Nebi se htel delati pametan ali sjetite se da je likvidnost (stotine tisuća dionica) bila na nivou 300-310 kn. To znači da su neki već onda “znali” ili im je bilo sugerirano šta treba kupiti. To je naznaka razvoja situacije……Ne bi htel sad ulaziti u detalje. Svi (uvjetno rečeno) znamo to…………
Rumenige i dr. Fancy Dress Watch čekaju da se odvrte “prethodne IPO” (da se aktivira kapital koji je bil u čarapama, a uz pomoć banaka koje na tome ugodno mogu prezimiti i poslati gazdama dividende ) a onda dolazi šećer na kraju. [smiley2][smiley2] Čak i politika ne dozvoljava slućajnosti…………..da ne govorimo da je to sve gotovo isto. POLITIKA – GOSODARSTVO i t.d.
Čak i predizborna statistička situacija 50% – 50% u prognozama izmedju glavnih stranaka nije baš tu nevažna. No, budimo realni……..ne mislim da sadašnja vlada nije to unaprijed planirala. Pitanje je samo pravog TRNUTKA. Dozvoljavam da me tu lovite “za riječ” i kasnije.
Kad će se rumenige-u ponovno dozvoliti objava (u koju se zaletio prije mjesec-dva) ha…..ha…. [smiley2]
Ja sticajem okolnosti mjerim svoj tlak dva-tri puta dnevno a to bi preporučio i njemu, dobronamjerno!
Mika, hakela, big boss, gorane i ostali da ne nabrajam……..puno pozdrava![smiley4]
Vidim da sam opravdano pokrenul ovu temu (PTKM) na ovom forumu, nije da se hvalim ali…………
Evo sa teme LRH, napisao TIHA VODA
“Dok Victorija fond ne izađe, ništa od skorog rasta.Pitanje je samo zašto Viktorija izlazi iz svih dionica?
Da li nešto znaju ili su u vezi sa Hypom koji također izlazi?”
Da nas nebi zadesila ovakva pošast, tek toliko da ostane zabilježeno radi praćenja
” uđi malo u brodare….
[/quote]
Poštovani kolega Falco,
Uvidom na Vaš „nick“ vidim da ste prisutni u brodarima, tako da Vaš post smatram dobronamjernim, Hvala.
Jednom prilikom početkom godine pisao sam i o podcjenjenosti dionica brodara na našem tržištu te o perspektivama istih.
Zarada brodara je sada u expanziji i cikličkog je karatera, početkom godine mnogo je toga išlo u prilog naglom rastu brodarskog sektora što se je nekoliko mjeseci poslije zaista i dogodilo.
Svi oni koji su tada ulagali u taj sektor bogato su danas nagrađeni.
Ja sam se ipak opredjelio za ovu dionicu zato što je po mnogo čemu specifična i po meni predstavlja veliki potencijal na period od čak samo 1mj – 2 godine
PETROKEMIJA d.d.
– firma je sanirana i više ne posluje sa gubitcima (1,7 mil kuna dobiti za 6 mj 2007)
– brand name u umjetnim gnoivima
– P/S cca 0,5, P/B cca 1,05, a P/E puno viši od prosjeka tržišta (o razlozima neprofitabilonosti
pisali su mnogi na ovom forumu)
– prebačaj plana prizvodnje Petrokemije za 7,5 posto i 19.10.2007 izbačena milijunta tona gnojiva
je znak da sa istim fiksnim troškovima svaki prebačaj plana trebao bi generirati veći profit
– firma radi sa punim kapacitetima
– kontinuirana opskrba plinom jamči nesmetanu proizvodnju
– uloženo 300 milijuna kuna po riječima uprave u modernizaciju u zadnjih nekoliko godina pa je
konkurentnost tvrtke jako visoka (omjer potrošenog plina i dobivenog proizvoda je iznad prosjeka)
– smanjen broj radnika – na cca 2400
–
REGIJA I SVIJET
– cijena pšenice, kukuruza i ostalih žitarica u svijetu i regiji rastu (divljaju)
– cijena hrane u EU skočila prosječno od 10- 20 %
– poticaji za uzgoj repe za bio dizel je stvorio nesrazmjer u investicijama u odnosu na ostale
poljoprivredne proizvode što je rezultiralo manjkom proizvedene hrane
– velika potražnja za hranom zemalja u razvoju
– rast potražnje za umjetnim gnojivima u svijetu i rast dionica petrokemijskih tvrtki u ovoj godini
– za Bih i Sloveniju Petrokemija je glavni dobavljač
– Petrokemija ima firmu ili filijalu u Srbiji
RH
– potrošnja umjetnih gnojiva je na razini od 50% u RH (jasan prostor za rast potražnje)
– reforma poljoprivrednog sektora i okrupljivanje zemljišta tek slijedi
– suša je pokazala ove godine da svi oni koji koristili pravilnu agrotehniku (što
uključuju odabir optimalne žitarice za svaku vrstu tla i prihranjivanje) ostvaruju dobre rezultate, a
oni koji je izbjegavaju u uvjetima suše imaju katastrofalne prinose
– zbog sve veće cijene žitarica vlada uvela izvozne carine, ali seljaci mudro melju žito i izvoze ga kao
brašno
– vrlo je vjerojatno da će svjetski val poskupljenja hrane zahvatiti i RH jer je to zakon spojenih
posuda
prednosti i opasnosti – dirigirana cijena plina i dirigirana cijena umjetnih gnojiva na RH tržištu
faktori utjecaja na kretanje cijene dionice koji dugoročno mogu ali ne moraju utjecati na rast i razvoj firme ali zato mogu kratkoročno utjecati na kretanje cijene dionice
– privatizacija
– radničko dioničarstvo
Za sve gore navedeno postoje linkovi na mojim postovima i postovima kolega sa foruma PTKM u zadnja 3-4 mjeseca
Kolega Falco, još jedan put zahvaljujem na Vašem prijedlogu da uđem u brodare ali sve gore navedneo me ohrabruje da ostanem u ovoj dionice.
