PTKM (Petrokemija d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska PTKM (Petrokemija d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Naravno da ne mislim da ćemo to ostvariti brzo, možda kroz 5 godina. TNC ima profitnu maržu oko 25%, nama je to za sada nemoguće… No, hoće li biti nemoguće kada:
1. Gazda doveze svoj plin ( i fila Petru sa što većom dobiti jer može i jer ima poreze manje nego doma, a i povlastice kojekakve)
2. Gazda kaže da nema đabe ni u stare babe, mislim na cijenu proizvoda
3. Dovede efikasnost radne snage na pola, samo na pola od TNC-ovih radnika, što bi značilo—>160 radnika zaradi 8.000.000.000kn, ili 50.000.000kn po radniku, kada prepolovimo efikasnost na 25.000.000kn po radniku ili-→ Ovakav sadašnji prihod i rezultate sa manje od 90 ljudi! Troškovi se tope na sve strane

Već sam umoran pa ću samo sumirati:
Cijena od 3000 kn po dionici je rast od preko 1.000%
Kad bi to bilo za 5,6,7 godina, mislim da je to i dalje krasan godišnji prinos!

Ma, još jednom prepolovimo brojeve, to je opet izvanredno…

Ja zaista nisam htio reći da ako je tako u TNC-u, da će tako biti i u Petrokemiji, no mislim da pogled na jednu pravu uređenu firmu u ovoj industriji otvara malo drukčiji pogled na gnojiva, đubar i općenito budućnost cijele industrije.

Uzmimo još u obzir razlike u plaćama zaposlenika u UK i u RH. Pa kod nas dipl.ing.kemije (ili već koja je titula) radi za 700 Eura! Tamo radi za 700 funti, ali tjedno. Razlika u cijeni goriva, razlika u cijeni zemljišta… puno je toga i olakotnoga za Petrokemiju.
Uz sve to, imamo i brand! (iako znam da smješno zvuči brend u đubru).

Napominjem da ovo nije radi navlačenja i takvih gluposti, jednostavno je poticaj za imaoce, a tako i za mene, na dugoročna razmišljanja…

Imam puno dionica PTKM, a najradije bih da padnu bez razloga na kunu pa da ih sve kupim

Eto, toliko od mene, znam da sam bio predug, no svidjela mi se ova gruba kalkulacija pa sam ju htio poijeliti sa kolegama, koji vjerojatno sad negdje piju ili spavaju…

Svima lijep pozdrav i Laku noć/ Dobro jutro

[pray][thumbsup]

@ Buco
A neki niti piju niti spavaju nego evo, čitaju tvoje postove. Zanimljivi su, ali me nisu potaknuli na dugoročna razmišljanja iz jednostavnog razloga što sam samim ulaskom u ovu dionicu već imao tu dugoročnu viziju. U svakom slučaju i ja ću u “krpice” pomalo. Laka noć

TRTF-R-A: Bio on crn ili bijel, tartuf je uvijek gastronomski dragulj. Ali kao i svaki drugi dragulj i tartuf se teško pronalazi.

3. Dovede efikasnost radne snage na pola, samo na pola od TNC-ovih radnika, što bi značilo—>160 radnika zaradi 8.000.000.000kn, ili 50.000.000kn po radniku, kada prepolovimo efikasnost na 25.000.000kn po radniku ili-→ Ovakav sadašnji prihod i rezultate sa manje od 90 ljudi! Troškovi se tope na sve strane Već sam umoran pa ću samo sumirati: Cijena od 3000 kn po dionici je rast od preko 1.000% Kad bi to bilo za 5,6,7 godina, mislim da je to i dalje krasan godišnji prinos!

Tvoja analiza je ok, sve što si napisao stoji jer si naveo vremenski period od 5-6 godina.
Privatizacija je ključan čimbenik rasta i razvoja Petrokemije.
Nisam iz Kutine, ali prema javno dostupnim informacijama vidljiva je briga radnika za ovu tvornicu kao i radna mjesta. Njihovim zalaganjem tvornica nije “poklonjena” novom gazdi kao što je bio slučaj mnogih privatizacija 90-ih godna,
Svakako će svaka nova / stara Vlada prilikom privatizacije voditi brigu o zaposlenicima Petrokemije (nešto slično kao i sa TLM) i neće dopustiti otpuštanje u naredne 2-3 godine a sigurno će tražiti velike investicije u razvoj tvornice.
Kao što je i mika pisao proširenjem kapaciteta tvornica može ovako kvalitetan proizvod plasirati skoro u duplo većim količinam na regionalno i domaće tržište što bi generailo veliku dobit – rast cijene na burzi.

