PTKM (Petrokemija d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska PTKM (Petrokemija d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

PETINA: ” Sta kazete za ovo[thumbsup]http://business.hr/Default2.aspx?ArticleID=71ed8cd0-a8d5-496d-959d-56ee3988a941 ” Da Petrokemija ‘proizvodi’ stajski gnoj umjesto umjetnih gnojiva, to bi mozda bila i dobra vijest. Ovako ju gledam kao neutralnu ili mozda blago losu po PTKM, ali najvjerojatnije bez ikakvog utjecaja na poslovanje, jer je udio eko poljoprivrede u ukupnoj poljoprivredi RH, a i u svijetu zanemariv i moze se ignorirati.

Pozdrav kolegi Petini,
Kolega Stalker svakako pročitajte ponovno par puta sigurno vam je promaklo ono zašto je kolega Petina poslao ovaj link.

P.s.
Izgleda da su opet šišali dioničare iz “fokusa”[cry]

Onome tko zna čekati, vrijeme otvara vrata.

Ja jos malo PTKM uzel danas da mi ne bu dosadno [proud]

Čuj ja si razmišljam da si ponovo uzmem da ni meni ne bude dosadno [wink]

Pessimism Is Your Friend

Mislim da vam ovaj prilog dovoljno govori da imamo potencijala u poljoprivredi.U tom slucaju PTKM je nezaobilazna.
[thumbsup]

i ja iz čiste dosade malo dokupio [proud]

Kolega Petina i Gorane, molim vas da me prosvijetlite po pitanju tog clanka. Jos uvijek mi nije jasno sto je u tom clanku vezano za PTKM ili kakve uopce veze moze imati s PTKM i odakle se iz tog clanka vidi neki potencijal u poljoprivredi?
Da ne govorim o koliko se zalosno malom iznosu novca radi.
Nemojte ovo shvatiti kao provokaciju, nego mi zbilja nije jasno kako povezati PTKM i taj clanak, jer IMHO, ekoloska poljoprivreda i PTKM gnojiva mi nikako ne idu skupa.

Kolega Petina i Gorane, molim vas da me prosvijetlite po pitanju tog clanka. Jos uvijek mi nije jasno sto je u tom clanku vezano za PTKM ili kakve uopce veze moze imati s PTKM i odakle se iz tog clanka vidi neki potencijal u poljoprivredi?
Nemojte ovo shvatiti kao provokaciju, nego mi zbilja nije jasno kako povezati PTKM i taj clanak, jer IMHO, ekoloska poljoprivreda i PTKM gnojiva mi nikako ne idu skupa.

pa to i slijepac vidi

Kolega Petina i Gorane, molim vas da me prosvijetlite po pitanju tog clanka. Jos uvijek mi nije jasno sto je u tom clanku vezano za PTKM ili kakve uopce veze moze imati s PTKM i odakle se iz tog clanka vidi neki potencijal u poljoprivredi? Da ne govorim o koliko se zalosno malom iznosu novca radi. Nemojte ovo shvatiti kao provokaciju, nego mi zbilja nije jasno kako povezati PTKM i taj clanak, jer IMHO, ekoloska poljoprivreda i PTKM gnojiva mi nikako ne idu skupa.

Hint: po kojoj cijeni PTKM prodaje u HR u odnosu na market price?

Ovo iz businessa za PTKM nije informacija nego sum. 5 M$, to je za znanje-imanje, a ne poslovni casopis.

Krepat ma ne molat.

ahoj,
kad se moze ocekivati prilagodjavanje cijene dionice poslovanju Petrokemije,
sljedece godine nakon godisnjeg izvjesca ili nakon sto se hypo istovari?

novi dionicar[huh]

Prijatelju kada netko posta link da je poskupio kruh ili da je velika potražnja za bio gorivom ili čak članak: Svjetska banka darovala Hrvatskoj pet milijuna dolara za ekološku poljoprivredu
mene to veseli ja sam siguran da ovakva mizerna cijena Petrokemijnih proizvoda je neodrživa.
Članci sami po sebi nemaju nikakve veze s petrokemijom ali kao u filmu “šesto čulo” sve čak i najmanje sitnice povežeš tek na kraju
Svakim danom smo svjedoci da cijene svih prehrambenih proizvoda jako idu gore da cijene žitarica divljaju na svjetzskim tržištima i da je zanimanje za poljoprivredu sve veće i veće
To je prijatelju smisao članka što je kolega petina postao

Prijatelju kada netko posta link da je poskupio kruh ili da je velika potražnja za bio gorivom ili čak članak: Svjetska banka darovala Hrvatskoj pet milijuna dolara za ekološku poljoprivredu
mene to veseli ja sam siguran da ovakva mizerna cijena Petrokemijnih proizvoda je neodrživa.
Članci sami po sebi nemaju nikakve veze s petrokemijom ali kao u filmu “šesto čulo” sve čak i najmanje sitnice povežeš tek na kraju
Svakim danom smo svjedoci da cijene svih prehrambenih proizvoda jako idu gore da cijene žitarica divljaju na svjetzskim tržištima i da je zanimanje za poljoprivredu sve veće i veće
To je prijatelju smisao članka što je kolega petina postao

Onome tko zna čekati, vrijeme otvara vrata.

