ako npr. radnik dobije 50 dionica i recimo za god. radnog staža još prosjećno 20, znači 70 po nešto više od 100 kn.
petrica ima oko 2500 radnika, (prije oko 4000) i eto neke okvirne računice.
Btw., prije cca. 2mj. sam negdje procitao (mislim u poslovnom dnevniku) da ce PTKM ici u privatizaciju radnickim dionicarstvom po prijedlogu iz 1998.
Pa bih imao par pitanja za forumase koji redovito prate ptkm:
– da li to znaci da ce radnici dobiti dionice po 114kn?
– ima li najava kako bi se mogla obaviti ta privatizacija tj. hoce li biti lock up perioda (zabrane prodaje)
to se i ja pitam, kako su zamislili privatizaciju??
Strateski partner i esop ili samo esop?
Esop ne mora biti losa stvar ako se dobro odradit(lock-up 2-3 godine….) sto ce prisilit radnike da ne prodaju jeftino i drugim rjecima naplatit za 2-3 godine svoj trud koji su ulozili u tvornicu obrnuto dobit cemo novog DDJH i stopanje cijene 6-12 mjeseci sto nije lose za nas koji smo u dionici na duze vrijeme(jeftin dokup)
Osobno bih volio da radnici dobiji 10% firme(pitanje je mogu li i ovo platit jer imaju pravo i u INI) uz lock-up ipak su oni “pisali krv” za ovu tvornicu.
to se i ja pitam, kako su zamislili privatizaciju?? Strateski partner i esop ili samo esop? Esop ne mora biti losa stvar ako se dobro odradit(lock-up 2-3 godine….) sto ce prisilit radnike da ne prodaju jeftino i drugim rjecima naplatit za 2-3 godine svoj trud koji su ulozili u tvornicu obrnuto dobit cemo novog DDJH i stopanje cijene 6-12 mjeseci sto nije lose za nas koji smo u dionici na duze vrijeme(jeftin dokup) Osobno bih volio da radnici dobiji 10% firme(pitanje je mogu li i ovo platit jer imaju pravo i u INI) uz lock-up ipak su oni “pisali krv” za ovu tvornicu.
Privatizacije Petrokemije
http://www.presscut.hr/web%20Sharing/CLIP_PDF/2007/09-2007/06-09-2007/Presscut_6786121.pdf
Privatizacija će se temeljiti na sporazumu sa sindikatima 1998. To znači da će i radnici moći doći do svojih dionica povlaštenom kupovinom. U tom sporazumu je nalgašeno da radnici mogu izabrati nominalu dionice PTKM kao osnovu za povlaštenu kupnju ili ako sa svim popustima cijena dionice bude veća od 114,60 kn (postignuta cijena u kuponskoj privatizaciji) imaju pravu kupovine po ovoj cijeni ali bez popusta.
http://www.revizija.hr/izvjesca/2007/revizije-pretvorbe-i-privatizacije/553-petrokemija-kutina.pdf
http://vijesti.hrt.hr/arhiv/98/08/25/h2_hrv.html
Strateške firme RH tipa INE i HT su u privatzizaciju išle na način da je država prodala dio ili većinski paket stranom investitoru, dio firme ponudila na IPO, a jedan dio je ponuđen i bit će ponuđen zaposlenicima ili bivšim zaposlenicima sa lock up periodima.
Takav način privatizacije je za državu, investicijske fondove i radnike najprihvatljiviji.
Sjetite se kako se je kretanja cijene dionice INE u proteklih godinu dana.
Po meni osobno (nemam argument već je ovo moje razmišljanje) u slučaju Petrokemije država će koristiti sličan scenarij.
– Prodaja dijela firme strateškom partneru koji će između ostalog imati ;
1. viziju,
2. investicvijski plan
3. te plan dodatnog zapošljavanja radnika
– omogućiti povlašteni upis dionica radnicima Petrokemije gdje sam mišljenja da će se radnici izboriti za radničko dioničarstvo ili ESOP
– dio koji ostane u državnom vlasništvu staviti u već puno puta spominjani državni fond koji će biti ponuđen na IPO.
– Postoji mogućnost da zbog viših interesa država ostavi jedan veći dio PTKM do 2011 u svom vlasništvu jer do tada ima pravo kontrolirati cijenu plina,
Vidim da kolega „nklecak“ često spominje Đura Đakovića (DDJH) ali to je potpuno druga dimenzija .
Kod DDJH je početkom 9O-tih godina (kad su zaposlenici imali pravo upisa dionica ove firme) napravljen propust, odnosno za vrijeme domovinskiog rada veliki broj zaposlenika njih više od 1000 je bio na bojišnici te zbog ratnih okolnosti nisu mogli upisati dionice. Sredinom prošle godine radnici udruženi u sindikat su pisali HFP i slali požurnice da im se omogući upis dionica po istim pravililim kako su to imale njihove kolege 90-tih godina.
HFP je pozitivno odgovorio, ispravljen je propust i danas su branitelji – radnici dioničari DDJH.
http://www.poslovni.hr/56134.aspx
Privatizacija Petrokemije
Sve do 98 Petrokemija je bila sastavni dio INE čija privatizacija još traje a 29.10.2007 je zadnji dan za upisa dionica INA djelatnika i bivših djelatnika od kojih 500 djelatnika Petrokemije ima pravo birati da li će uzeti INU ove godine ili Petrokemiju slijedeće godine.
mozda se nisam najbolje izrazio, znam da je to potpuno druga stvar, DDJH je primjer nesposobnosti drzave i bi volio da svoju nesposobnost iskazuju na PTKM.Drago mi je bez obzira na sve, da su branitelji dosli do dionica, osobno imam nesto sitno ddjh u portfelju.
