe te se, samo sebi stvaras probleme, ako bude minus pokrit ce se, al je to ikad bio problem, ti lipo putuj po svjetu, prodaji gnjoivo u Kinu, odi s zenom na put,…pa znas kako to vec ide, a ne ratovat s sindikatima, samo ces se sjebat i popusit dobro radno misto bez potribe. A onda ce na tvoje misto doc onaj kojeg nece bit briga i sve po starom.”.