Kao što ne stoji moja prijašnja izjava prodajte odmah, odluka je uvijek na svakome osobno, međutim već smo par puta vidjeli da dionica oscilira i da svaki put kad dođe blizu 300 padne! Isto nije u redu Mikina izjava “dionica bi MORALA na 1000kn” ili dionica vrijedi 1300kn na temelju izračuna predviđenog poslovanja za idućih 15god. Izračuni profitabilnosti i budućeg poslovanja se rade na vremenski rok od 5god. Svaka čast kolegama na analizi ali možda su očekivanja i optimizam ipak malo preveliki! Petrokemiju očekuje dobra budućnost i sve bolje poslovanje, veća potražnja itd. ali mislim da nije u redu pomalo navlakački pisati da će dionica u godinu dana rasti 300%! Naposljetku nema osnova za to, u toj mjeri. Ima osnova za rast, ali u toj mjeri u tako kratkoročnom razdoblju NE! I meni bi odgovaralo kao dioničaru da dionica vrijedi što više, ali nije realno to očekivati. Na kraju ako netko i proda sutra možda neće pogriješiti (nije to drukanje, već samo realnost da će za mjesec dana moći možda opet kupiti po 280kn). Pozdrav
prika moj na pet godina se kupuju auti, škrinje i taperveri, a ne tvornice koje rade 2,1 mlrd kuna prometa. Gazpromu nije problem dati te novce, i ako pretpostavimo da očekuju povrat od 10% na uloženi kapital onda uz strukturu prihda i rashoda petrokemije tvornicu trebaju platiti oko 1300 kuna.
Ja vjerujem da oni uložena sredstva mogu vratiti I koju godinu prije 15 godina I zato im neće biti teško dati 4,3 mlrd kuna za tvornicu.
Nije ni jednoj velikoj firmi problem dati tolike novce ako su sigurni da će im se investicija isplatiti!
Pošto su Rusi najveći proizvođači gnojiva a i imaju najviše plina scenario je moguć, međutim ne možemo biti sigurni da će ih Rusi kupiti, premda bi to bilo odlično, čak je bila vijest da je Uprava Gazsproma izdvojila 30mlrd eura za preuzimanja u narednom periodu.
Samo sam htio reć da kad se rade analize kompanija i povrat investicije da se to radi na rok od 5 godina, ništa više!
Pozdrav
Kad bi Vlada prodala radnicima recimo 600 000 dionica to bi značilo da je slobodnih dionica na prodaju cca 52,9%. To bi omogućilo npr Gazpromu, Slovacima, Yari i sličnim igračima da u dogovoru sa par najvećih dioničara preuzmu firmu po cijeni koj je niža od one koja bi se mogla dobiti na tenderu. Kad bi netko u idućih mjesec dana krenuo čistiti sve do 800 kuna vjerujem da bi zgrabio većinu slobodnih dionica + te radničke.
To Vlada neće naparaviti jer bi onda i svoj paket morala prodati po cijeni do 800 kuna (dati tvornicu za 1,7 mlrd kuna). Radnici će dobiti dio koji će zajedno sa slobodnim dionicama biti manji od 50% jer bi sve drugo bilo glupo od strane Vlade.
Sumnjam da ce svaki radnik imati pravo na samo 15tak dionica ukupne vrijednosti manje od 2000kn.
Nisam istrazivao, ali vidim da Goran8 jest te je spomenuo kako teoretski po zakonu o privatizaciji iz ’98, po kojem ce se privatizirat PTKM (tako Polancec kaze) svaki radnik moze dobit cca. 280 dionica.
Za usporedbu, INA trenutno ima 9600 zaposlenih, a sveukupno s bivsim zaposlenicima ima 48.000 osoba koje ostvaruju pravo na dionice. Kod HT-a je taj broj jos znacajno veci (75 tisuca). Znaci da kod PTKM mozemo ocekivati cca. 10.000 s pravom (ne 10k koji ce kupiti, vec koji ce imati pravo na kupnju), realno bi bilo ocekivati ponudjenih bar 50-70 dionica po radniku. Ne zaboravimo Goranovu analizu i Zakon o privatizaciji iz ’98 po kojoj bi radnici teoretski mogli dobiti 280 dionica.