Onome tko zna čekati, vrijeme otvara vrata.

Evo svakodnenvo gledamo na TV, čitamo u novinama o budućim poskupljenjima hrane, energenata i sl.
Svi znamo da je u svijetu hrana poskupjela za 10%- 30%, cijena pšenice je ove godine dohvatila rekordne razine na regionalnim i svjetskim burzama, predstavnici EU apeliraju da se ove godine zasiju što veće količine pšenice i krušarica.
O ovim temama sam postao najmanje 40 linkova na ovom forumu gdje je vidljivo koji su trendovi u EU i koji su trendovi u svijetu koji zasigurno neće preskočiti RH – zakon spojenih posuda.

Sigurno se imatelji prehrambenih i svih “poljoprivrednih ” dionica čude kako to da nema jasnog rasta i kapitalne dobiti jer postoji jako puno signala za kupnju.
Malo iskusniji na burzi znaju da je tržište teško predvidljivo i da sporo reagira na promjene pa ove dionice trenutno nisu u fokusu investitora.

Gledam cijene dionica u „ fokusu“ brodara i građevinara koji su “skočili” 2 – 3 a neki i 4 puta u odnosu na početak godine, međutim mnogi od njih neće biti u stanju obraniti tako viskoe cijene na burzi..
Jedan naš kolega (kojeg izuzetno poštujem i cijenim) je od rijetkih koji je priznao gubitak na burzi (slučaj Google) u kojoj je stampedo dizao i isto tako obarao cijenu dionice.
Slučaj tehnoloških dionica je posebno obrađen i svim litaraturama i priručnicima investiranja.
Previše malih investitora (špekulanata) nikako nije dobro za dionicu jer kako su neoprezno priklučivali i tako će je i bezglavo napuštati – pogledajte samo broj dioničara i primjer HT sa jedne strane i pogledajte primjer Konzuma s druge strene (analizirajte fundamente, broj dioničara i kretanje cijene na burzi)

Broj dioničara PTKM:
4Q 2006 31.12.2006 broj dioničara 2.901
3Q 2007 31.09.2007 broj dioničara 1.677

http://www.zse.hr/userdocsimages/financ/PTKM-fin2007-3Q.xls

http://www.zse.hr/userdocsimages/financ/PTKM-fin2006_31-12-2006.xls

Sjećam se jednog Bucovog posta u kojem je objašnjena psihologaija malog investitora
Onda kad pronađe tkz podcjenjenu dionicu mali ulagač je ne kupjuju jer ne raste i neda mu se čekati“

Onome tko zna čekati, vrijeme otvara vrata.

Bez obzira na završnu cijenu od petka (koja je obično namještena! ) protrgovano je relativno dobrih 1.040 dionica sa dobrim prosjekom od 279,18 kn. Stabilno. Tako će i ostati a bez obzira na konačnu opciju izbora nove vlade firma ostaje strateški jedna od najvažnijih objekata hrvatskog gospodarstva. U lancu proizvodnje hrane, obveze povečanja proizvodnje uljarica i bio dizela, neizostavna [smiley]

marcello

Bez obzira na završnu cijenu od petka (koja je obično namještena! ) protrgovano je relativno dobrih 1.040 dionica sa dobrim prosjekom od 279,18 kn. Stabilno. Tako će i ostati a bez obzira na konačnu opciju izbora nove vlade firma ostaje strateški jedna od najvažnijih objekata hrvatskog gospodarstva. U lancu proizvodnje hrane, obveze povečanja proizvodnje uljarica i bio dizela, neizostavna [smiley]

a između koga?, free float je dosta mali, tako da je ovo samo održavanje likvidnosti, niš drugo
[bye]

Petrokemija d.d. je trenutno još uvijek “taoc” politike! kao i neke druge kompanije. Ovih dana bi…..nakon jučerašnjih “izbora” ipak trebalo doči do rješenja oko vlade. A ostalo će ići samo………..[yawn]

marcello

Put prema gore je otvoren.
U današnjoj letargiji mi se čini da je naša Petrica spremna za uzlet. [cool]
Ili se varam možda.[wink]

None but ourselves can free our minds.Life is one big road with lots of signs. So when you riding through the ruts, don't complicate your mind.Bob's words

Ovo izgleda OBECAVAJUCE.[thumbsup]

Ma nije PTKM taoc politike, već nepoznavanja i nepovezivanja svih grana poljoprivrede.
Tako je na svim dionicama, tko je prije 3 godine kupovao JDPL, ATPL, ULPL sigurno je bilo par osoba koje su to radile, cijena dionica je bila jako niska JDPL ste mogli kupiti za 10 Kn po dionici, ATPL za 40Kn i tako redom, bio je mali volumen trgovanja dok danas je sve drugačije.

