PTKM (Petrokemija d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska PTKM (Petrokemija d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Na ovoj temi vječni optimisti 🙂

Volio bih čuti i malo kritičnija promišljanja o budućnosti PTKM, ne vjerujem da je baš sve tako bajno. Nisam dovoljno upućen da ja iskritiziram, ali ovo međusobno hvaljenje, hrabrenje, nabrajanje projekata, mogućnosti izvoza, porasta cijena hrane i sl. ne pridonosi kvaliteti rasprave i pomalo je već dosadno. Zovite me neznalicom, ali hoće li netko već jednom i malo “popljuvati “PTKM, da vidimo i drugu stranu medalje? Siguran sam da ima “materijala”.

Nek se nitko ne uvrijedi…

Money talks, mankind listens... It's raining cash outside, and I'm not getting any wet!

zna li netko trenutnu cijenu gnojiva recimo 15-15-15 ako uzmemo u obzir da se ono najvise trosi.
i planovi proizvoldnje za iducu godinu?

Na ovoj temi vječni optimisti 🙂

Volio bih čuti i malo kritičnija promišljanja o budućnosti PTKM, ne vjerujem da je baš sve tako bajno. Nisam dovoljno upućen da ja iskritiziram, ali ovo međusobno hvaljenje, hrabrenje, nabrajanje projekata, mogućnosti izvoza, porasta cijena hrane i sl. ne pridonosi kvaliteti rasprave i pomalo je već dosadno. Zovite me neznalicom, ali hoće li netko već jednom i malo “popljuvati “PTKM, da vidimo i drugu stranu medalje? Siguran sam da ima “materijala”.

Nek se nitko ne uvrijedi…

Evo i negativnih stvari vezanih za PTKM, ali ne 1. već 100. put!

1. Izlazak Hypo banke
2. Fiksirana cijena proizvoda na domaćem tržištu
3. Strah od cijene plina ( po meni neopravdan)
4. Negativan prizvuk u glavama svekolike javnosti pri spomenu petrokemije zbog teške situacije u prošlosti
5. Jednostavno nije u fokusu medija

Na ovoj temi vječni optimisti 🙂 Volio bih čuti i malo kritičnija promišljanja o budućnosti PTKM, ne vjerujem da je baš sve tako bajno. Nisam dovoljno upućen da ja iskritiziram, ali ovo međusobno hvaljenje, hrabrenje, nabrajanje projekata, mogućnosti izvoza, porasta cijena hrane i sl. ne pridonosi kvaliteti rasprave i pomalo je već dosadno. Zovite me neznalicom, ali hoće li netko već jednom i malo “popljuvati “PTKM, da vidimo i drugu stranu medalje? Siguran sam da ima “materijala”. Nek se nitko ne uvrijedi…

sve negativno je daleko iza petrokemije i u ovom trenutku nema se šta napisati. Razmisli samo da se cijena gnojiva digne 30% na promet od 2,1 mlrd. kuna. (Bez problema jer su tržišne cijene trenutno takve). To znači oko 630 milja kuna dodatnog prihoda koji bi većinom završio u neto dobiti. Još ako dođu Rusi s plinom trošak plina se ne mijenja ili ide dolje. Teško je ne biti optimista u ovakvoj situaciji kad je tržišna cijena 935 milja kuna, a neto dobit bi realno mogla i morala biti 600 milja.

živio veliki dečko.

dobit od 450 milja kuna uz povrat od 15 godina znači da ptkm vrijedi 2020 kuna.

cijene gnojiva u veleprodaji

1.624,78
1.674,01
1.723,25
1.723,25
1.674,01
1.591,95
1.608,37
1.641,19
1.723,25
1.723,25
1.723,25
To su cijene za 2007. god po mj.. Razlike po mjesecima bile su i u ranijim godinama i isključivo su vezane uz sezonu na polju –sezonskog su karaktera. Pa kad se više troši one su i više. DO promjena je došlo u prvih pet mjeseci, na više, dok je u preostalom razdoblju do kraja godine cijena gnojiva u odnosu na lanjske cijene nepromijenjena, vjerojatno bi bila više da nije došlo do akcije-reakcije

zna li netko trenutnu cijenu gnojiva recimo 15-15-15 ako uzmemo u obzir da se ono najvise trosi. i planovi proizvoldnje za iducu godinu?

cijena je u izvozu negdje oko 1350 kuna FOB Vukovar. A kakvi planovi mogu biti kad je navala duplo veća od trenutne proizvodnje. Planovi bi jedino morali biti za povećanje proizvodnih kapaciteteta i povećanje cijene gnojiva. No nisam siguran jeli postojeća uprava dovoljno snažana za to. Treba nam privatizacija i gotovo.
A cijenu u privatizaciji treba računati tako da firma ostvaruje najmanje 450 milja kuna neto dobiti. Cijena bi moral biti oko 2000 kuna najmanje jer su uvjeti poslovanja u ovoj industriji u zadnjih 6 mjeseci divljački otišli prema gore.

KAN se vrti oko mikine cijene gnojiva.
1.321,10
1.359,96
1.359,96
1.359,96
1.359,96
1.359,96
1.334,06
1.295,20
1.256,34
1.269,30
1.282,25

http://business.hr/Default2.aspx?ArticleID=e99b900b-3d75-4cfa-a11e-43ae4cab4cf1

Kutinska Petrokemija d.d. s proizvedenih oko 1,3 milijuna tona gnojiva ove će godine zabilježiti pozitivno financijsko poslovanje i optimistički ulazi u iduću, jubilarnu 40. godinu proizvodnje gnojiva.