A 95% radnika koji plate dionicu 114kn su presretni kad je prodaju za 250kn, to fondovi znaju, a nitko nije lud placati 800kn ono sto moze dobiti za 250kn.
I sad će Cartmanna prozvat drukerom a čovjek samo realno pokušava sagledati realni potencijalni problem!
Dakle, ne treba samo o dionici govoriti u hvalospjevima i da je sve najbolje kad postoje stvari koje bi nas trebale mučiti kao što su cijena plina i ESOP!
Uz sve navedene i prokomentirane pozitivne stvari bilo bi u redu da i sagledamo one potencijalne negativne!
U protivnom lažemo sami sebe!
Nisam jos pogledao PTKM do kraja, ali vecina drugih dionica je nedavno odradila rast i sad vlasnici “skupljaju slag”, ptkm dugo miruje pa mi moglo doci do talasanja, ali to je vec kockanje.
Nisam jos pogledao PTKM do kraja, ali vecina drugih dionica je nedavno odradila rast i sad vlasnici “skupljaju slag”, ptkm dugo miruje pa mi moglo doci do talasanja, ali to je vec kockanje.
– pozdravljam svog dragog prijatelja Cartmana.
– imam još uvijek nešto dionica PTKM, ali slabo pratim ovu temu, od kad tebe nema ova tema mi je zbilja dosadna.
– lijepo je od tebe, vidim kako si sad postao supermen.
Pozdrav !
mika: ” Kad bi Vlada prodala radnicima recimo 600 000 dionica to bi značilo da je slobodnih dionica na prodaju cca 52,9%. To bi omogućilo npr Gazpromu, Slovacima, Yari i sličnim igračima da u dogovoru sa par najvećih dioničara preuzmu firmu po cijeni koj je niža od one koja bi se mogla dobiti na tenderu. Kad bi netko u idućih mjesec dana krenuo čistiti sve do 800 kuna vjerujem da bi zgrabio većinu slobodnih dionica + te radničke. To Vlada neće naparaviti jer bi onda i svoj paket morala prodati po cijeni do 800 kuna (dati tvornicu za 1,7 mlrd kuna). Radnici će dobiti dio koji će zajedno sa slobodnim dionicama biti manji od 50% jer bi sve drugo bilo glupo od strane Vlade. ” Sumnjam da ce svaki radnik imati pravo na samo 15tak dionica ukupne vrijednosti manje od 2000kn. Nisam istrazivao, ali vidim da Goran8 jest te je spomenuo kako teoretski po zakonu o privatizaciji iz ’98, po kojem ce se privatizirat PTKM (tako Polancec kaze) svaki radnik moze dobit cca. 280 dionica. Za usporedbu, INA trenutno ima 9600 zaposlenih, a sveukupno s bivsim zaposlenicima ima 48.000 osoba koje ostvaruju pravo na dionice. Kod HT-a je taj broj jos znacajno veci (75 tisuca). Znaci da kod PTKM mozemo ocekivati cca. 10.000 s pravom (ne 10k koji ce kupiti, vec koji ce imati pravo na kupnju), realno bi bilo ocekivati ponudjenih bar 50-70 dionica po radniku. Ne zaboravimo Goranovu analizu i Zakon o privatizaciji iz ’98 po kojoj bi radnici teoretski mogli dobiti 280 dionica. A 95% radnika koji plate dionicu 114kn su presretni kad je prodaju za 250kn, to fondovi znaju, a nitko nije lud placati 800kn ono sto moze dobiti za 250kn.
