PTKM (Petrokemija d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska PTKM (Petrokemija d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Kao što ne stoji moja prijašnja izjava prodajte odmah, odluka je uvijek na svakome osobno, međutim već smo par puta vidjeli da dionica oscilira i da svaki put kad dođe blizu 300 padne!
Isto nije u redu Mikina izjava “dionica bi MORALA na 1000kn” ili dionica vrijedi 1300kn na temelju izračuna predviđenog poslovanja za idućih 15god. Izračuni profitabilnosti i budućeg poslovanja se rade na vremenski rok od 5god. Svaka čast kolegama na analizi ali možda su očekivanja i optimizam ipak malo preveliki! Petrokemiju očekuje dobra budućnost i sve bolje poslovanje, veća potražnja itd. ali mislim da nije u redu pomalo navlakački pisati da će dionica u godinu dana rasti 300%! Naposljetku nema osnova za to, u toj mjeri. Ima osnova za rast, ali u toj mjeri u tako kratkoročnom razdoblju NE! I meni bi odgovaralo kao dioničaru da dionica vrijedi što više, ali nije realno to očekivati.
Na kraju ako netko i proda sutra možda neće pogriješiti (nije to drukanje, već samo realnost da će za mjesec dana moći možda opet kupiti po 280kn).
Pozdrav

mislim da dionica nece vise ispod 285 to joj je min a sa obzirom da sebi sdp skace u stomak vrlo vjerojatno je da cemo dionicu ptkm docekati nakon izbora na vise od 500kn zato po meni ni ovaj kvartalni izvijestaj koji ja vjerujem da ce biti dobar u biti nece utjecati na bitnije na cijenu dionice u ovom trenutku cijenu ptkm odredjuje politika ali vjerujem da su prosla ta vremena ptkma ispod 285 pozdrav

Mislim da pozornost treba usmjeriti prema radnickoj privatizaciji. Pročitao sam da je Petrokemija imala 4000 radnika, ne znam kako ce se dijelit dionice, ali sam uvjeren da ce biti ukljuceni i bivsi radnici, što znaci da bi se s bivsim radnicima moglo pojaviti i cca. 6000 osoba s pravom povlastene kupnje. Goran je izracunao da svaka osoba s pravom moze teoretski dobiti 281 dionicu, taj broj ce sigurno biti manji jer HFP nema toliko dionica (ima cca. 1.2m), ali ako svaki radnik dobije 100-150 dionica, na trzistu ce se naci 600-900 tisuca dionica sto bi, po onom sto znamo iz slicnih sucajeva (npr. LVCV je pao na 300kn kad su borci dobili dionice), moglo gurnuti cijenu prema dole. Naravno, tu je i vrlo bitno, ako ne i najbitnije pitanje lock up perioda.

Znamo da cijenu PTKM ne guraju mali kupci vec fondovi, a sad vjerojatno i oni cekaju ishod ove price da odluce hoce li krenuti u kupnju kad mali dobiju dionice ili ce krenuti prije. Naravno, ne isplati im se krenuti prije ako ne bude lock up perioda ili bude kratak (npr. 3mj) jer ce radnicima morati placati vise za dionice.

Ako radnici, kao sto se ocekuje i Polancec je najavio, dobiju dionice po 114kn, siguran sam da bi ih rado prodavali po dvostruko vecoj cijeni – cca. 230kn, jer radnici i penzioneri kutinske petrokemije nisu bas bogatasi da ce cekati s prodajom. Ali cak i ako cijena ne bude isla dole, tih 600.000 dionica na trzistu ce stopirati rast neko vrijeme.