2007 godina —— pozitivnih vijesti iz Petrokemije, ovo je samo još jedna u nizu.

Onome tko zna čekati, vrijeme otvara vrata.

Tvornica radnicima

U dogovoru s Vladom Republike Hrvatske 12% dionica Petrokemije u vlasništvu države biti će prodano radnicima po povoljnijim uvjetima. Rekao je to Boris Mesarić, predsjednik Uprave Petrokemije na današnjoj konferenciji za novinare. Država je sada vlasnik Petrokemije sa 63% pa će i nakon ove prodaje zadržati 51% vlasništva čime ispunjava uvjete Sporazuma o privatizaciji Petrokemije 1998. godine. Na tradicionalnoj godišnjoj konferenciji za novinare uoči Božića najavljeno je i osjetnije poskupljenje gnojiva slijedeće godine zbog visokih poskupljenja sirovina.
“Tijekom ove godine Petrokemija, tvornica mineralnih gnojiva, proizvela je 1,3 milijuna tona gnojiva što je najveća proizvodnja u proteklih 10 godina.”, pohvalio se predsjednik Uprave Petrokemije Boris Mesarić dodajući kako je ovo bila i prva godina kad je proizvodnja tekla glatko jer nije bilo problema s isporukom plina.

“Petrokemiji je ove godine, zahvaljujući otvaranju novih dostavnih plinskih pravaca, dostavljeno 650 milijuna prostornih metara plina što je zadovoljilo naše potrebe jer nam za godišnju proizvodnju inače godišnje treba 650 do 700 prostornih metara plina. Zahvaljujući tome povećana je i prodaja naših proizvoda na svim našim tržištima u regiji, a posebno nas veseli što je povećana u Hrvatskoj.”, dodaje Mesarić.
Unatoč pozitivnim rezultatima iz Uprave Petrokemije poručuju kako će u sljedećoj godini biti prisiljeni povećati cijene svojih proizvoda.
“Problem nabavke sirovina, nafte i plina, poprimio je svjetske razmjere i više nitko kod kupovine sirovina ne pita za cijenu, već samo za količinu. Budući da je cijena sirovina poput fosfata, sumpora i dr. porasla 100 do 400 posto i mi ćemo biti prisiljeni povisiti cijene, no za sada ne znamo za koliko.”, najavljuje Mesarić.
Visina poskupljenja ovisit će o porastu cijene plina, a oko toga se upravo ovih dana vode pregovori u Ministarstvu gospodarstva. Naime, Petrokemija i HEP imaju povlaštenu cijenu plina, a strahuju da zbog nekontroliranog širenja plinske mreže ne postanu „žrtveni jarci“. “Čini se da bi cijene plina za velike potrošače, zbog enormnog širenja plinske mreže, trebale biti veće nego za široku potrošnju, a opet široka potrošnja ima prednost pred velikim potrošačima. S obzirom da je prije nekoliko dana, kad je temperatura bila oko 0, u Hrvatskoj potrošena jednaka količina plina kao lani kad je bilo -7 stupnjeva Celzijevih, strahujemo da bi Petrokemija mogla biti uskraćena za dovoljne količine plina. Zato Ina već sam radi interventne mjere i pregovara o dodatnom uvozu plina.”, zaključuje Mesarić u nadi da nadolazeća zima neće biti prehladna.

U Petrokemiji najavljuju kako će i u sljedećoj godini nastaviti s modernizacijama postrojenja i to dosadašnjim tempom od 50-tak milijuna kuna godišnje. Prioritet će biti modernizacija postrojenja amonijaka u što će se uložiti 20 milijuna kuna. U tom će se pogonu izdvajati amonijak i vodik i ponovno vraćati u proizvodni proces što znači uštedu za Petrokemiju i povećanje ekoloških standarda. Najavljen je i projekt spaljivanja otpadnih plinova i rješavanja problema sumporovodika koji će se ostvariti do travnja 2008. Inače, u proteklih 6 godina u modernizaciju Petrokemije uloženo je oko 300 milijuna kuna.

http://www.kutina.hr/Default.aspx?tabid=59&newsid=2159

Onome tko zna čekati, vrijeme otvara vrata.

Dakle, poslovanje je na maksimumu kapaciteta, a iz članka vidite koliko su Slovenija i Bosna ranjive na eventualne promjene poslovne politike petrokemije. Pisao sam da mi nije jasno zašto te dvije države nisu preko burze probale doći do značajnijih paketa dionica, a mogli su vrlo lako. Bojim se da je sad kasno.
[bye][bye]. Samo Srbija će uskoro moći progutati svu proizvodnju iz Kutine , tako da će uskoro biti tko da više za đubar.(od iduće godine)

živjeli.

Sve ovo su izvrsne vijesti. Da je cijena gnojiva ove godine bila samo 10% viša za prvih 9 mj bi bili u dobitku od 150 milja. p/e bi bio 6. mislim da će se najveće promjene desiti 2008. poskupljenjem gnojiva, a vjerojatno 2009. privatizacijom. dobra je i vijest o ukidanju carine od 5% na sirovinu petrokemije. ovdje se dobit skriva na sve moguće načine. ako treba kupuju se i dionice PBZa :). u svakom slučaju neka hypo još malo štopa – bar do godišnjeg izvješća da još stignem dokupiti. 2009. smo sigurno iznad 1000 kn po komadu. Pozdrav!

New Report

Close