Što se tiče privatizacije ptkm je specifična jer je već bila u većniskom privatnom vlasništvu pa ju je država putem Kapitalnog fonda i dokapitalizacije vratila u svoje većinsko vlasništvo. Zbog toga je 35% dionica na burzi u rukama privatnih ulagača. Po tome se i razlikuje od privatizacija INE i HT jer je tamo država određene pakete prije prodala strateškom partneru nego radnicima. Samo kažem da Vlada paket veći od 15% ne smije ponuditi radnicima jer je onda laka meta za preuzimanje. Ja sam samo napisao da bi s obzirom na sadašnju cijenu u slučaju da radnici nemaju zabranu trgovine ,a dobiju preko 15% lako bilo do 800 kuna zgrabiti veliki broj dionica. Na tom nivou vjerovatno bi KD, Bank of New York i ostali bili spremni prodati. To Vlada ne smije dozvoliti i mora onda zabraniti prodaju radnicima, a po meni najjbolja varijanta je istovremeno dionice radnicima i međunarodni tender. Tada radnici samo trebaju pričekati najbolju ponudu i stvar riješena.
Nisam istrazivao, ali vidim da Goran8 jest te je spomenuo kako teoretski po zakonu o privatizaciji iz ’98, po kojem ce se privatizirat PTKM (tako Polancec kaze) svaki radnik moze dobit cca. 280 dionica.
Po mome shvaćanju tih 20000 DEM-a koji se spominju su gornji limit, tj. maksimum koliko pojedinci mogu dobiti u procesu privatizacije. A ne postoji niti jedan pametan razlog zašto bi država prepustila više od 49% dionica na slobodno tržište. Jedina bojazan ovdje mogu biti torbe pune para ispod pregovaračkih stolova…
Vjerojatnije mi zvuči scenarij tipa zadnje privatizacije Ht-a (namjerno ne kažem IPO jer to nije bio IPO). Npr. da vlada kaže radnicima da uplate maksimalni iznos sredstava (naravno do neke granice) koliko bi bili voljni kupiti dionica Petrokemije po povlaštenim cijenama, a nakon toga vlada odredi koliko će dionica pustiti, tj. koliki će popust dati, s tim da vodi računa o tome da zadrži većinski udio.
Ako vlada ima 64,5 % dionica, što je 2.120.000 komada, može prodati cca 420.000 dionica a da ostane većinski vlasnik. uzmimo da bude 7.000 radnika (Netko reče ovdje da ih je ukupno 10.000, od toga neka 70%upiše dionice, iako je i to upitno s obzirom da Petrokemija nije tako sigurna i isprobana stvar poput INE, a i u pravilu se vežu negativne vijesti uz nju). To je cca 60 dionica po zaposlenom. 60 dionica puta cca 120 kn je paket od 1000 Eura. Uzmemo li za sigurno da će radnici te dionice moći utopiti za minimalno 240 kn, dobijemo zaradu od 1000 Eura na 1000 uloženih. Usporedbe radi, na HT-u je masa ljudi presretna sa istom zaradom (1000 Eura, na cijeni od 385 kn uz uplaćeni cijeli iznos) ali uz duplo veći ulog, i još duplo veća uplaćena sredstva.
Ono što želim reći je da bi i ta količina zadovoljila radnike, s tim da bi državi ostao većinski udio, te bi mogla prodati ga na natječaju i postići visoku cijenu.
Cijelo vrijeme želim naglasiti da je taj općeniti dojam koji ljudi stiču jako bitan, jer ovo je gospodarsko-političko pitanje. Ovakav sličan scenarij zadovoljio bi sve i jako bi lijepo izgledalo u medijima kad bi se Petrokemijaši i političari uz smijeh i rakiju rukovali, grlili i pjevali borbene.
Mislim da ima dovoljno dobrih potencijalnih scenarija oko ove privatizacije da se ne trebamo plašiti tog procesa nego mu se radovati.
Bitnije pitanje po meni je kada će se to dogoditi.
