Pa o tome i pričam….
Neću valjda sad prodati ovo što imam jer ću možda???? kupiti po 235.
Pa i ATPL je prije godinu i kusur pao s 950 na 750 i gle ga gdje je sad. Pa ne treba se tolko bojati pada od 15-20% jer se to 1-2 dana anulira kad cijena ide prema gore.
Često pročitam mišljenja da če radnici ako i kad kupe dionice raditi probleme što se tiče daljnje privatizacije. Moje je mišljenje da neče, jer moramo razlikovati vrijeme kad su svi radnici stali u obranu tvornice koja hrani njihove obitelji i znali su da nemaju drugog izbora nego izači na ulice i na taj način zaštiti svoju egzistenciju. Sada je drugo vrijeme, tvornica posluje sve bolje, kupit če dionice po povoljnim uvjetima i ako ih prodaju odlično če zaraditi, a ako i dobe otkaz, dobit če odlične otpremnine i kad zbrojite zaradu od dionica i otpremninu čovjek sa 50 god može lagodno živjeti do ostvarenja prava na mirovinu. Tako da mislim da se više neče ponoviti radnički prosvjedi jer novac čini čuda.
Često pročitam mišljenja da če radnici ako i kad kupe dionice raditi probleme što se tiče daljnje privatizacije. Moje je mišljenje da neče, jer moramo razlikovati vrijeme kad su svi radnici stali u obranu tvornice koja hrani njihove obitelji i znali su da nemaju drugog izbora nego izači na ulice i na taj način zaštiti svoju egzistenciju. Sada je drugo vrijeme, tvornica posluje sve bolje, kupit če dionice po povoljnim uvjetima i ako ih prodaju odlično če zaraditi, a ako i dobe otkaz, dobit če odlične otpremnine i kad zbrojite zaradu od dionica i otpremninu čovjek sa 50 god može lagodno živjeti do ostvarenja prava na mirovinu. Tako da mislim da se više neče ponoviti radnički prosvjedi jer novac čini čuda.
Dobro rečeno kolega. U onoj privatizaciji radnici ne bi dobili ništa.
Sad se i oni daju kupiti.
Znate onu “svi smo mi kurve, samo je pitanje cijene”[cool][smiley][cool]
Imam pitanje za Cartmanna, ali i ostale (gimli i ekipa).
Uzeo sam Petricu na rok od 3 godine minimum. Uopće me ne zanima koliko će rasti ATPL, VIRO i ostali jer nisu u mom fokusu.
Kolika je realnost najgoreg mogućeg scenarija u tom roku (stečaj, veliki gubitci itd) uz ove preduvjete?
Moje mišljenje vam već govori činjenica da mi je petrica 99,30% portfelja, ali me zanima Vaše, hvala[thumbsup]
To vise ovisi o razvoju situacije u regiji nego o samoj ptkm, ali s 99% sigurnoscu mislim da cijena nece znacajnije pasti, ovih 1% ostavljam u slucaju malo moguceg scenarija (ratovi u regiji i sl.). Pod znacajnije pasti mislim na razinu ispod 200-220kn.
Trenutno je glavni problem PTKM socijalisticki nacin funkcioniranja i odnosa radnika, od portira pa do direktora, a s takvim nacinom poslovanja PTKM ne moze napredovati. Potrebno je preustrojiti cijelo poslovanje te napraviti kvalitetnu sistematizaciju i otpustiti visak radnika. Da se kojim slucajem PTKM nalazi u EU ili US ne bi imala 2560 zaposlenih vec 900, a proizvodila bi vise nego sto trenutno proizvodi, samo sto bi tad cca. 1700 obitelji ostalo bez kruha, ali to je vec druga, nama nebitna prica.
Moze rasti na krilima rasta trzista, u skladu s onom “kad je vjetar dobar i purani lete”, ali da bi Petrokemija postala prava i kvalitetna firma koja moze konkurirati slicnim firmama na zapadu bez pomoci drzave i subvencioniranog plina treba povuci nekoliko znacajnih i nepopularnih poteza. Osobno mislim da naši političari neće imat muda za to još dugo.
Ima puno stvari koje nisi uzeo u obzir, ako gledaš u odnosu za EU, onda su tamo davanje za plaće veće za 4 puta u odnosu na naše stoga onaj efekt 950 radnika a u PTKM ima 2560 je sveden na nulu
i nadalje cijena plina…………….ako hoćeš imati odličnu cijenu gnojiva u RH moraš i fiksirati cijenu plina….
Cijena gnojiva u Njemačkoj je oko 275 eura po toni, pa računaj……..
Ti povećaš cijenu plina ja cijenu gnojiva i to je to………………[thumbsup]
Svaki investitor bira svoj nacin investiranja, za koji smatra da mu najvise odgovara.
Npr. da imam ocite indicije/smatra kako ce cijena pasti na 235, a u petrice imam cca. 100k eur ili cca. 4000 dionica s ulazom 180-190kn, odmah bi prodao i kupio kad cijena padne.
