Da cartmane, sad se javlja pitanje kako će u vladi procjeniti što je bolje, 6-7.000 kn višu zaradu radnicima (sa 110 u odnosu na 60 dionica) ili zadržavanje većinske pozicije…
Goran8:
”
Petrokemija je strateški proizvođač zbog dva razloga ; naime, zbog velikog utjecaja troškova prijevoza na cijenu gnojiva tvornice gnojiva grade se blizu potrošačkih tržišta. Tako bi bez Petrokemije Hrvatska bila osuđena na uvozna gnojiva, koja bi zbog troškova prijevoza bila skuplja nego sada.
a drugo Petrokemija je tvornica koja osigurava socijalni mir i zapošljava više od 2.400 radnika te omogućava rast i razvoj cijele regije.
Radnici su se već 98 među prvima stali u obranu svoje tvornice jer su se zabrinuli za njezinu budućnost i organizirali u stožer za obranu. Bojali su se da će Petrokemija biti prodana jeftino strancima te da bi se moglo lako naći na ulici. Od tada pa do danas oni su bitan čimbenik u donošenju svih odluka. Kad kupe dionice oni to neće prodavati jer koliko je poznato 1 dionica je 1 glas, ako bi prodali svoje dionice više ne bi sudjelovali u nikakvim odlukama te sindikat i stožer za zaštitu Petrokemije bi izgubili kredibilitet – a to će se teško dogoditi.
Nigdje kao u Petrokemiji nije prisutna briga o samoj tvornici i budućnosti iste od strane njezinih radnika.
”
Po ovom drzava ne smije prodati svojih 51% (spominjali su se rusi, turci, Moralic..)?
Smije, ali uz kvalitetne uvjete u natječaju (proširenje proizvodnje, zadržavanje radnika…)
Mislim da je Goran stavio naglasak na to da su radnici i zaposlenici svjesni vrijednosti i značenja svog poduzeća.
Da cartmane, sad se javlja pitanje kako će u vladi procjeniti što je bolje, 6-7.000 kn višu zaradu radnicima (sa 110 u odnosu na 60 dionica) ili zadržavanje većinske pozicije…
Drzava je rekla da ce privatizirati PTKM, znaci ona nema namjeru dugorocno zadrzati PTKM.
Prodajom 15% drzava prebacuje odluku o vecinskom vlasniku na radnike PTKM, jer onaj tko zeli imati 50.1% mora kupiti sve dionice radnika. Takav scenario bi sigurno podigao cijenu, pod uvijetom da se netko zeli upustiti u pokusaj kupovine bas svih slobodnih dionica PTKM od vise tisuca malih dionicara.
Za Petrokemiju dolazi razdoblje kad će ponude osnovne sirovine (plina) dolaziti sa svih strana.
“NAKON KRIZE S RUSKIM PLINOM PROŠLE ZIME, EU U POTRAZI ZA SIGURNIJIM DOBAVLJAČIMA
Europska unija okreće se plinu iz Norveške
Norveški izvoz plina do 2010. skočit će na 130 milijardi prostornih metara
Zbog sve veće potražnje za energijom te kako bi smanjile svoju ovisnost o Rusiji u opskrbi plinom, europske zemlje sve se više okreću norveškom prirodnom plinu. U proteklih šest godina Norveška je praktički udvostručila svoj godišnji izvoz plina na 90 milijardi prostornih metara, postavši drugi po veličini izvoznik u Europsku uniju, sa 16-postotnim tržišnim udjelom. Ovoga mjeseca otvoren je najduži svjetski podvodni plinovod, koji povezuje Norvešku i Britaniju, a pokrivat će i do 20 posto britanskih potreba u godinama koje dolaze. Ta skandinavska zemlja već podmiruje 30 posto francuskih potreba za plinom te 25 posto njemačkih……………….”
Cijeli tekst na:
http://www.poslovni.hr/25732.aspx
Pa možemo tu dodati još i plin koji se crpi iz domačih izvora plina, podmorje, Podravina, Medjimurje i t.d.!
[smiley2]
Goran8: ” Petrokemija je strateški proizvođač zbog dva razloga ; naime, zbog velikog utjecaja troškova prijevoza na cijenu gnojiva tvornice gnojiva grade se blizu potrošačkih tržišta. Tako bi bez Petrokemije Hrvatska bila osuđena na uvozna gnojiva, koja bi zbog troškova prijevoza bila skuplja nego sada. a drugo Petrokemija je tvornica koja osigurava socijalni mir i zapošljava više od 2.400 radnika te omogućava rast i razvoj cijele regije. Radnici su se već 98 među prvima stali u obranu svoje tvornice jer su se zabrinuli za njezinu budućnost i organizirali u stožer za obranu. Bojali su se da će Petrokemija biti prodana jeftino strancima te da bi se moglo lako naći na ulici. Od tada pa do danas oni su bitan čimbenik u donošenju svih odluka. Kad kupe dionice oni to neće prodavati jer koliko je poznato 1 dionica je 1 glas, ako bi prodali svoje dionice više ne bi sudjelovali u nikakvim odlukama te sindikat i stožer za zaštitu Petrokemije bi izgubili kredibilitet – a to će se teško dogoditi. Nigdje kao u Petrokemiji nije prisutna briga o samoj tvornici i budućnosti iste od strane njezinih radnika. ” Po ovom drzava ne smije prodati svojih 51% (spominjali su se rusi, turci, Moralic..)?