Mislio sam kako ce se na trzistu pojavit velik broj dionica(bez lockup) na prodaju i da ce biti veliki pritisak na prodaju , a to rezultira padom cijene i stagnacijom, slicno kao s DDJH, HT-om, ako radnici Petrokemije dobiju “jeftino” dionice bez lockup perioda sigurno ce dobar dio njih navalit na prodaju.
Dobro sproveden esop nije los, ADPL i ATPL su lijep primjer kako privatizirat firmu i zastitit se od preuzimanja.
HYPO prodaje i stopa cijenu(to mi skroz odgovara), vjerojatno da nema HYPA, PTKM bi trenutno bila min 1,5BV-a . >10% firme u rukama radnika bez osiguranja je mocno oruzje za spustanje cijene, zato bi volio znat odgovor na model privatizacije tj. hocu li sad pojacavat pozicije ili kasnije:-) jer od ovih nasih govnara na vlastima(bilo lijevi,desni, centar….) ,a pogotovo pred izbore moze se sve ocekivat.
mozda se nisam najbolje izrazio, znam da je to potpuno druga stvar, DDJH je primjer nesposobnosti drzave i bi volio da svoju nesposobnost neiskazuju na PTKM.Drago mi je bez obzira na sve, da su branitelji dosli do dionica, osobno imam nesto sitno ddjh u portfelju.
Mislio sam kako ce se na trzistu pojavit velik broj dionica(bez lockup) na prodaju i da ce biti veliki pritisak na prodaju , a to rezultira padom cijene i stagnacijom, slicno kao s DDJH, HT-om, ako radnici Petrokemije dobiju “jeftino” dionice bez lockup perioda sigurno ce dobar dio njih navalit na prodaju.
Dobro sproveden esop nije los, ADPL i ATPL su lijep primjer kako privatizirat firmu i zastitit se od preuzimanja.
HYPO prodaje i stopa cijenu(to mi skroz odgovara), vjerojatno da nema HYPA, PTKM bi trenutno bila min 1,5BV-a . >10% firme u rukama radnika bez osiguranja je mocno oruzje za spustanje cijene, zato bi volio znat odgovor na model privatizacije tj. hocu li sad pojacavat pozicije ili kasnije:-) jer od ovih nasih govnara na vlastima(bilo lijevi,desni, centar….) ,a pogotovo pred izbore moze se sve ocekivat.
jel se zna otprilike u kojem mjesecu će radnici moć kupit dionice?
Mislio sam kako ce se na trzistu pojavit velik broj dionica(bez lockup) na prodaju i da ce biti veliki pritisak na prodaju , a to rezultira padom cijene i stagnacijom, slicno kao s DDJH, HT-om, ako radnici Petrokemije dobiju “jeftino” dionice bez lockup perioda sigurno ce dobar dio njih navalit na prodaju. Dobro sproveden esop nije los, ADPL i ATPL su lijep primjer kako privatizirat firmu i zastitit se od preuzimanja.
nklecak]
Kod slučaja saniranja Petrokemije sve je rađeno profesionalno (školski) , pa je mala vjerojatnost takvog previda.
Mika je sve lijepo objasnio u par zadnjih postova , mislim da ima potpuno pravo u svezi s tim, jer bi u tom slučaju bio otvoren put za preuzimanje firme preko burze.
Spominjemo radničko dioničarstvo ili ESOP pa ću staviti još jednom link
http://www.hita-academy.com/cpod15_1.htm%5B/b%5D%5B/b%5D
nklecak:
”
Mislio sam kako ce se na trzistu pojavit velik broj dionica(bez lockup) na prodaju i da ce biti veliki pritisak na prodaju , a to rezultira padom cijene i stagnacijom, slicno kao s DDJH, HT-om, ako radnici Petrokemije dobiju “jeftino” dionice bez lockup perioda sigurno ce dobar dio njih navalit na prodaju. Dobro sproveden esop nije los, ADPL i ATPL su lijep primjer kako privatizirat firmu i zastitit se od preuzimanja. ”
nklecak]
Kod slučaja saniranja Petrokemije sve je rađeno profesionalno (školski) , pa je mala vjerojatnost takvog previda.
Mika je sve lijepo objasnio u par zadnjih postova mislim da ima potpuno pravo u svezi s tim, jer bi u tom slučaju bio otvoren put za preuzimanje firme preko burze.
Spominjemo radničko dioničarstvo ili ESOP pa ću staviti još jednom link
http://www.hita-academy.com/cpod15_1.htm%5B/b%5D%5B/b%5D
nadam se da si u pravu 🙂
Imam pitanje.
Ok,ovdje kolege iznose razne verzije popusta dionica koje će povlašteno dobiti radnici .
Mene zanima kako će vlada formirati cijenu strateškom partneru?
Tenderom?
Pretpostavljam da.
Tu postoji mogućnost da se radnici petrokemije ne slože sa odabranim po tenderu?
Koliko sam pratio,privatizacija kroz radničko dioničarstvo ima i taj korak .Da se i oni slože sa odabirom.
To bi moglo dati prostora raznim manipulacijama?
Na teletekstu htv,stranica 203,vijesti o plinovodu Nabucco,plin iz
Azerbajdžana i srednje azije,,,
Ima li nekih najava/predvidanja koliko bi radnici mogli dobiti dionica?
Prema zakonu o privatizaciji maximalni paketi ovisno o godinama staža je 20000DM po nominali
Max 76000kn/270kn= cca 281 dionicu koju će platiti po određenim popustima sukladno sporazumu iz 98g