Izracunajmo mogucu zaradu u slucaju opisanog scenarija
4000 x 280 = 1.120.000
1.120.000 / 235 = 4766 dionica, znaci zaradio sam 766 dionca, ako cijena opet poraste na 280kn
766 x 280 = 214.480 kuna zarade, dok su oni koji “ne zele spekulirati” popusili tu zaradu. Ne znam za druge, ali meni je to fina lova da bi je propustio kroz ruke zato jer “mi se neda zahebavati”.
naravno, nitko ne moze znati hoce li cijena pasti i na koji iznos, ali…
cartmann: ” ” Ima puno stvari koje nisi uzeo u obzir, ako gledaš u odnosu za EU, onda su tamo davanje za plaće veće za 4 puta u odnosu na naše stoga onaj efekt 950 radnika a u PTKM ima 2560 je sveden na nulu i nadalje cijena plina…………….ako hoćeš imati odličnu cijenu gnojiva u RH moraš i fiksirati cijenu plina…. Cijena gnojiva u Njemačkoj je oko 275 eura po toni, pa računaj…….. Ti povećaš cijenu plina ja cijenu gnojiva i to je to………………[thumbsup]
i još ti u apsolutnom iznosu ostane puno više u džepu. Privatizacijom će se sve riješiti jer kontrolom cijene država zapravo daje ekstra profit Todoriću i Pipuniću (privatnim firmama). Najmanje niska cijena na domaćem tržištu štiti malog proizvođača. I pitanje koja još branša prodaje 100% svih proizvoda koje proizvede.????
mika:
“i još ti u apsolutnom iznosu ostane puno više u džepu. Privatizacijom će se sve riješiti jer kontrolom cijene država zapravo daje ekstra profit Todoriću i Pipuniću (privatnim firmama). Najmanje niska cijena na domaćem tržištu štiti malog proizvođača. I pitanje koja još branša prodaje 100% svih proizvoda koje proizvede.????”
Možeš tome dodati i onaj dio pitanja oko plaćanja………koja firma ima u tolikom postotku plaćanje avansom?
A kad bi imali večih kapaciteta…….prodali bi i više. Stoga trebaju razmišljati o povečanju proizvodnje! Plasman osiguran [thumbsup][thumbsup]
… ako imaš kakvu kvalitetnu informaciju daj ju, a ne izbacivati samo svoja mišljenja. Evo već si u kvantiteti sa 4 svoje poruke niti si dao kakvu relevantnu informaciju, a niti blizu kvalitete…
E stvarno sam ja neki deformiran tip. Zamislite, iznosim svoje mišljenje. Još k tome mišljenje mi se ne poklapa s mišljenjem uvaženih i dugotrajnih članova ovog foruma. Sva sreća da na temi imamo dovoljan broj autora koji ne iznose svoja razmišljanja već samo informacije. Drago društvo okanite se ćorava posla i ne razmišljajte. Ako to već činite, radite to u potaji. Ni slučajno na forumu.
.. ako cijena plina poraste 30 posto PTKM opet može ostvariti extra extra profit………………. To su kvalitetne informacije, a ne mišljenje……..
Hvala na ovim kvalitetnim informacijama (bez mišljenja). Dosad sam bio u zabludi pa sam si utvarao (rekao bi Ćiro) da su za PTKM važni i neki drugi troškovi osim plina. [yawn]
Ima puno stvari koje nisi uzeo u obzir, ako gledaš u odnosu za EU, onda su tamo davanje za plaće veće za 4 puta u odnosu na naše stoga onaj efekt 950 radnika a u PTKM ima 2560 je sveden na nulu
i nadalje cijena plina…………….ako hoćeš imati odličnu cijenu gnojiva u RH moraš i fiksirati cijenu plina….
Cijena gnojiva u Njemačkoj je oko 275 eura po toni, pa računaj……..
Ti povećaš cijenu plina ja cijenu gnojiva i to je to………………[thumbsup]
BigBoss, u proteklih cca. 2g. si morao shvatit da se u konverzaciji samnom ne mozes razbacivati podacima po principu “ako prodje prodje”. U EU davanja za place nisu 4x vece, dapace, nerijetko su manje, npr. za zdravstvo HR izdvaja vise nego vecina EU drzava tj. vise od prosjeka. Neka davanja su manja, ali opet ovisi gdje i kako, na kraju krajeva i u samoj Hr su ogromne razlike, u ZG se izdvaja 18%, jedva polovica tog postotka.
Ipak, overall trosak radnika u Hr je medju najvisima u istocnoj Europi sto se tice drzava koje su vec usle u EU, pogledaj listu
mika: “i još ti u apsolutnom iznosu ostane puno više u džepu. Privatizacijom će se sve riješiti jer kontrolom cijene država zapravo daje ekstra profit Todoriću i Pipuniću (privatnim firmama). Najmanje niska cijena na domaćem tržištu štiti malog proizvođača. I pitanje koja još branša prodaje 100% svih proizvoda koje proizvede.????” Možeš tome dodati i onaj dio pitanja oko plaćanja………koja firma ima u tolikom postotku plaćanje avansom? A kad bi imali večih kapaciteta…….prodali bi i više. Stoga trebaju razmišljati o povečanju proizvodnje! Plasman osiguran [thumbsup][thumbsup]
Ova uprava neće sigurno pokrenuti inicijativu oko povećanja kapaciteta. Vjerujem da će to pustiti novom gazdi jer sada im ide predobro da bi si novi posao natovarili na glavu. A s Rusima će biti već druga priča i oni će kapacitet dići najmanje za milju tona makar niti 2 350 000 tona neće biti dovoljno da zadovolji potražnju Hrvatske i bliže regije. Ovdje ne računam Njemačku, Mađarsku, Austriju i Rumunjsku koje također trebaju puno gnojiva iz Kutine.
Do privatizacije bi se morala riješiti i Luka Šibenik,a onda je cijeli svijet pred nogama Kutinskog diva.
Prvi put sam izgubio link [tongue], Hrvatska je u skupini 40-49%