Jos samo ovo: Uz promete kakvi su bili zadnjih par dana (cca 4.000 komada na dan), 420.000 dionica planulo bi za 100 dana, a uz dupli promet za 50.[smiley1]
Pa nije to neki strašan period!!! Čak bi se i mi mogli podebljati. Iako to neće biti lako jer kako mika jednom reče, radnici PTKM imaju dosta zaštitnički odnos prema svojoj firmi, kao i svi koji žive u kutini i njenoj okolici, te sumnjam da bi ju davali u bescjenje.
Eto, oprostite na dužini!
Lijep pozdrav, laku noć, te dobar ulov sutra želim! (ne samo na PTKM)[smiley11]
Mislim da pozornost treba usmjeriti prema radnickoj privatizaciji. Pročitao sam da je Petrokemija imala 4000 radnika, ne znam kako ce se dijelit dionice, ali sam uvjeren da ce biti ukljuceni i bivsi radnici, što znaci da bi se s bivsim radnicima moglo pojaviti i cca. 6000 osoba s pravom povlastene kupnje. Goran je izracunao da svaka osoba s pravom moze teoretski dobiti 281 dionicu, taj broj ce sigurno biti manji jer HFP nema toliko dionica (ima cca. 1.2m), ali ako svaki radnik dobije 100-150 dionica, na trzistu ce se naci 600-900 tisuca dionica sto bi, po onom sto znamo iz slicnih sucajeva (npr. LVCV je pao na 300kn kad su borci dobili dionice), moglo gurnuti cijenu prema dole. Naravno, tu je i vrlo bitno, ako ne i najbitnije pitanje lock up perioda. Znamo da cijenu PTKM ne guraju mali kupci vec fondovi, a sad vjerojatno i oni cekaju ishod ove price da odluce hoce li krenuti u kupnju kad mali dobiju dionice ili ce krenuti prije. Naravno, ne isplati im se krenuti prije ako ne bude lock up perioda ili bude kratak (npr. 3mj) jer ce radnicima morati placati vise za dionice. Ako radnici, kao sto se ocekuje i Polancec je najavio, dobiju dionice po 114kn, siguran sam da bi ih rado prodavali po dvostruko vecoj cijeni – cca. 230kn, jer radnici i penzioneri kutinske petrokemije nisu bas bogatasi da ce cekati s prodajom. Ali cak i ako cijena ne bude isla dole, tih 600.000 dionica na trzistu ce stopirati rast neko vrijeme.
Stoji ali djelomično.
Petrokemija je strateški proizvođač zbog dva razloga ; naime, zbog velikog utjecaja troškova prijevoza na cijenu gnojiva tvornice gnojiva grade se blizu potrošačkih tržišta. Tako bi bez Petrokemije Hrvatska bila osuđena na uvozna gnojiva, koja bi zbog troškova prijevoza bila skuplja nego sada.
a drugo Petrokemija je tvornica koja osigurava socijalni mir i zapošljava više od 2.400 radnika te omogućava rast i razvoj cijele regije.
Radnici su se već 98 među prvima stali u obranu svoje tvornice jer su se zabrinuli za njezinu budućnost i organizirali u stožer za obranu. Bojali su se da će Petrokemija biti prodana jeftino strancima te da bi se moglo lako naći na ulici. Od tada pa do danas oni su bitan čimbenik u donošenju svih odluka. Kad kupe dionice oni to neće prodavati jer koliko je poznato 1 dionica je 1 glas, ako bi prodali svoje dionice više ne bi sudjelovali u nikakvim odlukama te sindikat i stožer za zaštitu Petrokemije bi izgubili kredibilitet – a to će se teško dogoditi.
Nigdje kao u Petrokemiji nije prisutna briga o samoj tvornici i budućnosti iste od strane njezinih radnika.