Bravo Cartmane,
Iznijet ću moje viđenje.
srednjeročno od 3-5 godina po meni realna opcija je jedino manji paket od cca 25% + 1 dionicu strateškom partneru, tek onda priča o radničkom dioničarstvu, kontroli plina do 2011 godine, i ostavljanje nekog dijela dionica u vlasništvu države ima smisla.
Država će tada držati manji dio vlasništva i zajedno sa radnicima imati većinski paket sve do trenutka reforme poljoprivrede i okrupljivanja zemljišta.
Budući da će uslijediti liberalizacija tržišta plina tako da će Petrokemija moći birati od koga će uzimati plina a možda to bude baš strateški partener Petrokemije od 25%+1 dionica.
Mislio sam na zadržavanje većinske pozicije do privatizacije,tj. da na taj način država i dalje određuje uvjete za privatizaciju. Naravno da nisam mislio na dugoročno zadržavanje većinskog udjela.
Iznijet ću moje viđenje.
srednjeročno od 3-5 godina po meni realna opcija je jedino manji paket od cca 25% + 1 dionicu strateškom partneru, tek onda priča o radničkom dioničarstvu, kontroli plina do 2011 godine, i ostavljanje nekog dijela dionica u vlasništvu države ima smisla.
Država će tada držati manji dio vlasništva i zajedno sa radnicima imati većinski paket sve do trenutka reforme poljoprivrede i okrupljivanja zemljišta.
Budući da će uslijediti liberalizacija tržišta plina tako da će Petrokemija moći birati od koga će uzimati plina a možda to bude baš strateški partener Petrokemije od 25%+1 dionica.
Znaci po tvom videnju nema privatizacije min. sljedecih dvije godine?
Goran8: ” Iznijet ću moje viđenje. srednjeročno od 3-5 godina po meni realna opcija je jedino manji paket od cca 25% + 1 dionicu strateškom partneru, tek onda priča o radničkom dioničarstvu, kontroli plina do 2011 godine, i ostavljanje nekog dijela dionica u vlasništvu države ima smisla. Država će tada držati manji dio vlasništva i zajedno sa radnicima imati većinski paket sve do trenutka reforme poljoprivrede i okrupljivanja zemljišta. Budući da će uslijediti liberalizacija tržišta plina tako da će Petrokemija moći birati od koga će uzimati plina a možda to bude baš strateški partener Petrokemije od 25%+1 dionica. ” Znaci po tvom videnju nema privatizacije min. sljedecih dvije godine?
Vrlo realna opcija, Preuzimanje i privatizacija će se vršiti postupno i to u fazama, prva faza uskoro, druga faza do 2009 gdje će država postupno smanjivati svoje pozicije, i to do trenutka kad završi reformu poljoprivrede, a Slovanoja počinje davati očekivane prinose.
Umjetna gnojiva kao i njihova cijena su vrlo bitana karika u očuvanju socijalne politike svake države a redistribucijom dohotka i subvenicajama država ne može danas sve pokriti pa joj je jednostavije diktirati cijenu umjetnih gnojiva i regulirati cijenu plina koji se jednim dijelom crpi iz Jadrana.
Naglom liberalizaciojm cijene plina i tržišnim određivanjem cijene gnojiva poljoprivreda u ovom trenutku nema snage odgovoriti i cijena hrane bi znatno skočila a to bi se znatno reflektiralo na sve ostalo, cijena kruha, mesa,mlijeka. Naravno to će se po naznakama postupno događati već slijedeće godine ali naglaih skokova ne bi trebalo biti. Sve navedeno čeka ovu ili slijedeću vladu.
Bez obzira na sve navedeno Petrokemija će poslovati pozitivno i pripremati se za dan da 1milion tona isporuči samo za domaće tržište. Sve viškove će izvoziti na susjedna tržišta gdje će postati najveći dobavljač, i omogućiti državi smanjivanje uvozno-izvoznog deficita.
Po meni svijetil dani predstoje Kutinskom proizođaču, a i nama malim dioničarima.
Prodaja radničkih dionica će se dogoditi do ove nove godine, po kojim uvjetima neznam ali mi je to informacija koju sam dobio iz bliskih krugova petrice
ovdje bi se i ja slozio sa goranom cisto nevjerujem u scenari ddjh u svakom slucaju cijena ove dionice vrijedi vise od sadanjih300kn
Gospodo šta je ovo zatišje pred buru, tišina, nema nikakvih komentara o dionici, malo me nervira sve ovo stanuje o izlasku 3Q, neka izađe već jedanput da se agonija završi
Gospodo šta je ovo zatišje pred buru, tišina, nema nikakvih komentara o dionici, malo me nervira sve ovo stanuje o izlasku 3Q, neka izađe već jedanput da se agonija završi
dgmaz ti se vjerojatno salis. Evo kako i ja prvi put ulazim u PTKM mislio sam pitati neke stvari, ali je tema vec vrlo dobro i konstruktivno obradjivana sto mozes viditi u postovima zadnja dva-tri dana.[smiley9][smiley9][smiley9]