Lijepo i argumentirano kao i uvjek…svaka čast Gorane…Šta bi dao da mogu i ja takav jedan post sastavit 🙂
Koelga Gorane, skidam kapu do poda.
Rijetko se igdje vidi ovako fin sumarni prikaz stanja kako jest.
Gorane hvala na observaciji, ključno je upravo:
“Ja sam se ipak opredjelio za ovu dionicu zato što je po mnogo čemu specifična i po meni predstavlja veliki potencijal na period od čak samo 1mj – 2 godine”
Ne moraju svi prepoznati neku dionicu od prve………..
Sleep tight!
[smiley2]
Poštovane kolege cartman se vratio na forum, ali netko nedostaje a to je mauricije. Njega tu već dugo nema, a sjetimo se da su bile žestoke rasprave oko petrice.
Pozdrav kolege!
Zbog puta cijeli dan nisam bio kraj kompa i dođem pregledati postove kad ono 8 novih strana, i promet nisam morao ni gledati[smiley2]
Moram malo komentirati i brodare i raspravu Goran – Falco.
Svi mi gledamo da na uloženi novac izvučemo maksimum, netko uz veći netko uz manji rizik. Ali osim kupnje dionica, važan je i trenutak prodaje. Jer da dionice idu samo uzlazno, onda mi ovdje nebi trebali filozofirati nego uplatiti ljetovanje na nekom egzotičnom mjestu …
Zašto bi netko ulazio u brodare u ovom trenutku kad se oni bliže realnom maximumu? Atlantska je uz sposobne ljude i izrazito povoljne uvjete na tržištu ostvarila buum od 500% u godinu i pol.
Luke su isto stagnirale pa odradile svoje, građevinare, banke, osiguranje i trgovce da ne spominjem. Jedino tko to nije odradio je prehrambena industrija i industrije povezane uz nju.
Ova suša inače i nije tako loša, jer ne vjerujem da će se iduće godine ponoviti, a onda ćemo zbog povećanja prometa svi trčati za Beljem, PIKovima a za Petricom nećemo jer smo već u njoj:))
Zato mi u ovom trenutku ne prodajemo Petricu i ulazimo u brodare jer se nadamo povoljnim uvjetima na tržištu u idućoj godini i isto takvom buuumu:[smiley1]
Kolega nemojte napamet pricati za ATPL jer ste debelo u zabludi. Da ne idem u detalje proucite topic ATPL i mozda ce vam biti jasnije zasto ATPL raste i prognozira joj se rast jos barem do 2009.
Evo sa teme LRH, napisao TIHA VODA
“Dok Victorija fond ne izađe, ništa od skorog rasta.Pitanje je samo zašto Viktorija izlazi iz svih dionica?
Da li nešto znaju ili su u vezi sa Hypom koji također izlazi?”
Da nas nebi zadesila ovakva pošast, tek toliko da ostane zabilježeno radi praćenja
Mozda zato sto su tak dobro poslovali da su u zadnjih 6 mjeseci napravili -5,6 %. Znam to jako dobro jer sam osjetio na svojim udjelima kod njih. Od renomiranijih fondova KD Victoria je poslovala NAJGORE zadnjih 6 mjeseci pa im je valjda doslo do glave da bi mozda trebali malo prerasporediti portfelj.
Nsu ni turističke dionice odradile,a možda ni ne zaslužuju zasad…
Dugo čekam svoju miljenicu ,Goran je napisao ostatak.
Biti će vjerovatno zanimljiv dan u kojem me nebi
iznenadilo izvješće FI oko podneva…
Čista intuicija,stvarno nemam inf.