Evo par linkova o radničkom dioničarstvu
http://www.poslovni.hr/45254.aspx
http://www.bum.vjesnik.hr/pdf/2007%5C02%5C08%5C04A4.PDF
http://www.ncs.hr/view.asp?v=207
Moguće da bi u toj situaciji došlo do prodaje onih bivših zaposlenika koji su se odlučili za Petrokemiju a ne INU, međutim takvih je ipak malo jer INA je “tržišna marka” a stari zaposlenici još percipiraju petrokemiju kao nešto nižeg ranga od INE.
Lock up period je uključen u pojam radničkog dioničarastva, ukoliko bi bilo drugačije radnici Petrokemije riskiraju puno za zaradu od samo 2 puta ( maksimalna zarada bi bila pri sadašnjoj cijeni cca 25- 30 tisuća kuna što nije ni godišnja plaća) asindikat to dobro zna i znaju koliko je njihov glas važan sutra kad se bude odlučivalo o budućnosti tvornice.
Međutim Petrokemija je sanirana i to par puta i poslije izbora o planu privatizacije iste morat će svoje mišljenje dati AZTN.
Moguće je da radnici dobiju i manje od onoga što im teoretski pripada.
Sve o privatizaciji Petrokemije dogodit će se slijedeće godine i svaka odluka je sada upitna i dugoročnijeg je karatera, sada na cijenu dionice utejcat će razlika od –85 mil kuna (3Q/06) i rezultat (3Q/200
Sumnjam da ce HFP kao vlasnik 2.1 milijuna dionica ponuditi radnicima paket od samo 7000 kuna. To bi sigurno izazvalo pobunu radnika, sindikata i negativni publicitet za vladu.
Inini radnici su dobili 30.000 kuna, za vjerovati je da ce slican iznos biti i u slucaju petrokemije, znaci 30000/270 = 110 dionica po radniku, kad oduzmemo popuste dobijemo iznos od 110x114kn = 12540kn.
Tad bi mingorp imao 26%, HFP cca. 20-22%, bny 6%,…a ostalo su mali dionicari. Potencijalni kupac bi morao skupiti skoro sve dionice ih fondova, investitora i iz djepova vise tisuca malih dionicara ako zeli postati vecinski vlasnih bez vladinog dijela. To bi sigurno znatno diglo cijenu, a vlada je i dalje u posjedu 46-48%. To je jos i najbolji scenarij, ptkm privatizirana, a drzava zaradila pare (porasla im vrijednost dionica).
Prika, daj bar priznaj da smo se svi (uključujući i tebe) od huškača i navlakača na gore i dolje, pretvorili u sudionike konstruktivne rasprave!!![smiley2][smiley2][smiley2]
Petrokemija je strateški proizvođač zbog dva razloga ; naime, zbog velikog utjecaja troškova prijevoza na cijenu gnojiva tvornice gnojiva grade se blizu potrošačkih tržišta. Tako bi bez Petrokemije Hrvatska bila osuđena na uvozna gnojiva, koja bi zbog troškova prijevoza bila skuplja nego sada.
a drugo Petrokemija je tvornica koja osigurava socijalni mir i zapošljava više od 2.400 radnika te omogućava rast i razvoj cijele regije.
Radnici su se već 98 među prvima stali u obranu svoje tvornice jer su se zabrinuli za njezinu budućnost i organizirali u stožer za obranu. Bojali su se da će Petrokemija biti prodana jeftino strancima te da bi se moglo lako naći na ulici. Od tada pa do danas oni su bitan čimbenik u donošenju svih odluka. Kad kupe dionice oni to neće prodavati jer koliko je poznato 1 dionica je 1 glas, ako bi prodali svoje dionice više ne bi sudjelovali u nikakvim odlukama te sindikat i stožer za zaštitu Petrokemije bi izgubili kredibilitet – a to će se teško dogoditi.
Nigdje kao u Petrokemiji nije prisutna briga o samoj tvornici i budućnosti iste od strane njezinih radnika.
Po ovom drzava ne smije prodati svojih 51% (spominjali su se rusi, turci, Moralic..)?