Tko zna kada cemo gore. Ceka nas jos ATGR odmah iza T-HT-a, a prica se da bi nagodinu i HEP trebao u privatizaciju.
ATGR je relativno mali IPO i namjenjen je prvenstveno institucionalnim investitorima, tako da radi njega nece biti nikakvih padova…
Goran8:
”
Mi još čekamo tvoju analizu a izgeda da je to jako teško pa je nestao i tvoj potpis:
Ulažite u znanje.
”
Analize šaljem isključivo na PP, mada bi to većina forumaša trebala znati. Mislim kako trgovati ako ne znate koliki je P/S, P/E, P/BV, ROE a k tome vidim da dosta njih ne koristi ni Mostich i ATM.
Zato ulažite u znanje.
S poštovanjem
Karoje
Zašto ti nama uvijek nabrajaš te pokazatelje… jel zaista misliš da time pokazuješ neko veliko znanje. Nabrojiš 4 pokazatelja, od kojih se 2 niti nemogu primjeniti na PTKM (valjda znaš koja i zašto) i sad si pokupio svu pamet svijeta. I, da li zaista misliš da ljudi na ovoj temi nisu upoznati sa tim pojmovima i desecima drugih???
Stvarno postaješ iritantan. ***obrisano*** – prestani!
Problem kod PTKM-R-A nisu pokazatelji nego strpljenje i strpljenje sa držanjem dionice. E sad koliko tko ima strpljenja i mogučnosti(što se tiče novčanih sredstava) za strpljenjem. Ovako gledam na tu dionicu(slika je u attachu). Pozdrav svima.
karoje.
Nema potrebe na PP.
Slobodno stavi tvoje izračune javno , argumentiraj, i otvorit ćemo diskusiju.
Sjećamo se i cartmana, čovjek je mnogima utjerao strah u kosti, predložio čak i opklade za zadnji kvartal 2006 da će biti u minusu.
Sjećam se tog vremena kada su Mika i Cartman argumentirano vodili diskusije.
Vrijeme je pokazalo da je Mika bio u pravu.
To je bilo vrijeme kada se moglo dosta toga naučiti.
Ukoliko ti je znanje i poštovanje bitno iznesi budući investitori će puno naučiti.
Uzalud svi parametri na ovoj dionici kada se rezultati namještaju prema potrebi (prvenstveno dobit)
Jedino što vam ne mogu muljati je prodaja (S)…
A prodaja raste po stopi od 15 % godišnje ( u zadnje 1,5 godine), što nije loše..
P/S=0,47
EV/S=0,78
Na temelju dosadašnjeg poslovanja kutinskog diva napravio sam projekciju poslovanja u idućih 15 godina, a s tim u vezi i scenarij mogućeg kretanja cijene dionice u trenutku privatizacije. To je otprilike ono o čemu prijatelj Karoje govori u svojim analizama.
U slučaju kad bi prodajna cijena na tenderu bila današnjih 261,34 kuna potencijalni kupac ostvario bi uz planiranu strukturu prihoda i rashoda fantastični povrat od 76,9% na uložena sredstva (IRR), a NPV bi u tom slučaju iznosila 3,9 mlrd. kuna. Kako takvih povrata nema baš često u investicijskom svijetu, analiza realnog povrata od recimo 10% govori da bi kupac tvornicu trebao platiti za takav povrat i uz planiranu strukturu RD i G 4,357 mlrd kuna ili prema izračunima 1 304,3 kune po dionici. Drugi riječima dionica bi u trenutku prodaje mogla i realno morala skočiti 399% od današnje cijene.
Dakle, ovakva analiza temelji se na realnim pokazateljima koje tvornica ostvaruje u posljednje vrijeme i dakako uvažava vremensku preferenciju novca. Prema planu učešće materijalnih troškova trebalo bi biti negdje oko 70 % prihoda od prodaje, a trošak radne snage i amortizacija bi trebali biti manje-više na fiksnom nivou. Cijenu tvornice nakon 15 godina planirao sam na nivou 3,5 mlrd kuna iako bi realno morala biti viša. Dalje, ako pretpostavimo da svaki kupac radi sličnu analizu prije ulaska u ovakvu investiciju realno je očekivati da će na tenderu netko dati i premiju na ovakvu cijenu kako bi prestigao konkurenciju.
Na kraju vama drage prijateljice i prijatelji prepuštam analizu u slučaju da kupac ima mogućnosti za rezanje troška plina i niže nego što ga petrokemija danas plaća, da uspije stavku ostalih troškova skinuti ispod 100 milja kuna, sniziti cijenu ostalih sirovina koje se danas kupuju od Agrokora, smanjiti trošak radne snage u idućim godinama i sve to uz pretpostavku povećane potražnje za umjetnim gnojivom i vezano uz to eventualno povećanje cijene gnojiva. Na takvu pomisao svakom investitoru u ovu dionicu moraju pasti gaće.
Pitanje je samo želi li ili ne Petrokemija prikazati dobit i koliku. Znate, nekad netko nema interesa da nešto prikazuje iako ima temelja za to. Recimo ja stalno imam minus na tekućem računu i gomilu prikazanih kredita, a u stvarnosti je na svu sreću drugačije.
Netko pod svaku cijenu želi rušiti PTKM…………..[smiley2]
Netko pod svaku cijenu želi rušiti PTKM…………..[smiley2]
Mislim si da su djelomićno u sve to uključeni namjerno i “donatori” kojima je sada omogućeno da skupljaju da bi realizirali dobit prilikom objave tendera. Onda će se ta lova sliti u ine stranačke blagajne……..za izbore.