Slazem se Gorane8.Samo sta kolega ocito nije razumio.Ovaj clanak nema nikakve veze sa Petrokemijom ali ima veze sa POLJOPRIVREDOM.Mada je ovdije rijec o ekoloskoj poljoprivredi mada to nije bitno.Smatram da je bitno da sa razvijanjem svijesti prema ekoloskoj poticemo i standardnu poloprivredu koja nama kao dionicarima PTKM samo ide u prilog.[thumbsup]

Dragi čađari, s obzirom na poremećaj u spavanju koji imam u zadnje vrijeme, odlučio sam po tko zna koji put računati, uspoređivati, planirati, itd.

Sad ću podijeliti s vama nešto što sam malo proučavao. Odmah napominjem da Petrokemija nije još u takvoj divnoj situaciji, no možda dobijemo sliku o tome koliko je ovo perspektivna grana industrije i kakvu bi kompaniju u sljedećih nekoliko godina pravi gazda mogao napraviti. Čak mi to ne zvuči tako nemoguće kada se riješe problemi poput privatizacije, nabave plina, ograničenja u cijeni, te ofskroz, ulaska u EU.

Firma Terra Nitrogen Company L.P. … znam sad će pesimisti odmah komentirati tipa…gdje smo mi od toga i ovo i ono, no, ne potcjenjujmo sami sebe, ovakvo poslovanje za Petrokemiju je pitanje vremena (čitaj godina, ne mjeseci, tako da kratkoročni ne moraju ni čitati dalje ).

Evo link na kojem sam čitao: http://caps.fool.com/Ticker/TNH.aspx?source=icaedilnk9950012

Možda da napomenem da nisam direktno tražio proizvođače gnojiva već firme koje su ostvarile veliki rast te kojima se redviđa daljna svjetla budućnost!!!!

Dakle kada proučite pokazatelje, a svi su izračunati, tako da se ne morate previše mučiti, no sumirat ću najjednostavnije…

P/S (vrlo važno): 4.16 (nisam pogriješio)
P/B: 13.51
P/E: 15
EBIT Margin: 28 (laički, otprilike četvrtina prihoda je zarada)
BROJ ZAPOSLENIH : 160 ( da, ne fali mi 0)[shocked]
Mjesečni prihod cca 140.000.000 $–> godišnje cca 8.000.000.000 KN

Par komentara: S obzirom na kontrolirane cijene inputa i outputa, ne bih se previše osvrtao na zarade kod Petrokemije, jer je već i maloj djeci jasno da kada se privatizira i kada se maknu kočnice sa Inputa i outputa, zarada dolazi sama po sebi, pogotovo kada vidimo da i ovako Petra ostvaruje pristojne zarade.
Pogotovo pristojne ako pogledamo EBITDA ili za one koji ne znaju, zarade prije kamata, poreza, dividendi i amortizacije. EBITDA kod Petre je za prvih 9 mjeseci 93.000.000 Kn, a samo u 3Q 37.000.000 KN. Kada dodamo tome 4Q koji treba biti najbolji, ali dodajmo samo da je isti kao 3Q, dolazimo do godišnjeg EBITDA od 130.000.000 KN.
Kamate su na sreću zanemariva stavka.
Porez na prikazanu dobit od po mojoj procjeni 30 mil. iznosi 6miliona, znači, opet zanemarivo
Dividende nemamo (tko zna, možda i bude)
Ostaje samo:….=======>>> AMORTIZACIJA, to je ključno. Svatko zna da je amortizacija isključivo računovodstveni pojam, jer to što je neka imovina amortizirana X%, ne mora značiti da joj je vrijednost za toliko i pala. Dobar primjer za to vam je (sad bezveze smišljam) kamion, koji možete 100% amortizirati za 5 godina, a njegova realna vrijednost ostaje i preko 50% nabavne cijene.
Znači da će se opet amortizirati oko 90.000.000kn, da bi došli na razinu od 30mil dobit. Samo ako bi za pola smanjili amortizaciju, došli bi na dobit od 75.000.000 uz sve ostale nabrojane lošije varijante (4Q na razini 3Q)
Na cijeni od 280 kn to bi značilo
P/E 12.5!!! ===>već smo tu malkice podcjenjeni

Dalje, knjigovodstvena vrijednost!
Što da kažem, da bi bili na razini TNC L.P., cijena dionice Petre bi trebala biti oko 3.730 KN!!!![thumbsup]

Dalje, P/S, opet zamislimo 4Q kao i 3Q. Dolazimo na godišnji prihod od 2.000.000.000kn
Ili prihod po dionici od 588 KN. Da bi P/S bio 4.16, cijena bi trebala biti=====>>>> 2.450 KN[thumbsup]

New Report

Close