nemogu reci da cartmane grijesis ali ovaj put mislim da nisi u pravu cak sto vis gtijesis opako pogledaj inu ako malo citas mislio se da ce biti kupljeno svih 700000 dionica a sta se desava nekom je tesko izdvojiti 1290 pa da bi za tri mjeseca digli 150% zarade na ini navodno da ce biti upisano tek vise od pola dionica ,a sad privatizacija ptkm koja je u ovom trenutku manje akrativna dionica od ine pitanje je sa kojim rizkom i lock up periodom pa makar on bio i 3mjeseca za radnike je i to puno jer oni tako razmisljaju mozda izgube sve novce u dionicarstvo se ne razumiju kolika ce biti njihova zaintereiranost za kupnju iste kazem pogledaj sta se trenutno desava na ini

Mislim da pozornost treba usmjeriti prema radnickoj privatizaciji. Pročitao sam da je Petrokemija imala 4000 radnika, ne znam kako ce se dijelit dionice, ali sam uvjeren da ce biti ukljuceni i bivsi radnici, što znaci da bi se s bivsim radnicima moglo pojaviti i cca. 6000 osoba s pravom povlastene kupnje. Goran je izracunao da svaka osoba s pravom moze teoretski dobiti 281 dionicu, taj broj ce sigurno biti manji jer HFP nema toliko dionica (ima cca. 1.2m), ali ako svaki radnik dobije 100-150 dionica, na trzistu ce se naci 600-900 tisuca dionica sto bi, po onom sto znamo iz slicnih sucajeva (npr. LVCV je pao na 300kn kad su borci dobili dionice), moglo gurnuti cijenu prema dole. Naravno, tu je i vrlo bitno, ako ne i najbitnije pitanje lock up perioda.

Znamo da cijenu PTKM ne guraju mali kupci vec fondovi, a sad vjerojatno i oni cekaju ishod ove price da odluce hoce li krenuti u kupnju kad mali dobiju dionice ili ce krenuti prije. Naravno, ne isplati im se krenuti prije ako ne bude lock up perioda ili bude kratak (npr. 3mj) jer ce radnicima morati placati vise za dionice.

Ako radnici, kao sto se ocekuje i Polancec je najavio, dobiju dionice po 114kn, siguran sam da bi ih rado prodavali po dvostruko vecoj cijeni – cca. 230kn, jer radnici i penzioneri kutinske petrokemije nisu bas bogatasi da ce cekati s prodajom. Ali cak i ako cijena ne bude isla dole, tih 600.000 dionica na trzistu ce stopirati rast neko vrijeme.

Naime, radnici nekad povezanih poduzeća u vlasništvu Ine dobili su jasnu poruku – ili ćete izabrati dionice Ine ili one Petrokemije i Diokija kao naknadu za «minuli rad» / U takvoj je trgovini s potpredsjednikom Vlade Damirom Polančecom sudjelovao i Stožer za obranu Petrokemije

brijem da ce dobar dio radnika otici u INU barem 40%, osobno ne bi, ali neki ce ici na “zicer”

da cartmane i to netreba smatniti smo dobar dio ce ici na inu dobar na dioki jer u ovom su trenutku to bolji ziceri pa ja stvarno pitanje koji ce postotak biti radnika u ptkm i sa kojim lock up periodom misli da se vladi nece desiti vise jedan lavcevi ili u ovomo trenutku ddjh

da cartmane i to netreba smetnuti sa uma dobar dio ce ici na inu dobar na dioki jer u ovom su trenutku to bolji ziceri pa ja stvarno pitanje koji ce postotak biti radnika u ptkm i sa kojim lock up periodom mislim da se vladi nece desiti vise jedan lavcevi ili u ovomo trenutku ddjh i misli da ce ptkm biti prodana strancim kojim ja bi volio ruse ali u tom trenutku to ce biti manje vazno

nemogu reci da cartmane grijesis ali ovaj put mislim da nisi u pravu cak sto vis gtijesis opako pogledaj inu ako malo citas mislio se da ce biti kupljeno svih 700000 dionica a sta se desava nekom je tesko izdvojiti 1290 pa da bi za tri mjeseca digli 150% zarade na ini navodno da ce biti upisano tek vise od pola dionica ,a sad privatizacija ptkm koja je u ovom trenutku manje akrativna dionica od ine pitanje je sa kojim rizkom i lock up periodom pa makar on bio i 3mjeseca za radnike je i to puno jer oni tako razmisljaju mozda izgube sve novce u dionicarstvo se ne razumiju kolika ce biti njihova zaintereiranost za kupnju iste kazem pogledaj sta se trenutno desava na ini