Evo primjer u vezi PTKM cijena gnojiva vani je u prosjeku otišla za 50 posto ,
a 65 posto proizvodnje PTKM plasira u inozemstvo, dakle 275 eura po toni je cijena gnojiva,
očekuje se privatizacija PTKM, ako vlada bude formirana od strane HDZ-a, treba očekivati privatizaciju PTKM,
koliko će sada kupci biti spremni platiti ako su 1998. nudili preko 1000 Kn, dok danas postoji plinovod do Kutine, nadalje PTKM ima udio u Šibenskoj luci od 26% a očekuju da će imati otkupom 51% , PTKM ima udio u PBZ-u u iznosu oko 44 milijuna Kn, nadalje iskoristivost plina u proizvodnji gnojiva je 30-50 posto bolji od prosjeka tvornica u Europi,
Kupci koliko su spremni ponuditi za PTKM????
Odgovor na to pitanje slijedi……….
Pozdrav ulagačima u PTKM…………..

Ja svoje dionice držim čvrsto…………..[thumbsup]

Kupnja – PTKM-R-A
18 279,01
40 278,05
385 278,00
27 277,62
100 277,60

Prodaja – PTKM-R-A
133 282,79
68 283,00
22 284,40
27 284,49
71 285,00

Napravi razliku http://pravipotez.blogspot.com/

Hvala BB! Odnos i vrijednosti k/p prikazuju stvarno trenutno stanje. Očekivano kretanje u idučih 6 mjeseci neki će prepoznati, neki neće. No to nema veeeeeeeze. Mi koji smo tu već to znamo. [thumbsup]

marcello

Ma nije PTKM taoc politike, već nepoznavanja i nepovezivanja svih grana poljoprivrede. Tako je na svim dionicama, tko je prije 3 godine kupovao JDPL, ATPL, ULPL sigurno je bilo par osoba koje su to radile, cijena dionica je bila jako niska JDPL ste mogli kupiti za 10 Kn po dionici, ATPL za 40Kn i tako redom, bio je mali volumen trgovanja dok danas je sve drugačije. Evo primjer u vezi PTKM cijena gnojiva vani je u prosjeku otišla za 50 posto , a 65 posto proizvodnje PTKM plasira u inozemstvo, dakle 275 eura po toni je cijena gnojiva, očekuje se privatizacija PTKM, ako vlada bude formirana od strane HDZ-a, treba očekivati privatizaciju PTKM, koliko će sada kupci biti spremni platiti ako su 1998. nudili preko 1000 Kn, dok danas postoji plinovod do Kutine, nadalje PTKM ima udio u Šibenskoj luci od 26% a očekuju da će imati otkupom 51% , PTKM ima udio u PBZ-u u iznosu oko 44 milijuna Kn, nadalje iskoristivost plina u proizvodnji gnojiva je 30-50 posto bolji od prosjeka tvornica u Europi, Kupci koliko su spremni ponuditi za PTKM???? Odgovor na to pitanje slijedi………. Pozdrav ulagačima u PTKM………….. Ja svoje dionice držim čvrsto…………..[thumbsup] Kupnja – PTKM-R-A 18 279,01 40 278,05 385 278,00 27 277,62 100 277,60 Prodaja – PTKM-R-A 133 282,79 68 283,00 22 284,40 27 284,49 71 285,00

prostor za napredak je enorman jer trenutno ptkm gnojivo prodaje značajno ispod 275 eura. Privatizarana petrokemija kad krene poslovanje po tržišnim principima biti će jedna od najjačih svetskih tvornica za proizvodnju gnojiva. Tehnologija savršena, zemljopisna lokacija još bolja zbog potencijala. Iduće godine mnogi kupcu neće moći do traženih količina gnojiva.

dobit od 450 milja kuna uz povrat od 15 godina znači da ptkm vrijedi 2020 kuna.

New Report

Close