nego eto mene nazad nakon malog predaha, i dalje sam u čađari, vidim da se i dalje igra na veliko sa njom 🙂
pozdrav znalcima
Prvi prilog u današnjim plodovima zemlje puno govori o budućnosti gnojenja zemlje. Zemljišta na kojima je gnojidba izvršena bez obzira na sušu dati će prinos koji je 10% manji nego u normalnim godinama. Zemljišta na kojima se nije gnojilo suša je poharala. Poljoprivrednici vani to dobro znaju i zato ptkm puno gnojiva prodaje u izvozu. Shvatiće se to i kod nas.
Ovo je odlično zapažanje od mike na drugom forumu odgovarao je u vezi cijene plina a došao do pravog zaključka
citat: petrokemija nema subvencija nego plaća cijenu plina kao osnovne sirovine kako je dogovoreno u vladi RH koja je većinski vlasnik INE i PTKM. Isto tako je dogovorena i izlazna cijena gnojiva.
Dobit petrokemije nastaje iz jednostavnog razloga enormnog povećanja potražnje za umjetnim gnojivom. Fiksni trošak radnika i amortizacije je isti i za prihod od 1,5 mlrd i za recimo 2,1 mlrd. [color=blue]To je velika razlika od 600 milja kuna koja se mora vidjeti i vidi se u dobiti i rezervacijama. Također netreba zaboraviti ni konstantnu opskrbu plinom.[/color]
Fiksni trošak radnika i amortizacije je isti i za prihod od 1,5 mlrd i za recimo 2,1 mlrd. To je velika razlika od 600 milja kuna koja se mora vidjeti i vidi se u dobiti i rezervacijama. Također netreba zaboraviti ni konstantnu opskrbu plinom.
To je nešto oko 82 milje Eura, kad nam petrica uzleti Space shutle če biti ko avijon od papira.
Da podsjetim da smo i dalje na cca 99 % na kupnji[smiley2][smiley2]
Recite vi kaj hocete ali ja ne vidim jaceg suporta na kupnji iznad 255 sto znaci ak se netko prepadne pa lupi po bidu odosmo dolje ko sjekira [smiley3]. A vec smo danas na -1,5%. Lagano me ova dionica u crno zavija.
Recite vi kaj hocete ali ja ne vidim jaceg suporta na kupnji iznad 255 sto znaci ak se netko prepadne pa lupi po bidu odosmo dolje ko sjekira [smiley3]. A vec smo danas na -1,5%. Lagano me ova dionica u crno zavija.
Stanje nije ružičasto,ali takva je situacija danas na skoro svim dionicama.Sve se crveni.[smiley6]
Podrške će biti kad bude trebalo, a ja bi komentirao jednu činjenicu koja može imati bitan utjecaj za ovu dionicu. Naime, jedan od najvećih svjetskih igrača u ovom biznisu ušao je u Hrvatsku. Radi se o AMEROPI a prema određenim saznanjima razmatrali su kupnju petrokemije. Osim umjetnim gnojivima koja najvećim dijelom kupuju u Rusiji rade i sa žitaricama i posluju u Solinu. Međutim, određene vijesti govore da će i jedna firma iz srednje evrope također biti zainteresirana za kupnju i to jače nego AMEROPA. No o tome kad informacije postanu konkretnije.
Dokle bude padala….
Do 0 kn, kako su na Business.hr i pisali[smiley1]