I mene je iznenadilo ovo sto se dogodilo s INOm, evo bit cu iskren pa cu priznat da sam nazvao par radnika INE nudeci odmah 36.000kn za pravo na 18 dionica. Znaci oni odmah dobiju 36 tisuca, s tim plate dionice, a ja ih dobijem za 10 mjeseci. Nitko nije pristao, svi su uplatili svoj novac. Tako da mi je glupo da netko nije zelio uplatiti jer su, koliko sam cuo od tih ljudi, vec ljudi obilazili poslovnice Ine i nudili istu stvar, tako da radnici nisu trebali napraviti nista, samo uzeti pare i potpisati papir.

Svakako, moja procjena je da ce biti zainteresiranih kupaca PTKM za 114kn za dionicu.

Dionica će poletiti kada za to bude vrijeme. Ja ne drukam prema dole ili nešto sl. samo želim diskutirat o nekim postojanim možebitinim problemima. Priznajem i ispričao sam se da sam možda u početku bio malo pregrub ali to je zato zbog pojedinih navijačkih postova i zapravo neargumentiranog drukanja! Drugo na dionice se ne kladim, ne mogu voljeti ni mrziti nikoga na forumu i ne bi nikad sve uložio u jednu dionicu. A Vi ste Vilma par puta pokazali nesigurnost i labilnost pišući o Petrokemiji (koliko sam uspio pročitati). Ja mislim da je Ptkm dobra firma ali se ne slažem recimo da vrijedi trenutno 1300kn i zanima me uz sve prednosti glavni njen problem plin, te koliko bi je plin mogao usporiti u razvoju i željenoj vrijednosti većine dioničara (cijena (sadašnja i buduća), opskrba je prošlost, to je riješeno). Ne treba sve gledati u pozitivnom tonu, jer to nije moguće kod ni jedne dionice! Pozdrav

nikad nisam rekao ili drukao na gore koliko če ikad vrijedit dionica, maximalni targeti koji se mogu očekivat po mom mogu biti u kračem periodu 270-XXX…(za sada je ne bi ni ja kupio po 1000 ili 1300)
ako je zvučalo labilno i nesigurno u tim periodima sam uvijek nešto dokupio
[smiley1]
i da, jedino što zaista brine na ovom prostoru jesu odluke političara koja mogu svojima potezima, stvarno otežit stvari, a u politku se upoznam toliko, da znam da su ko žene koje se prodaju, uvijek žele više, a daju prvome, da bi na kraju se uvijek našla jedna koja daje ispod cijene…[smiley1]
u ovoj sam dionici baš iz razloga, da ju držim dosta dugo a za sada gledam ovaj semafor samo da preskoči prepreke koje ji stavljaju a nemaju veze sa ekonomijom
pozdrav

Opet cu ponovit da nisam u toku [smiley2], ali evo na sto sam upravo nabasao

http://www.sindikat-inas.hr/nov-65.htm

“1. Pravo na dionice ne ostvaruju bivši radnici društava koja su se izdvojila iz INA grupe zajedno sa svojom imovinom (Petrokemija, DIOKI…), ukoliko su otišli u mirovinu nakon što su se ova društva izdvojila iz Ine kao ni bivši radnici iz Srbije i Republike Srpske (Beopetrol, Krajinapetrol) dok se ne ostvari povrat otuđene imovine INE.”

Ne mogu skuzit koliko je ovo staro, a tlaka mi sad trazit ima li sta novije. 🙂

Procitao sam da po nekim procjenama HT ima izmedu 45.000 i 70.000 bivsih + sadasnjih radnika, koliki bi taj broj mogao biti u slucaju PTKM, kako bi mogli ustanoviti koliko bi se sadasnjih i bivsih radnika moglo javiti za dionice?

Mislim da pozornost treba usmjeriti prema radnickoj privatizaciji. Pročitao sam da je Petrokemija imala 4000 radnika, ne znam kako ce se dijelit dionice, ali sam uvjeren da ce biti ukljuceni i bivsi radnici, što znaci da bi se s bivsim radnicima moglo pojaviti i cca. 6000 osoba s pravom povlastene kupnje. Goran je izracunao da svaka osoba s pravom moze teoretski dobiti 281 dionicu, taj broj ce sigurno biti manji jer HFP nema toliko dionica (ima cca. 1.2m), ali ako svaki radnik dobije 100-150 dionica, na trzistu ce se naci 600-900 tisuca dionica sto bi, po onom sto znamo iz slicnih sucajeva (npr. LVCV je pao na 300kn kad su borci dobili dionice), moglo gurnuti cijenu prema dole. Naravno, tu je i vrlo bitno, ako ne i najbitnije pitanje lock up perioda. Znamo da cijenu PTKM ne guraju mali kupci vec fondovi, a sad vjerojatno i oni cekaju ishod ove price da odluce hoce li krenuti u kupnju kad mali dobiju dionice ili ce krenuti prije. Naravno, ne isplati im se krenuti prije ako ne bude lock up perioda ili bude kratak (npr. 3mj) jer ce radnicima morati placati vise za dionice. Ako radnici, kao sto se ocekuje i Polancec je najavio, dobiju dionice po 114kn, siguran sam da bi ih rado prodavali po dvostruko vecoj cijeni – cca. 230kn, jer radnici i penzioneri kutinske petrokemije nisu bas bogatasi da ce cekati s prodajom. Ali cak i ako cijena ne bude isla dole, tih 600.000 dionica na trzistu ce stopirati rast neko vrijeme.

Kad bi Vlada prodala radnicima recimo 600 000 dionica to bi značilo da je slobodnih dionica na prodaju cca 52,9%. To bi omogućilo npr Gazpromu, Slovacima, Yari i sličnim igračima da u dogovoru sa par najvećih dioničara preuzmu firmu po cijeni koj je niža od one koja bi se mogla dobiti na tenderu. Kad bi netko u idućih mjesec dana krenuo čistiti sve do 800 kuna vjerujem da bi zgrabio većinu slobodnih dionica + te radničke.
To Vlada neće naparaviti jer bi onda i svoj paket morala prodati po cijeni do 800 kuna (dati tvornicu za 1,7 mlrd kuna). Radnici će dobiti dio koji će zajedno sa slobodnim dionicama biti manji od 50% jer bi sve drugo bilo glupo od strane Vlade.

dobit od 450 milja kuna uz povrat od 15 godina znači da ptkm vrijedi 2020 kuna.

evo konkretno ja znam cetvoricu koja su radili u ini dvoje jos rade od nih cetvero jedan je digao kredit i kupio dionice super posao kazem mu a ostala trojica nece ja im nudim pare da cu pokriti trosak i preuzet rizik a oni nece ja to nerzumijem ali neka im ljudi se boje vjerujem da ce tako biti i sa ptkm samo sa ptkm mozda jos i bolje ljudi se boje nece svako uzimati dionice bez obzira na sigurnu zaradu a i uslucaju radnickog dionicarstva bit ce lock up period sto on bude duzi to ce radnici manje sebe izlagati riziku nisu svi investitori i forumasi ljudi se jos uvijek boje tako da ja sumnjam da sa moze desiti scenario ddjh u novije vrijeme ah sve u svemu burza ce reci svoje u ovom slucaju vrlo brzo

New Report

Close